هاوال، از استرالیا تا بهمن!
برجام هر آنچه نداشت، برای صنعت خودرو کشور یک آورده داشت آن هم ورود خودروسازان و برندهای معتبر جهانی به ایران بود. برندهایی که از اروپای غربی همچون مرسدسبنز گرفته تا سرزمین آفتاب چون میتسوبیشی با چراغی سبز و خیالی راحت به بازار تشنه و بسته خودرو کشور آمدند و جدیدترین محصولات خود را همزمان در بازار ایران نیز عرضه کردند. اما بسیاری از خودروسازان وطنی مانند بهمن موتور نیز برای رونق به خط تولید خود، به سرزمین اژدهای قرمز رفتند و در نهایت موفق به عقد قراردادی با برندهای معتبر شدند. هاوال، جزو بهترین انتخابها از کشور آسمانی بود که بهمن موتور توانست گوی رقابت را از دیگر خودروسازان بگیرد و با این شرکت معتبر از سال 96 شروع به کار کرد.
هاوال جزو با کیفیتترین برندهای خودرویی چین است که حضور گستردهای در بعضی از بازارهای جهانی دارد اما عرضه مدلهای مختلف آن در استرالیا و رقابت با دیگر برندهای مطرح در این بازار، جسارت این خودروساز را برای ورود جدی به گوی رقابت نشان میدهد.
چه زمانی این تست انجام شده؟
در اواخر زمستان سال 96 بود که جمعی از خبرنگاران تخصصی حوزه خودرو، به همراه گروه بهمن به چین سفر کردند و در آنجا به صورت اختصاصی هاوال H9 را تست کردند. متاسفانه حضور این خودرو در بازار کشور به طول انجامید، لذا صبر کردیم تا اولین دستگاههای هاوال H9 به بازار عرضه شود و سپس به انتشار این مطلب بپردازیم. تستی که در این مقاله خودروبانک می خوانید، حاصل تجربه خبرنگار ما از این خودرو در پیست اختصاصی آفرود در چین است.
ما فقط قدبلندها را دوست داریم!
سبک تولید هاوال ستودنی است! میگوید من یک کار میکنم، اما آن را خوب انجام میدهم! هاوال تنها به تولید خودروهای شاسی بلند میپردازد و در آن نیز بسیار موفق بوده است. اگر بخواهیم از روی آمار و ارقام صحبت کنیم، هاوال H6 که پرفروشترین شاسی بلند این شرکت است، در سال 2018 توانسته در حدود بیش از 450 هزار دستگاه فروش داشته باشد، عددی فوقالعاده که آن را در رده چهارم پرفروشترین خودروهای چین در همین سال قرار داده است. این رتبه خوب چند سالی است که توسط هاوال تکرار میشود و نشان از این دارد که هاوال به خوبی فهمیده که چطور در بزرگترین بازار خودرویی جهان، خودرو بفروشد!
برای اطلاعات بیشتر، نیسان Bluebird، وولینگ (یک برند چینی زیر مجموعه سایک است)، فولکس واگن لاویدا، هاوال H6 و تویوتا کرولا به ترتیب پرفروشترین خودروهای سال 2018 چین شدند.
چهره سالخورده لیک کاربردی!
به خودرو بازگردیم. هاوال H9 در نگاه اول آنچنان هیجانی در آن دیده نمیشود و سعی شده در تمامی قسمتها از طراحیهای اغواگرانه جلوگیری شود. چراغهای ساده در جلو و عقب، خطوط سادهای که دور گلگیرها و از جلو تا عقب کشیده شده و همچنین نمای عقب نیز به سادگی و دور از آرایش بزک شده انجام شده است. در قیمتهای مختلف و مخصوصاً طراحی چراغهای جلو، کمی الهام گرفتن از تویوتا پرادو دیده میشود، اما آنچه مهمتر است، عملکرد این طراحی است که زوایای ورود و خروج آن را به خوبی تامین کند که در آن موفق بوده است. کاملاً مشخص است که هاوال در طراحی H9 قصد داشته ابتدا عملکرد آن در آفرود تامین شود و در وهله دوم، به صاحب خودرو القاء شود که "من یک خودروی بزرگ آفرود دارم که شبیه پرادو است!".
