تا چند ماه گذشته اگر قصد خرید خودرو با بودجه حدود 50 میلیون تومان را داشتید، گزینههای متعددی را پیش روی خود میدید که طیف وسیعی از ویژگیها را شامل میشدند. اما این گزینهها باتوجه به شرایط و قوانین حاکم، تنها به خودروهای چینی و فرانسوی نسبتاً قدیمی محدود میشود که رقابت را میان کیفیت و تجملگرایی ایجاد کردهاند. به عنوان مثال رنو تندر 90 خودرویی است که باتوجه به سابقه طولانی و کیفیتی که در بازار ایران دارد، ثابت شده است. اما در این میان ورود خودروهای پر زرق و برق چینی معادلات بازار را برهم زدهاند و کار را برای رقبای پیر و کهنهکار سخت کردهاند. برلیانس یکی از همان برندهایی است که پس از آمدنش به بازار ایران، نظر بسیاری از خریداران را به خود جلب کرد و به واسطه طراحی و امکانات قابل قبولی که دارد، فروش نسبتاً بالایی را تجربه کرد.
اما اکنون باتوجه به اتفاقات پیش آمده و دگرگونی قیمتی که در بازار شکل گرفته، دیگر این خودروها در بازه قیمتی 50 میلیون تومان قرار نداشته و خود را به مرز 100 میلیون تومان رساده اند. ما نیز در این مقاله قصد داریم مقایسهای میان این دو گزینه پرفروش در بازار انجام دهیم تا در نهایت مشخص شود که خرید خودرویی با کیفیت نظیر رنو تندر 90 که فاقد امکانات رفاهی مناسب و طراحی مدرن است به صرفهتر خواهد بود یا خرید خودرویی نظیر برلیانس H330 که از طراحی و امکانات رفاهی خوبی بهرهمند است!
نگاهی به پیشینه هر دو خودرو در بازار ایران
همانطورکه گفته شد رنو تندر 90 سابقه حضورش در بازار ایران بر میگردد به سالها پیش. اواسط دهه 80 شمسی ورود برخی از مدلهای رنو به بازار ایران از جمله رنو لوگان سبب تا رقابتی نزدیک میان خودروهای داخلی و خودروهای مونتاژی شکل بگیرد. لوگان که در بازار ایران با نامهای تندر 90 یا ال 90 شناخته میشود، از همان ابتدا به دو خودروساز داخلی یعنی ایران خودرو و پارس خودرو سپرده شد تا بتوانند با دقت بالا تولید و مونتاژ این خودرو را انجام دهند. تندر 90 در ابتدا با چند تیپبندی مختلف که شامل آپشنهای متفاوتی بود تحت عنوان E0، E1 و E2 به بازار عرضه شد. البته لازم به ذکر است که این روزها فقط شاهد عرضه نسخه فول آپشن این خودرو یا همان E2 از سوی تولیدکنندگان به بازار هستیم. شاید واژه فول آپشن چندان برازنده این خودرو نباشد، اما در مقایسه با تیپهای نام برده، این مدل دارای امکانات بیشتری است که در ادامه به ریز آنها خواهیم پرداخت.
اما در آن سوی میدان رقیب تازهکاری حضور دارد که از سال 94 توسط شرکت پارس خودرو به بازار ایران راه پیدا کرد. برلیانس یکی از برندهای چینی است که به واسطه همکاریاش با برند مطرح و نام آشنای بی ام و، شهرت جهانی یافت. همین موضوع سبب شده تا رگههای از طراحی ظاهری این خودروساز آلمانی را در محصولات برلیانس مشاهده کنیم که اتفاقاً این امر موجب مقبولیت محصولات برلیانس در بازار ایران نیز شده است.
طراحی ظاهری
یقینا شما هم موافق این موضوع هستید که در بخش طراحی ظاهری، برلیانس H330 برنده این رقابت خواهد بود. زیرا رنو تندر 90 از همان روزهای ابتدایی ورودش به بازار ایران، مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعت خودرو پیرامون طراحی ساده و بدور از آلایشاش قرار گرفت. البته نمیتوان به طراحی ساده هم ایراد چندانی گرفت زیرا هرچه طرح کلاسیکتر باشد ماندگاری آن نیز بیشتر میشود.
