عکس: بامداد صفائیان
نوشته: سجاد حیدری
مقدمه
لوکس، اسپرت و شاسیبلند، سه سگمنتی که بلا استثناء هر کسی خواهان آنهاست و در بازار هم معمولاً جزو گرانترین محصولات تولیدی شرکتهای خودروسازی محسوب میشوند. یکی از این کمپانیهای بزرگ خودروسازی که نامش برای همه ما آشناست و همه به خوبی آن را میشناسیم، شرکت خودروسازی آلمانی "پورشه" است که در این سه سگمنت ذکر شده یعنی لوکس و اسپرت و شاسی بلند، به صورت مستمر فعالیت داشته و بدون اغراق محصولاتی بینظیر و باکیفیت را ارائه میدهد که خوشبختانه بخت با ما یار بوده و چندی پیش موفق به تست میدانی یکی از محصولات این کمپانی در سگمنت لیفتبک لوکس (لیفتبک یا فستبک به خودرویی گفته میشود که از ترکیب سه بدنه سدان، هاچ بک و اسپرت ساخته شده باشد) یعنی پورشه پانامرا 4S شدیم که شرح آن را در ادامه خواهیم آورد.
نقطه شروع پورشه و پانامرا
حیات کمپانی پورشه را باید مدیون چند چیز بود. جنگ جهانی دوم، آدولف هیتلر، فردیناند پورشه و فولکس واگن بیتل که زمینه را برای راه اندازی کمپانی پورشه مهیا کردند. بگذارید کمی ریشهایتر این مبحث را باز کنیم.
در سال 1931 میلادی، فردیناند پورشه کارخانه اختصاصی خود را در شهر اشتوتگارد تاسیس کرد که در اوایل با طراحی و تولید موتورهای اتومبیل و مشاوره به سایر خودروسازان، کار خود را آغاز کرد و در همان سالهای اولیه فعالیت خود توانست مشتریانی از شرکتهای مختلف خودروسازی همچون آئودی، مرسدسبنز، دکاو، اُپل، بنز-دایملر و اتویوتیون بدست آورد. یکی از اولین طرحهایی که شرکت پورشه از سوی دولت نازی به آن دعوت شد، پروژهای به نام فولکس واگن (ماشین مردم) بود که در نهایت منجر به تولید اولین خودروی فولکس واگن با نام بیتل شد که توانست تا به امروز موفقترین خودروی تاریخ جهان لقب گیرد. پس از این دوره و با آغاز جنگ جهانی دوم، فردیناند پورشه بیشتر وقت خود را صرف طراحی ماشین آلات نظامی از جمله تانک تایگر 1 و 2 به عنوان موفقترین کارهایش، کرد تا اینکه در خلال جنگ جهانی دوم، اولین خودروی پورشه که عموماً از قطعات و لوازم فولکس واگن بیتل ساخته شده بود، با نام پورشه 64 در سال 1939 میلادی جان گرفت.
پس از پایان جنگ جهانی دوم، فردیناند پورشه به همراه پسرش "فری پورشه" به اسارت فرانسویها درآمدند و به دلیل بضاعت مالی خانواده پورشه و طلب کردن هزینهای گزاف از خانواده پورشه برای آزادی هر کدام از آنها، خانواده پورشه تنها قادر به آزاد کردن پسر خانواده یعنی فری پورشه شدند و فردیناند پورشه همچنان در اسارت به سر برد.
