مقدمه
کمپانی رنو، از قدیمی ترین برندهای خودروسازی جهان به شمار میرود. در واقع روزی که کیا چشم به جهان گشود، رنو حتی دوران میانسالی را هم پشت سر گذاشته بود و به اواخر دهه ششم زندگی اش نزدیک میشد. شاید همین قضیه پیرمرد فرانسوری را دچار غرور بیجا کرده بود؛ زیرا برای مدت نسبتاً زیادی، سرعت پیشرفت محصولات رنو نسبت به بسیاری از رقبا در سطح پایین تری قرار داشت و این مورد یعنی دست کم گرفتن رقبای تازه کار، موقعیت را برای خودروسازان نوپا و فرصت طلبی مثل کیا آماده نمود تا با سرعت اعجاب انگیزی پیشرفت کنند و با ساخت ماشین هایی زیبا و مدرن، در بسیاری از کشورها حتی بازاری بهتر از رنو "با آن همه سابقه" برای خود دست و پا کنند.
اما برند کهنه کار فرانسوی که به هیچ عنوان تحمل شکست از رقبای جوان و کم تجربه را نداشت بالاخره به خودش آمد و با تغییراتی اساسی در طراحی و یاری گرفتن فنی از شریک تجاری اش نیسان توانست یک بار دیگر نامش را بر سر زبان ها بیندازد. امروز یکی از محصولات تکامل یافته این خودروساز اروپایی بنام کولیوس را در مقابل نسل جدید کیا اسپورتیج قرار داده ایم تا ببینیم پس از این گذشته پر فراز و نشیب، این بار نماینده کدام برند میتواند بر دیگری پیروز شود. البته میدانم که با این قیمت های جدید و آشفتگی در بازار خودرو، ممکن است دل و دماغ چندانی برای خواندن مقاله های خودرویی نداشته باشید اما پیشنهاد میکنم اگر فرصتش را دارید امروز هم با خودروبانک همراه باشید تا در کنار شما عزیزان این بررسی را به سرانجام برسانیم.
طراحی ظاهری
هر دو خودرو امروز ما ظاهر جذابی دارند اما نوع زیبایی آنها با یکدیگر متفاوت است. ابتدا نگاهی به کولیوس بیندازیم؛ خودرویی که در نسل قبلی ظاهری بینهایت ساده و کسالت آور داشت و به همین دلیل در کشور ما نیز به کل زیر سایه ماشین های پر زرق و برق کره ای قرار گرفته بود. در واقع طراحی اقتصادی و بدور از هیجان آن مدل باعث شد که نقاط قوتش هم دیده نشوند و حتی همین الان هم نمونه های دست دومش با مشکل عدم استقبال مواجه هستند. اما خوشبختانه مسئولان رنو به این نقطه ضعف پی بردند و با یک طرح جدید که بر اساس زبان جدید طراحی رنو صورت گرفته فرزند درشت هیکلشان را به کل دگرگون ساختند. حالا کولیوس از یک ماشین سر به زیر و خجالتی تبدیل به خودرویی مغرور و با اعتماد به نفس شده که در خیابان ها جولان میدهد و لباس های تجملاتی اش را به رخ رقبا میکشاند. البته باید بگوییم که هنوز هم طراحی قسمت کناری کولیوس خیلی عالی نیست اما چراغهای خشن، سپرهای اسپرت و خطوط مستحکم بدنه این محصول توانسته اند شکل و شمایل جذابی پیش روی ما قرار دهند که با اکثر سلایق جور در می آید. در حقیقت رنو موفق شده یک کراس اوور شیک طراحی نماید که هم به اندازه کافی ابهت و مردانگی دارد و هم با تزئینات جانبی لوکس، قادر است نظر جوانان و خانم ها را به خود جلب نماید. به عنوان مثال، جلوپنجره بزرگ و لوگو درشت رنو میخواهند به شما بگویند که با ماشین قدرتمندی طرف هستید اما در طرف مقابل ظریف کاری هایی مثل فرم خاص دیلایت ها، کروم کاری قطعات و هواکش های تزئینی روی گلگیرها مقداری جذابیت فانتزی را هم چاشنی کار نموده اند. پس باید اعتراف کنیم که رنو این بار کارش را درست انجام داده است.