با این حال میتوان گفت که رنو تندر 90 در نمای جلو نسبتاً موفق بوده و به لطف چراغهای پیشانی کریستالی شفاف، ظاهری مورد قبول دارد. همچنین جلوپنچره بزرگی که در نسخه فول و اتوماتیک دارای زه کرومی است، نشان دهنده اصالت طراحی رنو است که شباهت زیادی با سایر محصولات رنو دارد.
در نمای جانبی هم میتوان طراحی مکعبی شکل و زاویه دار تندر را به خوبی مشاهده کرد. هیچگونه المان خاصی در این بخش مشاهده نمیشود که توجه را به خود جلب کند. تنها رینگهای آلومینومی که در نسخه فول و اتوماتیک عرضه میشود، ظاهر ساده نمای جانبی را کمی تلطیف کرده و آن را مورد پسند مخاطب درآورده است. همچنین نمای عقب رنو تندر 90 نیز به دلیل سادگی و بزرگ بودن در صندوق عقب، دارای چهرهای خستهکننده و قدیمی است که با چراغهای عمودی خطر تزئین شده است.
اما در خصوص برلیانس باید گفت که برخلاف تندر، اصول طراحی مدرن تاحدودی در این خودرو رعایت شده که بر اساس آن ظاهری مورد قبول هرچند دارای ضعف پدید آمده است. در نمای جلوی این خودرو شاهد طرحی اسپرت و پویا هستیم که به دلیل جوینتونچر میان کمپانی برلیانس و بی ام و، شمای کلی از محصولات بی ام و را میتوان مشاهده کرد که همین موضوع برجذابیت ظاهری آن افزوده است. نمای جانبی نیز دارای خطوطی است که روی گلگیرها و دربها نقش بستهاند، این خطوط سبب شده تا بدنه حجیمتر و اسپرتتر شود. همچنین رینگهای آلومینیومی نیز در زیبایی نمای جانبی بیتاثیر نیستند. اما نمای عقب این خودرو جایی است که هماهنگی کمتری با سایر بخشها دارد. اما در کل میتوان گفت که طراحی ظاهری برلیانس H330 مورد قبول بوده و بسیاری از خریداران ترجیح میدهند که نسخه سدان این خودرو را به دلیل داشتن فضای بار بیشتر خریداری کنند.
طراحی داخل کابین
رقابت در داخل کابین نیز مانند ظاهر هر دو خودرو، کاملاً یکطرفه و از پیش تعیین شده است. زیرا کابین رنو تندر 90 دارای طرحی ساده و خستهکننده است که بوسیله پلاستیک خشک طوسی رنگ، سراسر کابین را پوشانده شده است. از طرف دیگر امکانات رفاهی ضعیف این خودرو از دیگر معایب آن به شمار میرود که رقابت آن را با سایر رقبا دچار مشکل میکند. اما از لحاظ کیفیت متریال مصرفی در وضعیت نسبتاً بهتری به بسیاری از خودروهای موجود در بازار قرار دارد. فضای کافی پا برای سرنشینان جلو و عقب یکی از مزایای بزرگ در اتاق رنو تندر 90 بوده که سبب شده این خودرو گزینه مناسبی برای خانوادهها بهشمار رود. اما میتوان از نکات مثبت کابین تندر، به راحتی صندلیها، دید مناسب و فضای کافی برای سرنشینان نام برد.
اما برلیانس H330 به عنوان یک سدان اقتصادی دارای فضای کابین نسبتاً مدرنی است که با بهرهگیری از المانهای مدرن نظیر تودوزی دو رنگ کرم و طوسی، ادوات کرومی و نقرهای رنگ، توانسته نظر مخاطبان را به خود جلب کند. متریال مصرفی درون کابین برلیانس را نمیتوان گفت که با کیفیت است، اما در مقایسه با بسیاری از چینیهای بازار، در رده بالاتری جای میگیرد. همچنین دقت مونتاژ قطعات در این خودرو نسبتاً خوب به نظر میرسد، اما با دقت بیشتر و مقایسه با سایر محصولات پارس خودرو نظیر رنو ساندرو ، متوجه میشویم که نظارت تیم فرانسوی و شرکت رنو پارس، سبب شده تا نتیجه کار مونتاژ برلیانس کمی در مقایسه با مونتاژ رنو ساندرو، دارای ضعف و ایراد باشد. که البته این موضوع در خودروهای چینی به امری عادی تبدیل شده است. زیرا به دلیل کیفیت نامرغوب قطعات و متریال، نمیتوان دقت مونتاژ را بالا برد.