پس از آزادی فری پورشه، وی برای احیای کارخانه پدری خود در آلمان تلاشهای بسیاری کرد، ولی با مخالفت نیروهای متفقین مواجه شد، از این رو به همراه خواهرش راهی اتریش شد و کارخانهای کوچک برای تولید پمپهای آب و لوازم لوله کشی راه انداخت، ولی یک سال پس از آن یعنی در سال 1947 با مشارکت خواهرش و همسر وی یعنی آنتوان پیک که در اواخر دهه 1930 میلادی ریاست شرکت فولکس واگن به آن محول شده بود، اقدام به راه اندازی شرکت خصوصی با نام پورشه هولدینگ کردند که صرفاً به واردات و توزیع اتومبیلهای آلمانی در کشور اتریش میپرداخت و همین امر باعث شد تا انگیزه فری پورشه برای تولید اتومبیلی اختصاصی بیش از پیش شود تا اینکه در نهایت در همان سال یعنی 1947 میلادی، اتومبیلی براساس فولکس واگن بیتل با نام پورشه 356 طراحی شد. البته پیش از این، طراحی پورشه 356 را فردیناند پورشه انجام داده بود، ولی فرصت برای تکمیل آن پیش نیامد و پسر وی یعنی فری پورشه این طرح را دوباره به دست گرفت و پورشه 356 را با پیشرانهای چهار سیلندر هوا خنک 35 اسب بخاری که در قسمت عقبی شاسی همچون فولکس واگن بیتل نصب میشد، به مرحله نهایی طراحی و تولید رساند.
پورشه 356، دومین خودرویی بود که با نام پورشه تولید میشد که توانست موفقیت چشمگیری را برای فری پورشه و کارخانهاش به همراه داشته باشد. فری پورشه در سال 1949 میلادی به آلمان و شهر اشتوتگارد بازگشت و کارخانه رسمی پورشه را در آنجا پایه گذاری کرد. ورود شرکت خودروسازی پورشه به عرصه خودروهای اسپرت هم زمانی آغاز شد که در سال 1953 میلادی مدل جدید 356 پورشه معرفی شد. در سال 1963 میلادی، اولین مدل از سری معروف پورشه 911 معرفی شد که با پیشرانهای شش سیلندر نصب شده در نیم تنه عقبی خود، خیلی زود توانست در مسابقات اتومبیلرانی موفقیتهای چشمگیری بدست آورد و تبدیل به یکی از مدعیان این کلاس شود. یک سال پس از آن یعنی در سال 1964 میلادی، سری کلاسیک پورشه 911 وارد بازار شد و همراه با آن هم مدلی جدید با نام "کاررا GT کوپه" برای اولین بار معرفی شد که از اتاقی غیرفلزی بهره میبرد.
از سال 1970 میلادی هم پورشه همگام با تکنولوژیهای روز صنعت خودروسازی حرکت کرد و در زمان خود از پیشرفتهترین تجهیزات بر روی محصولاتش استفاده میکرد که این روند تا به امروز هم ادامه دارد.
پانامرا چه شد؟ خب، برند جدید پانامرا نیز با مروری بر تاریخچه محصولات پورشه، برای اولین بار در آوریل 2009 و در جریان برگزاری نمایشگاه بین المللی اتومبیل شانگهای و در قالب یک خودروی سدان لوکس چهار سرنشینه با مشخصههای یک خودروی کوپه و عقب هاچبک موتور جلو یا همان لیفت بک، معرفی شد که در 9 مدل مختلف پانامرا، پانامرا 4، پانامرا دیزل، پانامرا S، پانامر 4S، پانامرا SE-Hybrid، پانامرا GTS، پانامرا توربو و در آخر هم پانامرا توربو S با قدرتهایی بین 310 الی 570 اسب بخار، تولید و عرضه میشوند که در این مقاله به بررسی مدل پانامرا 4S خواهیم پرداخت.
طراحی داخلی و خارجی
طرحی پورشه نه تنها پانامرا، بلکه تمامی محصولات کمپانی پورشه طی این چند دهه همیشه اصالت خود را حفظ کرده و با وجود این که چندین دهه طراحان این کمپانی از طراحی نسبتاً یکسان شبیه به هم برای شکل گیری محصولات استفاده میکنند، هنوز که هنوزست، طراحی با طراوت و جدید دارند و هیچ وقت تکراری نمیشوند، درست است که طراحی خطی و یکسانی دارند و مدلهای جدید تنها با تغییرات اندک سطحی تحویل مشتریان داده میشوند، ولی این اصالت محصولات پورشه است که کماکان کمپانی پورشه را جزو برترین خودروسازان جهان نگه داشته است. در خصوص طراحی بدنه پورشه پانامرا نیز همین اصل صدق میکند و اصل کمپانی پورشه یعنی اصالت در طراحی آن رعایت شده و چهره کلی این محصول نیز با شباهتی نزدیک به برادرانش تکامل پیدا کرده است که حتی با پنهان کرد لوگوی آن، همچنان قابل شناسایی است.