اما در طرف مقابل کیا اسپورتیج قرار گرفته. ماشینی که برخلاف کولیوس پدری بینهایت خوش تیپ و جذاب داشت. در واقع طراحی نسل قبلی اسپورتیج به قدری بی نقص بود که من همیشه از خودم میپرسیدم کیا چگونه میخواهد این مدل را به روز رسانی کند! البته نگرانی های من خیلی هم بیجا نبود زیرا نسل جدید اسپورتیج در برخی زوایا به زیبایی مدل قبلی از کار در نیامده و یا حداقل مثل پدرش نمیتواند تمامی سلایق را با خود همراه کند. مثلاً طراحی دماغه اسپورتیج Ql، با چراغهایی که انگار زیادی بالا رفته اند و جلو پنجره ای که زیادی پایین آمده(!) با سلیقه خیلی ها جور در نمی آید و بسیاری مدل قبلی را جذاب تر میدانند. البته این را هم بگویم که این شکل و شمایل جدید نیز طرفداران خاص خودش را دارد و راستش را بخواهید هر چه زمان میگذرد من هم با این چهره ارتباط بیشتری برقرار میکنم. اما اگر بدنبال پیشرفت واقعی میگردید بهتر است که به نیم رخ و یا زاویه پشتی اسپورتیج نگاه کنید. در قسمت کناری بدنه اتومبیل با خطوطی محو و در عین حال حساب شده پیکر تراشی شده و طراحی مناسب این قسمت با رینگ هایی جذاب تکمیل گردیده است. در پشت سر هم چراغهای وحشی بهم پیوسته در کنار فرم چشم نواز صندوق، حس و حال جسارت و چالاکی را به بیننده منتقل میکنند. البته طراحی سپر و اسپویلر زیبای عقب هم در افزایش این جاذبه های اسپرتی بی تاثیر نبوده اند.
در قیاس با یکدیگر باید انتخاب را به سلیقه شخصی شما واگذار کنم؛ اما اگر بخوام نظر خودم را در مقایسه دخالت دهم باید بگویم که طراحی قسمت جلوئی کولیوس را بیشتر میپسندم اما از نگاه من، در قسمت های کناری و پشتی جذابیت های اسپورتیج به رقیب فرانسوی اش میچربد.
طراحی داخلی
خوب سری هم به داخل ماشین ها بزنیم. اینجا هم کولیوس سعی کرده با استفاده از خطوط کم انحنا و متریال پر زرق و برق، کابینی خانوادگی و در عین حال لوکس را پیش روی سرنشینان قرار دهد که باید اعتراف کنیم رنو تا حدود زیادی در این کار موفق بوده. در واقع اینجا خطوط مستحکم و قدرتی در ترکیب با قطعات مدرنی مثل نمایشگر بزرگ لمسی مرکزی و پشت آمپر دیجیتالی توانسته اند ترکیب خوبی از قدرت و ظرافت را خلق نمایند و این قضیه در کنار ابعاد بزرگ کابین، میزبانی توام با آسایش و راحتی را برای تمامی سرنشینان به ارمغان آورده است. اما داخل اسپورتیج با فضایی ساده تر و در عین حال جوان پسندانه تر روبرو شدیم. در واقع اینجا از آن نمایشگر کشیده و قطعات تزئینی کولیوس خبری نیست اما در عوض کنسول مورب، طراحی زیبای فرمان و حتی فرم دریچه های تهویه، حالتی اسپرت تر از کولیوس دارند و میتوانند نظر جوانترها را به خود جلب نمایند.
از نظر کیفیت وضعیت هر دو ماشین مناسب و تقریباً مشابه هم ارزیابی شد. اما در خصوص جادار بودن باید بگوییم با توجه به ابعاد بزرگ تر و فاصله میان محورهای بیشتر در کولیوس، فضای بیشتری در محصول رنو برای سرنشینان تدارک دیده شده. البته با این توضیح ما تصور نکنید که داخل اسپورتیج با کمبود فضا مواجه خواهید شد. اتفاقاً محصول کیا هم چه از نظر جای پا و سر و چه حجم صندوق وضعیت مطلوبی دارد اما در قیاس با کولیوس رتبه پایین تری دریافت خواهد کرد.
امکانات
داخل فول ترین اسپورتیج های وارد شده به کشور امکاناتی نظیر کیسه های هوا برای راننده و سرنشین کناری بهمراه جانبی و پرده ای، سیستم های ترمز از قبیل ABS و EBD ، کنترل کشش و پایداری الکترونیکی، کیلس و استارتر دکمه ای، TPMS، صندوق عقب برقی هوشمند، سنسورهای نور و باران و پارک، شارژر وایرلس، ترمز پارک برقی بهمراه سیستم اتوهلد، چراغشور، گرمکن تمامی صندلی ها بهمراه سیستم تهویه صندلی های جلوئی، گرمکن فرمان، سقف پانوراما و سانروف برقی، چراغهای تطبیق پذیر جلو، صندلی های برقی، بلوتوث، تهویه مطبوع اتوماتیک دوگانه، آینه های تاشو برقی، آینه وسط الکتروکرومیک، سیستم کمکی حرکت در شیب، دف لاک، کروز کنترل، امکان انتخاب حالت های رانندگی، شیفترهای تعویض دنده در پشت فرمان و.. دیده میشوند که انصافاً امکانات خوبی هستند.
