مقدمه
قبل از آغاز بررسی باید اعتراف کنیم که رقابت امروز ما از هیچ کدام از استانداردهای جهانی پیروی نمی کند! در واقع مقایسه یک ماشین قدیمی با رقیبی از نسل جدیدتر، آنهم در شرایطی که ابعاد ماشین ها با هم متفاوتند در هیچ جای دنیا مرسوم نمی باشد! اما چه کنیم که در بازار ما انتخاب ها محدود و شرایط خیلی خاص است و در نتیجه مجبوریم گاهی به مقایسه های غیر استاندارد که فقط بر روی پارامتر قیمت و قدرت خرید مردم استوار است بپردازیم.
در واقع کیا سراتو میبایست با هیوندای الانترا و اکسنت با ریو مقایسه شوند؛ اما تشابه قیمتی میان سراتو 2 لیتری آپشنال سایپا با هیوندای اکسنت کرمان موتور باعث شد که ما به فکر ترتیب دادن رقابتی میان این دو بیفتیم. در حقیقت مقایسه امروز ما میان دو رقیب مستقیم در کلاس جهانی نیست بلکه قصد داریم ببینیم در شرایط کشور ما با بودجه حدود 200 میلیون تومان کدام سدان کره ای میتواند انتخاب منطقی تری باشد.
پس لطفاً امروز هم با خودروبانک همراه باشید تا در کنار شما ببینیم پیکار میان کیا سراتو و هیوندای اکنست به کجا خواهد انجامید.
طراحی ظاهری
ابتدا نگاهی به ظاهر ماشین ها داشته باشیم؛ در یک طرف میدان نسل دوم کیا سراتو ایستاده؛ خودروئی که در ابتدای حضور در کشور سر و صدای زیادی به پا کرد و با طراحی شیک بدنه و اِلمان های اسپرتش حسابی جای خود را در قلب مشتریان ایرانی باز نمود. از نکات جذاب این خودرو میتوان به چراغهای خشن جلو، سپرها و جلوپنجره اسپرت و فرم برآمده کاپوت اشاره کرد که تمامی این نکات در کنار خطوط پخته و منطقی بدنه، سراتو را به گزینه ای محبوب و مد روز تبدیل کرده بودند. حتی هنوز هم بعد از گذشت این همه سال به سختی می شود ایرادی در طراحی این محصول پیدا کرد و همچنان می توانیم از تناسب اندام و هارمونی خطوطش تعریف و تمجید کنیم. اما با این حال از روزهای اوج این نسل، مدت زمان زیادی گذشته و با توجه به اینکه سالهاست این ماشین را در انواع مدلهای سدان، کوپه، وارداتی و مونتاژ داخلی دیده ایم چهره اش برایمان تکراری شده است؛ بخصوص که رقیب امروز سراتو، چند سالی جوانتر است و در نتیجه با لباس هایی به روز تر، بیش از رقیب جلب توجه میکند.
پس اجازه بدهید نگاهی هم به دست پخت هیوندای بیندازیم؛ در قسمت جلو اکسنت، طرح ترکیبی جلوپنجره با ورودی هوای سپر جالب از کار درآمده و تلفیق این قسمت با چشمان خوش فرم و خطوط جذاب روی کاپوت، چهره ای زیبا و تا حدودی عصبانی را پیش رویمان قرار داده است؛ خطوط پویا و نسبتاً مدرن کناری هم برای یک خودرو اقتصادی (البته اقتصادی با معیارهای جهانی!) جذاب به نظر می رسند و می توانیم از این زاویه هم اکسنت را مدرن توصیف کنیم. و در انتها با طرحی ساده و درعین حال زیبا روبرو میشویم که با خطوطی هماهنگ، نمره قبولی را از هر بیننده ای دریافت خواهد کرد.
پس میتوان گفت که سراتو به خودی خود ماشین خوش قیافه ای است اما در گذر زمان مقداری قدیمی و تکراری شده در نتیجه در مقابل اکسنت تا حدودی از مد افتاده به نظر میرسد؛ البته این را هم داخل پرانتز بگوییم که محصول کیا با ابعاد بزرگ تر بدنه و چهره پر جذبه ترش، ابهت بیشتری دارد و در نتیجه ممکن است برخی این طراحی ساده و با وقار را به ظاهر خوش نقش و نگار اکسنت ترجیح بدهند.