به طور کلی در قسمت جلویی خودرو، چراغهای اصلی باباقوری روشنایی با حاشیههای مشکی رنگ سهم قابل توجهای در حفظ اصالت این محصول داشته است. چراغهایی که درون آن لامپهای بزرگ LED گنجانده شده تا روشنایی بی عیب و نقصی را برای کاربران خود فراهم کند.
در دو طرف سپر ورودیهای هوای مورد نیاز برای خنک کاری ترمزها و بخشی از رادیاتور قالب گیری شده که در قسمت بالایی آنها، چراغهای نواری شکل مهشکن تعبیه شدهاند. در وسط این مجموعه همچون مدلهای اسپرت پورشه، خبری از جلوپنجره اصلی و مجزا نیست، ولی ورودی قسمت پایینی سپر قدری بزرگ طراحی شده تا فقدان جلوپنجره را برای خنک کاری موتور جبران کند.
در نمای نیم رخ این اتومبیل شاهد آینههای کاملاً آیرودینامیکی با قاب پشتی زاویهدار و پایینتر از آن نیز شاهد یک مجرای هدایت کننده هوا در انتهای گلگیرهای جلویی هستیم که هوای وارد شده از دو ورودی اطراف سپر، پس از خنک کاری کالیبراسیون دیسک و پیستون ترمزها، برای گم نشدن آن در پشت چرخها و ایجاد مقاومت در لحظه حرکت، توسط این مجرا به خارج از بدنه هدایت میشوند.
نمای عقبی این اتومبیل نیز با چهار خروجی دوبل اگزوز در دو طرف سپر و با دیفیوزری بزرگ ولی با تیغههای کوچک، چراغهای تمام LED شکیل و بالهای متحرک طراحی شده که بدون اغراق یکی از بهترین طراحیهایی است که تا به حال به چشم دیدهایم، طراحی اتو کشیده و نسبتاً ساده، ولی در عین حال جذاب که نمایی اسپرت و مصمم به این خودروی لوکس بخشیده است. البته تفاوت سلیقه را نباید در این مورد فراموش کرد!
در خصوص طراحی داخلی کابین نیز راستش را بخواهید با خیل عظیمی از دکمه و نشانگر و ... روبهرو خواهد شد که بیشتر ترجیح به استفاده نکردن از آنها حداقل برای بار اول خواهید گرفت، ولی تمامی آنها در کابین مورد استفاده قرار نگرفتهاند، مگر برای افزایش سطح رفاهی کاربران و بهبود عملکرد خودرو و فراهم کردن وضعیت مورد نظر خودرو برای کاربر.
با ورود به داخل کابین، میبینید که در مقابل راننده فرمانی اسپرت سه شاخه قرار گرفته که بخشی از آن توسط چوب ساخته شده و دیگر بخشهای غیر چوبی آن هم با چرم مرغوب روکش شده است و بر روی دو ستون کناری نیز کلیدهایی مربوط به سیستم صوتی و تلفن قرار گرفته که با طراحی ارگونومیکی که دارد، به راحتی درون دست جای گرفته و کنترل خودرو را توأم با لذت همراه میکند.
در پشت غربیلک فرمان نیز صفحه کیلومتر پانامرا با پنج نمایشگر گردی شکل نصب شده که چهارتای آنها به صورت آنالوگ عقربهای وضعیت لحظهای خودرو را در اختیار راننده قرار میدهد و یکی از آنها هم به صورت دیجیتال به ارائه اطلاعات عملکردی خودرو میپردازد.
