مقدمه
بازار پیکاپها در بسیاری از نقاط جهان، نظیر ایالات متحده یا استرالیا، که مملو از دشتهای وسیع و خیابانهای پهن و مسیرهای آفرودی هستند، فوقالعاده پررونق است. اما متاسفانه در کشورمان که با وجود شرایط مناسب برای استفاده از این خودروها، اما پیکاپها رونق چندانی ندارند و برای سالها، تنها پیکاپهایی که در کشور عرضه میشد، نیسان فرانتیر یا نیسان پیکاپ و تویوتا هایلوکس بودند. با ورود خودروسازان چینی، این سگمنت نیز جان اندکی گرفت و با ورود خودروهایی همچون کاپرا و کاپرا 2 یا فوتون تونلند توسط ایران خودرو دیزل، اکنون خریداران انتخابهای بیشتری داشتند که البته اکثر آنها تداوم عرضه نداشتند و یا به دلیل مشکلات بینالمللی، تولید آنها متوقف شد. در نهایت، گروه خودروسازی ارس با نام تجاری آمیکو، از سال گذشته پیکاپ آمیکو آسنا را به بازار ارایه کرد که چند فاکتور بخصوص همچون بزرگترین و تنها پیکاپ تولید داخل کشور را یدک میکشد و فاکتور مهمتر فاصله قیمتی بسیار زیاد با پیکاپ پیشرو یعنی تویوتا هایلوکس است که باعث شده نظر برخی طبیعت گردها و یا آفرودرها را به سوی خود جلب کند. در این مقاله از خودروبانک قصد داریم تا به بررسی این پیکاپ غول پیکر 5.5 متری بپردازیم.
نگاهی به طراحی ظاهری
برای سالها، یک خودروی پیکاپ، چهارچرخی کاربردی بود که چندان به طراحی ظاهری آن اهمیت داده نمیشد، و هرساله شاهد عرضه خودروهایی مکعبی با چراغهایی مربعی شکل و اتاق بار در انتهای خودرو بودیم که تنها وجه تمایزشان، لوگو نصب شده بر روی کاپوت بود. اما همزمان با تمایل مشتریان نسبت به خرید خودروهای زیبا، پیکاپها نیز از طراحی بهتری بهرهمند شدند. شاید بتوان پیکاپ آمیکو آسنا را یک کپی قابل قبول از فورد سری F نسل قبل حساب کرد و با توجه به اینکه چینیها در کپی کاری شهرت دارند، حاصل کار نسبتاً خوب از آب درآمده و جسارت و قدرت را میتوان در ظاهر آمیکو آسنا دید. اما نکته اصلی این است که در حقیقت، آمیکو آسنا همان خودروی Huanghai چین است که این شرکت با خرید پلتفرم و تغییراتی که روی آن در خط تولید خود داده، آن را با نام آمیکو به بازار عرضه کرده است. در واقع شاسی، تعلیق و کابین آمیکو آسنا فورد F150 مدل 2008 است. اما هر آنچه باشد، چهره ساده و البته درشت و پسرانه آن، باعث شده تا خوراک خوبی برای تیونرها و آفرودرها باشد و این روزها نمونههای تیون شده این پیکاپ بیش از نمونه های استاندارد دیده میشود.
یکی از مزایای آمیکو آسنا نسبت به دیگر چینیهای رقیب، فضای کابین بسیار خوب آن است که حتی برای سرنشینان عقب نیز راحتی را فراهم میکند، همین دربها به خوبی آببندی شدهاند و شما را برای عبور از رودخانههای عمیق دلگرم خواهند کرد. نکته مهم دیگر در مورد طراحی ظاهری این خودرو، طول بسیار زیاد آن است که یک مزیت و یک عیب برای آمیکو آسنا به همراه دارد. مزیت آن، فضای بار بزرگ و کابین جاداری است که پیشتر ذکر شد. اما عیب اساسی آن، سختی رانندگی با این خودرو در معابر مختلف، اعم از فضاهای شهری و آفرود است. در فضاهای درون شهری، قطعاً رانندگی با آمیکو آسنا، دردسرساز خواهد بود و در آفرود، از آنجایی که این خودرو زاویه شکست نامناسبی دارد، امکان گیر کردن کف آن در تپهها و بلندیها دور از انتظار نیست. لذا باید گفت طول زیاد خودرو باعث کاربردیتر بودن آن برای سازمانها و استفاده از این فضا میشود اما به همان نسبت استفاده شهری از این خودرو و همچنین در بعضی از آفرودها را کمی سخت تر میکند.