بررسی کابین
در داخل کابین هم شرایط تا حدود زیادی مشابه با قسمت بیرونی است؛ یعنی در این قسمت هم کیا از خطوط ساده تر و هیوندای از طراحی فانتزی تر استفاده نموده است. به عنوان مثال فرم U شکل کنسول میانی و طراحی غربیک اکنست، مدرن تر از رقیب به نظر میرسند. هرچند در طرف مقابل محصول کیا نیز با پشت آمپرهایی جذاب و داشبوردی ارگونومیک، طرح مناسبی را پیش رویمان قرار داده و بدلیل عریض بودن داشبورد، حس قدرت بیشتری به راننده منتقل میکند. خوب پس تا اینجا ممکن است بحث سلیقه ای شود و برخی سراتو بعضی دیگر اکسنت را انتخاب نمایند؛ اما متاسفانه افت کیفی محسوسی که در متریال سراتوهای مونتاژ داخل مشاهده میشود تاثیر منفی زیادی بر زیبایی های کابین کیا گذاشته و به نوعی کار را برای رقیب ساده تر کرده است؛ البته جنس مواد تشکیل دهنده کابین اکنست هم خیلی عالی نیست ولی در مقابل سراتو سایپا برتر ظاهر میشود و مشابه با نمونه های وارداتی به نظر میرسد.
اما در مورد جاداری باید بگوییم همان طور که در مقدمه اشاره شد ماشین های امروز ما ابعاد متفاوتی دارند و سراتو در این خصوص می بایست با الانترا مقایسه شود؛ طبیعتاً اکنست با طول، عرض، ارتفاع و فاصله میان محورهای کمتر، کابین کوچک تری دارد. هرچند باید اعتراف کنیم که هیوندای در خصوص فضاسازی اکسنت کارش را خوب انجام داده و در نتیجه می توانید روی این محصول هم به عنوان یک ماشین خانوادگی حساب باز کنید؛ اما به هر حال صندلی عقب سراتو، جای پای راحت تری در اختیار سرنشینان قدبلند قرار میدهد. ضمناً این برتری محصول کیا در مورد محفظه صندوق هم پابرجاست.
امکانات رفاهی و ایمنی
همانطور که میدانید سایپا در ابتدا تا جایی که می توانست آپشن های سراتو را حذف کرد؛ اما پس از مدتی و با روئیت بازخورد منفی این کار، رویه خود را تغییر داد و تصمیم گرفت مدل مجهزتری را به بازار عرضه کند. حالا سراتو آپشنال با گزینه های از قبیل کیسه هوای راننده و سرنشین کناری، ترمزهای مجهز به ABS و EBD، کروز کنترل، سیستم ورود و استارت بدون کلید، سانروف برقی، تهویه مطبوع اتوماتیک، سیستم مولتی مدیا به همراه رهیاب ماهواره ای، سنسور و دوربین دنده عقب، پدالهای تعویض دنده در پشت فرمان، روکش چرمی برای فرمان و صندلی ها، چراغهای اتوماتیک و.. حال روز بسیار بهتری پیدا کرده است. البته باز هم جای تاسف است که حتی فول ترین سراتو های مونتاژ داخل نیز همچنان فاقد امکانات مهمی مثل ESP، ایربگ های جانبی یا حتی ترمزهای دیسکی عقب هستند. امیدواریم با سخت گیری بیشتر نهادهای نظارتی، دلسوزی بیشتر خودروسازان وطنی و از همه مهمتر افزایش فرهنگ خرید مشتریان ایرانی، آپشن های ایمنی نسبت به امکانات رفاهی و تزئینی در اولویت قرار گیرند.