اما داخل کابین هاوال H9 داستانی جدا دارد. طراحی ساده اما بسیار خوب که قسمتهای مختلف آن از جمله قسمت شمارندههای پشت فرمان، به صورت دیجیتالی هستند و دسته دنده نیز از طراحی خودروهای جدید هاوال H9 قرض گرفته شده است. همچنین تمامی دکمههای روی داشبورد به صورت بزرگ طراحی شدهاند، موضوعی که در خودروهای مخصوص آفرود همچون تویوتا FJ کروزر به راحتی قابل مشاهده است. معمولاً رانندههایی که به آفرود میروند، دستکش به دست دارد و دکمههای داشبورد به صورت بزرگ طراحی شدهاند که راننده بتواند با دستکش از آنها به راحتی استفاده کند.
در کل باید گفت که چهره هاوال H9 نسبت به خودروهای به روزی که در بازار حضور دارند، کمی قدیمی است و شاید دیگر نوبت آن رسیده که بعد از هاوال H6، نسل جدید هاوال H9 نیز با طراحی بسیار مدرنتر و جدیدتر عرضه شود.
زیر کاپوت هاوال چه خبر است؟
پیشرانه نصب شده روی هاوال H9 از نوع 4 سیلندر 2 لیتری با کد F/INJ است که به سیستم پرخوران توربوشارژ نیز مجهز شده است. این موتور میتواند حداکثر 240 اسب بخار در 1800 دور و 350 نیوتنمتر گشتاور را در 1800 دور تولید کند. نکته قابل توجه در مورد این پیشرانه تولید حداکثر گشتاور ممکن در دور بسیار پایین است که نکته مهمی برای خودروهایی است که قصد آفرودهای سنگین را دارند.
قطعاً 240 اسب بخار و 350 نیوتن متر گشتاور برای یک خودرویی که قرار است (به بهتر بگوییم قرار بود) در بازار ایران عرضه شود، عدد قابل توجهی است اما اگر تستهای معتبر خارجی را در مورد این خودرو بخوانید، یکی از مشکلات این خودرو را عدم عرضه آن با موتور دیزلی میگویند که البته این موضوع هم آنچنان به ما مربوط نمیشود چون اصلاً عرضه خودروی سواری با موتور دیزلی در ایران امکان ندارد!
نام خودرو | هاوال H9 |
موتور | 4 سیلندر دولیتری |
تنفس | توربوشارژ |
حداکثر قدرت | 240 اسب بخار در 5500 دور |
حداکثر گشتاور | 350 نیوتن متر در 1800 دور |
گیربکس | 8 سرعته خودکار |
مصرف سوخت | 10.9 لیتر ترکیبی |
وزن | 2230 کیلوگرم |
ابعاد | 4856x1926x1900mm |
فاصله دو محور | 2800mm |
ولی نکته مهم دیگر این است که وزن این خودرو آنچنان کم نیست و دقیقاً 2230 کیلوگرم است که عدد نسبتاً بالایی است. لذا کاملاً مشخص است که این 240 اسب چینی باید به خوبی تلاش کنند تا بتوانند این چشم بادامی 2.2 تنی را بکشند و همین فشار باعث شده تا مصرف سوخت آن به 10.9 لیتر ترکیبی در هر صد کیلومتر برسد که عدد زیادی برای یک موتور 2 لیتری است. جالب است بدانید که جیپ چروکی با موتور 3.6 لیتری شش سیلندر از این خودرو مصرف سوخت کمتری دارد. در همین قسمت خوب است تذکر دهیم که میزان حجم باک بنزین 80 لیتر است که کمی برای یک خودروی مخصوص آفرود کم به نظر میرسد.