بررسی طراحی داخلی
هرچقدر که در ظاهر خارجی، پیکاپ آسنا از فورد سری F کپی کرده، برای ظاهر داخلی شاهد کپیبرداری دقیق این خودرو از تویوتا هایلوکس 2010 هستیم که نسخههای متعددی از این نسل هایلوکس، در بازار داخلی موجود هستند و قطعاً طراحی داشبورد آسنا برای بسیاری آشنا خواهد بود. علاوه برآن، در قسمتهایی از کابین از قطعات نقرهای رنگ، برای کاهش سادگی داشبورد استفاده شده است. هرچند این کپیبرداری از یک خودرو موفق، موجب میشود که داشبورد آسنا ارگونومی مناسبی داشته باشد و از نظر ترکیببندی، چشم نواز به نظر بیاید، بازهم مشکلاتی درآن به چشم میخورد، از جمله استفاده از پلاستیک خشک که شاید در بلندمدت و استفاده روزمره کمی شاهد افت کیفیت آن باشیم. دیگر نکته منفی طراحی کابین مربوط عدم وجود فضاهای مختلف برای قرارگیری وسایل سرنشینان است بطوریکه در روز تست جای کافی برای قراردادن موبایل و آب معدنی و لوازم شارژ موبایل نداشتیم. به نظر میرسد فضای کافی برای طراحی چند قسمت مختلف و جادار در کابین وجود داشته باشد و تولیدکننده داخلی میتواند با تغییری در خط تولید، راحتی بیشتری را برای این نکته کاربردی ایجاد کند.
اما نکته خوب کابین ارگونومی مناسب آن برای آفرود است. معمولاً در خودروهای آفرود کلیدهای روی داشبورد بزرگ و جدا از هم طراحی میشوند که راننده (که احتمالاً دستکش هم دارد) بتواند به راحتی از دکمهها استفاده کند. همچنین موقعیت قرارگیری صندلی که موجب دید خوب به جاده میشود و دسته دنده به صورتی است که مشکلی در استفاده از آنها نخواهید داشت.
آپشنها و امکانات رفاهی
شرکت آمیکو، آسنا را با سطح نسبتاً خوبی از امکانات رفاهی و ایمنی به بازار ارایه کرده که میتوان به ایموبولایزر با سیستم ضد سرقت، صندلی چرمی، گارد ایمنی اتاق، رکاب، دوربین دید عقب، فرمان هیدرولیک، کنترل سیستم صوتی روی فرمان، صفحه نمایش لمسی چند رسانهای، شیشههای برقی و تهویه مطبوع اشاره کرد. در زمینه امکانات ایمنی نیز دو کیسه هوا و سیستمهای ترمز ABS به همراه EBD و DRP تنها ویژگیهای ایمنی آمیکو آسنا را تشکیل میدهند و با توجه به اینکه سایر رقبا نظیر فوتون ایران خودرو دیزل یا کاپرا 2 از سیستم کنترل کشش و کنترل پایداری بیبهرهاند، آمیکو نیز تمایلی برای گنجاندن این سیستمها در آمیکو آسنا نداشته است.
اما موضوعی که تمایز آمیکو با این پیکاپهای معمول بازار است، استفاده از فاصله بین دو محور بسیار بیشتر در این خودرو است که باعث میشود سر و صدای کمتری در کابین خودرو وجود داشته باشد. همچنین ترمزهای آمیکو 4 پیستونه است و شاسی خودرو نیز ضربه گیر 4 مرحلهای دارد.
مشخصات فنی
آمیکو آسنا پس از کاپرا 2 و فوتون تونلند، به سومین پیکاپ چینی مونتاژ داخل تبدیل میشود که از پیشرانه سری4G69S4N میتسوبیشی استفاده میکند. این پیشرانه در فاصله سالهای 2003 تا 2008 مورد استفاده این شرکت ژاپنی قرار داشت و پس از آن، حق امتیاز این پیشرانه به بسیاری از شرکتهای چینی فروخته شد و شاهد استفاده از این موتور 2.4 لیتری در بسیاری از خودروهای چینی بودهایم. با توجه به تکنولوژی قدیمی پیشرانه، نباید انتظار قدرت و گشتاور فوقالعادهای را از آن داشته باشیم و بنابراین، در مواقعی که از نظر قدرت و گشتاور در مضیقه هستید، نیاز به قفل دیفرانسیل پیدا خواهید کرد.