بگذریم؛ در طرف مقابل هیوندای اکسنت مونتاژ داخل با امکاناتی از قبیل سانروف برقی، کیلس و استارتر دکمه ای، سنسور نور، فرمان برقی، نمایشگر 7 اینچی و دوربین دنده عقب،سیستم رهیاب ماهواره ای، بلوتوث، تهویه مطبوع اتوماتیک، سیستم کنترل فشار باد تایرها، چراغهای روشنایی در روز و مواردی از این دست در نگاه اول کم و بیش با سراتو سایپا در یک سطح به نظر میرسد و حتی ممکن است بدلیل نبود برخی گزینه ها مثل روکش های چرم یا کروز کنترل مورد بازخواست قرار گیرد؛ اما نکته مهم اینجاست که در اکسنت، گزینه های ایمنی بیشتری مثل ترمزهای چهار چرخ دیسکی مجهز به ABS و EBD، سیستم کنترل پایداری الکترونیکی ESC، سامانه مدیریت پایداری VSM، پکیج کامل تر کیسه هوا که شامل ایربگ های جلو، جانبی و پرده ای میشوند وجود دارند که در نهایت امنیت بیشتری برای سرنشینان به ارمغان خواهند آورد.
البته به طور کلی ساختار بدنه سراتو "بخصوص در ستون A" مقاوم تر است و در صورت وجود تمامی آپشن های ایمنی (مثل نمونه های وارداتی)، باید امتیاز برتر ایمنی را به محصول کیا میدادیم چرا که این ماشین موفق شده یک ستاره بیشتر از اکسنت از موسسه ایمنی بزرگراه های امریکا IIHS دریافت کند؛ اما متاسفانه کمبود آپشن های مذکور در نمونه های مونتاژ داخل این برتری را از سراتو سایپا گرفت.
پیشرانه و سیستم انتقال قدرت
خوب تا اینجای کار هیوندای اکسنت با توجه بر طراحی به روز تر، کیفیت داخلی بهتر و آپشن های ایمنی برتر حسابی به خودش مغرور شده و احساس میکند از همین الان بازی را برده است! اما سراتو سایپا که تا الان به غیر از کابین جادارش حرف چندانی در برابر رقیب نداشت ناگهان برگ برنده اصلی خود را رو میکند تا رقابت نزدیک تر دنبال شود. قضیه این است که شما میتوانید با پول خرید محصول هیوندای، نمونه 2 لیتری سراتو را انتخاب کنید که این مدل از نظر حجم موتور، قدرت و همچنین گشتاور، برتری محسوسی نسبت به اکسنت 1.6 لیتری دارد. تازه اوضاع به همین جا ختم نمیشود و در بخش سیستم انتقال قدرت هم سراتو با بکارگیری از یک جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک در برابر گیربکس 4 سرعته اکنست برتری دیگری را به حریف دیکته کرده تا در شتاب گیری و تست کشش، شانس چندانی برای اکسنت باقی نماند. البته فرزند هیوندای هم به این راحتی ها خیال تسلیم شدن ندارد و سعی میکند با تکیه بر مصرف سوخت مناسب تر و استاندارد آلایندگی بهتر، برد سراتو در این بخش را کم اهمیت نشان بدهد؛ ضمن اینکه اکسنت بدلیل وزن سبک تر مقداری از کمبود اسب هایش را جبران کرده و در نتیجه روی کاغذ فقط در حدود 1 ثانیه کند تر از سراتو به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت دست می یابد. هرچند که در عمل و بخصوص در شرایط تنش مثل کولر روشن، اضافه بار، رانندگی در سربالایی یا شتاب گیری های ناگهانی، اختلاف میان این دو بیش از این حرف ها خواهد بود.