مجموعه داشبورد پانامرا به طور کلی از سه بخش تشکیل شده که دو بخش بالایی و پایینی آن با چرم روکش شده و قسمت میانی آن نیز از قطعات چوبی ساخته شده که فضایی لوکس را در داخل کابین حاکم کرده و به خوبی حس و حال یک خودروی لوکس گران قیمت را به سرنشینان منتقل میکند. کنسول مرکزی با طراحی تنها یک صفحه نمایشگر بزرگ لمسی چند منظوره و پخش کننده CD خور در زیر آن و دو خروجی بزرگ هوای سیستم تهویه مطبوع اتاق در دو طرف آن، تا حد امکان خلوت طراحی شده است، ولی در عوض کلیدهای مختلف کنترلی به کنسول ابزار و کنار اهرم دسته دنده منتقل شده است. البته تقریبا مثل لامبورگینی آونتادور، کنسول ابزار این محصول کمی زاویهدار طراحی شده تا شکلی نسبتاً یکپارچه نسب به کنسول مرکزی بگیرد.
صندلیهای جلویی بیشتر شبیه به مبلهای راحتی گران قیمت میمانند تا صندلیهای یک خودرو که با طراحی ارگونومیکی که دارند، تمامی اعضای بدن از جمله اطراف رانها، پهلوها، شانه و کتف، گردن و سر را تحت پوشش خود قرار میدهند. به لطف طول کلی 4968 میلی متری، عرض 1930 میلی متری، ارتفاع 1417 میلی متری و فاصله بین دو محور 2921 میلی متری فضای پای نسبتاً خوبی برای سرنشینان عقب به طول 864 میلی متر با عقب بردن کامل صندلیهای جلویی، فراهم شده که میتوان با کمی جلو بردن صندلی جلو، آزادانه پاها را حرکت داد و به طور کامل صاف کرد. در این بخش همچنین به خاطر امتداد کنسول ابزار تا انتهای کابین، هم برای افزایش سطح رفاهی و هم برای پنهان کردن تونل میل گاردان، تنها دو نفر بالغ میتوانند از قسمت عقبی کابین استفاده کنند، ولی با استفاده از صندلیهای بزرگ و راحتی، در آسایش کامل به سر خواهند برد.
بر روی کنسول ابزار میان شاسی دو خروجی هوای سیستم تهویه مطبوع و کلیدهایی برای موقعیت صندلیها و روش و خاموش کردن گرمکن و سردکن صندلیها تعبیه شده است.
بر روی اکثر قطعات این قسمت از کابین نیز پورشه از چرم مرغوب استفاده کرده است، ولی در قسمتی از کنسول ابزار و قسمت بالایی دستگیره دربها از چوب طبیعی استفاده شده که حس خوشایندی را به سرنشینان خود منتقل میکند. فضای ذخیره سازی صندوق عقب هم طولی حدودا 1661 میلیمتری دارد که فضای بسیار بزرگی را برای ذخیره سازی و نگهداری اثاثه و لوازم کاربران خود فراهم میکند.