البته نمونه های وارداتی در مورد آپشن ها تفاوت هایی با یکدیگر دارند و ممکن است برخی مدلها کامل تر از دیگری باشند؛ ضمناً به غیر از چند استثناء (مثل پدل شیفتر و شارژر وایرلس و..) تقریباً تمامی امکانات یاد شده فوق درون نماینده رنو هم وجود دارند و در کنار اینها کولیوس های فول آپشن وارد شده از امکاناتی نظیر رادار نقطه کور یا سامانه اتوپارک نیز بهره میبرند. در خصوص سیستم صوتی هم اسپورتیج از برند JBL و کولیوس از BOSE استفاده نموده که هر دو جزء بهترین ها هستند و جای گله و شکایتی باقی نخواهند گذاشت.
ایمنی
خوشبختانه در خصوص ایمنی هم وضعیت هر دو ماشین خوب است و همانطور که در تصویر زیرمشاهده میکنید، هر دو خودرو موفق شده اند با امتیازاتی نزدیک بهم هر 5 ستاره موسسه Euro-NCAP را بدست آورند.
پیشرانه و توانایی های حرکتی
زیر کاپوت کولیوس یک موتور 4 سیلندر تنفس طبیعی با حجم 2.5 لیتر قرار گرفته که قادر است در بهترین حالت 171 اسب بخار قدرت و 226 نیوتن متر گشتاور در اختیار راننده قرار دهد. اما انجین 4 سیلندر اسپورتیج با اینکه اندکی از موتور کولیوس کوچکتر است پرفورمنس بالاتری دارد و 10 اسب بخار قدرت و 11 نیوتن متر گشتاور بیشتر از محصول رنو ارائه میکند. البته این اعداد به قدری بهم نزدیک هستند که در عمل نمیتوان یکی را کاملاً برتر از دیگری دانست.
ولی شاید اختلاف اصلی در گیربکس این دو باشد؛ جایی که اسپورتیج از یک جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک و کولیوس از نوع ضریب پیوسته استفاده نموده که این دو از نظر ساختار و کارایی کاملاً با یکدیگر متفاوتند. در بخش تجربه رانندگی این قضیه را دقیق تر بررسی خواهیم کرد. فعلاً بیایید نگاهی به خلاصه مشخصات فنی این دو داشته باشیم:
مدل | رنو کولیوس | کیا اسپورتیج |
پیشرانه | 4 سیلندر تنفس طبیعی | 4 سیلندر تنفس طبیعی |
حجم موتور | 2488 سی سی | 2359 سی سی |
حداکثر قدرت | 171 اسب بخار در دور 6000 | 181 اسب بخار در دور 6000 |
حداکثر گشتاور | 226 نیوتن متر در دور 4400 | 237 نیوتن متر در دور 4000 |
گیربکس | CVT X-TRONIC | 6 سرعته خودکار |
شتاب رسمی | 9.8 ثانیه | 9.6 ثانیه |
حداکثر سرعت | 199 کیلومتر در ساعت | 183 کیلومتر در ساعت |
مصرف ترکیبی | 8.3 لیتر در 100 کیلومتر | 8.5 لیتر در 100 کیلومتر |
تجربه رانندگی
هر دو ماشین نسبت به ابعادشان دید به اطراف قابل قبولی دارند. البته سایز کوچکتر بدنه و موقعیت بهتر قرار گیری راننده در پشت فرمان اسپورتیج باعث شده که کنترل و تسلط بیشتری بر روی میهمان کره ای مان وجود داشته باشد اما وقتی به کشیدگی بدنه کولیوس عادت کنید با کنترل محصول رنو هم مشکلی نخواهید داشت. البته همانطور که گفتیم اسپورتیج به طور کلی ماشین کوچکتری است و در حالی که با فضای داخلی کمتر در مسافرت ها در پس رقب فرانسوی اش قرار میگیرد، در عوض داخل شهر و مشکلات ترافیک و جای پارک میتواند همراه بهتری برای راننده باشد.
ضمناً فرمان هر دو خودرو نرم و عملکرد ادواتشان راضی کننده است. البته در هنگام توقف کار با نمایشگر طویل کولیوس که تنظیمات زیادی را در خودش جای داده لذت بخش است اما در حال رانندگی، کلیدهای ساده تر اسپورتیج تا حدودی ارگونومی بهتری دارند و به نوعی زودتر و راحت تر با آنها اخت میشویم.
