مقدمه
امروز به سراغ دو تا از کراس اووهای پر حرف و حدیث بازار داخلی آمده ایم؛ محصولات جذابی که در سطح خود حرف های زیادی برای گفتن داشته و دارند اما هیچ کدامشان در کشورمان به جایگاهی که شایسته اش بودند دست پیدا نکردند؛ یکی از آنها تیگو 7 است؛ کراس اوور نیمه لوکس چری که با ظاهری زیبا و آپشن های فراوان، آمده بود تا موفقیت برادران خود را تکمیل کند اما با قیمت گذاری نامناسب "که البته بخشی از آن به همزمانی با نوسانات شدید ارزی مربوط میشد" طرفدارانش را شوکه کرد و در نهایت خیلی ها ترجیح دادند که بجای این ماشین به سراغ دست دوم های کره ای بروند.
در طرف دیگر میدان هم دو رگه ای بنام GS ایستاده؛ اولین شاسی بلند تاریخ پر فراز و نشیب ام جی، که با توانایی ها فنی کم نظیری پا به کشورمان گذاشت اما بدلیل تبلیغات ضعیف و عرضه محدود، موفق نشد در بازار داخلی حضور پررنگی داشته باشد. جالب تر اینکه حتی تاریخچه افتخار آمیز برند MG و این واقعیت که بسیاری از مراحل طراحی و توسعه GS در انگلستان و زیر نظر بر و بچه های گاراژ موریس صورت گرفته هم نتوانست مشتریان ایرانی را قانع کند که بهای بیشتری به این ماشین بدهند و در نهایت اکثریت مردم بدلیل مالکیت سایک موتور، این خودرو را مشابه با سایر چینی های بازار قضاوت کردند.
شاید در نگاه اول تصور کنید که این دو کراس اوور، شباهت های زیادی باهم دارند؛ اما اگر در این بررسی کوتاه با "خودروبانک" همراه شوید متوجه خواهید شد که پشت پرده این تشابهات ظاهری، تفاوت های بسیار زیادی میان این دو نهفته است؛ پس بیش از این شما را منتظر نمی گذاریم و بررسی را آغاز میکنیم.
طراحی ظاهری
هر دو میهمان امروز ما ظاهر جذابی دارند و از این نظر قادرند به راحتی با برندهای نامدار کره ای و ژاپنی به رقابت بپردازند. البته همانطور که همیشه گفته ایم، زیبایی امری سلیقه ای است و در نتیجه اینجا هم ممکن است برخی طراحی اسپرت GS و بعضی دیگر ظاهر پر ابهت تیگو 7 را بپسندند.
اما به طور کلی اگر بدنبال یک طراحی لوکس بر پایه حجم های اغراق آمیز و چاشنی مدرنیته هستید، چهره تیگو7 بیش از رقیب نظرتان را به خود جلب خواهد نمود چراکه محصول چری با طراحی جدیدتر و استفاده از خطوط هوشمندانه در جای جای بدنه، موفق شده به ظاهر جذاب تری دست یابد و جالب اینکه علیرغم ابعاد کوچک تر بدنه، با ابهت تر از رقیب به نظر برسد؛ اما در طرف مقابل MG طراحی GS را بر پایه خطوط شکسته و القاء حس چالاکی ترسیم نموده تا بیننده از همان ابتدا بداند که با یک کراس اوور اسپرت روبه رو شده است؛ نتیجه کار به چهره ای خشن و تهاجمی منتهی شده که شاید در برابر طراحی اغواگرایانه و مدرن تیگو 7 مقداری قدیمی نظر برسد، اما قطعاً طرفداران خاص خودش را خواهد داشت.
طراحی داخلی
با گشودن درب ماشین ها نیز با دو تم کاملاً متفاوت روبرو شدیم. کابین GS فرم اسپرت و جوان پسندانه ای دارد و با خطوط شکسته و کلیدهای پر شمار، حس هیجان بیشتری به سرنشینان منتقل میکند؛ اما کمپانی چری برای تیگو 7 استایل کلاسیک را انتخاب کرده و با ترکیب خطوط ساده و رنگ بندی شیک توانسته محیط لوکس تری فراهم نماید. خوب پس تا اینجای کار باز هم بحث سلیقه شخصی به میان می آید و نمیشود یکی را به عنوان برنده قطعی اعلام نمود؛ اما کیفیت بسیار پایین پلاستیک های استفاده شده در داشبورد و تودری های GS باعث شد که ما با خیال راحت امتیاز برتر این قسمت را به محصول چری بدهیم؛ البته نه اینکه قطعات استفاده شده در کابین تیگو 7 کیفیت فوق العاده ای داشته باشند اما در قیاس با افتضاحی که در GS مشاهده کردیم، حس بهتری از یک ماشین نیمه لوکس را به ما منتقل نمودند.