امکانات رفاهی و آپشن ها
امکانات رفاهی و آپشن موضوعی است که وجودش به عنوان یک ضرورت در خودرو شناخته نمیشود، اما از طرفی به عنوان یک امتیاز مثبت در مقام مقایسه میتواند تاثیرگذار باشد. همانطورکه گفته شد رقابت میان رنو تندر 90 و برلیانس H330، رقابت میان کیفیت و زیبایی است. این زیبایی که در برلیانس از آن یاد میکنیم، خود شامل چند بخش میشود که یکی از آنها امکانات رفاهی و آپشن است.
رنو تندر 90 خودرویی ارزان قیمت است که به دلیل کیفیت بالایی که دارد، در بسیاری از بازارهای اروپا مورد پسند واقع شد. اما باتوجه به شرایط موجود، این خودروی ارزان قیمت در بازار ایران به یکی از خودروهای گران تبدیل شده که از قدرت خرید طیف وسیعی از جامعه خارج شده است. حال با دانستن این موضوع نمیتوان از کمبود امکانات رفاهی در این خودرو گلایه نداشت، زیرا برای کاهش هزینهها و در نهایت عرضه محصول ارزان قیمت، بسیاری از آپشنها از این خودرو حذف شده و تنها امکانات ضروری مانند کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، شیشهبالابرهای برقی در جلو و عقب، آینههای برقی به همراه گرمکن، سیستم ضدسرقت ایموبلایزر همراه با ریموت کنترل، تنظیم دستی صندلیها به همراه تنظیم ارتفاع صندلی راننده، چراغ مطالعه سرنشین جلو، سیستم تهویه مطبوع دستی و سیستم صوتی با قابلیت پخش CD، MP3 و USB برای آن درنظر گرفته شده است.
اما برلیانس دارای لیست کاملتری از امکانات رفاهی است که اتفاقاً سلیقه خریدار ایرانی را به خوبی پوشش میدهد. زیرا تجربه نشان داده است که بازار ایران یک بازار آپشن محور بوده و بسیاری از خریداران ترجیح میدهند خودرویی فول آپشن را خریداری کنند. از امکانات رفاهی برلیانس میتوان به موارد زیر اشاره کرد. کیسههای هوای راننده و سرنشین جلو، فرمان کمک برقی، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک (دستی در مدل دنده دستی)، سنسور دنده عقب، سانروف، سیستم ورود و استارت بدون کلید، کامپیوتر سفری، قابلیت تنظیم نور صفحه کیلومتر شمار، بالا رفتن خودکار شیشهها هنگام قفل کردن درها، تنظیم صندلی راننده در 8 جهت، کامپیوتر سفری، قابلیت تنظیم نور صفحه کیلومتر شمار، تنظیم دستی صندلی ها به همراه تنظیم گودی کمر، سیستم صوتی به همراه ورودی CD، USB و AUX و پخش صوت از طریق شش بلندگو، تنظیم برقی آینههای جانبی، مه شکن جلو، سیستم ورود بدون کلید به همراه استارت دکمهای، غربیلک چرمی فرمان به همراه دکمههای تنظیم صدا و...
مشخصات فنی
از آنجایی که هر دو خودرو دارای مشخصات فنی بسیار نزدیکی به هم هستند، رقابت در این بخش هیجان بیشتری داشته و برای بسیاری از علاقمندان مهم است.
رنو تندر 90 دارای یک پیشرانه چهار سیلندر با حجم دقیق 1598 سیسی است که با کد فنی K4M شناخته میشود. این موتور قادر است نیرویی معادل 105 اسببخار را در 5750 دور در دقیقه و حداکثر گشتاور 140 نیوتن متر را در 3750 دور در دقیقه تولید کند. نیروی تولید شده موتور در این خودرو توسط دو نوع جعبه دنده 5 سرعته دستی و 4 سرعته اتوماتیک اتوماتیک به چرخهای جلویی منتقل میشود. از نکات بارز پیشرانه رنو تندر میتوان به استهلاک بسیار کم و عمر مفید زیاد قطعات مصرفی آن اشاره کرد که میتوان از آن به عنوان یکی از بزرگترین مزیتها و برتریهای این خودرو در مقایسه با رقبا یاد کرد.
