مقدمه
با وجود اینکه تولید اولین آزرا به بیش از 30 سال قبل بازمیگردد ما ایرانی ها، این ماشین را با نسل چهارمش شناخته ایم؛ خودرویی خوش تیپ و خوش قواره که در زمان پادشاهی ژاپنی ها به کشورمان وارد شد و توانست نظر خیلی ها را در مورد صنعت خودرو کره جنوبی تغییر دهد؛ البته نسل چهارم آزرا خودرو بی نقصی نبود و در مواردی مثل بازدهی کلی، سرعت واکنش های گیربکس و ماندگاری متریال داخلی در پس رقبای ژاپنی و اروپایی خود قرار میگرفت اما در هر صورت توانست با تکیه بر ظاهر مناسب، آپشن های عالی و قیمت قابل قبول، رقبا را به چالشی سخت بکشاند و با اختصاص بخش نسبتاً بزرگی از بازار به خود، زمینه را برای حضور موفق ماشین های گران قیمت بعدی کره ای در کشور فراهم نماید.
پس از آن هم شاهد حضور نسل پنجم این محصول در خیابان هایمان بودیم که البته همانطور که میدانید با قانون منع واردات ماشین های با موتور حجیم مواجه شد و در نتیجه علیرغم تمامی شایستگی هایش نتوانست موفقیت های مدل قبلی را در بازار داخلی تجربه کند؛ حال امروز و در شرایطی که در یکی از عجیب ترین و بدترین روزهای سالیان اخیر بازار خودرو کشور به سر میبریم، به سراغ آخرین نسل از این فرزند مغرور هیوندای آمده ایم؛ خودرویی که در ابتدا با اعلام قیمتی نزدیک به 400 میلیون تومان فریاد اعتراض همه را بلند کرده بود؛ در آن زمان خبر نداشتیم که کمی بعد، این برچسب قیمتی وحشتناک (یا حتی بالاتر از این) بر قامت چینی های لوکس قرار خواهد گرفت و برای داشتن آزرا باید به نرخ های دردناک تری عادت کنیم! اگر بخواهم در مورد این افزایش قیمت های اخیر و در طرف مقابل کاهش کسب و کار عموم مردم صحبت کنم مرثیه ای طولانی و غم انگیز نوشته خواهد شد که شاید از حوصله شما خارج باشد؛ پس بهتر است که زیاده گویی را کنار گذاشته و هرچه زودتر بررسی را آغاز نمائیم؛ با این امید که آزرا در برهوت حال حاضر خودروهای لوکس، نماینده شایسته ای برای این سگمنت باشد.
طراحی ظاهری
آزرا همواره به عنوان یک خودرو سنگین و باوقار از خانواده هیوندای شناخته میشد و مشتریانی از رده سنی بالاتر را هدف قرار میداد؛ در واقع نسل های قبلی آزرا همیشه عادت داشتند لباس های رسمی تری نسبت به سوناتا به تن کنند و در نتیجه سلیقه جوانترها بیشتر به سمت برادر کوچکتر خانواده هیوندای کشیده میشد؛ اما در آخرین نسل، این رویه تا حدود زیادی تغییر کرده و این بار آقای آزرا "که از پلتفرم مشترکی با سوناتا بهره میبرد" تصمیم گرفته مثل محصولات ب ام وه، متانت ظاهری را با شور و حال جوانی ترکیب نماید و در نتیجه به پوشیدن کت و شلوار اسپرت روی آورده است؛ خوب حاصل کار انصافاً زیبا از کاردرآمده؛ بخصوص در نمای جلو که چراغهای خشن و جلوپنجره بزرگ ماشین در ترکیب با سپر اسپرت و کاپوتی کشیده، ظاهری پر جذبه برای ماشین ترسیم کرده اند. کشیدگی چراغهای LED داخل سپر، فرو رفتگی جذاب محل قرار گیری چراغهای جلو، برجستگی روی کاپوت و اسپویلر مسابقه ای که در زیر سپر کار شده نیز از دیگر نکات جذاب دماغه آزرا به حساب می آیند. با گذر از این قسمت و رسیدن به بخش کناری هم با بدنه ای خوش تراش روبرو میشویم که با تناسب اندام مناسب و بازی هارمونیک خطوط، چشم را نوازش میدهد؛ همچنین فرم مواج خط شانه در کنار سادگی قسمت پایین درب ها، ترکیبی از متانت و هیجان را خلق کرده اند که در نوع خود جالب توجه است. ضمناً با دیدن برجستگی عضلانی گلگیر عقب، به یاد نسل های قبلی آزرا افتادیم؛گویا این قضیه در کنار پیوسته بودن چراغهای عقب، در کدهای ژنتیکی آزرا نهفته شده و نسل اندر نسل به فرزندانش منتقل میگردد.