در خصوص جادار بودن کابین و صندوق هم باید بگوییم که هر دو ماشین فضای مناسبی برای استفاده های خانوادگی در اختیار قرار داده اند و برای سفرها نیز کارآمد ظاهر میشوند.
آپشن های رفاهی و ایمنی
هر دو میهمان امروز ما از لیست بلند بالایی از آپشن های رفاهی و ایمنی بهره میبرند و در نتیجه با وجود برخی تفاوت ها، باید به هر دو نمره مناسبی بدهیم.
از جمله امکانات تیگو 7 فول میتوان به مواردی نظیر ترمزهای مجهز به ABS, EBD, EBA، سیستم کنترل کشش و پایداری، سیستم کمکی حرکت در سربالایی، کیسه های هوا برای سرنشینان جلو به همراه ایربگ های جانبی و پرده ای، نمایشگر چند منظوره 9 اینچی مرکزی، ال سی دی 4.8 اینچی پشت آمپر، دوربین های 360 درجه، سنسورهای پارک، چراغهای مه شکن حساس به حرکت فرمان، گرمکن صندلی های جلو، تنظیم برقی صندلی راننده، سقف پانورامیک، کروز کنترل، چراغهای خوش آمد گویی و مشایعت، TPMS، تهویه مطبوع دوگانه، ترمز دستی برقی بهمراه سیستم اتوهلد، سنسورهای نور و باران، سیستم ورود و استارت بدون کلید و.. اشاره کرد که گزینه های مناسبی به حساب می آیند.
داخل کابین ام جی GS هم امکانات پر شماری مثل ترمزهای چهارچرخ دیسکی مجهز به ABS, EBD بهمراه سیستم های کمکی کنترل پایداری ESP، کنترل ترمز در پیچ ها CBC، ترمز کمکی الکتریکی EBA، کنترل خودرو در سراشیبی، ترمز دستی الکتریکی به همراه اتوهلد، دوربین دید عقب، صفحه نمایش چند منظوره لمسی 6.1 اینچی، ورود و استارت بدون کلید، سیستم Start/Stop، کروز کنترل، سانروف برقی، چراغهای اتوماتیک مجهز به تنظیم خودکار ارتفاع، چراغشور، چراغ خوش آمدگویی و بدرقه، تهویه مطبوع اتوماتیک، آینه الکتروکرومیک و تنظیم برقی صندلی راننده و.. یافت میشوند که به راحتی شما را راضی نگاه خواهند داشت.
در خصوص گزارشات ایمنی باید بگوییم که تیگو 7 توانسته 5 ستاره موسسه C-NCAP چین را بدست آورد. GS هم توسط موسسه استرالیایی ANCAP مورد بررسی قرار گرفته که نتیجه این آزمایش در سال 2016 ، 4 ستاره بوده اما پس از اصلاحات صورت گرفته در سال 2017 به 5 ستاره ارتقاء یافته است. البته در این بین اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد و خیلی ها اعتبار ANCAP را بیش از C-NCAP میدانند و در نتیجه به 5 ستاره GS بهای بیشتری میدهند؛ ولی موسسه تست تصادف چین هم در سالهای اخیر ثابت کرده که میتوان به نتایجش اطمینان کرد.
پیشرانه و سیستم انتقال قدرت
با نگاهی به مشخصات فنی ماشین ها متوجه میشویم که با یک جدال کاملاً نابرابر طرف هستیم؛ البته وجود تشابهاتی مثل استفاده از پرخوران توربو یا جعبه دنده 6 سرعته دو کلاچه، ممکن است برای لحظاتی طرفداران چری را برای رقابتی پایاپای امیدوار نگاه دارد؛ اما واقعیت این است که پیشرانه 1.5 لیتری تیگو 7 در برابر موتور قدرتمند 2 لیتری GS حرفی برای گفتن نخواهد داشت و با 70 اسب بخار قدرت کمتر و 140 نیوتن متر گشتاور پایین تر یک بازنده تمام عیار محسوب میشود. حتی وزن اندکی سبک تر تیگو هم به کاهش اختلاف میان این دو کمک چندانی نکرده و در نتیجه محصول ام جی هم در شتاب و حداکثر سرعت و هم کشش در سربالایی ها با اختلاف زیادی برتر از رقیب ظاهر میگردد. ضمناً GS قادر است نیروی حاصل از موتور را بین تمامی چرخ ها تقسیم نماید و این در شرایطی است که تیگو 7 یک کراس اوور دیفرانسیل جلو به حساب می آید.