امکانات و تجهیزات
بگذارید اول از امکانات رفاهی خودرو صحبت کنیم تا بعد برسیم بر سر تجهیزات ایمنی و عملکردی خودرو که به طور مفصل به آنها بپردازیم. پورشه برای افزایش رضایتمندی مشتریانش در پانامرا به صورت استاندارد و بدون سفارشی سازی از امکانات و تجهیزات فراوانی استفاده کرده که یک به یک شامل گرمکن شیشه جلو که امروزه در سادهترین خودروها، البته به روشهای مختلف هم مورد استفاده قرار میگیرد، قفل مرکزی دربها، امکان باز و بسته کردن باله عقب، پردههای شیشهای برقی تنها برای دو درب عقب، تنظیم میزان صدای خروجی اگزوزها، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک با عملکردی جداگانه برای سرنشینان عقب، سیستم گرمکن و سردکن صندلیها، سانروف برقی، صندلیهای برقی جلو با قابلیت ذخیرهسازی موقعیت آن به همراه موقعیت آینهها و فرمان، ماساژور برای صندلیهای جلو، چراغ نقشه خوان، سنسور پارک به همراه دوربین، کروز کنترل هوشمند، آینههای ضد نور، شیشه شورهای چراغ جلو، سنسور باران، سیستم Adaptive Headlight یا به زبان خودمانی، چراغهای جلو تطبیقی که در هنگام پیچیدن در سر پیچها، روشنایی چراغها را برای دید بهتر در نقاط کور بیشتر میکند، یعنی اینکه با چرخاندن فرمان به سمت راست، چراغهای جلویی هم با موتورهای تعبیه شده بر روی آن گردشی کوتاه به راست کرده و در کنار نور کمکی مه شکنها، نور کافی برای دید بهتر راننده در داخل پیچ فراهم میکند، ریموت اخطار دهنده، سیستم ضد سرقت، غربیلک فرمان سه پایه لوکس همراه با تنظیم برقی تلسکوپی در چهار حالت، سیستم خروجی مجزای صدا برای سرنشینان عقب، سیستم کنترل کیفیت هوا، سیستم صوتی حرفهای با قابلیت پخش DVD و CD و مجهز به پورتهای ورودی USB و AUX و iPod و بلوتوث و همچنین سیستم موقعیت یاب ماهوارهای GPS، پشت سریهای هوشمند صندلیها برای جلوگیری از صدمات جدی به سرنشینان، گرمکنهای آینهها، آینه داخل کابین الکتروکرومیک که در شب باعث خنثی شدن نور مستقیم چراغهای خوروهای پشتی به چشم و از خسته شدن چشمهای راننده خودداری میکند، سیستم روشن و خاموش شدن خودکار چراغها، سنسور پارک، یخچال کوچک، گرمکن خودرو در زمان پارک، سیستم کمک پارک و ... میشود.
از لحاظ ایمنی نیز پورشه با تجهیزات گسترده ایمنی که در پانامرا جا داده، موفق به کسب 5 ستاره ایمنی از سازمانهای ایمنی جهانی شده که بخش اعظمی از آن به خاطر شاسی و بدنه مستحکم و 10 کیسه هوای ایمنی راننده، پردهای، جانبی و سرنشینان کناری آن است. برای ایمنی بیشتر و عملکردی بهتر هم پورشه سیستمهای ایمنی PSM، ABD، MSR، ASR و ABS را بر روی پانامرا به خدمت گرفته که در ادامه مفصلتر به این پنج سیستم ایمنی خواهیم پرداخت.
سیستم ABS را که دیگر همه ما میشناسیم، سیستم ترمز ضد قفل یا Anti-lock Braking System یکی از مهمترین و حیاتیترین سیستمهای ایمنی یک خودرو به شمار میرود که در هنگام ترمزگیری ناگهانی از قفل شدن چرخها جلوگیری میکند و هم باعث جلوگیری از عدم تعادل خودرو در زمان ترمزگیری میشود و هم ترمزی مطلوبتر و قویتر را ارائه میدهد. نحوه عملکرد این سیستم هم به این گونه است که سنسورهای سرعت سنج یا تشخیص سرعت با زیر نظر داشتن دقیق چرخها، اطلاعات لازم را به شکل سیگنالهای بریده بریده به ECU ترمز ABS ارسال میکند. در زمان ترمزگیری شدید، چرخها برای لحظهای قفل میشود و موجب قطع ارسال سیگنال از طرف حسگرها به ECU شده و ECU هم بلافاصله به کمک نیروی هیدرولیک ترمزها، نیروی وارده بر ترمزها را کم و زیاد میکند و در هر ثانیه حدود 10 مرتبه به صورت ضربهای عمل ترمزگیری صورت میگیرد تا علاوه بر ترمزگیری قوی، از قفل شدن چرخها جلوگیری کند.
