مقایسه خودروهای نو و دست دوم، شاید در دنیای امروزی کار چندان اصولیای نباشد، همینطور احتمالاً اکثر عاشقان خودروهای کرهای و دوستداران خودروهای چینی نیز معتقدند که نباید خودروهای ساخت این دو کشور را به دلیل اختلاف قیمت با یکدگیر قیاس کرد، اما حالا که شرایط بازار کشورمان به هیچ عنوان عادی نیست، طبیعتاً مقایسهها نیز از اصول خود خارج میشوند و از این رو در مقطعی هستیم که اتفاقاً مقایسه یک خودرو چینی نو با یک خودرو کرهای دست دوم، توجیهپذیرتر از همیشه به نظر میرسد.
بنابراین بر گروه تست خودرو بانک خرده نگیرید، که متناسب با وضعیت غمانگیز بازار، دست به چنین آزمایشی زده است. بلکه با ما همراه باشید تا ببینیم چینیها بالاخره توانستهاند تا محصولی در خور مقایسه با خودروهای نسل قبل کرهای تحویل مشتریان دهند یا خیر؟
طراحی ظاهری
کیا اپتیما بینقص است و در درست بودن این جمله کوچکترین شکی نیست. طراحی این خودرو به قدری خوب از کار در آمد که پیتر شرایر مدیر طراحی خلاق آلمانی کیاموتورز تصمیم گرفت تا در نسل بعدی نیز همین الگوی طراحی را تا حد امکان حفظ کند و در کمال تعجب باید گفت که نتیجه حتی نسبت به مدل اولیه (خودرو مورد آزمایش) بدتر شد. بنابراین باید قبول کرد که این نسل از کیا اپتیما به شکل استثنائی خوب و بینظیر از آب در آمده و از الگویی پیروی میکند که حتی خالقان آن هم قادر به تکرارش نیستند.
در مقابل اما طراحی ظاهری آریزو 6 بسیار مُد روز به نظر میرسد و مطابق با سایر خودروهای جدید بازار جهانی با جلو پنجرهای عظیم و قطعاتی حجیم، اصلاحاً به صورت تهاجمی شکل گرفته است. این سبک در طراحی گرچه کاملاً جدیدتر از تیپ منحصر به فرد اپتیما به نظر میرسد اما به عقیده طراحان صنعتی، معمولاً طراحیهای مُد گرایانه به سرعت فرسوده شده و از دایره توجه مشتریان خارج میشوند. از این رو باید گفت که در بلندمدت بی هیچ بحثی، اپتیما برنده میدان است و حتی ممکن در روزهایی نهچندان دور، با دیدن یک اپتیما تمیز و سالم، به یاد دوران جوانی بیافتیم.
در واقع میتوان تلاش طراحان چری برای خلق یک محصول به روز را شجاعانه توصیف کرد، به صورتیکه اختلاف سطح طراحی این خودرو با دیگر محصولات این برند کاملاً مشهود است و باید گفت چری آریزو 6 به اندازهای خوب است که نمیتوان در نگاه اول از آن ایرادی گرفت اما تفاوتی در نگاه طراحی این دو خودرو وجود دارد و فعلاً باید گفت که اپتیما، خودرویی ماندگار شده و حال آریزو 6 نیز با یک طراحی جسورانه سعی دارد تا این راه را بپیماید و چری خودرویی را طراحی کرده تا در عین سادگی در قسمتهایی نظر نمای عقب، جسارت و خشونت را در طراحی جلو این خودرو نمایان کند.
فضای کابین و آپشنها
درست در لحظه باز کردن درب و وارد شدن به کابین، ماجرا به کلی عوض میشود. در مقابل کابین یکسره مشکی رنگ و قدیمی شده اپتیما، کابین خوش رنگ و لعاب چری با صفحات نمایشگر بزرگ و تریم داخلی دو رنگ، کاملاً جذاب به نظر میرسد و میتواند دل هر خریداری را ببرد. براساس یک نظرسنجی که چند سال قبل انجام شده بود، کیفیت و جنس ادوات استفاده شده در کابین خودروها از مهمترین شاخصه مشتریان برای انتخاب یک محصول است. به عبارت دیگر با کمی واقعبینی میتوان گفت که تقریباً تمام زمان موثر تعامل افراد با وسیله نقلیه، در درون خودرو اتفاق میافتد و از همین رو نیز کیفیت و طراحی فضای داخلی از اهمیت ویژهای برای مشتریان برخوردار است.