اگر موافق باشید نگاهی گذرا به خلاصه مشخصات فنی این دو داشته باشیم:
مدل | تیگو 7 | ام جی GS |
پیشرانه | 4 سیلندر 16 سوپاپ | 4 سیلندر 16 سوپاپ |
حجم موتور | 1498 سی سی | 1955 سی سی |
حداکثر قدرت | 147 اسب بخار | 217 اسب بخار |
حداکثر گشتاور | 210 نیوتن متر | 350 نیوتن متر |
گیربکس | 6 سرعته دوکلاچه | 6 سرعته دوکلاچه |
شتاب رسمی | 10.2 ثانیه | 8.7 ثانیه |
مصرف سوخت | 6.5 لیتر | 8.3 لیتر |
وزن | 1440 کیلوگرم | 1642 کیلوگرم |
خوب همانطور که در جدول فوق مشاهده کردید تیگو 7 به دلیل موتور کوچک تر، وزن سبک تر و ساختار تک دیفرانسیل، مصرف سوخت کمتری دارد اما در سایر پارامترها برتری مطلق با GS است.
تجربه رانندگی
پشت فرمان هر دو اتومبیل دید به جلو و طرفین مناسب ارزیابی شد اما در مورد پشت سر اوضاع "بخصوص در مورد GS" اصلاً جالب نیست. البته این روزها به کمک دوربین و سنسور دنده عقب این مشکل تا حد زیادی برطرف شده اما به هر حال راننده دوست دارد برای تسلط بیشتر از آینه وسط هم دید مناسبی روی ماشین های پشتی داشته باشد که این امر در محصول ام جی با دشواری بیشتری همراه است. به غیر از این مورد جایگذاری نه چندان نامناسب برخی از کلیدهای داشبورد در هر دو اتومبیل باعث شده که نتوانیم نمره کامل بخش ارگونومی را به این دو بدهیم.
اما در خصوص نرمی و راحتی باید بگوییم که هر دو ماشین به غیر از کوبش های محدود در دست اندازهای تند و تیز، مشکل دیگری از خود بروز ندادند و در هنگام رانندگی معمول با سواری نرم و راحتی از سرنشینان میزبانی نمودند.
در مورد تعادل پشت فرمان تیگو 7، وضعیت در شرایط متوسطی قرار دارد که نه خیلی عالی است و نه نا امید کننده؛ در واقع محصول چری از یک طرف بنا به دلایلی مثل مرکز ثقل بالا و سیستم تعلیق نسبتاً نرم، میل به حرکات گهواره ای و تسلیم در برابر نیروی گریز از مرکز دارد اما از طرف دیگر با تکیه بر نکات مثبتی مثل ابعاد بزرگ چرخ ها و سیستم های کمکی الکترونیکی به این راحتی ها از مسیر خارج نمیشود.
اما داستان هندلینگ ام جی کمی مفصل تر است. در ابتدا حرکات عرضی نسبتاً زیاد GS در پیچ های تند، حس اعتماد به نفس را از راننده میگیرد و ممکن است تصور کنید که با خودرویی نه چندان پایدار روبرو شده اید؛ اما اگر بتوانید بر این حس ترس کاذب غلبه کرده و به پیچ حمله ور شوید متوجه خواهید شد که ماشین به خوبی به زمین چسبیده و برخلاف تصور اولیه، هندلینگ بسیار مناسبی از خود نشان میدهد. در واقع به نظر میرسد که سیستم تعلیق و شاسی محصول ام جی مهندسی بهتری در قیاس با فرزند چری داشته و این قضیه در کنار وجود سیستم دو دیفرانسیل هوشمند و عملکرد عالی سامانه کمکی پایداری، هندلینگ GS را به شرایط ایده آل نزدیک کرده است. پس باید نمره برتر این بخش را به GS بدهیم.
در مورد ترمزها نیز باید گفت که وضعیت هر دو ماشین مطلوب ارزیابی شد. در این خصوص با اینکه دایو دماغه GS اندکی بیشتر به نظر رسید اما در نهایت محصول MG توانست با خط ترمز کوتاه تری آزمون ما را به پایان برساند.
