مقدمه
شرکت کیاموتور، یکی قدیمیترین شرکتهای خودروسازی کرهجنوبی پس از آنکه 51 درصد از سهامش در سال 1998 به شرکت نو پای هیوندای فروخته شد، به زیر مجموعههای هیوندای اضافه شد و فصل تازهای از محصولات این شرکت متولد شدند. از آن پس تاثیر این شراکت را در طراحی و کلاسبندی محصولات این دو شرکت میتوان دید. در این مقاله از خودروبانک به مقایسه دو محصولی از این درو شرکت کرهای پرداختهایم که بعد از این انتقال سهام، به شریک و رقیب یکدیگر در کلاس خود تبدیل شدهاند و در ایران نیز در اوایل عرضه، جزو خودروهای پرطرفدار و پرفروش ایران بودهاند، کیا ریو و هیوندای اکسنت (ورنا).
آشنایی اولیه با دو خودرو
هیوندای اکسنت که با نام ورنا هم شناخته میشود، 23 سال است که در نسلهای متفاوت در خط تولیدهای هیوندای ادامه حیات میدهد و به تازگی پنجمین نسل از این خودرو هم از سوی هیوندای معرفی شده است. هیوندای اکسل Excel که پدری برای اکسنت شناخته میشود در ایران نیز حضور بسیار کوتاهی داشت تا این که هیوندای اکسنت را در سال 1994 جایگزین اکسل شد و عرضه بسیار گستردهتری در بازارهای جهانی داشت. در آن زمان اکسنت با طراحی متفاوت و آیرودینامیک خود توانست جایگزینی مناسب برای اکسل باشد و در کلاس خود خوش بدرخشد.
در این مقاله اولین نسل از کیا ریو و دومین نسل از هیوندای اکسنت را مورد مقایسه قرار دادهایم که در بازار ایران نیز در قسمت دستدومها در کلاس سدانهای کوچک اقتصادی، هنوز هم گزینه بسیاری از افراد محسوب میشوند.
کیا ریو به پشتوانه سایپا که مونتاژ آن را از سال 1384 به دست گرفت، موفقیت متفاوتی را نسبت به هیوندای ورنا در بازار ایران تجربه کرد اما در این مقایسه خودروی مورد نظر ما یک ریو اتوماتیک است. کیا ریو اتوماتیک نه تنها به موفقیت نمونه دندهای خود دست نیافت، بلکه از نظر فروش از ورنا هم ضعیفتر عمل کرد. کیا ریو اتوماتیک با کمی تفاوت در قسمت امکانات با نمونههای دندهای خود به بازار عرضه شد که میتوانیم به مانند کیسه هوای راننده، تنظیم برقی چراغهای جلو، و ... اشاره کنیم. البته سایپا در سالهای آخر عرضه این محصول امکاناتی نظیر ترمزهای ABS را نیز به این خودرو اضافه کرده بود.
طراحی ظاهری
مقایسه ظاهری دو طرف، شاید سختترین قسمت مقایسه این دو خودرو باشد چرا که هر دو ویژگیهایی نظیر هم دارند و طراحی قدیمی و خستهکننده نسبت خودروهای جدید بازار در آنها مشهود است. هیوندای در طراحی ورنا از خطوط تیز و زاویهدار استفاده کرده، چراغهای جلو کمی برآمده طراحی شدهاند و از سطح کاپوت کمی بالاتر است، این ویژگی در چراغهای عقب و نمای پشتی هم مشهود است. چراغهای عقب عمودی و کاملاً ساده طراحی شدهاند. روی سپر عقب هم یک مهشکن کاملاً ساده و مستطیل شکل وجود دارد که بهتر بود وجود نداشت، چرا که طراحی عقب این خودرو را کمی مبهم کرده است.
در مقابل، کیا از خطوط خمیده و منحنی برای طراحی ریو استفاده کرده و به اصطلاح تخممرغی شکل است. از نمای روبرو این دو خودرو کاملاً دارای ویژگیهایی یکسان هستند و بیشترین شباهتها را در این بخش دارند. اما در نمای عقب، کیا ریو با چراغهایی به نسبت بزرگ که تا گلگیرهای عقب کشیده شدهاند، در کنار یک جفت مهشکن که روی سپر عقب گنجانده شدهاند نمایی متقارن و بروزتری از ورنا دارد. با وجود اینکه امر ظاهری کاملاً سلیقهای است، و البته طراحی هر دو خودرو نسبت به خودروهای امروزی کسلکننده شدهاند، اما باید گفت کیا ریو از نظر ظاهری کمی بهتر از ورنا است.
فضای داخلی و امکانات
از نمای داخل، ریو و ورنا بسیار شبیه یکدیگر هستند و امکاناتی تقریباً یکسان دارند و طراحی و رنگبندی ادوات داخلی هم کاملاً مشابه هستند. کیفیت متریال استفاده شده در ساخت داشبورد این دو خودرو نیز در یک سطح هستند تا حدی که نمیتوان تفاوت زیادی در نمای داخل این دو خودرو مشاهده کرد.