گیربکس نصب شده روی هاوال H9 از مزیتهایی است که این شرکت به آن میبالد. گیربکس H9 از نوع 8 سرعته خودکار است که با کد 8HP شناخته میشود و شرکت ZF آلمان این گیربکس را برای H9 طراحی کرده است. جالب است که این شرکت طراح گیربکسهای محصولات بی ام و نیز میباشد.
با وجود اینکه کمی در مورد وزن بالا و مصرف سوخت هاوال H9 غر زدیم، اما باید گفت که این موتور میتواند همین چینی قدبلند و سنگین وزن را در کمتر از 10 ثانیه به مرز 100 کیلومتر در ساعت برساند که عدد قابل توجهی برای چنین خودرویی است. همچنین میتواند حدود 2.5 تن را به صورت بکسل بکشد که از این رو هم قابلیت بالای خود را به رخ کشیده است.
چقدر آپشن داره؟
در تمام دنیا داشتن امکانات رفاهی و تجهیزات بیشتر در هر خودرو فاکتور مهمی محسوب میشود اما در ایران این فاکتور کمی غلیظتر مورد توجه قرار میگیرد! طوری که گاهاً دیده شده مشتریان در یک نمایشگاه خودرو تنها از آپشنها سوال میپرسند و حتی بعد از خرید نیز نمیدانند که روی خودروی چند صد میلیونیشان چه موتور و گیربکسی نصب شده، چه رسد به تعلیق و شاسی! بگذریم. روی هاوال H9 امکاناتی چون سانروف، سنسورهای جلو و عقب، سیستم کنترل فشار باد لاستیکها TPMS ، هشدار خروج از خطوط، صفحه نمایش 8 اینچی لمسی، 10 بلندگو، تهویه دوگانه برای سرنشینان جلو و جداگانه برای سرنشینان عقب، 6 کیسه هوا که هر سه ردیف را پوشش میدهد، کروز کنترل و سیستمهای ترمز و کنترلی ABS ، EBD ، BA ، ESP ، TCS ، HDCنصب شده است. اما با حدود 4 هزار دلار میتوان نسخه کاملتری از هاوال H9 را تهیه کرد که سانروف آن بزرگتر است، ماساژور دارد و چند مدل تجهیزات رفاهی بیشتر که چون بالای 40 هزار دلار میشود استفاده آنها برای ما ممنوع اعلام شده!
آیا هاوال H9 در آفرود موفق است؟
همه داستان در همین قسمت خلاصه میشود که آیا هاوال H9 میتواند در یک آفرود واقعی نیز پیروز باشد یا خیر؟ در روز تست که با هماهنگی گروه بهمن و شرکت هاوال صورت گرفته بود، چند دستگاه خودرو به خبرنگاران داده شد و در دو محیط این خودروها مورد تست بسیار سنگینی قرار گرفتند. اول یک زمین بسیار حرفهای که البته نظامی بود اما برای تستهای آفرود خودروها مورد استفاده قرار میگرفت. همانطورکه در فیلم و عکسهای زیر همین مقاله نشان داده شده، شیب حدود 40 درصد، پله، تستهایی که میتوانستیم استحکام شاسی این خودرو، که همچون خودروهای آفرود معروف نردبانی و جدای از اتاق است، و یا قسمتهای مختلفی که میتوانستیم عملکرد میزان هوشمندی دیفرانسیل را با دو یا سه چرخ کردن خودرو بسنجیم. در تمامی این تستها، هاوال H9 خم به ابرو نیاورد و همه را با موفقیت پشت سر گذاشت. قسمتهای مختلف این تست را میتوانید در فیلم زیر مشاهده کنید.
اما قسمت دوم رفتن به مسیر آفرودی واقعی و کوه و حتی رودخانه بود. با توجه به هوای بسیار سرد آن زمان قسمتی از رودخانه یخ زده بود که میتوانست چالش بزرگ و جالبی برای H9 باشد.
