مقدمه
میدانم که الان خیلی از شما با عصبانیت میگویید: خودروبانک چطور جرات کرده یک ماشین چینی را با یک کره ای "هر چند از نوع دست دوم" مقایسه کند؟! اما لطفاً خونسردی خود را حفظ کنید و این را در نظر داشته باشید که صفر کیلومتر بودن و گارانتی داشتن یک خودور، آن هم در شرایط گرانی قطعات و اجرت بالای تعمیرات امروزی، یک برگ برنده مهم به حساب می آید. در حقیقت به همان دلیل که خیلی ها کیا اسپورتیج صفر کیلومتر را به ب ام وه X3 مدل 2013 ترجیح میدهند، طبیعی است که افرادی هم چری تیگو 7 صفر را انتخاب منطقی تری نسبت به اسپورتیج دست دوم بدانند؛ در نتیجه ما هم تصمیم گرفتیم با احترام به تمام سلایق، مقایسه ای را میان این دو کراس اوور شرقی ترتیب دهیم، تا ببینیم آیا انتخاب محصول جدید چری به جای اسپورتیج قدیمی، از نظر فنی و اقتصادی منطقی هست یا خیر؟! پس لطفاً این بار هم دقایقی از وقت ارزشمندتان را به ما قرض بدهید و با "خودروبانک" همراه شوید تا در کنار شما این بررسی را به پایان برسانیم.
طراحی ظاهری
در این قسمت انتخاب گزینه برتر واقعاً کار سختی است. از یک طرف اسپورتیج امروز ما یکی از زیباترین کراس اوورهای تاریخ کیا محسوب میشود و اگر بگوییم این ماشین در بسیاری از زوایا، حتی از نسل جدیدش هم جذاب تر طراحی شده اصلاً بیراه نگفته ایم. پس خیلی سخت است که بخواهیم میهمان کره ای مان را بازنده قسمت طراحی بنامیم. اما از طرف دیگر مسئولان چری نیز برای خلق تیگو 7 از طراحان اروپایی یاری گرفته اند و در نتیجه میزان جذابیت و هماهنگی خطوط این ماشین فراتر از آنچه از چینی ها توقع داریم از کار درآمده و در نتیجه از هر زاویه که به تیگو 7 مینگریم با ظاهری دلربا مواجه میشویم؛ نکته مهمتر اینکه تیگو 7 بر خلاف برخی از چینی ها، از مشکل ناهماهنگی میان اجزاء رنج نمیبرد و در تمامی قسمت ها از تناسب اندام کافی برخوردار است.
البته بد نیست به این مورد هم اشاره کنیم که طراحان کیا موفق شده اند با خطوطی ساده تر از رقیب به عنصر زیبایی دست پیدا کنند و این نکته به ماندگاری بیشتر طراحی اسپورتیج منتهی شده است؛ اما در عوض تیگو 7 بدلیل جدید بودن و تعداد کمتر در خیابان قادر است این مورد را جبران نماید.
با تمام این صحبت ها، من هنوز هم چهره اصیل اسپورتیج را به طراحی فانتزی تیگو 7 ترجیح میدهم و محصول کیا را گزینه شیک تری میدانم؛ اما در مقام یک داور بیطرف باید اعتراف کنم که اگر سلیقه شخصی و برند ماشین ها را کنار بگذاریم و از یک دیدگاه کلی به قضیه بنگریم، هر دو ماشین نمره برابری در بحث طراحی میگیرند. در واقع اینجا تفاوت سلایق تعیین کننده است؛ اگر طرفدار اصالت و زیبایی توام با سادگی باشید، اسپورتیج شما به خود علاقه مند خواهد ساخت اما اگر از خطوط سیال و حجم های اغراق آمیز لذت میبرید، این تیگو 7 است که با خطوط اغواگرایانه اش. نظر شما را بیشتر به خود جلب خواهد نمود.
