ماجرای عرضه خودروهای چینی در بازار ایران، به مثنوی هفتاد من کاغذ تبدیل شده است. برخی خودروهای بی کیفیت از کمپانی های درجه چندم، همکار خودروسازان بزرگ ایرانی می شوند. برخی از چینی های خوشنام و با کیفیت، در باتلاق مشکلات و بروکراسی شرکت های تازه کار ایرانی فرو می روند و مابقی نیز تحت تاثیر تغییر قوانین خلق الساعه، تغییرات نرخ ارز و تحریم ها، شرایط غیر قابل پیش بینی ای را تجربه می کنند. مثال بارز این وضعیت، می تواند حکایت حضور خودروهای جیلی در ایران باشد. جیلی مسلما در زمره برند های درجه یک صنعت خودروسازی چین قرار می گیرد که نه تنها در بازار ایران، بلکه در بازار جهان نیز به خودروسازی شناخته شده و بسیار ثروتمند بدل شده و به لطف در اختیار داشتن سهام ولوو و لوتوس، یکی از خودروسازان آینده دار چینی تلقی می شود. اما در کمال تعجب جیلی تاکنون نه در زمینه واردات در ایران تجربه درخشانی کسب کرده است و نه توانسته در میدان مونتاژ و تولید عملکردی قابل دفاع را از خود نشان دهد. البته این یک واقعیت است که این کمپانی بیش از سایر هم میهنان خود به تحریم های بین المللی حساسیت دارد و همین عامل باعث کُند شدن حرکت جیلی در بازار ایران شده است، اما عجیب است که حتی قبل از دور اخیر تحریم ها نیز، این شرکت توفیق چندانی در همکاری با وارد کنندگان ایرانی بدست نیاورد و به نوعی نسبت به رقبای هموطن خود از بازار ایران جا مانده بود. در این نوشتار قصد داریم تا نگاهی به تنها محصول مونتاژی این خودروساز در کشور داشته باشیم. جیلی GC6 فیس لیفت (اکسلنت) که حالا به فاصله کمتر از یکسال از معرفی در آستانه قطع تولید قرار گرفته است.
طراحی ظاهری
نسخه اولیه جیلی GC6 موسوم به کینگ کونگ (لقبی مخصوص بازار داخلی چین) دست کمی از یک گوریل بد قواره نداشت، اما نسخه فیس لیفت را باید خودرو نسبتا زیبایی توصیف کرد که اتفاقا از جذابیت و هماهنگی قابل قبولی برخوردار است و جالب آنکه این تغییر شگرف تنها به واسطه طراحی مجدد چراغ های جلو و عقب و سپرها حاصل شده است. گویی مهندسان چینی جیلی به درستی می دانسته اند که چه چیز این خودرو را زیبا می کند، اما به شکل عمدی در نسخه اولیه از ارائه آن خودداری کرده بودند. با این وجود باید اذعان کرد که جیلی GC6 ذاتا یک خودرو اقتصادی است و این امر در سبک طراحی این خودرو نیز ریشه دوانده، به خصوص جایی که شاهد استفاده از خط و خطوط ساده و ابعاد نسبتا کوچک خودرو هستیم که تا حدی خودروهایی مانند تندر 90، رنو سیمبل یا لیفان 520 را به ذهن بیننده یادآور می شود.
طراحی داخلی
باید اعتراف کرد که فضای داخلی جیلی GC6 حداقل از نظر طراحی از کلاس قیمتی خودرو بالاتر است و به خصوص به لطف وجود یک نمایشگر کوچک در بخش مرکزی داشبورد، احساسی از مواجه با یک خودرو نسبتا مدرن را به سرنشینان منتقل می کند این در حالیست که تقریبا هیچ یک از رقبای مستقیم این خودرو از چنین ویژگی هایی برخوردار نیستند. البته جنس متریال تشکیل دهنده کابین همانطور که انتظار دارید چنگی به دل نمی زند و اکثر قسمت ها از پلاستیک نسبتا خشک شکل گرفته و از این حیث جیلی GC6 نسبت به رقبایی مانند جک J4 نقطه ضعف دارد. البته فضای کلی کابین برای چهارسرنشین مناسب است و نمی توان نقطه ضعف خاصی در مورد کوچک بودن کابین را به این خودرو وارد دانست. صندلی ها نیز در مقایسه با خودروهایی نظیر تندر 90 که ذاتا ناراحت طراحی شده اند، آسایش سرنشینان را نسبتا خوب تامین می کنند، هرچند کیفیت روکش صندلی ها به خصوص در نسخه ها دور رنگ به هیچ عنوان چنگی به دل نمی زند و بیش از آنچه فکرش را می کنید مصنوعی بودن روکش چرمی را فریاد می زند.
آپشن ها و امکانات رفاهی
نسخه فیس لیفت جیلی GC6 با بهبود سطح امکانات در ایارن ارائه شده است که شامل افزوده شدن سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک و مانیتور لمسی 8 اینچی می شود. همچنین طراحی داشبورد نیز متحول شده و حالا کاربردی تر و جذاب تر از قبل به نظر می رسد.