البته اگر قصد صرفه جویی مالی داشته باشید سراتو های 1.6 لیتری با مشخصات موتوری نزدیک به اکسنت هم در دسترس هستند؛ اما با توجه به اینکه قرار بود بحث امروز ما رقابت میان دو ماشین هم قیمت باشد تصمیم گرفتیم روی سراتو 2 لیتری تمرکز کنیم؛
برای درک بهتر تفاوت های فنی میان این دو ماشین بهتر است که نگاهی به خلاصه مشخصاتشان داشته باشیم:
مشخصات فني |
مدل | کیا سراتو | هیوندای اکسنت |
پيشرانه | 4 سیلندر تنفس طبیعی | 4 سیلندر تنفس طبیعی |
حجم موتور | 2 لیتر | 1.6 لیتر |
حداکثر قدرت | 156 اسب بخار در 6200 دور | 122 اسب بخار در 6300 دور |
حداکثر گشتاور | 194 نیوتن متر در 4300 دور | 155 نیوتن متر در 4200 دور |
شتاب رسمي | 10.5 ثانیه | 11.4 ثانیه |
مصرف سوخت ترکيبي | 7.1 لیتر | 6.4 لیتر |
وزن | 1310 کیلوگرم | 1060 کیلوگرم |
قيمت | حدود 200 میلیون تومان | حدود 200 میلیون تومان |
تجربه رانندگی
پشت فرمان هر دو ماشین با دید مناسب و ارگونومی مطلوبی مواجه شدیم؛ البته ابعاد کوچک تر اکسنت برای شهر شلوغی مثل تهران میتواند اندکی کارآمدتر باشد اما خطوط صاف و مستقیم بدنه و دید بهتر پشت سر سراتو باعث شده که سایز بزرگ تر بدنه اش چندان به چشم نیاید و در نتیجه میزان تسلط در هر دو ماشین تقریباً یکسان ارزیابی شد. میزان نرمی فرمان "بخصوص در مورد اکسنت" مناسب، و از نظر دقت در فرمان پذیری، شرایط هر دو خودرو نسبتاً قابل قبول است. ضمناً این را هم بگوییم که جادارتر بودن سراتو، بیشتر بر روی صندلی پشتی و یا صندوق عقب محسوس میباشد و اینجا بر روی صندلی های جلو تفاوت خاصی از این حیث دیده نمیشود. همچنین با وجود اینکه صندلی های اکسنت اندکی سفت هستند و سراتو های داخلی هم از این نظر شرایط ایده آلی ندارند اما در مجموع میتوان با کمی ارفاق به ارگونومی این قسمت از ماشین های مورد تست هم نمره قبولی را داد.
در مورد کیفیت سواری باید بگوییم که اکسنت نسبت به کلاسی که در آن قرار دارد سواری مناسبی ارائه می کند؛ البته سیستم تعلیق هیوندای برای دست اندازهای تند و تیز برنامه ریزی نشده و در نتیجه گاهی کوبش هایی دارد اما در مجموع از تعلیق بی صدا و آرامش داخلی کابین راضی بودیم؛ در مورد سراتو هم شاید برخی افراد بدلیل تجربه سواری با مدل های وارداتی تصور یک سواری خشک را داشته باشند اما در مدل های سایپایی بدلیل کوچک تر شدن سایز رینگ ها و در نتیجه افزایش فاق لاستیک ها، سواری به شکل محسوسی نرم تر شده است. در واقع میتوان گفت با اینکه تغییر سایز رینگ ها در جهت ارزانسازی صورت گرفته و به قیمت کاهش پایداری و زیبایی ماشین تمام شده اما با توجه به میزان دست اندازهای موجود در کشور ارزشش را داشته است.
خوب بهتر است کمی سرعتمان را بالا ببریم؛ با افزایش دور موتور صدای پیشرانه هر دو ماشین تا حدودی به داخل کابین نفوذ میکند اما میزان این صدا آنقدرها آزار دهنده نیست. در مورد واکنش ها به پدل گاز و شتابگیری هم باید بگوییم که همه چیز مطابق انتظار پیش رفت و همانطور که از روی اطلاعات روی کاغذ پیش بینی کرده بودیم، سراتو توانست بهتر از جا کنده شود و در شتاب ثانویه هم عملکرد بهتری از خود نشان بدهد؛ البته نسبت قدرت و گشتاور به وزن اکسنت تفاوت چندانی با سراتو ندارد و در نتیجه پشت فرمان محصول هیوندای هم با احساس کندی و ضعف خاصی مواجه نشدیم اما در هر صورت اگر به شتاب اهمیت زیادی می دهید سراتو 2 لیتری گزینه سریع تری است و نظرتان را بیشتر به خود جلب خواهد نمود. ضمناً همانطور که در بخش مشخصات فنی اشاره کردیم در شرایط تنش مثل سربالایی یا وجود اضافه بار، میزان اختلاف شتاب میان این دو از اعداد رسمی کارخانه فراتر میرود؛ بخصوص که گیربکس اکسنت هم از نوع 4 سرعته است و در نتیجه در هنگام معکوس دادن یا سبک کردن دنده ها در قیاس با جعبه دنده 6 سرعته سراتو، اتومبیل را با محدودیت های بیشتری مواجه میکند.