طراحی داخلی
با گشودن درب ماشین ها متوجه شدیم که طراحان تیگو 7، کابین لوکس تری برایمان تدارک دیده اند. در حقیقت چری موفق شده با استفاده بجا از چرم، رنگ بندی هوشمندانه و آپشن های بیشتر، فضای مدرن تر و مجلل تری ارائه نماید و این مجموعه در مقابل طراحی ساده و اسپرت اسپورتیج، چشم نوازتر از آب درآمده؛ در مورد فضا سازی هم باید بگوییم با اینکه ابعاد اسپورتیج اندکی طویل تر و عریض تر است اما تیگو 7 موفق شده به کمک ارتفاع بلندتر سقف و فاصله میان محورهای بیشتر، جای پا و سر بهتری در اختیار سرنشینان پشتی قرار دهد.
اما اگر بخواهیم بحث هماهنگی میان طراحی داخلی و خارجی، یا رعایت اصول ارگونومی را پیش بکشیم، باید بگوییم که کیا در این امر موفق تر ظاهر شده است. در واقع کابین اسپورتیج علیرغم قدیمی بودن، ارتباط بهتری با راننده برقرار میکند و استفاده از ادوات ساده اش هم حس خوبی به کاربر میدهد؛ البته نمیخواهم از تیگو 7 به جرم چینی بودن ایراد الکی بگیرم اما اشکالاتی در ارگونومی داخلی این ماشین وجود دارد که احتمالاً به کم تجربگی این خودروساز مربوط میشود. مثلاً طراحی نشانگرهای پشت آمپر تیگو 7 با وجود زیبایی، چندان خوانا به نظر نمیرسند و جایگذاری نامناسب برخی از کلیدهای کنترلی هم ممکن است گاهی حواس راننده را پرت کند. در خصوص کیفیت با توجه به تفاوت سن و سال دو خودرو نمیتوان مقایسه دقیقی داشت اما پلاستیک های استفاده شده در کابین اسپورتیج در ظاهر مستحکم تر از تیگو 7 به نظر میرسند. ضمن اینکه با نگاهی به سابقه برندها میتوانیم به ماندگاری بالاتر ادوات کیا امید بیشتری داشته باشیم. هرچند باز هم باید یادآوری کنم که اینجا مقایسه میان ماشین صفر و دست دوم مطرح است و چه بسا ادوات با کیفیت تر اسپورتیج بر اثر مرور زمان یا استفاده نامناسب مستهلک شده باشند و در نتیجه زودتر از تیگو 7 شما را به دردسر بیاندازند.
در مورد صندوق عقب هم هر دو ماشین فضای متوسطی ارائه داده اند که به نوعی کار را راه می اندازد. اما اگر قصد جابجایی وسایل حجیم تری داشته باشید میتوانید با خواباندن صندلی های پشتی از فضای کافی بهره مند شوید.
آپشنها
تیگو 7 با داشتن امکاناتی نظیر ترمزهای مجهز به ABS, EBD, EBA، سیستم کنترل کشش و پایداری، سیستم کمکی حرکت در سربالایی، کیسه های هوا برای سرنشینان جلو بهمراه ایربگ های جانبی و پرده ای، نمایشگر چند منظوره 9 اینچی مرکزی، ال سی دی 4.8 اینچی پشت آمپر، دوربین های 360 درجه، سنسورهای پارک، چراغهای مه شکن حساس به حرکت فرمان، روکش های چرمی صندلی ها، گرمکن صندلی های جلو، تنظیم برقی صندلی راننده، سقف پانورامیک، کروز کنترل، چراغهای خوش آمد گویی و مشایعت، TPMS، تهویه مطبوع دوگانه، ترمز دستی برقی بهمراه سیستم اتوهلد، سیستم ورود و استارت بدون کلید و مواردی از این دست خودرو نسبتاً کاملی به نظر میرسد و حتی قادر است در برخی موارد برتر از محصول قدیمی کیا ظاهر شود.
