مقدمه
شاید شما هم بر این باور باشید که خودروسازان ایرانی در طول دوران فعالیت خود هیچ دستاورد شاخصی ارائه نداده اند و بود و نبودشان برای صنعت خودروسازی مزیتی به همراه نداشته است، اما ایران خودرو حداقل در یک زمینه نسبت به سایر خودروسازان جهان صاحب سبک است و به پیشتازی در میان خودروسازان درجه سه و چهار جهان دست یافته است. اما این زمینه تاخت و تاز خودروسازان ایرانی در کجاست؟
احتمالا درست حدس زدید، تلفیق خودروهای مختلف با یکدیگر که به کررات در کشورمان اتفاق می افتد و از منظر صنعتی آنچنان حرکت بی فایده ایست که حتی خودروسازان درجه چهارم چینی هم به ندرت به سراغش می روند اما ایران خودرو این روند را با تولید پیکاژو (پیکان پژویی شروع کرد) و پس از آردی و ROA و انواع سمند و پژو، حالا نیز شاهد عرضه آریسان و پژو 207 صندوق دار با همین طرز فکر هستیم. البته باید تاکید کرد که پژو 207 صندوق دار برخلاف سایر نوآوری های ایران خودرو، مختص بازار ایران نیست و چند سالیست که در چین نیز عرضه می شود. البته مشخص نیست که صرف هزینه 50 میلیاردی ایران خودرو برای طراحی این خودرو که از قبل در چین موجود بوده، با چه توجیهی همراه است اما هر آنچه که هست حالا مشتریان بینوای ایرانی می توانند با قیمتی در حدود 130 میلیون تومان این پژو 206 بزک شده را خریداری نمایند و ما نیز به نوعی ناچار به بررسی این خودرو هستیم.
طراحی ظاهر، تناسب در بی قوارگی
پژو 206 بی هیچ شک و تردید خودرو زیبایی است. تناسب و ماندگاری طراحی بدنه این خودرو به حدی است که پس از گذشت قریب به 20 سال هنوز می توان با دیدن یک 206 سرحال و فابریک (فرانسوی) لبخند زد و به هوش خالقش آفرین گفت. اما افزوده شدن صندوق عقب به این خودرو به معنی اضافه کردن حجمی بزرگ به یک ساختار بی نقص بود و از این رو 206 صندوق دار در زمینه زیبایی سقوطی آزاد را در فهرست چشم نوازترین خودروهای موجود در کشور تجربه کرد. کمی بعد معرفی پژو 207 یا پژو 206 پلاس به عنوان خودرویی فیس لیفت بر مبنای پژو 206 برای کشورهای حوزه آمریکای لاتین با چراغ های جدید و درب موتور و سپرهای متفاوت روی داد که باز هم هماهنگی و تناسب بی چون و چرای پژو 206 را به زیر سوال برده بود. با این اوصاف حالا تلفیق صندوق عقب با مدل 207 هاچ بک، طبیعتا نمی تواند نتیجه خوبی را رقم زده باشد.
هرچند تا مدتی تازگی این خودرو باعث ایجاد جذابیت برای بینندگان می شود و شاید 207 صندوق دار نسبت به 206 صندوق دار، خودرو جالب تری به چشم آید اما در مجموع شکی وجود ندارد که این مخلوط عجیب و الخلقه چینی ایرانی (پژو 207 صندوق دار در چین توسط دانگ فنگ مونتاژ می شود) نمی تواند رتبه بالایی را در زمینه طراحی کسب کند، به خصوص که علیرغم صرف 50 میلیارد تومان برای این پروژه، بال عقب ظریف افزوده شده بر روی صندوق عقب هم جلوی دید چراغ سوم ترمز را می گیرد.
مشخصات فنی؛ تداوم بی کیفیتی
خودروهای فرانسوی معمولا در زمره خودروهای جان سخت و بادوام قرار نمی گیرند و اما پژو 206 های اولیه فرانسوی ثابت کردند که می توانند تا حدود 250 هزار کیلومتر را در شرایط ایران دوام آورند. با این حال ایران خودرو موفق شده تا این رقم را به کمتر از یکصد هزار کیلومتر کاهش دهد. نه تنها پژو 206 های تیپ 2 در کیلومتر های بسیار پایین دچار سوختگی واشر سرسیلندر می شوند، بلکه مدل های جان سخت تیپ پنج و شش (مجهز به موتورهای سری TU5) نیز در سال های اخیر دچار افت کیفی وسیع شده اند و انواع و اقسام عیوب برقی و الکترونیکی و مکانیکی را از خود بروز می دهند.