اما در مورد قسمت عقبی نمیدانم باید از اصالت چراغهای پیوسته آزرا که سالهاست در نسل های مختلف تکرار شده تعریف و تمجید کنم یا بدلیل شباهت غیر قابل انکار این قسمت با دوج چارجر، طراحی ماشین را به باد انتقاد بگیرم؟! البته در طول تاریخ آنقدر ماشین با طرح های مختلف تولید شده که شما میتوانید مشابه هر قطعه از هر ماشینی را در خودرو دیگری پیدا کنید و طراحش را به کپی کاری متهم نمایید؛ اما چراغهای عقب آزرا به قدری نزدیک به محصول دوج طراحی شده که تصور اتفاقی بودن این شباهت دشوار می باشد. مشکل دیگر اینکه طراحی این بخش از آزرا بیش از حد به سمت خشونت کشیده شده و تاحدودی از هماهنگی با فرم لوکس سایر قسمت ها فاصله گرفته است؛ اما به غیر از این دو ایراد جرئی مشکل دیگری در طراحی این زاویه از آزرا هم دیده نمیشود و میتوانیم از نکات مثبتی مثل فرم منحنی صندوق و تقارن آن با قسمت بالایی سپر لذت ببریم.
طراحی داخلی
با ورود به داخل ماشین با فضایی زیبا، ارگونومیک و با کیفیت مواجه شدیم که حس خوبی به ما ارزانی داشت؛ البته با تمامی این خوبی ها، همچنان هم نمیتوان از اتاق آزرا به عنوان یک کابین کاملاً لوکس "در حد جنسیس" یاد کرد اما ترکیب سادگی خطوط داخلی با قطعات نامتقارنی که با هوشمندی تمام در کابین جا خوش کرده اند باعث شده که کابین آزرا در عین شیک بودن شکل و شمایل منحصر به فرد و جذابی داشته باشد. ضمناً نکاتی مثل ابعاد بزرگ کلیدهای کنترلی روی فرمان، سادگی های کنسول میانی و نشانگرهای درشت پشت آمپر، نشان از این واقعیت دارند که هیوندای برخلاف گذشته جذابیت های ظاهری را در اولویت کار خود قرار نداده بلکه بیش از آن به فکر کاربردی بودن و ارگونومی مطلوب محصولش بوده است؛ موردی که نشان از پختگی تیم هیوندای/کیا در سالهای اخیر دارد؛ البته در میان تمامی این نکات مثبت نکات منفی هم دیده میشوند؛ مثلاً قسمت خالی کنار نمایشگر مرکزی، مقداری از هارمونی و زیبایی فضای داخلی را خدچه دار کرده و ساعت آنالوگ استفاده شده در این قسمت هم نه تنها نتوانسته نقص طراحی این بخش را پوشش دهد بلکه برعکس توجهات را به سمت این بخش بی تناسب جلب میکند. یا مثلاً خود غربیلک فرمان هم میتوانست خلاقانه تر از اینها طراحی شود.
اما اگر سخت گیری را کنار بگذاریم از فضای دلنشین داخلی هیوندای لذت خواهیم برد. ضمناً اینجا به غیر از زیبایی و کیفیت به نکات مهم دیگری مثل راحتی صندلی ها و جادار بودن فضای پا و سر تمامی سرنشینان اهمیت زیادی داده شده است. نتیجه اینکه شما داخل نسل جدید آزرا حس آرامش مناسبی را تجربه خواهید کرد که با برخی از برندهای صاحب سبک این سگمنت قابل رقابت و مقایسه است.