اما اسپورتیج را هم دست کم نگیرید چرا که این ماشین علیرغم سن و سال بیشترش به هیچ عنوان خودرو دست و پا بسته ای نیست و اگر به سراغ نمونه های فول آپشنش بروید قطعاً شما را راضی نگاه خواهد داشت. از جمله امکانات نمونه های فول اسپورتیج میتوان به مواردی نظیر سیستم های ترمز و پایداری شاملABS, EBD, ESP، سیستم کمکی حرکت در سراشیبی DBC و سربالایی HAC، ایربگ های جلو، جانبی و پرده ای، سقف پانوراما، آینه های تاشو برقی، سنسور و دوربین دنده عقب، کیلس و استارتر دکمه ای، کروز کنترل، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک با امکان تنظیم مجزا برای سرنشین کناری، چراغها و برف پاک کن هوشمند، گرمکن و تهویه صندلی های جلو، نمایشگر سوپر ویژن، روکش چرمی و.. اشاره کرد که در مجموع کافی به نظر میرسند.
ایمنی
متاسفانه ماشین های امروز ما در شرایط یکسان و برابری تست نشده اند که بشود مقایسه عادلانه ای میانشان داشت؛ اما با توجه به اینکه ستاره های جهانی Euro-NCAP معتبر تر از ستاره های چینی C-NCAP هستند میتوانیم به 5 ستاره اسپورتیج بیش از 5 ستاره تیگو 7 احترام بگذاریم؛ هرچند این را هم میدانیم که محصول کیا در سال 2010 مورد تست قرار گرفته و در برخی از پارامترها، نسبت به استانداردهای سخت گیرانه امروزی اروپا، کار ساده تری داشته است.
مشخصات فنی
امروز با دو پیشرانه کاملاً متفاوت طرف هستیم که نه حجم مشابهی دارند و نه از سبک تنفس یکسانی بهره میبرند. زیر کاپوت اسپورتیج یک موتور 4 سیلندر 2.4 لیتری تنفس طبیعی قرار گرفته که قادر است در بهترین حالت 177 اسب بخار قدرت و 228 نیوتن متر گشتاور تولید کند؛ در طرف مقابل چری برای تیگو 7 از پیشرانه بسیار کوچکتر 1.5 لیتری استفاده کرده که در نگاه اول خیلی ضعیف به نظر میرسد؛
اما نکته اینجاست که همین انجین کوچک به کمک پورخوران توربو توانسته مقدار زیادی از کمبود هایش را جبران کرده و به 147 اسب بخار قدرت و 210 نیوتن متر گشتاور دست پیدا کند. البته روی کاغذ هنوز هم برتری تمام و کمال با استپورتیج است اما تیگو 7 برگ های برنده ای دارد که به کمک آنها قادر است محصول کیا را غافلگیر نماید. در بخش بعدی یعنی تجربه رانندگی به این برگ های برنده اشاره خواهیم کرد؛ فعلاً بیایید نگاهی به خلاصه مشخصات این دو داشته باشیم:
مدل | چری تیگو 7 | کیا اسپورتیج |
پیشرانه | 4 سیلندر 16 سوپاپ | 4 سیلندر 16 سوپاپ |
حجم موتور | 1.5 لیتر | 2.4 لیتر |
حداکثر قدرت | 147 اسب بخار در 5500 دور | 177 اسب بخار در 6000 دور |
حداکثر گشتاور | 210 نیوتن متر در 1750 دور | 228 نیوتن متر در 4000 دور |
گیربکس | 6 سرعته دو کلاچه | 6 سرعته اتوماتیک |
انتقال قدرت | دیفرانسیل جلو | دو دیفرانسیل |
حداکثر سرعت | 185 کیلومتر در ساعت | 183 کیلومتر در ساعت |
مصرف سوخت | 6.5 لیتر ترکیبی | 9.2 لیتر ترکیبی |
وزن | 1440 کیلوگرم | 1588 کیلوگرم |
تجربه رانندگی
