این روزها انتخابها در بازار خودرو در حال آب رفتن است و مشتریانی که خواهان یک خودرو مناسب هستند، حتی با صرف بودجههای صد و یا دویست میلیونی نیز انتخابهای چندانی را پیش روی خود نمیبینند. این شرایط وقتی بغرنجتر می شود که خواهان یک خودرو مدرن، ایمن و مجهز به گیربکس اتوماتیک باشید که البته این مورد آخر این روزها تبدیل به ویژگی ضروری اما نادر در میان خودروهای موجود در بازار کشور شده است.
با این وجود در این مقاله از خودروبانک قصد داریم تا به بررسی دو خودرو چینی نسبتاً کم حاشیه برویم که اتفاقاً به نسبت قیمت خود، از مشخصات قابل قبولی برخوردارند. جک J4 و سایپا آریو که هر دو در بازار چندان شناخته شده نیستند، اما میتوانند حداقلهای یک خودرو شهری یا خانوادگی را در روزهای تاریک صنعت خودرو ارائه دهند.
طراحی ظاهری
سایپا آریو یا همان زوتی Z300 شباهت انکارناپذیری به محصول قدیمی تویوتا یعنی مدل آلیون دارد و از ظاهری محافظهکارانه برخوردار است که به هیچ عنوان نمیتوان به آن لقب زیبا یا جذاب را داد، اما در مقابل طراحی جک J4 کاملاً متفاوت است و شاید شبیه هیچ محصول داخلی و یا خارجی نباشد. در واقع جک J4 برخلاف آریو مشابهی در بازار چین و جهان ندارد و از سر تا پا ساخته و پرداخته طراحان و مهندسان کمپانی JAC است، اما برخلاف خودرویی مانند جک S5 که از طراحی مناسب و قابل قبولی برخودار است، در جک J4 سعی شده تا با حفظ شخصیت دیگر خودروهای جک، یک خودروی اقتصادی ساخته شود و نمی توان از آن انتظار طراحیهایی همچون جک S7 و یا حتی S5 را داشت. اما آریو با وجود سادگی بسیار باید گفت که هارمونی مناسبی بین تمامی اعضای آن وجود دارد که این موضوع به لطف استفاده از دست خط تویوتا آلیون است.
لذا با وجود سلیقه ای بودن انتخاب چهره خودرو، به نظر میرسد آریو بیشتر برای سنین بالاتر مناسب است و هدف آن خانوادهها بوده اما جک J4 بیشتر با طراحی اغواکننده مخصوصاً در جلو سعی داشته تا قشر جوانتر را هدف قرار دهد.
از نظر ابعاد بدنه و فضای پای سرنشینان، برتری از آن آریو خواهد بود که اساساً خودرو بزرگتری نسبت به جک J4 است و اگر قرار بر مقایسه دقیق بود، میتوانستیم بگوییم که این دو خودرو اساساً در دو سگمنت متفاوت قرار دارند، چرا که J4 بیهیچ شک و تردید یک سدان کامپکت و جمع و جور (البته به سبک چینی) است و آریو را میتوان نزدیکتر به یک سدان کلاس D قلمداد کرد. اما با توجه به محدودیتهای بازار ایران، و همچنین فاکتور تعیین کننده قیمت، به ناچار این دو خودرو در مقابل یکدیگر قرار میگیرند.
اما نکته جالب در مورد این دو خودرو این است که با وجود بیشتر بودن فاصله بین دو محور آریو نسبت به جک J4 که در حدود 140 میلیمتر بیشتر است، اما صندوق عقب جک J4 فضای بزرگتری دارد و نسبت به آریو بهتر است (فضای بار صندوق آریو دقیقاً 457 لیتر و جک J4 دقیقاً 550 لیتر است) که البته نکته مثبتی برای کسانی است که بیشتر به مسافرت میروند و از فضای بار عقب استفاده میکنند.
