مقدمه
باز هم به سراغ برند پر حاشیه ام جی آمدیم. خودورسازی که از زمان عرضه اولین مدل در کشور، همواره مخالفان و موافقان سرسختی داشته و متاسفانه بسیاری افراد با دید غیرکارشناسی و فقط از روی نام کشور انگلستان و چین آن را قضاوت کردهاند! اما دعوا سر هر چه که بود در نهایت به سود طرفداران ام جی پیش رفت و ویژگیهای فنی مناسب اکثر نمایندگان این خودروساز، باعث شد که ماشینبازهای واقعی رفتهرفته دیدگاه متفاوتی به محصولات سایک موتور پیدا کنند و حتی افراد عادی هم این کمپانی را یک تافته جدابافته از سرزمین اژدها بدانند. اما چه سود که این موفقیت دوامی نداشت و عرضه نامنظم و دست به دست شدن این برند میان واردکنندگان و تولیدکنندگان مختلف وطنی، باعث سردرگمی مشتریان گردید و حالا ماحصل این وضعیت به بازار دست دوم نهچندان مناسب ماشین های ام جی در کشورمان منتهی شده است.
در واقع بسیاری از مشتریان، حتی برای خرید پرتیراژ ترین محصولات این کمپانی هم دچار شک و تردید میشوند و مدام از وضعیت شرایط خدماتی و دسترسی به قطعات یدکی سوال میکنند. در نهایت هم که تحریمهای یک جانبه تیر خلاص آخر را زد تا خودمان را برای خداحافظی کامل با بچههای گاراژ موریس آماده کنیم. اما در میان تمام این خبرهای منفی، ناگهان حضور کراساووری بنام ام جی RX5 در برخی از نمایشگاهها و آگهیهای فروش خبرساز شد. گویا بذر به ظاهر نابود شده ام جی در اوج خشکسالی، آسفالت خیابان را شکافته و سر از زمین برآورده است! در واقع به نظر میرسید که "شرکت خودروسازی فردا" توانسته سریال بدشانسیهای MG در کشورمان را خاتمه دهد. اما حیف و صد حیف که این جرقه امید ما هم مثل گذشته در نطفه خفه شد چراکه طبق اخبار رسیده عرضه RX5 قبل از اینکه به تولید انبوه برسد، متوقف گشته و عرضه آن به تولید چند دستگاه محدود شده است. در هر صورت در این برهوت عرضه ماشینهای جدید، به سراغ این شاسیبلند ام جی آمدیم تا ببینیم "شرکت خودروسازی فردا" چه سورپرایزی برایمان تدارک دیده. یا بهتر است بگوییم چه سورپرایزی را از دست دادهایم! لطفاً این بار هم با خودروبانک همراه باشید.
طراحی ظاهری
ام جی RX5 ماشین خوشقیافهای است اما از دید برخی، جسارت سایر مدلهای ام جی را ندارد. در واقع میتوان گفت که این ماشین برخلاف اکثر برادرانش مقداری از جاذبههای اسپرت و جوانپسندانه را کاهش داده تا به وقار و متانت خود اضافه کند. خوب حاصل کار هم هرچند اندکی محافظهکارانه به نظر میرسد، اما زیباییهای خاص خودش را دارد. در واقع سادگیهای ام جی RX5 از یک منطق اصولی پیروی میکنند و به همین دلیل فرم کلی بدنه از جذابیت کافی برخوردار است.
ضمناً دقت به ریزهکاریهایی مثل ایجاد هماهنگی میان اجزا، گرافیک زیبای داخل چراغها و خطوط محو اما تاثیرگذار بدنه باعث شده که ظاهر ماشین به هیچ عنوان خستهکننده نباشد. البته ام جی RX5 از آن دسته ماشینهایی نیست که در خیابان سرها را به سمت خودش برگرداند و با توجه به رده قیمتی و وجود بسیاری از رقبای چینی و حتی دست دومهای کرهای و ژاپنی، کار سختی برای جلب توجه در پیش دارد. اما در هر صورت میبایست نمره قبولی را به طراحی بدنه ام جی RX5 بدهیم و این ماشین را در دسته کراساوورهای جذاب و با ابهت بازار دستهبندی کنیم.