بالاخره وقت استارت ماشین ها فرا رسید. هر دو خودرو از نظر دید به اطراف و موقعیت قرار گیری راننده شرایط قابل قبولی دارند اما ارگونومی بهتر کابین اسپورتیج، حس تسلط بیشتری برای راننده به ارمغان آورده است؛ البته باید اعتراف کنیم که فضای لوکس تر و بوی خوش نویی تیگو 7 هم حال و هوای خودش را دارد و حس خوشایند متفاوتی به سرنشینان هدیه میدهد. همچنین در هنگام رانندگی متوجه شدیم که موتور کوچک چری، صدای کمتری تولید میکند و در نتیجه آرامش صوتی مناسب تری در کابین تیگو 7 حکم فرماست. یکی دیگر از مواردی که در آغاز تست توجهم را به خود جلب نمود کیفیت سواری مطلوب تیگو 7 بود. در واقع سیستم تعلیق این ماشین عملکرد نسبتاً نرمی دارد و کوبش های ناشی از دست اندازها را بهتر از محصول کیا در خود هضم میکند؛ اما در عوض اسپورتیج با تکیه بر تعلیق اسپرت تر، فرمان دقیق تر و یاری سیستم دو دیفرانسیل هوشمند خود میتواند در پیچ ها چسبنده تر ظاهر شود و در هنگام بازی تند با فرمان شرایط پایدارتری از خود نشان دهد. در مورد ترمزها باید بگوییم که وضعیت هر دو ماشین مناسب ارزیابی شد و اگر انتظار عجیب و غریبی از آنها نداشته باشید هر دو شما را راضی نگاه خواهند داشت.
کمی هم در مورد واکنش ها به پدال گاز و مواردی که در بخش قبل وعده اش را داده بودیم صحبت کنیم؛ همانطور که گفتیم تیگو 7 ماشین ضعیف تری است اما نقاط قوتی دارد که با تکیه بر آنها قادر است اسپورتیج را به دردسر بیندازد. به عنوان مثال محصول چری، کراس اوور سبک تری است، گیربکس دو کلاچه دارد و به لطف وجود توربو قادر است گشتاور را در دور موتور بسیار پایین تری به نقطه اوج برساند؛ تازه موتورهای توربو به کاهش فشار هوا حساسیت چندانی نشان نمیدهند و در نتیجه حتی در شهر کوهپایه ای مثل تهران میتوانند شتابی نزدیک به شتاب کاتالوگ خود را ثبت نمایند. حال بماند که اسپورتیج در نمونه هم قیمت با تیگو 7، ده ها هزار کیلومتر راه بیشتری پیموده و در این مدت احتمالاً تعدادی از اسب هایش را از دست داده است! خوب پس با علم به این نکات، وقتی مشاهده کردیم که تیگو 7 علیرغم قدرت و گشتاور کمتر در شتاب اولیه چالاک تر ظاهر شد اصلاً تعجب نکردیم.
البته طرفداران چری هم خیلی مغرور نشوند چرا که این برتری همیشه پایدار نخواهد بود؛ مثلاً در شهرهای ساحلی که فشار هوا بیشتر است موتور تنفس طبیعی کیا سر حال تر از امروز میشود؛ همچنین در چالش هایی مثل وجود اضافه بار و سربالایی های شدید، پیشرانه حجیم تر اسپورتیج میتواند کارآمدتر ظاهر شود. البته نمیخواهم بحث را خیلی علمی و پیچیده کنم؛ فقط همین را بگویم که شتاب برتر دلیل بر زور بیشتر ماشین نیست و در این خصوص محصول کیا برتری هایی نسبت به تیگو 7 دارد. در مسیرهای خارج جاده ای هم اسپورتیج با کمک همین زور بیشتر و همراهی سیستم دو دیفرانسل هوشمند خود، قادر است در نقش یک کراس اوور ایفای نقش نماید و حداقل از پس آفرودهای سبک برآید؛ حال آنکه تنها برتری خارج جاده ای تیگو 7 در قیاس با یک خودرو سدانی مثل آریزو 5، در ارتفاع بیشترش از زمین خلاصه میشود.