در هنگام بازی با فرمان هم سراتو احساس بهتری از پایداری و چسبندگی را به ما ارزانی داشت که احتمالاً بخشی از آن بدلیل وزن بالاتر و بخشی دیگر به علت تفاوت در عملکرد سیستم تعلیق بود؛ اما حذف سامانه کنترل پایداری الکترونیکی از روی سراتوهای سایپا باعث شد که نتوانیم نمره برتر این قسمت را به محصول کیا بدهیم؛ زیرا در مواقع بحرانی و بخصوص در شرایط بارندگی سیستم کنترل و مدیریت پایداری هوشمند، که بر روی اکسنت وجود دارد حسابی به کمک راننده می آید و از بروز خطرات جلوگیری میکند. پس باید بگوییم با اینکه هندلینگ مکانیکی و حسی سراتو اندکی بهتر است اما بدلیل ضعف در پایداری هوشمند باید دست اکسنت را به عنوان برنده این قسمت بالا ببریم. در مورد عملکرد ترمزها هم در شرایط عادی هر دو ماشین شرایط تقریباً مشابهی داشتند اما با فشار بیشتر متوجه شدیم که ترمزهای 4 چرخ دیسکی اکسنت از عملکرد بهتر و پایدارتری برخوردارند. در واقع ترمزهای کاسه ای عقب سراتو هم دقت سیستم ضد قفل را کاهش داده اند و هم در ترمزگیری های پیاپی و افزایش حرارت، با افت عملکرد مواجه میشوند.
نتیجه گیری
همانطور که در مقدمه اشاره کردیم این دو ماشین نه بخاطر شباهت های ذاتی بلکه به علت هم قیمت بودن با یکدیگر مقایسه شدند؛ اما حالا که به قسمت نتیجه گیری رسیدیم اوضاع مقداری پیچیده شده! به طور معمول اینجا من باید بگویم اگر اهل رانندگی سریع و یا سفرهای خانوادگی هستید، بهتر است سراتو قویتر و جادار تر را انتخاب کنید و برای تردد شهری هم اکسنت با طراحی جدیدتر، کیفیت داخلی بهتر و مصرف سوخت بهینه، گزینه مناسب تری می باشد. اما این نتیجه گیری یک اشکال بزرگ دارد؛ در واقع من با این جمع بندی دارم به کسی که اهل تند راندن یا مسافرت های خانوادگی است، خودرو نا امن تر را پیشنهاد می دهم که این پیشنهاد کمی بی شرمانه به نظر میرسد! از طرف دیگر اگر اکسنت کوچک تر و ضعیف تر را هم به عنوان گزینه بهتر برای مسابقه دادن یا مسافرت رفتن پیشنهاد کنم باز هم صحبتم عجیب و غریب خواهد بود!
پس شاید بهتر باشد از دید کلی تری به قضیه بنگریم. در یک دیدگاه کلی، هیوندای اکسنت ماشین کامل تری است؛ چون در عین حال که از نظر شتاب و سرعت و فضاسازی داخلی کمبود خاصی برایتان نمی گذارد، میتواند با طراحی به روزتر، کیفیت متریال داخلی بهتر و آپشن های ایمنی بالاتر همراه مطمئن تری برای شما باشد؛ اما در هر صورت اگر شتاب و کشش بهتر و فضای کابین و صندوق بزرگ تر از اولویت های اصلی و غیر قابل مذاکره شما محسوب می شوند میبایست با برخی از کاستی های سراتو سایپا کنار آمده و این ماشین را انتخاب نمایید.