طراحی داخلی
اکثر ماشینهای ام جی که تاکنون بررسی کردهام از نظر طراحی داخلی و بخصوص کیفیت متریال کابین با حالت ایدهآل فاصله زیادی داشتند. در واقع میتوان گفت که کابین محصولات ام جی معمولاً در قیاس با سایر ویژگیهای ماشین در سطح پایینتری قرار میگرفت؛ اما خوشبختانه در مورد ام جی RX5 یا بهتر بگوییم نسل جدید همه مدلهای ام جی، این نقص برطرف شده و حالا با یک کابین شیک و با کیفیت طرف هستیم. ضمناً حالت کلاسیک داشبورد و خطوط مستحکم داخلی ضمن هماهنگی با فرم بیرونی بدنه، حس قدرت و اطمینان را به بیننده منتقل میکنند که بخصوص برای این سگمنت نکته مثبتی به حساب میآید.
البته کابین ام جی RX5 همچنان زیباترین و مدرنترین گزینه موجود در این رده نیست و برخلاف مدل ام جی GS حس و حال اسپرت و مسابقهای چندانی هم ندارد اما با این حال با کیفت بسیار بهتر از گذشته و چیدمان اصولی و ارگونومیک، میتواند نظر اکثر دوستداران خودروهای شاسیبلند خانوادگی را به خود جلب نماید. ضمناً ام جی در خصوص فضاسازی ام جی RX5 هم موفق عمل کرده و جای پا و سر تمامی سرنشینان در کنار محفظه صندوق برای استفادههای خانوادگی مناسب میباشد.
یکی از نکات ضعف ام جی GS در کابین استفاده از پلاستیک خشک حتی در قسمتهای جلویی داشبورد بود که بعد از مدتی کوتاه، حس کهنگی را برای سرنشینان القاء میکرد اما سایک از این مشکل به خوبی درس گرفته و حال کابین ام جی RX5 نه تنها از پلاستیک بسیار باکیفیت و نرم استفاده شده، بلکه قسمت جلویی آن با چرم قرمز نیز تزئین شده که بر زیبایی کل کابین افزوده است و باید به کیفیت متریال داخل کابین ام جی RX5 نمره خوبی بدهیم. البته این دو رنگ بودن داشبورد تنها در بعضی از مدلهای فول این خودرو است و بعضی دیگر از مدلهای فول هم این آپشن را ندارند.
امکانات رفاهی و ایمنی
نمونههای RX5 عرضه شده به بازار از نظر امکانات، کاملترین گزینه در این رده قیمتی محسوب نمیشوند اما با داشتن امکاناتی مثل سقف پانوراما با سانروف برقی، چراغهای زنون با سیستم تطبیقپذیر، چراغهای روشنایی در روز، صندلیهای جلو برقی، سیستم ورود و استارت بدون کلید، سامانه استارت/استاپ، آینه الکتروکرومیک، نمایشگر لمسی مرکزی، درب صندوق برقی، دوربین دنده عقب، سنسورهای پارک، چراغها و برف پاک کن هوشمند، قفل دیفرانسیل الکتریکی، 6 عدد کیسه هوا، ترمزهای مجهز به سیستم ABS و EBD ، کنترل پایداری الکترونیکی، سیستم ترمز کمکی، ترمز پارک برقی، اتوهلد، سیستم کمکی حرکت در شیب و ... میتوانند شما را راضی نگاه دارند. البته نبود برف پاککن هوشمند در این خودرو نیز نکات عجیب برای یک کراساوور نیم میلیاردی است! ضمناً ام جی RX5 موفق شده هر 5 ستاره ایمنی موسسه تست تصادف چین یا همان C-NCAP را بدست آورد تا در این پارامتر نیز نگرانی چندانی نداشته باشیم.
اگر خاطرتان باشد در نمایشگاه خودرو تهران در سال 95، این خودرو نیز در غرفه سایک وجود داشت. در وسط داشبورد آن مدل، یک صفحه نمایش بزرگ عمودی بود که در مدلهای عرضه شده به کشور اصلاً این مدل صفحه نمایش وجود ندارد. نمونهای که ما تست کردیم و در تصاویر مشاهده میکنید، کاملترین نمونه موجود است (یک نسخه کمآپشنتر هم در بازار وجود دارد) و همانطورکه میبینید در وسط داشبورد، خبری از صفحه نمایش بزرگ و عمودی نیست.