راستی تا یادم نرفته این را هم بگوییم که صندوق عقب آزرا نیز وضعیت قابل قبولی دارد و همانطور که از یک سدان در این سایز توقع میرود، فضای کارآمدی در اختیار قرار میدهد.
آپشن های رفاهی و ایمنی
قبل از اینکه چینی ها دل آپشن دوستان را بدست آورند و با کمترین هزینه بیشترین امکانات را به مشتریانشان پیش کش نمایند، کره ای ها برای سالیان سال به عنوان آپشنال ترین خودروهای بازار در هر رده قیمتی، شناخته میشدند و با این سیاست، رقبای ژاپنی را حسابی به دردسر انداخته بودند. مثلاً به خوبی به یاد دارم زمانی که نسل چهارم آزرا به بازار عرضه شد، فرزندان تویوتا بدلیل کمبود آپشن به خساست متهم شدند و با وجود کیفیت فنی و دوام بالاتر، تعدادی از مشتریان خود را از دست دادند؛ حال نسل جدید آزرا هم قصد دارد رسالت پدرانش را ادامه دهد و در نتیجه با لیست بلند بالایی از آپشن ها به استقبالمان آمده است.
از گزینه های های عادی و پیش پا افتاده مثل شیشه ها و آینه های برقی که بگذریم، با تجهیزات جذابی روبرو میشویم که از جمله آنها میتوان به مواردی نظیر کروز کنترل هوشمند تطبیق پذیر با خودرو جلوئی، سنسورهای پارک پیرامونی بهمراه دوربین 360 درجه، سیستم ورود و استارت هوشمند بدون کلید، سقف پانوراما، روکش جیر سقف و ستونها، قابلیت انتخاب نوع رانندگی DMS، آینه وسط الکتروکرومیک، سنسور نور بهمراه چراغ های روشنایی در روز / مشایعت / خوش آمد گویی، صندلی های برقی جلو بهمراه حافظه صندلی راننده، پرده عقب برقی، صندوق عقب هوشمند، گرمکن تمامی صندلی ها و فرمان بهمراه تهویه صندلی های جلو، تهویه مطبوع اتوماتیک دوگانه جلو مجهز به سیستم یونیزه هوای ورودی بهمراه دریچه جداگانه برای سرنشینان پشتی، برف پاک کن هوشمند، شیشه های سولار، کامپیوتر سفری با نمایشگر رنگی 4.2 اینچی، سیستم صوتی حرفه ای Infinity با نمایشگر چند منظوره 8 اینچی، ترمز پارک برقی بهمراه اتوهلد، هشدار فشار باد تایرها TPMS و مواردی از این دست اشاره کرد که هرچند کامل ترین لیست ممکنه را تشکیل نداده اند اما توانستند در مجموع ما را راضی نگاه دارند.
ضمناً آزرا به لطف تجهیزات ایمنی مناسبی از قبیل کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، ایربگ های جانبی جلو و عقب بهمراه کیسه هوای پرده ای کناری و زانویی راننده، سیستم پایداری الکترونیکی ESC، سیستم کنترل ایستایی در سربالایی HAC، سامانه مدیریت پایداری VSM، سیستم هشدار در هنگام ترمز ESS و همچنین استقامت مناسب در آزمایشات بنیاد ایمنی کره جنوبی (دریافت 5 ستاره)، خیالمان را از نظر امنیت آسوده نموده است.
پیشرانه و سیستم انتقال قدرت
خوب تا اینجای کار که همه چیز عالی بود و از دیدن ظاهر، کیفیت و تجهیزات آزرا حسابی لذت بردیم؛ اما حالا سوال این است که با توجه به محدودیت های واردات، آیا نسخه نه چندان قدرتمند وارد شده به کشورمان قادر هست مشتریان مشکل پسند این رده قیمتی را از نظر توانایی های حرکتی هم راضی نگاه دارد یا خیر؟!