دیگر سیستم بکار رفته در این خودرو هم PSM نام دارد. در واقع PSM همان سیستم پایداری الکترونیکی خودروست که در خودروهای بی ام و به آن DSC، در میتسوبیشی به آن MASC، در هوندا به آن VSA و ... گفته میشود، پورشه هم سیستم پایداری الکترونیکی خودروی خود را PSM نام گذاری کرده است. ESP یا PSM در محصولات پورشه، سیستمی تقریباً نوین در صنعت خودروسازی جهان است که از سال 2002 میلادی بر روی بیش از 27 درصد از خودروهای اروپایی و 75 درصد از خودروهای ژاپنی و آمریکایی مورد استفاده قرار گرفته و وظیفه اصلی آن هم کنترل مطلوب خودرو بر روی سطح جاده و حفظ ثبات آن در هنگام پیچیدن خودرو است. اگر راننده با گردش سریع فرمان، کنترل خودرو را از دست دهد و خودرو از تعادل و ثبات خود خارج شود، سیستم ESP وارد عمل شده و آن را به مسیر اصلی خود باز میگرداند، این یعنی اینکه در هنگام تغییر ناخواسته مسیر و لغزش خودرو، وضعیت خودرو روی سطح زمین تخمین زده شده و با مقایسه دادهها با یکدیگر، انحراف خودرو از مسیر محاسبه شده و با اعمال نیروی ترمز بر روی یکی از چرخها، خودرو را به حالت اولیه خود باز میگرداند، البته محاسبات و تجزیه تحلیل آن در کسری از ثانیه انجام میشود!
سیستم ABD هم مخفف شده Automatic Brake Differential است که همانطور که از نامش پیداست، قفل کننده دیفرانسیل برای ارسال تمامی نیرو به چرخهای خودروست. سیستم MSR هم به زبان آلمانی خلاصه شده Motor Schleppmomett Regelun با بار معنایی کنترل گشتاور موتور است که به عنوان مکملی برای سیستمهای ABS و ASR بر روی پورشه نصب شده است.
آخرین سیستم بکار رفته در پورشه پانامرا یعنی ASR ( Acceleration Skid Regulation ) هم باعث جلوگیری از سرخوردن و هرزگردی چرخها بر روی سطوح لغزنده و جادههای برفی و یخ زده میشود که امروزه تقریباً در تمامی خودروهای روز دنیا نصب شده و نقش بسیار مهمی را در ایمنی و افزایش پایداری خودرو ایفا میکند. این سیستم برای انجام کار خود به طور متوالی با سنسورهای ABS و ECU موتور در ارتباط بوده و اطلاعات لازم را در خصوص سرعت خودرو و میزان چرخش چرخها دریافت میکند و وقتی وارد عمل میشود که سرعت خودرو زیاد نشده، ولی در عوض سرعت گردش چرخها بسیار بالا میرود که نشان از هرزگردی چرخ ها دارد، از این جهت سیستم ضد لغزش با کمک گرفتن از سیستم ترمزی خودرو، به هرزگردی چرخها پایان میدهد، البته در کنار استفاده از سیستم ترمز ASR، از دریچه گاز، دیفرانسیل لغزش محدود و ECU موتور هم کمک میگیرد، به این صورت که دریچه گاز را در هنگام هرزگردی چرخها بسته کرده و از گشتاور تولیدی موتور میکاهد و با بیشتر کردن زمان جرقه و پاشش سوخت در سیلندر هم از قدرت تولیدی موتور میکاهد.