اما برلیانس در ابتدا با پیشرانه چهار سیلندر 1.5 لیتری با حداکثر توان خروجی معادل 103 اسب بخار در 5800 دور در دقیقه و حداکثر گشتاور 138 نیوتون متر در 3800 دور در دقیقه به بازار عرضه شد که خریدار قابلیت انتخاب جعبه دنده 5 سرعته دستی و 4 سرعته اتوماتیک را داشت. اما شرکت پارس خودرو پس از یک سال و نیم از عرضه این خودرو، تصمیم به ارتقای فنی پیشرانه این خودرو گرفت و اکنون برلیانس با پیشرانه 1.6 لیتری به بازار عرضه میشود. این پیشرانه با حجم دقیق 1654 سیسی توانایی تولید نیرویی معادل 114 اسب بخار در 6000 دور در دقیقه و حداکثر گشتاور 154 نیوتن متر در 4000 دور در دقیقه را دارد. گفتنی است که ظاهرا پارس خودرو گیربکس این خودرو را نیز بازنگری کرده است و حالا به لطف اصلاح ضریب چرخ دنده نهایی، مشخصات گیربکس انطباق بیشتری با جاده های کوهستانی کشورمان دارد.
تجربه رانندگی
هنگامی که پشت فرمان رنو تندر 90 مینشینید، با فضایی بزرگ و جادار رو به رو میشویم که به واسطه شیشههای جانبی بزرگ، دید خوبی از اطراف در اختیارتان قرار دارد. با چرخاندن سوئیچ و نگه داشتن پدال ترمز، پیشرانه رنو تندر 90 اتوماتیک را روشن کرده و اقدام به حرکت میکنیم. با قرار دادن اهرم تعویض دنده در حالت D، کمی کوبش در همان ابتدا احساس میشود که شاید چندان خوشایند به نظر نرسد. اما با شروع حرکت و تعویض دندهها، این موضوع کمتر شده و چندان احساس نمیشود، مگر در حالتی که راننده پدال گاز را به صورت ناگهانی تا انتها فشار دهد و فرمان معکوس کشیدن به جعبه دنده صادر شود. در این حالت کوبش و ضربه ناگهانی در کابین احساس میشود که این امر به دلیل معکوس دو دنده به پایینتر است که شتاب قابل توجهی را در اختیار راننده میگذارد.
در بحث پایداری و هندلینگ، رنو تندر 90 یکی از خودروهای بد سابقه در بازار است که به واسطه سیستم تعلیق نرمی که دارد، حس ناپایداری تا مرز چپ شدن را به سرنشینان هدیه می دهد. همچنین عایقبندی کابین در این خودرو به گونهای است که صدای بیرون از کابین در دور موتورهای پایین زیاد به گوش نمیرسد. اما به محض اینکه دور موتور از عدد 3 هزار عبور میکند، صدای موتور درون کابین به گوش میرسد. همچنین در سرعتهای بالا صدای باد نیز به شکل قابل توجهی به داخل کابین نفوذ میکند که این موارد برای سرنشین چندان خوشایند به نظر نمیرسد.
اما یکی از مواردی که راننده را در رنو تندر 90 بیش از هر چیز دیگری آزار میدهد، دید بسیار کم آینههای جانبی است که به هنگام سبقت گرفتن و یا دور زدن، ممکن است مشکلات زیادی را به وجود آورد. این موضوع در رنو ساندرو با تعویض آینههای جانبی بزرگتر تاحدودی برطرف شده است، به همین خاطر بسیاری از دارندگان تندر، اقدام به تعویض آینههای جانبی با نمونه نصب شده روی رنو ساندرو میکنند.
همچنین محل قرارگیری کلیدهای شیشه بالابر در این خودرو به گونهای است که سرنشینان ممکن است تا ماهها به آن عادت نکرده و برای استفاده از آنها با مشکل مواجه شوند. زیرا محل درنظر گرفته شده برای کلیدهای شیشه بالابر جلو روی کنسول میانی داشبورد بوده که این امر سالها است در هیچ کدام از خودروها مشاهده نشده است.
اما هنگامی که از پشت فرمان تندر پیاده میشوید و پشت فرمان برلیانس مینشینید، در همان ابتدا ممکن است کمی دچار مشکل شوید. زیرا کابین برلیانس کمی کوچکتر بوده و محل نشستن راننده به واسطه نوع قرارگیری ستون فرمان و فاصله آن با صندلی، کمی محدودتر و اسپرت تر از تندر است. همچنین محل قرارگیری کنسول میانی روی داشبورد به گونهای است که زانوی راننده و سرنشین جلو با آن تماس داشته که این موضوع در مدت زمان طولانی میتوانند موجب خستگی و کلافگی شود.