در واقع درست است که موتور 2.4 لیتری آزرا با 187 اسب بخار قدرت و 241 نیوتن متر گشتاور و بهره مندی از سیستم تزریق مستقیم سوخت، شما را در رانندگی عادی یا سبقت گیری های جاده ای نا امید نخواهد کرد اما در هر صورت نمیتواند لذت رانندگی در سطح یک خودرو گران قیمت یا اسپرت را برایتان تداعی کند و با توجه به اشتراکات فنی این مدل با سوناتا باید به شتاب و سرعتی در همان حد وحدود بسنده کنید. در بخش بعدی یعنی تجربه رانندگی به این مورد بیشتر خواهیم پرداخت؛ فعلاً بیائید نگاهی به خلاصه مشخصات فنی این سدان دوست داشتنی هیوندای داشته باشیم:
نوع پیشرانه | 4 سیلندر تنفس طبیعی GDI |
حجم پیشرانه | 2359 سی سی |
گیربکس | 6 سرعته خودکار |
حداکثر قدرت | 187 اسب بخار در 6600 دور |
حداکثر گشتاور | 241 نیوتن متر در 4000 دور |
شتاب 0 تا 100 | 9.7 ثانیه |
حداکثر سرعت | 213 کیلومتر در ساعت |
مصرف سوخت ترکیبی | 8.3 لیتر در هر صد کیلومتر |
وزن | 1556 کیلوگرم |
تجربه رانندگی
همانطور که در بخش های قبلی اشاره شد آزرا از ارگونومی مناسبی بهره میبرد و در نتیجه رانندگی با این ماشین بسیار راحت است؛ طراحی مناسب صندلی ها که در کمال راحتی به خوبی بدن را در بر گرفته اند نیز در کنار فرمان نرم و آپشن های کمکی، سواری را لذت بخش کرده اند؛ اما خوبی های آزرا به همین موارد ختم نمیشود و عایق بندی عالی که حتی در سرعت های بالا همچنان سکوت و آرامش را بر هیاهوی بیرونی چیره ساخته در کنار تعلیق نرم و کیفیت سواری بسیار خوب اتومبیل، تجربه ای مثال زدنی را برای شما به ارمغان خواهند آورد.
در خصوص کیفیت سواری باید تاکید کنیم که سیستم تعلیق مک فرسون جلو و مولتی لینک عقب آزرا به خوبی هر چه تمام تر ضربات ناشی از دست اندازها را خنثی کرده و اجازه تکان خوردن آب در دل سرنشینان را نخواهد داد؛ حتی لرزش های کوچکی که در تولیدات قدیمی هیوندای/کیا دیده میشد هم بهبود چشم گیری یافته و حالا میتوان از کیفیت سواری آزرا به عنوان یکی از بهترین های این رده یاد کرد؛ نکته مثبت دیگر اینکه هندلینگ خودرو نیز در شرایط مطلوبی قرار دارد و هیوندای با کنترل حرکات عرضی و استفاده از سیستم های هوشمند کمکی پایداری به خوبی ماشین را به زمین چسبانده است؛ فقط حیف که شتاب ماشین برای سواری اسپرت و هیجانی مناسب نیست، وگرنه میتوانستیم از این پایداری مطلوب برای لذت بردن از پیچ و خم جاده ها استفاده کنیم.