نمای داخلی کیا ریو چندان دلچسب نیست که شاید یکی از دلایلش نبود برخی امکانات و حذف آنها از سوی خودروساز بوده است، به طور مثال کیسه هوای شاگرد حذف شده و به جای آن کنسولی کوچک روی داشبورد اضافه شده که نه کاربردی و نه زیبایی خاصی دارد و از نظر کیفیت پلاستیک استفاده شده نیز فرق چندانی با پراید ندارد! کمبود امکانات اولیه تا حدی است که حتی فرمان برای راننده قابل تنظیم نیست و فقط چند حالت ساده برای تنظیم صندلی وجود دارد. البته در فضای عقب باید گفت که از نظر فضای پا برای سرنشینان جای کافی وجود دارد.
در مقابل، اکسنت داشبورد جذابتری دارد چراکه داشبورد ورنا برخلاف ریو بدون هیچ خط شکسته و زاویهداری است که نمای داخلی ورنا را چشمنوازتر میسازد. امکانات داخلی هیوندای ورنا هم از کیا ریو کمی بیشتر است، به طور مثال دو کیسه هوا برای سرنشینان جلو و ترمزهای ABS و EBD برای ایمنی بیشتر در این خودرو وجود دارد که جای خالیاش کاملاً در ریو حس میشود. فضای پای سرنشینان عقب ورنا هم همانند ریو خوب و کافی است.
در کل میتوان گفت در نمای داخل، این دو خودرو تفاوتهای زیادی با یکدیگر ندارند و تنها کمی در طراحی و امکانات رفاهی، ورنا برتر است.
مشخصات فنی و لذت رانندگی
در این بخش حرف زیادی برای گفتن و مقایسه وجود ندارد چرا که هر دو به یک موتور 1500 سیسی 4 سیلندر مجهز هستند، این دو پیشرانه شباهت بسیاری به هم دارند و تنها ریو چند اسب بخار بیشتر تولید میکند که آنچنان تاثیر محسوسی ندارند. از نظر وزن، کیا ریو حدود 100 کیلوگرم از ورنا سنگینتر است که مزید بر علت میشود تا کمی ورنا شتابگیری بهتری داشته باشد. هیوندای ورنا حدود 1010 کیلوگرم وزن دارد که کاملاً با پیشرانه و گیربکس اتوماتیک خود هماهنگ است. گیربکس اتوماتیک 4 دنده روی این دو خودرو یکسان است و گیربکسی مناسب و هماهنگ با پیشرانه است. یکی از قابلیتهای این گیربکس، اوردرایو است که برای آن زمان موضوع قابل ملاحظهای بود. اوردرایو قابلیت مفیدی است که برای کم کردن دور موتور در سرعتهای بالا به کار میرود، به نحوی که اگر در سرعت 80 کیلومتر این گیربکس 4 دنده در دور موتور 3000 کار کند، اوردرایو به صورت یک دنده پنجم مجازی دور موتور را کم میکند و آن را به 2000 دور در دقیقه کاهش میدهد که تاثیر آن در کم کردن مصرف سوخت، کم کردن صدای موتور و کم کردن استهلاک آن است.
نتیجهگیری
از ابتدای مقاله تاکید بر این داشتیم که این دو خودرو در اکثر موارد مشابه یکدیگر هستند، به همین دلیل نتیجهگیری و انتخاب گزینه بهتر از بین این دو خودرو کمی سخت و دشوار است. هیوندای اکسنت یا به عبارتی ورنا در بعضی موارد همچون طراحی داخلی، شتاب ثانوی و قسمتهایی از طراحی ظاهری نسبت به ریو برتر است اما نکات ظاهری کاملاً سلیقهای است و انتخاب کاملاً بر اساس سلیقه شخصی افراد است.
ریو با داشتن بازار فروش قویتر به علت پیشینه قبلی خود، کار را در بازار دستدومها راحتتر میکند. قطعات هر دو آنها در بازار به وفور یافت میشود ولی باز هم کیا ریو در این قسمت از ورنا پیشی میگیرد چراکه به خاطر حضور آن در خط تولید سایپا، قطعات یدکی آن بیشتر قابل دسترس است. ولی یکی از نکات مهم قیمت قطعات یدکی این دو خودرو است که شاید کمی برای مصرف کننده عذابآور و تعجبآور باشد!
هیوندای ورنا که زمانی روی خط تولید کرمان خودرو بود، در بازار آزاد با قیمتهایی بین 70 الی 85 میلیون تومان در نمونههای کم کارکرد قیمت دارند و در مقابل کیا ریو اتوماتیک نیز دقیقاً در همین رنج قیمتی است. حال باید انتخاب نهایی را به مخاطبین واگذار کنیم که بین چهره قدیمیتر اما امنیت بیشتر (ورنا) و یا چهره بهتر و امکانات کمتر (ریو)، یک گزینه را انتخاب کنند زیر در باقی موارد به نظر میرسد که این دو خودرو بسیار شبیه یکدیگر هستند.
در آخر از آقایان پیان بخشایی و آرش فرشیدیان برای همکاری در تهیه این مقاله خودروبانک کمال تشکر را داریم.