فضای داخلی و امکانات رفاهی
اگر قرار به بیان یک ویژگی مثبت مشترک بین تمام خودروهای چینی باشد، میتوان به فضای مناسب برای سرنشینان عقب اشاره کرد. چینیها ظاهراً به رفاه نفرات عقبی اهمیت فراوانی میدهند و درست به همین علت نیز اکثر خودروهای ساخت این کشور از فاصله محوری زیاد و فضای کافی و نسبتاً راحت برای سرنشینان عقب برخوردارند. نکتهای که حداقل در خصوص خودروهای کامپکت اروپایی دیده نمیشود. بنابراین عجیب نیست که بگوییم علیرغم تفاوت ابعادی دو خودرو، هر دو میتوانند رفاه کافی برای چهار سرنشین را ارائه دهند هرچند در مجموع کابین آریو بزرگتر است. در خصوص کیفیت متریال داخلی هر دو خودرو تقریباً در یک سطح هستند و استفاده از پلاستیک در داشبورد هر دو خودرو کاملاً مشهود است. طراحی داشبورد نیز همانند طراحی بیرون آنها است و کابین آریو کاملاً محتاطانه بوده و در مقابل J4 بسیار متفاوت و جوانپسندتر است و مشخص است که در طراحی آن نیمنگاهی به هیوندای اکسنت هم وجود داشته است.
از نظر امکانات رفاهی نیز دو خودرو تقریباً روایت یکسانی را از سطح آپشنها ارائه میدهند. جک J4 به عنوان یک خودروی اقتصادی، و همچنین آریو بعد از داخلیسازی، امکاناتی همچون سانروف، و یا تهویه مطبوع دیجیتالی را از دست دادهاند. البته بین این دو خودرو شباهتها و تفاوتهایی وجود دارد، به عنوان مثال هر دو خودرو به روکش چرمی صندلی ها و یا کیسه هوا برای سرنشینان جلو مجهز هستند اما روی جک J4 کنترل فشار باد لاستیکها TPMS و یا کروز کنترل نصب شده که آریو از آن بیبهره است و در مقابل آریو دارای ترمزهای عقب دیسکی است که در جک J4 به صورت کاسهای استفاده شده است.
مشخصات فنی
جک J4 به یک پیشرانه 1.5 لیتری به قدرت 103 اسب بخار و گشتاور 146 نیوتنمتر مجهز است که این میزان از توان و گشتاور را از طریق یک گیربکس CVT راهی چرخهای جلو میکند، در مقابل سایپا آریو به یک موتور 1.6 لیتری با قدرت 112 اسب بخار گشتاور 151 نیوتنمتر مجهز است و از گیربکس چهار سرعته اتوماتیک یا 5 سرعته دستی بهره میبرد.
فنربندی هر دو خودرو در چرخهای عقب به صورت نیمه مستقل است ولی در بخش ترمزهای عقب، همانطورکه در بخش قبل هم گفتیم، تفاوتهایی دیده می شود که شامل استفاده از ترمزهای کاسهای برای جک J4 و ترمزهای چهارچرخ دیسک برای سایپا آریو است. از نقطه نظر ایمنی، تفاوت بارزی بین این دو سدان چینی وجود ندارد و هر دو از تجهیزات ایمنی پایه چون دو کیسه هوا، ترمز ضد قفل و امثال این موارد برخوردار هستند. این درحالیست که نسخههای چینی آریو (زوتی Z300) با چهار کیسه هوا تحویل مشتریان میشدند و از این حیث نسبت به نسخههای دو ایربگ مونتاژی برتری داشتند.