البته با این صحبت ما تصور نکنید که با ماشین کند و اعصاب خورد کنی طرف هستیم! خیر اصلاً اینطور نیست؛ در حقیقت شتاب اولیه، ثانویه، کشش و حداکثر سرعت آزرا برای یک رانندگی عادی کاملاً کافی است و بدون شک هیچ مشکلی برای شما ایجاد نخواهد کرد؛ اما باتوجه به جذابیت های اسپرت ظاهری و رده قیمتی این خودرو، توقعمان خیلی بیشتر از این حرف ها بود و انتظار داشتیم که پدال گاز به پولهایی که خرج کرده ایم واکنش بهتری نشان بدهد! در حقیقت هر چقدر هم که شتاب اتومبیل برایمان مهم نباشد و بخواهیم روی ویژگی های لوکس تمرکز کنیم باز عملکرد نه چندان قدرتمند پیشرانه میتواند در شرایطی ناامید کننده باشد. مثلاً تصور کنید که پیرمردی بنام هیوندای آوانته دنده ای با قیمت یک هشتم ماشین شما، پشت سرتان چراغ دهد، و شما نه از سر بزرگواری و مناعت طبع، بلکه از روی ناچاری مجبور شوید راه را برایش باز کنید! خوب این قضیه حداقل با مزاج من سازگار نیست و شخصاً ترجیح میدهم اتومبیلم از نظر توانایی های حرکتی، حداقل با رقبای هم قیمت خود کم و بیش برابری کند؛ حتی اگر هیچ وقت هم نیازی به استفاده از این قدرت وجود نداشته باشد! در واقع این تنها مشکل من با آزرا 2.4 لیتری بود! به غیر از این مورد از سایر ویژگی های فرزند باکلاس هیوندای رضایت کامل را داشتم؛ به عنوان مثال با اینکه تعداد دنده های گیربکس 6 سرعته آزرا در قیاس با برخی از ماشین های گران قیمت امروزی کمتر است اما باید اعتراف کنم که جعبه دنده این ماشین از نظر دقت، هوش و هماهنگی با موتور پیشرفت بسیار مناسبی نسبت به قبل داشته و اینجا دیگر از آن خنگ بازی های معروف محصولات قدیمی هیوندای خبری یافت نمیشود. ترمزها نیز وضعیت مناسبی دارند و به خوبی از پس جمع و جور کردن اتومبیل بر می آیند. در واقع چه در شرایط ناگهانی و چه ترمزگیری های پیاپی میتوان روی قدرت و استقامت ترمزهای آزرا حساب باز کرد. ضمن اینکه آیرودینامیک مناسب بدنه و هماهنگی قابل قبول پیشرانه و گیربکس، باعث شده که اتومبیل به نسبت حجم موتور و وزنش، مصرف سوخت وحشتناکی نداشته باشد. پس به غیر از بحث شتاب که آن هم برای یک رانندگی عادی کافی است، در سایر فاکتورها با یک ماشین کامل طرف هستیم.
نتیجه گیری
هیوندای آزرا 2018 خودرویی بسیار زیبا و جذاب است که با آپشن های پر شمار و کیفیت مناسبش میتواند نظر هر کسی را به خودش جلب نماید؛ اما این خودرو دوست داشتنی بدلیل محدودیت های موجود با موتور نه چندان قدرتمندی به کشورمان وارد شده و این قضیه تناسب کلی اتومبیل را اندکی بر هم زده است.
در واقع شما با دیدن ظاهر اسپرت و در عین حال لوکس آزرا انتظار دارید که از نظر توانایی های حرکتی هم با خودرو پر توانی مواجه شوید اما در این پارامتر مجبورید که به نمره متوسط قناعت کرده و شکست از ماشین های ارزانتری مثل رنو تلیسمان یا فولکس واگن پاسات و.. را بپذیرید (هرچند ماشین های مذکور در کلاس بدنه متفاوتی هستند اما بدلیل محدودیت های بازار داخل میتوان آنها را باهم مقایسه نمود). ولی به غیر از این مورد، در سایر پارامترها شرایط آزرا در سطح بسیار مطلوبی قرار دارد و این ماشین قادر است پس از دقایق کوتاهی همراهی، شما را حسابی به خودش علاقه مند سازد.
پس با این تفاصیل اگر خیلی به دنبال شتاب و رانندگی هیجانی نیستید و تاکید دارید که یک خودرو صفر کیلومتر خریداری کنید، باید به شما بگوئیم که در حال حاضر هیوندای آزرا یکی از معدود انتخاب های مناسب در این رده خواهد بود اما در غیر این صورت میتوانید نگاهی به سایر خودروهای قویتر، و حتی دست دوم های جذاب آلمانی داشته باشید.
در انتها جا دارد از جناب آقای شهاب سلیمی برای در اختیار قرار دادن خودروی خود جهت تهیه این گزارش از خودروبانک کمال تشکر را داشته باشیم.