طبیعتاً با بهبود تکنولوژی، افزایش آپشنها و توسعه روشهای ساخت، کابین خودروها حتی بیش از سطح بدنه دستخوش تغییر و تحول شده و حالا حتی 5 سال تفاوت تکنولوژی به وضوح بین کابین دو خودرو حاضر در این آزمایش هویداست.
هرچند باید قبول کرد که کابین کیا اپتیما نیز از اصول علم ارگونومیک چیزی کم ندارد و به خوبی نیاز سرنشینان را پاسخ میدهد، اما در عین حال کاملاً قابل پیشبینی به نظر میرسد که در طراحی خاص چری آریزو 6 بتواند در نگاه اول، دل عده بیشتری از خریداران را بدست آورد.
این درحالیست که از نظر آپشنهای رفاهی نیز برتری جزئی از آن چری آریزو 6 است، اما کیا اپتیما نیز در نسخههای فول آپشن به تجهیزات رفاهی کاملی مجهز است و به راحتی میدان را به رقیب چینی خود واگذار نمیکند، شاید تنها نقطه قوت اساسی چری، وجود دوربین 360 درجه باشد که البته نسل قبل کیا اپتیما به شکل فابریک از چنین آپشنی بیبهره است. در مقابل چری نیز یک نقطه ضعف اساسی را تقدیم به منتقدان خود کرده است و تصمیم گرفته تا چنین سدان نیمه لوکسی را بدون صندلیهای برقی روانه بازار ایران کند، مشکلی که به خصوص در مقایسه با سایر خودروهای هم سگمنت موجود در بازار بسیار جدی به نظر میرسد.
همچنین باید گفت که فضای کابین کیا اپتیما اندکی بزرگتر است و این مسئله به خصوص برای سرنشینان عقب محسوس به نظر میرسد. بنابراین اگر قد بلند هستید یا استفاده مسافرتی زیادی از خودرو خود دارید، کیا اپتیما میتواند خودرو بزرگتر و کارآمدتری تلقی شود.
مشخصات فنی
مشخصات فنی مهمترین وجه تمایز دو خودرو حاضر در این آزمایش است. جایی که کیا اپتیما از یک پیشرانه 2.4 لیتری بسیار شناخته شده با ساختاری قدیمی و گیربکس شش سرعته اتوماتیک نیرو میگیرد، چری آریزو 6 به موتور 1.5 لیتری توربو و گیربکس CVT مجهز است و قدرت تولیدی کیا اپتما 177 اسب بخاری در حدود 30 اسب بخار بیشتر از قدرت تولیدی چری آریزو 6 (147 اسب بخار) است و از گیربکس متداولتری هم بهره میبرد
شاید از نظر شتاب و کشش چری بتواند تا حدی هیجان انگیز ظاهر شود و همانطورکه در تست و بررسی این خودرو به صورت ویدیو نیز آن را تست کردیم، چری آریزو 6 به خودروی سریعی است، اما مسلماً از حیث دسترسی به قطعات یدکی و دوام و قابلیت اطمینان، کیا به لطف استفاده از موتور تنفس طبیعی و تعداد بسیار بیشتر در بازار، برتری نسبی به آریزو 6 دارد.
از نظر هندلینگ و مشخصات سیستم فنربندی برتری نسبتاً از آن کیا اپتیماست که از ساختار مولتیلینک برای محور عقب بهره میبرد، اما روش چری برای مدیریت تنشهای وارده به چرخهای عقب آریزو 6، استفاده از تعلیق نیمهمستقل بوده است که نسبت به سیستم مولتیلینک کمی قدیمیتر است. در عوض ایمنی هر دو خودرو در سطح یکسانی قرار دارد و میتواند تا حد زیادی خیال سرنشینان را راحت نماید، کیسههای هوای چندگانه، سیستم کنترل پایداری ESP و پشت سرگذاشتن تستهای تصادف استاندارد باعث شده تا چری نیز در زمینه ایمنی حرفهایی برای گفتن داشته باشد.