البته همین موتور توانسته استاندارد یورو 5 را پاس کند و در آمیکو با تغییرات انجام شده، استانداردهای 88 گانه را نیز بدست آورده است. قطعاً استفاده از موتور بزرگتر و شش سیلندر استفاده از این پیکاپ را جذابتر میکند اما با توجه به شرایط تولید در کشور، اصلاً امکان استفاده از پیشرانه بزرگتر وجود ندارد و این بهترین گزینه تنفس طبیعی آمیکو برای این خودرو بوده است. در جدول آتی میتوانید مشخصات فنی آمیکو آسنا را مشاهده نمایید:
حجم پیشرانه | 2378 سی سی |
حداکثر قدرت | 143 اسب بخار در 6000 دوربردقیقه |
حداکثر گشتاور | 210 نیوتن متر در 4400 دوربردقیقه |
جعبه دنده | 6 سرعته با دنده کمکی |
مصرف ترکیبی | 10.7 لیتر در هر صد کیلومتر |
حجم باک | 60 لیتر |
استاندارد آلایندگی | یورو 5 |
وزن خودرو | 1950 کیلوگرم |
وزن بار | 1250 کیلوگرم |
تجربه رانندگی
هنگامی که پشت فرمان یک پیکاپ هستید، باید توقعات خود را متناسب با این خودرو تنظیم کنید و بنابراین توقع سواری سدان از آمیکو آسنا نباید داشت، اما در مقایسه با سایر پیکاپهای رقیب، آمیکو آسنا به واسطه سیستم تعلیق خاص خود که شبیه به تویوتا هایلوکس است، و فضای بار بزرگ که فاصله فنرهای شمش عقب تا کابین را بسیار طولانیتر کرده، سواری نرمتری را ارایه میدهد. همانطورکه گفته شد، دربهای آسنا به خوبی عایقبندی شدهاند و بنابراین در گذر از رودخانهها و گودالهای پر از آب، نگرانی وجود نخواهد داشت. با توجه به اینکه از نظر مشخصات فنی، آمیکو آسنا تفاوت زیادی با سایر رقبا ندارد، قدرت این خودرو در صعود شبیه دیگر پیکاپهاست، اما به واسطه قفل دیفرانسیل اتوماتیک که در عقب قرار داده شده، صعود از تپه و مسیرهای شیبدار به راحتی انجام میشود، و قدرت بالای حفظ تعادل در شیب تند، در برخی مواقع برتر از رقبایش ظاهر میشود هرچند قیمت بالاتری را نیز طلب میکند.
همچنین شیب ورود این خودرو بسیار خوب است و نزدیک بودن چرخهای جلو به جلوی خودرو، باعث میشود مشکل گیر کردن سپر در شیبهای تند وجود نداشته باشد. مشکلی که دلیلی بر برداشتن سپرهای جلو در بعضی از خودروهای آفرودی است.
در روز تست و رانندگی در مسیر آفرودی، احساس بهتری نسبت به رانندگی در شهر داشتیم و گویا این خودرو برای محیطهای خارج از جاده و آفرود ساخته شده و استفاده از آن در شرایط سخت جادهای، دلپذیرتر از خیابانهای شهر است.
قفل دیفرانسیل عقب که به صورت اتوماتیک فعال میشود، ساخت شرکت Eaton آمریکا است و عملکرد آن بسیار جالب است. در صورتیکه یکی از چرخهای سمت راست یا چپ این خودرو دچار هرزگردی شود، قفل دیفرانسیل به صورت خودکار متوجه شده و نیرو را به چرخی که در زیر آن هرزگردی وجود ندارد منتقل میکند و باعث میشود بدون استفاده از هیچ اهرمی، خودرو موقعیت را تشخیص داده و از مهلکه نجات یابد. امکانی که در بسیاری از خودروهای مشهور آفرود نیز بصورت استاندارد وجود ندارد و باید با هزینه زیادی این سیستم را روی دیفرانسیل نصب کنید.
همچنین برای استفاده ارزانتر و راحتتر این خودرو، آمیکو دوگانه سوز شده و موتور میتسوبیشی نصب شده قابلیت استفاده از سوخت گاز را نیز دارد.
نتیجه گیری
بازار خودرو ایران امروز آشفتهتر از هر زمانی است و اکثر مصرفکنندگان، توانایی خرید ارزانترین خودروهای بازار را نیز از دست دادهاند. در روز نگارش مقاله، قیمت پیکاپ آمیکو دو کابین و در فولترین مدل حدود 300 میلیون تومان قیمت دارد. قیمتی که میتوان با آن یک تویوتا هایلوکس کارکرده خرید. قطعاً آمیکو آسنا صفر کیلومتر از تمام پیکاپهای تولید داخل بهتر است و قابلیتهای آفرودی آن بالاتر است اما شاید بعضی از خریداران بین آمیکو و هایلوکس دست دوم دچار تردید شوند. همچنین باید گفت که با توجه به تولید داخل این خودرو، هزینههای نگهداری و قطعات آن نیز به مراتب با رقبای وارداتی متفاوت است. اما در نهایت باید گفت که آمیکو آسنا برای آفرودرهایی مناسب است که قصد خرید خودروی صفر کیلومتر را دارند و از خودروی خود به واقع استفاده آفرود و خارج از جاده جدی و مداوم را خواهند داشت.