مشخصات فنی و پیشرانه
احتمالاً شنیدهاید که اکثر مکانیکهای با تجربه و کاربلد برای توصیف کارشان میگویند که "از رادیاتور ماشین میریم داخل و از اگزوزش میایم بیرون"!، حالا ما کمی متفاوتتر برای بررسی مشخصات فنی پورشه پانامرا این کار را انجام خواهیم داد. اگر از سر جلویی خودرو شروع کنیم، در یک زمان واحد به چند بخش مختلف این محصول یعنی قسمت جلوبندی پورشه پانامرا خواهیم رسید که متشکل از سیستم تعلیق، سیستم ترمز و سیستم فرمان میشود. پورشه برای سیستم تعلیق جلوی این خودرو، همانطور که انتظار میرفت، بهترین و کاربردیترین سیستم تعلیق حال حاضر جهان یعنی سیستم تعلیق مستقل دو جناغه یا طبق دوبل به همراه کمک فنرهای هیدروپنوماتیکی (هیدرولیکی/بادی) را در نظر گرفته که در حال حاضر بر روی بهترین خودروهای دنیا هم از همین سیستم تعلیق استفاده میشود که علاوه بر تحمل بالای فشار، نیروی وارده بر آن هم به خوبی دفع شده و سواری نرم و راحتتری را برای سرنشینان در داخل کابین مهیا میکند. در امتداد سیستم تعلیق هم مجموعه دیسک و کالیبراسون سیستم ترمز قرار گرفته که دیسکهای آن به صورت یک تکه از آلومینیم و در ابعاد 360 میلی متری ساخته شده که توسط شش پیستون کالیبراسیون خنک شونده مهار میشود. جلوی این دیسک و کالیبراسیون ترمز نیز رینگهای 18 اینچی آلومینیومی 14 پرهای قرار گرفته که با لاستیکهای بزرگ و پهن 50/245، چسبندگی بی عیب و نقصی را بوجود آورده است.
آخرین عضو مجموعه جلوبندی سیستم فرمان هیدرولیکی به همراه سیستم هوشمند الکترونیکی فرمان و سیستم حساس به سرعت است که با کوچکترین اشاره و اعمال کمترین نیروی وارده بر آن عمل میکند. این از مجموعه جلوبندی. پس از این مجموعه هم به قسمت اصل کاری پانامرا، یعنی قلب تپنده هشت سیلندر یورو 5 آن میرسیم که با آرایش V شکل سیلندرها و حجمی 4806 سیسی به همراه 32 سوپاپ گاز و دود، برخلاف سنت دیرینه پورشه، در نیم تنه جلویی خودرو نصب میشود که با پاشش مستقیم 16 لیتر سوخت در مسیرهای شهری و 8.9 لیتر سوخت در مسیرهای خارج از شهری و به طور خلاصهتر، با تزریق 11.1 لیتر سوخت به صورت ترکیبی در هشت سیلندر موتور، در دور موتور 6500 دور بر دقیقه، حداکثر 400 اسب بخار قدرت و در دور موتور 3500 الی 5000 دور بر دقیقه هم حداکثر 502 نیوتن متر گشتاور در اختیار خودرو قرار میدهد که منجر به رسیدن شتاب صفر تا صد این نسخه از پانامرا به حداقل 5 ثانیه و حداکثر سرعت این لیفت بک 1860 کیلوگرمی، به 282 کیلومتر بر ساعت میشود.
البته در این بین نباید نقش تاثیرگذار جعبه دنده 7 سرعته اتوماتیک دوکلاچه PDK را در بدست آمدن شتاب و سرعت کنونی نادیده گرفت. کارمان در نیم تنه جلویی تمام شد و به سراغ نیم تنه عقب خودرو میرویم، در این بخش هم سیستم تعلیقی از نوع چند اتصاله یا مولتی لینک با کمک فنرهای هیدروپنوماتیکی و همچنین سیستم ترمز دیسکی چهار پیستونه با دیسکی آلومینیومی 330 میلی متری خنک شونده قرار گرفته که وظیفه متوقف کردن رینگهای 18 اینچی آلومینیومی 45/275 چرخهای عقب به آن محول شده است.
از دیگر قطعات مربوط به این بخش نیز میتوان به انژکتورهای تزریق مستقیم، ظرفیت باک 90 لیتری، دیفرانسیل لغزش محدود و ... اشاره داشت.
تجربه رانندگی
بار اولی که سوار پانامرا شدیم، شیفته طراحی داخلی آن و به خصوص کنسول مرکزی و ابزار آن شدیم و مواد بکار رفته در داخل کابین نیز حس بسیار خوشایندی را به ما منتقل میکرد که تا آن را تجربه نکنید، به حقیقت آن پی نخواهید برد.