همانطورکه گفته شد، شاسی هاوال H9 نردبانی است و تقریباً میتوان گفت جزو اولین چینیهایی است که در این سطح بازی میکند! شاسیهای نردبانی استحکام بیشتری در آفرود دارند اما کمی سنگینتر هستند برای همین تنها روی خودروهایی استفاده میشوند که بصورت واقعی قصد آفرود دارند.
سیستم تعلیق بکار رفته در چرخهای جلو از نوع مولتیلینک غیرمستقل و در عقب جناغی دوبل مستقل است که سیستمهای مناسبی مخصوصاً در بین چینیها محسوب میشوند. روی این تعلیق رینگهای 18 اینچی با تایرهای Kumho نصب شدهاند. اندازه تایرها نیز در جلو و عقب 265/60R18 است.
اما نکته قابل توجه در این قسمت، وجود سیستم کمکی 4L است که در حقیقت این سیستم بعد از گیربکس نصب میشوند و وظیفه انتقال نیرو بین دو میل گاردان جلو و عقب را دارد. این سیستم را شرکت معتبر BorgWarner ساخته که سازنده حرفه در این زمینه محسوب میشود. اما دیفرانسیل لغزش محدودی که برای عقب نصب شده، از نوع الکتریکی است و مکانیکی نیست. اما عملکرد آن خوب و هوشمندانه است اما شاید مکانیکی نبودن آن برای آفرودرهای حرفهای کمی جای تامل باشد. با این وجود قفل دیفرانسیل عقب نیز روی این خودرو نصب شده که از اوجب واجبات برای آفرودهای سنگین است و نقطه مثبت بزرگی برای این خودرو محسوب میشود.
برای رسیدن به محل تست آفرود در کوهستان، صندلیهای ردیف سوم را جمع کردیم و فضای 790 لیتری صندوق را خالی گذاشتیم که تکانهای شدید برای آن ردیف از سرنشینان خطرناک نباشد.
بالاخره دل را به کوه و رودخانه زدیم و از مسیر بسیار سختی رد شدیم. در طول مسیر و در قسمتهای مختلفی، شیبهای تندی را گذراندیم که باعث میشد تنها دو چرخ از خودرو روی زمین باشد اما بدون معطلی و تعلل، هاوال H9 شرایط را تشخیص میداد و میتوانست به خوبی خود را نجات دهد. عبور از رودخانه و مخصوصاً قسمتهای یخ زده آن هیجان بسیار خوبی داشت و با کمی لیز خوردن خودرو، به سرعت شرایط تشخیص داده میشد و کنترل خودرو به دست راننده باز میگشت. تنها مشکل بزرگ آن بود که عکاسها برای گرفتن عکس و فیلم از این عملکرد خودرو در این قسمتها تقریباً یخ زدند!
اما در قسمتی از عبور رودخانه، شرایطی بود که با سرعت رد شدن از آن، دو چرخ جلویی خودرو از زمین جدا میشد که صحنه جالبی را برای عکاسی فراهم میکرد. لذا همگی ما بعد از تجربه این قسمت، به عنوان عکاس پیاده شدیم تا بتوانیم عکس خوبی را از دقیقاً لحظه بلند شدن چرخها بگیریم. برای این منظور راننده چینی مظلوم به حرف ما گوش کرد و شاید 4 تا 5 بار این کار را تکرار کرد تا یک عکس درست و حسابی دقیقاً از لحظه بلند شدن چرخها گرفته شود. جالب است که با چنین فشاری به شاسی و تعلیقها و موتور، هیچ صدا و یا بویی از آن در نیامد! چرا میگویم بو؟ اجازه دهید یک خاطره تعریف کنم! در همین سال گذشته تجربه رانندگی با یک خودرویی (اجازه دهید نام آن را ذکر نکنم) را داشتم که از نظر آفرود جزو مدعیان است. در آن تست دقیقاً قصد داشتیم تا یک پرش بسیار کوتاهی را انجام دهیم و عکاسهای تیم از این لحظه عکس بگیرند. اما بعد از تست دوم، چنان سر و صدا و حرارت و البته بوی شدیدی از تعلیق و داخل موتور درآمد که مجبور شدیم کار را متوقف کرده و برای مدتی با بالا زدن کاپوت خودرو، باعث خنک شدن بهتر آن شویم.