متاسفانه ایرانیزه شدن پیشرانه TU5 عواقب وسیعی داشته که حالا دامان دانگ فنگ H30 و سری جدید پژو 207 های هاچ بک و صندوق دار را هم گرفته است. بنابراین هیچ عجیب نیست که در زمینه شتاب و کشش پژو 206 و پژو 207 های جدید در مقابل مدل های قدیمی حرفی برای گفتن ندارند و چندین متر عقب می مانند. البته در این زمینه به درستی نمی توان گفت که ایراد از موتور 1.6 لیتری و 105 اسب بخاری TU5 ایرانیزه شده است یا گیربکس دستی سری تازه پژو 206 و 207 که ظاهرا خلوص خود را از دست داده و حالا از چرخ دنده هایی مشترک با گیربکس پژو 405 بهره می برد. البته در نسخه های اتوماتیک خوشبختانه اثری از هنرنمایی مهندسان وطنی به چشم نمی خود و همچنان با گیربکس نام آشنای AL4 طرف هستیم که اتفاقا هماهنگی کاملی نیز با موتور TU5 ندارد و با افزایش دما و استهلاک دچار وقفه و تاخیر و ضربه می شود. بنابراین شاید بر روی کاغذ پژو 207 صندوق دار تفاوتی با اسلاف خود نداشته باشد، اما در عمل می توان گفت که متاسفانه شاهد پس رفت کیفی و عملکردی این خودرو بوده ایم و شاید تنها مورد مثبت، جایگزین شدن پمپ هیدرولیک مکانیکی مجموعه فرمان با سیستم کمکی برقی باشد که احتمالا باعث صرفه جویی اندکی در هدر رفت توان موتور می شود.
پشت فرمان پژو 207؛ تضعیف عملکرد با نوایی رعب آور
شاید تصور کنید که پژو 206 و 207 های جدید پس از گذشت قریب به 18 سال عرضه این پلت فرم در کشور، چیز جدیدی برای عرضه کردن ندارند، اما در این صورت شما نسبت توانایی های شگرف خودروسازان وطنی اجحاف کرده اید!
به محض نشستن پشت فرمان 207 و روشن کردن پیشرانه، سیستم مالتی مدیا با حداکثر ولوم ممکن روشن می شود و شما را تا مرز سکته کردن پیش میبرد. اصلا مهم نیست که قبل از خاموش کردن خودرو، صدای سیستم صوتی را چقدر کاهش دهید. در هر صورت به محض چرخاندن سوئیچ، این مالتی مدیای 207 است که کار خودش را می کند و روشن شدن را با بالاترین توان فریاد می کشد. ظاهرا این ایراد بین محصولات تازه ایران خودرو شایع است و در کمال تعجب مشمول گارانتی هم نمی شود. فارغ از این مشکل باید گفت که کیفیت داشبورد نیز چنگی به دل نمی زند و سرتاسر از پلاستیک خشک (نسبت به مدل های قدیمی) شکل گرفته است. اما در عوض اضافه شدن صفحه نمایشگر به بخش میانی داشبورد تا حدودی حس مواجه شدن با یک خودرو مدرن را به سرنشینان منتقل می کند. با کمی فشردن پدال گاز می توان دریافت که صدای پیشرانه نسبت به مدل های قدیمی بیشتر به درون کابین نفوذ می کند. البته شاید ایراد از عایق کاری بدنه نباشد و ایراد را بتوان در افزایش صدای موتور 1.6 لیتر جستجو کرد. مدل های اتوماتیک ذاتا نسبت به گونه های دستی کُندتر هستند و حالا این کُندی ناشی از گیربکس با مکث و کُپ پدال گاز تشدید می شود و از این رو نمی توان رانندگی با پژو 207 صندوق دار را جذاب یا لذت بخش توصیف کرد، هرچند باید تاکید کرد که هندلینگ و قدرت ترمزهای این خودرو مانند پژو 206 صندوق دار یکی از بهترین های این کلاس در بازار خودرو ایران است.
بهایی گزاف برای هیچ
این یک واقعیت است که در شرایط فعلی بازار، تقریبا هیچ خودرو اتوماتیک صفر کیلومتری با قیمت مناسب عرضه نمی شود و برای خرید یک خودرو تازه مجهز به گیربکس اتوماتیک حداقل باید در حدود یکصد میلیون تومان هزینه کرد. اما اینکه آیا پرداخت 130 میلیون تومان وجه رایج مملکت برای خرید یک خودرو بزک شده و بی کیفیت کار صحیحی است یا خیر؟ سوال دیگری است که پاسخ آن به سلیقه شخصی شما مخاطبان گرامی بستگی دارد. اما اگر نظر من را بخواهید با پرداخت چنین رقمی، خریدن یک رنو ساندرو یا تندر 90 اتوماتیک و تجهیز آن به چند آپشن رفاهی کارآمد، می تواند منطقی تر از خرید 207 و وارد شدن به جنگ و اعصاب با نمایندگی و قطعه فروشان ایران خودرو باشد.
مشخصات فني |
مدل | پژو 207i صندوق دار |
پيشرانه | 4 سیلندر خطی تنفس طبیعی TU5 |
حجم موتور | 1.6 لیتر |
حداکثر قدرت | 105 اسب بخار |
حداکثر گشتاور | 142 نیوتون متر |
شتاب رسمي | 12.6 ثانیه |
مصرف سوخت ترکيبي | 8 ليتر در هر صد کيلومتر |
وزن | 1152 کیلوگرم |
قيمت | 127 میلیون تومان |
در انتها جا دارد از آقای آرمان کشمیری جهت در اختیار قرار دادن خودروی خود برای تهیه این گزارش خودروبانک کمال تشکر را داشته باشیم.