به هر حال بعد از کمی سرک کشیدن در وسایل و آپشنهای خودرو، موتور را روشن کردیم و آماده راه انداخت این اسب قلدر اشتوتگاردی شدیم. اوایل کار همه چیز خوب بود، ولی وقتی پدال گاز را تا ته فشار دادیم، غرش پیشرانه هشت سیلندر 4.8 لیتری آن بلند شد و ما را به صندلیها میخکوب کرد. سرعت را کم کردیم و خودرو را در وضعیت اسپرت گذاشتیم، شتاب خودرو در این حالت هم رضایت بخش بود و بهبود اندکی نسبت به حالت عادی داشت، ولی وقتی خودرو را در حالت اسپرت پلاس گذاشتیم تا ببینیم که ویژگی اسپرتی که پورشه درون این خودروی لوکس و تجملاتی خود قرار داده، تا چقدر کاربردی است، شرایط کمی متفاوت شد. در حالت اسپرت پلاس به زعم حالتهای قبلی، به یکباره پدال گاز را فشار دادیم و برای لحظهای حس کردیم که دو چرخ جلویی خودرو از زمین بلند شده که بلافاصله از ترس، پایمان را از روی پدال گاز برداشتیم. شتاب بسیار بالا و هیجان انگیزی که حداقل از یک خودروی لوکس سنگین وزن انتظار نداشتیم، ولی پورشه به ما ثابت کرد که قدرت و عملکرد، دو اصل جدا نشدنی از کمپانی پورشه هستند که در تمامی محصولاتش اعم از اسپرت و شاسی بلند و لوکس، میتوان پیدا کرد.
برای تست سیستم ترمز، هنگام شتاب گیری و رانندگی در سرعتهای کم، خیلی خوب عمل میکرد، ولی وقتی با اجازه مالک خودرو، سرعت پانامرا 4S را به مرز بیش از 100 کیلومتر بر ساعت رساندیم و به یکباره بر روی پدال ترمز کوبیدیم، به جلو پرتاب شدیم و حقیقتاً فشاری به بدنمان وارد شد که تا به حال تجربه نکرده بود و این فشار به حدی بود که با خود گفتیم الان است که کمربند از جا کنده بشه و بچسبیم به شیشه! همان یک بار برایمان کافی بود تا حسابی ویژه بر روی پانامرا باز کنیم، برای همین حاشیه امنیت را بالا بردیم و با سرعت و ریسک بالاتری به تست پانامرا پرداختیم. هندلینگ و فرمان پذیری پانامرا هم نگوییم فوق العاده بود، ولی به لطف سیستم چهار چرخ محرک، به خوبی از پس پیچها بر میآمد و فرمان پذیری نرم و راحتی داشت. البته نه اینکه فکر کنید هندلینگ فوق العادهای نداشت، چون پیش از این با پورشه 911 کاررا S هم رانندگی کرده بودیم و هندلینگی به مراتب بهتر و سریعتر از پانامرا داشت که از نظر کلاسشان طبیعی است.
روی هم رفته، سواری نرم و راحت به لطف پیشرفتهترین سیستم تعلیق حال حاضر جهان، قدرت و شتاب گیری بسیار بالا و هندلینگی بی نقص که چیزی فراتر از انتظار کاربران خود ارائه میدهد، خلاصه خصوصیاتی است که میتوان در مورد این خودرو گفت.
قیمت در بازار آزاد
تا به حال پانامرا در سه نسخه استاندارد، 4S و همچنین توربو به بازار ما راه یافتهاند که هماکنون به سختی میتوان نمونه صفر کیلومتر آن را پیدا کرد ولی اگر نمونه صفر کیلومتر نسخه 4S را پیدا کنید (که احتمالاً مدل 2013 خواهد بود) در حدود 1 میلیارد و 400 میلیون تومان قیمت خواهد داشت.
البته نمونههای کارکرده آن (در حدود 30 تا 50 هزار کارکرد) و در مدل 2011 یا 2012 را نیز میتوانید با قیمتی در حدود 650 تا 800 میلیون تومان نیز تهیه کنید.
در انتها از آقای آبشناسان تشکر میکنیم که خودروی خود را جهت تست و بررسی در اختیار گروه خودروبانک قرار دادند.