خودرو | چری آریزو 6 | کیا اپتیما |
حجم موتور | 1498 سی سی | 2359 سی سی |
نوع موتور | توربوشارژر | تنفس طبیعی |
قدرت | 147 اسب بخار | 177 اسب بخار |
گشتاور | 200 نیوتن متر | 231 نیوتن متر |
گیربکس | CVT | 6 دنده تیپ ترونیک |
شتاب صفر تا صد | 9.2 ثانیه | 9.5 ثانیه |
حجم باک | 55 لیتر | 70 لیتر |
استاندارد آلایندگی | یورو 5 پلاس | یورو 5 |
مصرف سوخت | 6.2 لیتر در هر صد کیلومتر | 7.9 لیتر در هر صد کیلومتر |
تجربه رانندگی
خودروهای کرهای ساخت کیا و هیوندای، سالها است که متهم به ارائه حداقلهای رانندگی با حداقل احساس ممکن هستند. ارتباط ضعیف فرمان و جاده، احساس گنگ از عملکرد سیستم تعلیق که معمولاً در حد وسط بین نرمی و شکی تنظیم میشود و عملکرد اقتصادی گیربکس که هیچگاه پیشرانه را تحت فشار قرار نمیدهد، همگی باعث میشود که چیزی به نام لذت رانندگی کاهش یابد، اما در شرایط فعلی بازار ایران، تنها چیزی که برای اکثر مشتریان اهمیتی ندارد، مقولاتی نظیر لذت رانندگی یا شتاب و کشش و هندلینگ است، بنابراین باید گفت که علیرغم تمام این موارد، کیا اپتیما میتواند رضایت شما را به عنوان یک خودرو خانوادگی تامین کند، هرچند که فنربندی این خودرو در مواجهه با انبوهی از معضلات فراگیر در خیابانهای ایران، اندکی خشک و خشن احساس میشود و این مورد ظاهراً در نسل دوم این خودرو اصلاح شده است.
در مورد چری آریزو 6 هم تا حدی همین وضعیت حاکم است و سیستم فنربندی نمیتواند رفاهی در حد و اندازه یک سدان خانوادگی لوکس را ارائه دهد، این درحالیست که هماهنگی موتور و گیربکس نسبت به محصولات قدیمی مدیران خودرو و چری بسیار بهبود یافته و حالا حتی گیربکس CVT میتواند در ظاهر، رفتاری نزدیک به گیربکسهای اتوماتیک معمولی را از خود نشان دهد. پیشرانه نیز علیرغم ارائه قدرت و شتاب قابل قبول، با اندکی تاخیر ناشی از لگ توربو مواجه است که البته در رانندگی روزمره چندان آزاردهنده احساس نمیشود و در حقیقت باید گفت عملکرد این خودرو در شتابگیریها راضیکننده است.
قیمت و شرایط بازار
به طور کلی میتوان گفت که هر دو خودرو در زمینه ارائه یک عملکرد مناسب برای استفادههای خانوادگی در شهر و جاده، نمره قبولی میگیرند اما در عین حال هیچ یک، سرنشینان خود را شگفتزده نمیکنند.
شاید خرید کیا اپتیما کارکرده در نسخه های تمیز و بدون مشکل فنی، هیچگاه شما را پشیمان نکند و خودرویی نقد دارید که در هر زمان می توانید به راحتی آن را به پول تبدیل کنید. همچنین عملکرد آن در طول این چند سال اثبات شده است و خیال صاحب خود را بابت تامین و نگهداری راحت می کند. اما در همین رنج قیمت شاید آریزو 6 نیز برای کسانیکه قصد دارند یک سدان بزرگ خانوادگی داشته باشند و از خرید خودروی کارکرده دوری می کنند گزینه مناسبی باشد هر چند باید به شرایط فروش این خودرو در بازار دست دوم نیز واقف باشند. در آخر شاید بتوان در این رنج قیمت توصیه کنیم که نیمنگاهی به خودروهایی چون مزدا 3 و یا کیا سراتو و هیوندای النترا نیز داشته باشید که اگرچه در یک سگمنت پایینتر و خودروهای کوچکتری هستند، اما گزینههایی امن و اثبات شده در بازار هستند. در پایان، از آقایان از امید پورباقری و عرفان حمیدی که در تهیه این گزارش با ما همکاری کردند، صمیمانه تشکر میکنیم.