پس تیگو 7 حداقل در تهران شتاب بهتری دارد اما اسپورتیج به عنوان یک ماشین چند منظوره، کارآمد تر است.
در مورد عملکرد گیربکس هم باید بگوییم که جعبه دنده دو کلاچه چری در رانندگی اسپرت و سرعتی عملکرد مناسبی از خود نشان داد و برتر از اسپورتیج ظاهر شد اما در ترافیک و رانندگی عادی (بخصوص در سربالایی ها) اوضاع تغییر کرد و این بار جعبه دنده چری بدلیل تاخیرهایش نمره پایین تری دریافت نمود. البته این قضیه تا حدودی طبیعی است؛ در واقع اکثر جعبه دنده های دو کلاچه در ترافیک کمی روی اعصاب میروند اما در رانندگی سرعتی این دلخوری را از دلتان در می آورند!
در خصوص مصرف سوخت نیز، تیگو 7 به لطف بازده بالاتر موتور، وزن سبک تر و تک دیفرانسیل بودن اشتهای کمتری از خود نشان میدهد و چه در رانندگی شهری و چه مسیرهای برون شهری هزینه سوخت کمتری به مالکش تحمیل مینماید؛ هرچند که این صرفه جویی در مقابل حساسیت بالای موتورهای توربو به بنزین های وطنی تا حدودی خنثی میشود چرا که شما با خرید یک ماشین توربو باید روی نوع سوخت، مکمل ها و تعویض به موقع روغن موتور دقت و هزینه بیشتری اعمال نمایید.
نتیجه گیری
در حال حاضر چری تیگو 7 صفر کیلومتر با قیمتی مشابه با کیا اسپورتیج چهار ساله در بازار قیمت گذاری میشود. خوب از طرفی یک ماشین صفر کیلومتر گارانتی دار که از نظر شتاب اولیه و آپشن هم برتری هایی نسبت به رقیب دارد میتواند انتخاب وسوسه کننده ای محسوب شود؛ ضمن اینکه تیگو 7 سواری نرم تری دارد و از فضای داخلی لوکس تری هم بهره میبرد. اما بنا به دلایلی از این انتخاب پشیمان شدیم. مورد اول بحث افت قیمت شدید ماشین های چینی است که در مورد خودرو گران قیمتی مثل تیگو 7 حادتر هم خواهد بود. در واقع درست است که خرید ماشین دست دوم، میتواند ریسک بالایی داشته باشد اما حتی هزینه های تعمیر وحشتناک امروزی هم در مقابل افت قیمت صد میلیونی که تیگو 7 در طول یک سال تجربه میکند، مورد مهمی به حساب نمی آید! نکته دوم بحث اعتبار است؛ جایی که محصول کیا با سالها حضور موفق در بازارهای جهانی وجهه برتر خود را به رخ رقیب میکشد و چری برای جلب اعتماد مشتریان به زمان بیشتری نیاز دارد. حال بماند که موتور تنفس طبیعی اسپورتیج ذاتاً حساسیت کمتری به بنزین های وطنی خواهد داشت و استهلاک گیربکس ساده اش نیز کمتر از انواع دو کلاچه می باشد. جدای از اینها محصول کیا با ارگونومی مطلوب و پایداری بهتر در پیچ ها میتواند همراه مطمئن تری در سفرها باشد و با توجه به وجود سیستم دو دیفرانسیل، از پس آفرودهای سبک نیز برآید. پس پیشنهاد ما به شما خرید اسپورتیج دست دوم است اما اگر گلویتان پیش محصول چری گیر کرده بهتر است که به سراغ نمونه های دست دوم این خودرو بروید تا حداقل از افت قیمت عجیب و غریب اولیه تیگو 7 در امان بمانید و از ویژگی های مثبتش لذت ببرید.
امیدواریم که قیمت گذاری ماشین ها روند منطقی تر و عادلانه تری پیدا کند تا همه بتوانند از حق داشتن یک ماشین مناسب بهره مند شوند.