خوب حالا وقت آن رسیده که در مورد شتاب صحبت کنیم؛ جایی که در آن GS به لطف حجم موتور، قدرت و گشتاور بسیار بیشتر به راحتی هر چه تمام تیگو 7 را به آینه وسط تبعید مینماید. در واقع کراس اوور موریس گاراژ با توجه به شتاب صفر تا صد زیر 9 ثانیه خود نه فقط از رقیب امروز، بلکه از تمامی کراس اوورهای این رده (و حتی بسیاری از گرانترها) بر خواهد آمد و در نتیجه انتخاب گزینه برتر در این قسمت به هیچ عنوان دشوار نخواهد بود.
البته تصور نکنید که تیگو7 ماشین کند و اعصاب خورد کنی است؛ خیر! در حقیقت این ماشین هم از نظر توانایی های حرکتی قابلیت های مناسبی دارد و برای یک رانندگی عادی، واکنش های مناسبی به پدال گاز نشان میدهد. اما از بخت بد امروز با رقیبی بسیار قلدر طرف شده و در چنین نبرد نابرابری چاره ای جز سکوت نخواهد داشت؛ اینجا تنها برتری تیگو 7 را میتوان در مواردی مثل مصرف سوخت پایین تر و سر و صدای کمتر پیشرانه جستجو کرد و در سایر پارامترها مثل شتاب، کشش، حداکثر سرعت و لذت رانندگی باید GS را برنده بی چون و چرای رقابت بدانیم. ضمن اینکه وجود سیستم دو دیفرانسیل هوشمند در کنار قفل دیفرانسیل الکترونیکی، GS را به یک کراس اوور کارآمد برای سفرهای خارج جاده ای (البته در مسیر های نه چندان دشوار) تبدیل کرده؛ حال انکه تیگو 7 در چنین شرایطی به غیر از ارتفاع بیشتر، برتری دیگری در مقابل یک سدان معمولی مثل آریزو 5 نخواهد داشت.
البته در مورد گیربکس بد نیست اشاره کنیم که جعبه دنده 6 سرعته هر دو خودو برای رانندگی در سرعت های بالا عملکرد مناسبی از خود نشان دادند و با تعویض های سریع و هوشمندانه خود، ما را راضی نگاه داشتند؛ اما در داخل شهر پر ترافیک و کوهپایه ای (شیب دار) همچون تهران، ویژگی خاص گیربکس های دو کلاچه کمی روی اعصاب میرود و با تاخیرهای گاه و بیگاه خود در شروع حرکت، لذت رانندگی را کاهش میدهد. موردی که البته بعد از مدتی به آن عادت خواهید نمود.
نتیجه گیری
درست است که در ابتدا طراحی اغواگرایانه تیگو 7 در کنار کیفیت برتر کابینش، نظر ما را به سمت محصول چری سوق داد؛ اما مقداری رانندگی کافی بود که همه چیز مثل فینال 99 لیگ قهرمانان، در عرض 2 دقیقه تغییر کند و در نهایت کاپ قهرمانی به بچه های جزیره برسد. در واقع GS با شتاب، کشش، فرمان پذیری و پایداری بهتر و حس رانندگی لذت بخش تر و بهره مندی از قابلیت های آفرودی، برتری محسوسی نسبت به تیگو 7 دارد و باید دستش را به عنوان برنده این رقابت بالا ببریم.
اما ناگفته نماند که در این میان نکاتی وجود دارند که ممکن است باعث شوند میهمان ضعیف تر تک دیفرانسیل امروز را به رقیب قدرش ترجیح دهید؛ اولین و شاید مهم ترین نکته این است که در حال حاضر میتوان با پول خرید ام جی GS مدل 2016 کم کارکرد، یک تیگو 7 صفر کیلومتر خریداری کرد؛ جدای از اینها بحث گستردگی بیشتر شبکه های خدماتی چری و احتمال ادامه روند عرضه این محصول در کشور هم میتوانند نکات دلگرم کننده ای برای خریداران تیگو 7 باشند، حال آنکه عرضه GS مدت هاست که متوقف شده و برند ام جی هم با سرنوشتی مبهم مدام در حال دست به دست شدن در میان شرکت های وطنی است.
پس دیگر تصمیم با شماست که ماشین بهتر را انتخاب کنید یا ماشینی که داشتنش ریسک کمتری دارد.
در انتها جا دارد از آقای علی کوثر مالک ام جی و الیار امین رفتاری مالک تیگو ۷ کمال تشکر را داشته باشیم.