تجربه رانندگی
با یک نگاه کلی به مشخصات فنی میتوان گفت که عملاً با دو سدان خانوادگی اقتصادی با پیشرانهای نسبتاً کوچک و اقتصادی، و گیربکس اتوماتیک مواجه هستیم و بنابراین نباید انتظار عملکردی هیجانانگیز یا متفاوت را از هیچ یک از این دو خودرو داشته باشید، اما با نشستن پشت فرمان سایپا آریو به سرعت متوجه روحیه آرام و پا به سن گذاشته این خودرو خواهید شد. فنربندی بسیار نرم تنظیم شده و حرکت گهوارهای خودرو در گذر از پیچها کاملاً محسوس است، همچنین هماهنگی موتور و گیربکس نیز چندان چنگی به دل نمیزند و شتابگیری صفر تا صد حدود 14 الی 15 ثانیهای نیز طبیعتاً نمیتواند چندان جالب توجه باشد، اما در مقابل جک J4 جمع و جور تر است و برای مانور دادن در خیابانهای شهر، کمتر شما را به زحمت میاندازد. عملکرد گیربکس CVT این خودرو نیز بسیار بهتر از گیربکسهای CVT خودروهای چینی دیگر نظیر MVM به نظر میرسد و همین نکته باعث شده تا شتاب صفر تا صد J4 در حدود 12 ثانیه قابل دستیابی باشد که رقم مناسبی با توجه به اتوماتیک بودن خودرو و حجم اندک پیشرانه محسوب میشود. فنربندی J4 نسبت به سایپا آریو خشکتر است اما نباید از لغت آزاردهنده برای آن استفاده کرد. در واقع اگر قرار بر مقایسه باشد میتوان گفت که J4 به وضوح از خودروهایی مانند پژو 206 صندوقدار نرمتر احساس میشود و در عین حال هندلینگی بهتر از آریو را نیز ارائه میدهد اما در زمینه ترمزگیری با توجه به دیسکی بودن چهار چرخ آریو و کاسهای بودن چرخهای عقب J4، پیروزی از آن محصول سایپا خواهد بود.
با توجه به اینکه جک J4 تازه وارد بازار شده است، به سختی میتوان در مورد دوام و عملکرد مجموعه فنی این خودرو در بلندمدت اظهار نظر کرد اما از آنجا که پیشرانه 1.5 لیتری این خودرو با نسخههای دنده دستی J5 یکسان است و گیربکس نیز به شکل مشترک در جک S3 مورد استفاده قرار میگیرد، احتمال دردسر ساز شدن این خودرو از نظر کیفیت اندک است، اما در خصوص آریو مشکل شایع کمک فنرهای جلو وجود دارد که گاهاً دیده شده بعضی از مالکین به شکل سالانه آنها را تعویض میکنند.
قیمت و شرایط بازار
در زمان نگارش این مطلب و در پی حذف شدن قیمت خودروها از وب سایتهای آگهی اینترنتی، عملاً قیمت دقیق این دو خودرو مشخص نیست و برای مشخص شدن قیمتها باید به کف بازار و معاملات انجام شده رفت. میتوان گفت که خرید جک J4 با بودجه در حدود 130 الی 150 میلیون تومان امکانپذیر است و سایپا آریو نیز در حدود 140 میلیون تومان معامله میشود. اما نکته مهم این است که این روزها کرمان موتور شرایط اقساطی را نیز برای خرید جک J4 در نظر گرفته که میتواند روند خرید این محصول را تسهیل کند. این ارقام در مقایسه با سایر خودروهای مجهز به گیربکس اتوماتیک موجود در بازار، نسبتاً قابل قبول است و شاید خرید یکی از این دو خودرو به جای برخی از خودروهای کارکرده نظیر هیوندای ورنا اتوماتیک برای برخی افراد منطقیتر باشد.
در پایان نمیتوان به صورت قطعی یک طرح را برنده نهایی اعلام کرد. هر دو خودرو نقاط قوت و ضعفی نسبت به یکدیگر دارند و شخصیت آریو بسیار آرامتر و مسنتر است و در مقابل جک J4 کمی جوانتر و متفاوتتر. لذا باید گفت انتخاب نهایی به عهده خریدار است که از نظر چهره کدام یک را بیشتر میپسندد و با توجه به تفاوتهایی که در سطح امکانات و یا فنی همچون گیربکسها وجود دارد، کدام یک انتخاب بهتری برای او خواهد بود. اگرچه شرایط فروش کرمان موتور و یا سایپا نیز میتواند فاکتوری تعیین کننده برای خرید نهایی باشد.
در انتها جا دارد از آقایان کنعان تیموری و عرفان حمیدی جهت در اختیار قرار دادن خودروها و وقت خود برای تهیه این گزارش از خودروبانک کمال تشکر را داشته باشیم.