در نهایت باید گفت، رفتن به زمین تست آفرود نظامی و البته آفرود در کوه و رودخانه توسط هاوال H9، تست جالب و مهیجی بود که توسط این شرکت فراهم شد و عملکرد خوب این خودرو نیز در تمامی قسمتها به ما نشان داده شد. جرات تست عملی این خودرو در مقابل چشمان خبرنگاران، شاید نشان از اطمینان کامل سازنده از محصول خوب باشد. موردی که در بسیاری از خودروسازان داخلی هنوز هم وجود ندارد و ما اجازه هر تستی را از خودروهای ساخت داخل، حتی سواریهای شهری نداریم.
مرثیهخوانی! قیمت و وضعیت بازار
هاوال H9 قطعاً خودروی کاملی نیست و گرفتن 4 ستاره ایمنی از ANCAP و چهره ساده و بدون هیجان آن، و همچنین برند و نداشتن پشتوانه همچون رقبای قدرتمندش، کار را برای آن سخت کرده اما برای خودرویی که میخواهد راه تویوتا را پیش بگیرد و اختصاصاً خودروهای شاسیبلند و مخصوص آفرود بسازد، باید بگوییم که به خوبی راه را یاد گرفته و توانسته بازی را به خوبی انجام دهد طوری که حتی در یک تست استرالیایی میخواندم که میگفت، همانطورکه مردم استرالیا روزی به خودروهای ژاپنی میخندیدند و حال جزو پرفروشهای این کشور هستند، با این راهی که هاوال در پیش گرفته، شاید به زودی شاهد جابجایی بزرگی در لیست پرفروشهای بازارهای دنیا باشیم.
اما در مورد بازار ایران اجازه دهید کمی برایتان روضه بخوانم! هاوال جزو بهترین گزینههایی بود که هر خودروساز داخلی میتوانست با آن کار کند و با وجود علاقه بهمن به ادامه همکاری، اما هاوال به دلیل تحریمها دیگر قادر به همکاری با خودروسازان داخلی نیست و حتی ورود هاوال H9 نیز به کشور به واردات حدود 50 دستگاه محدود شد. هاوال H6 مثلاً خودرویی بود که در صورت تولید در کشور، میتوانست کشتار بزرگی به راه بیندازد و بسیاری از رقبا را به صورت کامل از صحنه محو کند! اما چه بگویم که گویا سرنوشت ما با خودروهای روز دنیا که هیچ، حتی به چینیهای معتبر نیز گره نخورده و باید با همین ناشناختهها و تکراریهای بیکیفیت تا آخر سر کنیم! تا کار به جاهای باریکتری کشیده نشده بگذریم!
هاوال H9 در حین انتشار این مقاله حدود 900 میلیون تومان قیمت دارد و تعداد آن در بازار بسیار کم است. شاید پرداخت چنین رقمی برای این خودرو آن هم در بازر عجیب خودرویی ایران، بسیاری را به فکر گزینههای ژاپنی کارکرده و حتی صرف هزینه بیشتر و خرید اروپاییهای باسابقهتر بکند اما مطمئناً برای خودرویی که راه پرادو را با قیمت کمتر پیش گرفته، میتوان پیشبینی کرد که به زودی و در آینده نزدیک، بسیار جدیتر و قویتر از گذشته به هماوردهای برومند خود حمله خواهد کرد و بیشتر از آن خواهیم شنید.