کمی هم در مورد شتاب و سرعت صحبت کنیم. البته از کراس اوورهای 4 سیلندر تنفس طبیعی در این سطح انتظار زیادی نداریم اما به نظر من هیچ ماشینی حق کند بودن را ندارد چرا که کندی بیش از حد ضمن از بین بردن لذت رانندگی، گاهی میتواند خطر آفرین هم باشد. خوشبختانه ماشین های امروز ما با اینکه شتاب خارق العاده ای ندارند اما به هیچ عنوان ضعیف ظاهر نمیشوند و با واکنش های مناسب به پدال گاز، ما را نا امید نمیکنند. البته گیربکس ضریب پیوسته کولیوس در ابتدای حرکت اندکی تاخیر دارد و جلوی شتابگیری سریع اتومبیل را میگیرد؛ اما این مشکل خیلی زود بر طرف میشود و در شتاب ثانویه روند افزایش سرعت مناسب ارزیابی شد. اما اسپورتیج به لطف اندکی اسب و گشتاور بیشتر و گیربکس 6 سرعته اتوماتیک خود بهتر از جا کنده میشود و در ابتدای کار کمی چالاک تر از رقیب ظاهر میشود، اما در حال حرکت یا شتابگیری ثانویه واکنش ها به پدال گاز در هر دو ماشین مشابه هم است و نمیشود یکی را بر دیگری برتر دانست.
در خصوص ترمز و پایداری باید بگویم که ترمزهای هر دو ماشین عملکرد خوبی داشتند و از نظر پایداری هم اگر توقعمان را در سطح ماشین های قدبلند نگاه داریم وضعیت هر دو خودرو راضی کننده است. البته اسپورتیج با فاصله میان محورهای جلو و عقب کمتر، سیستم تعلیق اسپرت تر و ابعاد جمع و جور ترش، تا حدودی فرمان پذیری بهتری دارد و حس تسلط بیشتری در فرمان دادن های تند به راننده منتقل میکند اما عملکرد کولیوس نیز از این حیث راضی کننده است. ولی در خصوص کیفیت سواری و راحتی سرنشینان محصول رنو برتر از رقیب کره ای ظاهر میشود و این قضیه را در مسیرهای طولانی بیشتر لمس خواهید کرد. در واقع با اینکه نسل جدید اسپورتیج از نظر کیفیت سواری نسبت به نسل قبلی خود پیشرفت محسوسی داشته، اما هنوز هم به پای کولیوس نخواهد رسید.
ضمناً همانطور که همیشه گفته ایم اینجور کراس اوورها، در خارج از جاده چندان توانمند نیستند اما به هر حال دو دیفرانسیل بودن ماشین های امروز ما در کنار برخی از امکانات جانبی مثل دف لاک میتوانند برای یک مسیر آفرودی سبک کارآمد باشند و اینطور نیست که مثل برخی از کراس های تک دیفرانسیل فقط نام شاسی بلند سواری را یدک بکشیم.
در مورد کیفیت و ماندگاری نیز باید بگوئیم با اینکه بعضی افراد به اشتباه فکر می کنند ماشین های فرانسوی استهلاک بالایی دارند اما رنو به دلیل اینکه داخلی سازی نشده مشکل دوام و کیفیت ندارد و در اکثر رده بندی های کیفی رتبه های خوبی کسب کرده است. این قضیه در مورد کیا هم صادق است. در واقع ماشین های کره ای که در گذشته نه چندان دور همواره به افت کیفی در طول زمان شهرت داشتند اکنون در رده بندی های کیفی معتبر، جایگاه مناسبی بدست می آورند و خلاصه مطلب اینکه با تمامی حرف هایی که پشت سر استهلاک فرانسوی ها و افت کیفی کره ای ها زده میشود میتوانیم به این دو برند اعتماد کنیم.
سخن پایانی
اگر از قیمت های سرسام آور امروزی، که به هیچ عنوان با قدرت خرید اکثریت جامعه همخوانی ندارند بگذریم، هر دو کراس اوور امروز میتوانند نظر ما را به خود جلب نمایند. در واقع هر دو ماشین با ظاهر جذاب، فضای کافی، شتاب قابل قبول و ایمنی و آپشن های مناسبشان قادرند خریداران را راضی نگاه دارند. اما در مقام مقایسه باید بگوئیم که اسپورتیج با توجه به جاذبه های اسپرتی بیشتر که هم در طراحی و هم ویژگی های فنی اش دیده شد میتواند گزینه بهتری برای جوانترها باشد؛ ضمناً محصول کیا اندکی ارزانتر از کولیوس خرید و فروش میشود که این پارامتر نیز همواره در انتخاب تاثیرگذار بوده و هست. اما در طرف مقابل کولیوس با طراحی با ابهت تر، فضای داخلی بیشتر و کیفیت سواری بهتر میتواند توجه خانواده ها را بیش از محصول کیا به خود جلب نماید.
در پایان جا دارد از کیارش نیک خواه مالک رنو کولیوس و آقای آرمان کشمیری مالک کیا اسپورتیج، که امکان انجام این بررسی را برای گروه خودروبانک فراهم نمودند تشکر و قدردانی نماییم.