پیشرانه و سیستم انتقال قدرت
شاید ام جی RX5 زیباترین ظاهر و شیکترین کابین را بین رقبا نداشته باشد و از نظر امکانات هم نتواند عنوان فول آپشنترین گزینه بازار را یدک بکشد، اما وقتی بحث قوای فنی و تواناییهای حرکتی به میان آید، تمامی رقبای قیمتی مجبورند در برابر این فرزند ام جی سکوت اختیار کنند. اینجا زیر کاپوت یک پیشرانه 2 لیتری داریم که در واقع همان انجین مدل GS میباشد و با کمک سلاح توربو قادر است حدود 220 اسب بخار قدرت و 350 نیوتن متر گشتاور را برای شلیک کردن آماده نماید. البته ام جی RX5 با وزن حدودی 1.65 تن، کراساوور سبک وزنی محسوب نمیشود اما با توجه به ساختار دو دیفرانسیل و ابعاد بدنه باید گفت که نسبت قدرت و گشتاور به وزن اتومبیل همچنان عالی است و در نتیجه بعید میدانم که در بخش تست عملی با مشکل کندی ناشی از وزن بالا مواجه شویم. بخصوص که وظیفه انتقال قدرت هم به عهده یک گیربکس 6 سرعته دو کلاچه میباشد و نیرو به صورت هوشمند بین تمامی چرخها توزیع میگردد. پس تا اینجا و حداقل روی کاغذ امید زیادی به تواناییهای حرکتی ام جی RX5 داریم. در ادامه با ما همراه باشید تا ببینیم این چینی پرادعا در بخش عملی هم میتواند انتظاراتمان را برآورده کند یا خیر.
پیشرانه | 4سیلندر توربو |
حجم موتور | 2لیتر |
گیربکس | 6سرعته اتوماتیک دو کلاچه |
حداکثر قدرت | 220اسب بخار در 5000 دور بر دقیقه |
حداکثر گشتاور | 350نیوتن متر در 2500 دور بر دقیقه |
شتاب 0 تا 100 | 8.2 ثانیه |
مصرف سوخت ترکیبی | حدود 8.5 لیتر در یکصد کیلومتر |
وزن | حدود 1.65 تن |
تجربه رانندگی
بالاخره پشت فرمان نشسته و با روشن کردن پیشرانه آماده تست عملی میشویم. همانطورکه میدانید ام جی RX5 از پلتفرم مشترکی با ام جی GS استفاده میکند و در نتیجه از بسیاری جهات شرایط مشابهی با برادرش دارد. اما با این حال از نظر کیفیت متریال داخلی، دید به اطراف و ارگونومی کلی نسبت به ام جی GS پیشرفت مناسبی داشته است. فرمانش به نرمی زیر دست میچرخد با افزایش سرعت به دقت و سنگینی خود اضافه میکند. به طور کلی حس و حال فرمان ام جی RX5 از اکثر کراساوورهای چینی که تاکنون تجربه کردهام بهتر به نظرم آمد و این قضیه در کنار پایداری مناسب ناشی از مهندسی مطلوب شاسی و سیستم دو دیفرانسیل هوشمند، این محصول را به یکی از کراسهای خوش دست بازار تبدیل کرده است. البته در هنگام عبور از پیچهای تند میزان حرکات عرضی ماشین مقداری بیش از انتظار بود اما حتی این قضیه هم به ناپایداری اتومبیل منتهی نمیگردد. خبر خوب دیگر اینکه اگر به دنبال یک سواری راحت و خانوادگی باشید، RX5 شما را ناامید نخواهد کرد. در واقع ام جی برای دستیابی به هندلینگ مناسب، کیفیت سواری را فدا نکرده و توازن مناسبی میان ویژگیهای اسپرت و خانوادگی در ام جیRX5 برقرار است.