مشخصات فنی
جیلی GC6 مانند سایر خودروهای چینی اقتصادی به پیشرانهای 1.5 لیتری با قدرتی در حدود 105 اسب بخار و گشتاور 146 نیوتن متر مجهز است، این میزان از قدرت و گشتاور توسط یک گیربکس 5 سرعته دستی یا 4 سرعته اتوماتیک راهی چرخهای جلو میشود اما برنامه تولید شرکت عرضهکننده این خودرو بیش از هر چیز بر تحویل نسخههای اتوماتیک به مشتریان تمرکز دارد.
با این حساب میتوان گفت که اعداد و مشخصات فنی جیلی GC6 بر روی کاغذ مزیتی نسبت به رقبا ندارد اما در خصوص ترمزها با توجه به استفاده از مدل چهار چرخ دیسک، حداقل این پتانسیل وجود دارد که عملکرد و قدرت ترمزها نسبت به امثال تندر 90 بهتر باشد.
تجربه رانندگی
پس از کمی رانندگی با جیلی GC6 در خواهید یافت که کیفیت کلی خودرو خوب است و برخلاف بسیاری از خودروهای چینی اقتصادی دیگر، خبری از سر و صدای شدید و آزار دهنده پیشرانه نیست. به هرحال سواری نرم و راحت، تعویض دندههای نسبتاً خوب و قدرت مناسب ترمزگیری از جمله نقاط قوت جیلی GC6 محسوب میشود اما با فشردن پدال گاز در خواهید یافت که در زمینه شتابگیری این خودرو به گرد پای تندر 90 یا 206 تیپ پنج نخواهد رسید و بار دیگر تقصیر اصلی احتمالاً به گردن ضرایب سبک و اقتصادی دندههای گیربکس خواهد افتاد. در مدل اتوماتیک نیز تعویض دندهها بدون ضربه و تکان انجام میشود اما از هماهنگی کم نظیر موتور و گیربکس تندر 90 اتومات، در خصوص جیلی GC6 خبری نیست. این مسئله در کنار دوام نامشخص قطعات فنی (برخلاف تندر 90) میتواند خریداران را در مورد این ساخته اقتصادی جیلی به تردید بیاندازد. البته برای افرادی که حاضر به پذیرش ریسک خرید یک خودرو چینی ناشناخته هستند، احتمالاً کیفیت سواری جیلی به عنوان یکی از شاخصههای اصلی این مدل خوشایند خواهد بود. در گذر از روی ناهمواریها سر و صدایی از کابین یا قطعات زیربندی شنیده نمیشود و ارتفاع زیاد بدنه از سطح زمین و کورس بلند حرکت کمک فنرها اجازه میدهد که بدون ترمز کردن از روی سرعت گیرهای نه چندان بزرگ عبور کنید.
احساس دریافتی از فرمان، میزان خنک کاری کولر و مواردی از این دست نیز همگی در سطح متوسط قرار میگیرند و مزیت خاصی نسبت به سایر خودروهای هم کلاس موجود در بازار ندارند. همچنین در زمینه هندلینگ نیز می توان گفت که با توجه به ارتفاع نسبتا زیاد بدنه از سطح زمین و نرمی سیستم تعلیق، باید کمی احتیاط پیشه کرد و از انجام مانورهای ناگهانی با خودرو پرهیز شود. به خصوص که با توجه به نبود ESP، در شرایط بروز خطر نیز فریاد رسی در کار نخواهد بود. بنابراین در مجموع می توان جیلی GC6 را یک خودرو معمولی با کیفیت سواری مناسب توصیف کرد.
قیمت و شرایط بازار
از توصیحات این نوشتار مشخص است که جیلی GC6 ذاتا خودرو بدی نیست اما حالا می توان گفت که در پی تحریم ها و خروج قطعی جیلی از بازار ایران، سرنوشت ادامه تولید این خودرو نیز در هاله ای از ابهام قرار گرفته است. گروه خودروسازان بم (از زیر مجموعه های کرمان خودرو) قیمتی در حدود 125 میلیون تومان را برای این خودرو قرار گرفته است اما این درحالیست که قیمت نسخه های صفر کیلومتر در سایت های خرید و فروش اینترنتی در حدود 95 الی 100 میلیون تومان قرار گرفته است از این رو می توان با قطعیت گفت که علاوه بر مشکل کمبود احتمالی خدمات، افت قیمت شدید می تواند نشان دهنده ناشناس بودن این خودرو برای مشتریان باشد. در واقع اگر جیلی تمایلی برای ادامه حضور در بازار ایران نداشته باشد، پر واضح است که جیلی GC6 نیز به سرعت تبدیل به خاطره ای تلخ خواهد شد و برای خریدارانش چزی جز ضرر و زیان به ارمغان نمی آورد.