از آنجایی که برلیانس به سیستم استارت بدون کلید مجهز است، با چرخاندن اهرم مربوطه پیشرانه را روشن میکنیم. با قرار دادن اهرم تعویض دنده در حالت درایو شروع به حرکت کرده اما از آنجا که خودرو مورد آزمایش ما از سری نخست 1.5 لیتری است، در مقایسه با تندر اتوماتیک، شتاب اولیه کمتر بوده و میتوان به خوبی این موضوع را احساس کرد. لازم به ذکر است که جعبه دنده درنظر گرفته شده برای نسخههای اتوماتیک برلیانس، ساخت کمپانی هیوندای پاورتک بوده که از ضریب اطمینان بالایی برخوردار است. به همین خاطر اگر شما قصد رانندگی اسپرت و هیجانانگیزی را داشته باشید، جعبه دنده برلیانس این اجازه را به شما نخواهد داد. زیرا در این خودرو خبری از معکوسهای ناگهانی نیست و تعویض دندهها به نرمی و آرامی انجام میشود که این موضوع یکی از نکات مثبت به شمار میرود. زیرا این امر باعث میشود که عمر قطعات جعبه دنده بالا برود و در نهایت استهلاک آن کاهش یابد. در کل میتوان گفت که برلیانس برخلاف ظاهر اسپرت و جوان پسندی که دارد، سواری اسپرتی به شما ارائه نمیکند که شاید این موضوع برخلاف سلیقه بسیاری از افراد باشد. اما یکی از ویژگیهای مهم در برلیانس، فرمان کمک برقی آن است که به خوبی عمل کرده و در مقایسه با رقبا بسیار نرم و راحت به نظر میرسد. این موضوع یکی از مواردی است که در هیچ کدام از رقبای برلیانس مشاهده نمیشود. همچنین سر و صدای ورودی به کابین در این خودرو نسبتاً کم بوده و سیستم تعلیق در جذب ضربات ناشی از ناهمواریهای مسیر به خوبی عمل میکند.
نتیجه گیری
اگر در پایان بخواهیم نتیجهگیری کلی از این دو خودرو داشته باشیم، باید بگوییم که اگر شما جزو آن دسته از افراد هستید که به طراحی و امکانات رفاهی اهمیت بیشتری میدهید، برلیانس خودرویی است که میتواند نیازهای شما را به خوبی برطرف کند. زیرا در کنار طراحی خوبی که دارد، مشخصات فنی قابل قبول و سواری مناسبی را به شما ارائه میکند که میتواند شما را از انتخابی که کردید راضی کند. اما با توجه به کمبود قطعات یدکی این خودرو در بازار و همچنین قیمت بالای آنها، ممکن است در درازمدت مالک را با مشکل مواجه کند. زیرا به واسطه کیفیت پایینتر قطعات در مقایسه با رنو تندر 90، احتمال بروز مشکل فنی بیشتر است که این موضوع با وجود شبکه محدود تامین قطعات و ارائه خدمات پس از فروش میتواند کمی دردساز شود.
از طرف دیگر رنو تندر 90 به دلیل سابقه حضور چندین ساله در بازار ایران، دارای ضریب اطمینان بیشتری از لحاظ نیروی متخصص و تامین قطعات یدکی در سراسر کشور است. زیرا به دلیل حضور این خودرو در خط تولید پارس خودرو و ایران خودرو، شبکه تامین قطعات و خدمات پس از فروش آن دوچندان شده است که این موضوع میتواند اطمینان خاطر بیشتری را برای ماللک فراهم کند. همچنین کیفیت بالای قطعات دلیل دیگری برای انتخاب این خودرو است که میتواند تا سالها تضمین کند که شما خودرویی بدون دردسر و راحت را خواهید داشت. پس میتوان نتیجه گرفت که اگر شما جزو آن دسته از افراد هستید که راحتی و آسایش را به تجملگرایی ترجیح میدهید، رنو تندر 90 گزینه مناسبی است که میتواند نیازهای شما را به خوبی برطرف کند.
در انتها از پیام شریفی مالک خودرو رنو تندر 90 و علیرضا فهیم مالک خودروی برلیانس H330 جهت در اختیار قرار دادن خودروهایشان به منظور تست و بررسی خودروبانک ، کمال تشکر و قدردانی را داریم.