خوب سری هم به پدال گاز بزنیم. یکی از مشکلات من با ماشینهای توربوئی که موتور کوچکی دارند این است که تواناییهای حرکتی و واکنشهای پدال گاز اینجور ماشینها به شدت به حضور پرخوران وابسته است و در آغاز حرکت با لگ محسوسی و آزاردهندهای مواجه هستند. اما حجم موتور RX5 حدود 2 لیتر میباشد و در نتیجه حتی قبل از فول بوست شدن توربو هم قدرت کافی برای حرکت را در اختیار دارد. در ام جی GS لگ توربو به شدت احساس میشد و از زمان فشردن پدال گاز تا ورود سیستم پرخوران و احساس نتیجه آن و فرو رفتن در صندلی، زمان قابل توجهی نیاز بود. مشکلی که اگرچه کمی بهتر شده، اما کماکان در ام جی RX5 نیز دیده میشود. طوریکه اگر قصد سبقت گرفتن دارید، به محض فشردن پدال گاز خودرو از جا کنده نمیشود و زمانی برای ورود توربو به مدار نیاز است. اما نکته مثبت اینجاست که زمانی که توربو وارد مدار میشود، دیگر با یک پیشرانه دو لیتری و تزریق توربو مواجه هستید که شما را از بابت شتاب کاملاً راضی میکند. البته در این بین نباید از عملکرد مناسب جعبه دنده 6 سرعته دو کلاچه ماشین هم غافل شد چرا که با تعویضهای سریع و دقیق و ضرائب مناسب، از هدر رفتن قدرت موتور جلوگیری میکند و راندمان کلی را در سطح بالایی نگاه میدارد. در واقع میتوان گفت هندلینگ، شتابگیری و لذت رانندگی ام جی RX5 تقریباً همانند ام جی GS است.
ضمناً با توجه به وجود سیستم دو دیفرانسیل و امکان تقسیم نیرو بصورت الکترونیکی میان چرخها میتوان برای خاکی کردن چرخها در مسیرهای خارج جادهای سبک هم روی این کراساوور ام جی حساب باز کرد.
تا یادم نرفته این را هم بگویم که ترمزهای ماشین هم رفتار مطمئنی از خود نشان میدهند و مشکلی در این خصوص احساس نشد. فکر میکنم تنها چیزی که ماند بحث عایقبندی و میزان صدای ورودی است که در این مورد هم اوضاع هر چند هنوز به حالت ایدهآل نرسیده اما نسبت به GS بهبود یافته و حالا شاهد کابین ساکتتری هستیم.
قیمت و شرایط بازار ام جی RX5
ام جی RX5 خودرو خوشتیپی است و با کابین جادار و باکیفیت، سواری خوب و کیفیت مناسب میتواند نظرات بسیاری را به خود جلب نماید. از نظر امکانات و ایمنی هم اوضاعش قابل قبول است. اما صد حیف که این همه ویژگی مثبت با چند نکته منفی بسیار مهم خدشهدار شدهاند. اول اینکه قیمت بالای این محصول به دلیل عرضه بسیار کم، ام جی RX5 را وادار به رقابت با برندهای معروفتر بازار خواهد کرد و با وجود اینکه برند MG از تمامی چینیهای بازار خوشنامتر است، اما باز هم به این راحتیها نمیتواند با نمونههای دستدوم کرهای و ژاپنی بازار رقابت کند. نکته مهمتر اینکه تیراژ بسیار پایین و توقف عرضه این محصول در کشور، ریسک خرید ام جی RX5 را افزایش داده، بخصوص که سابقه خدماتدهی به سایر محصولات ام جی در کشورمان حتی در زمان قبل از تحریمها نیز تعریف چندانی نداشته و حالا در شرایط کنونی قطعاً بدتر از گذشته خواهد شد.
بخصوص که ام جی RX5 یک ماشین ساده مثل تویوتا کرولا نیست و با توجه به پیچیدگیهای فنی گیربکس دو کلاچه و سیستم پرخوران توربو و مواردی از این دست، نگهداری بهتری از مالکش طلب میکند. پس بطور خلاصه میتوان گفت که ام جی RX5 به خودی خود اتومبیل کامل و مناسبی است و برای بازار ایران، یک کراساوور عالی محسوب میشود. ام جی RX5 از نظر فنی همان ام جی GS است و از نظر طراحی و کیفیت کابین بسیار تغییر کرده و چهره بسیار خوب و طراحی از نقاط مثبت و در مقابل، لگ توربو و خدمات پس از فروش ضعیف از نقاط منفی آن است. اگر شرایط بازار بصورتی بود که شاهد عرضه مناسب و پرتیراژ این خودرو بودیم، قطعاً میتوانست معادلاتی را در بازار به هم بزند.
در انتها جا دارد از آقای محمدرضا اژدری جهت در اختیار قرار دادن خودرو و وقت خود برای تهیه این گزارش از خودروبانک کمال تشکر را داشته باشیم.