مقدمه
اگر نگاهی گذرا به افتخارات و میزان فروش 206 و 405 بیندازید متوجه میشوید که این دو از بهترین های کمپانی پژو بوده اند و هر دو در زمان خودشان توانسته اند نام خودروسازی فرانسه را حسابی بر سر زبان ها بیندازند. حتی شاید بتوان گفت که این دو در مقاطعی به عنوان منجی کمپانی خود به ایفای نقش پرداخته اند. پس در اینکه 405 و 206 در زمان خود، محصولات فوق العاده ای بوده اند هیچ شکی نداریم. اما اگر کسی تصور میکند که دنیا توسط ساعت برنارد ثابت مانده و 405 هنوز هم با استانداردهای امروزی میتواند خودرو سال اروپا شود، باید از او تست الکل گرفت! این قضیه در مورد 206 هم صدق میکند.
اما چه کنیم که ضعف مدیریت داخلی و تحریم های ناعادلانه خارجی دست به دست هم داده اند تا ما هنوز هم این ماشین های قدیمی را با کمی فیس لیفت ظاهری و تغییرات جانبی مورد استفاده قرار دهیم. البته امیدوارم با این روند افزایش قیمت، حتی خریدن این ماشین های قدیمی هم به آرزو تبدیل نگردد! به هر حال امروز خیال داریم ضمن آشنایی با مشخصات پژو 206 صندوقدار و پژو پارس، متوجه شویم کدامشان میتواند برای ما همراه مناسب تری در شهر و جاده باشد. پس لطفاً با خودروبانک همراه باشید.
طراحی خارجی
فکر نمیکنم موجود زنده ای در کشور ما یافت شود که با ظاهر میهمانان امروزمان ناآشنا باشد. پس بررسی موشکافانه طراحی این دو به جز اتلاف وقت فایده دیگری نخواهد داشت. اما برای خالی نبودن عریضه بد نیست به برخی نکات اشاره داشته باشیم. همانطور که میدانید پژو پارس نمونه فیس لیفت شده 405 است که با الهام گرفتن از چهره 406 به روز رسانی شده. البته باید این فیس لیفت را یکی از موفق ترین تغییر چهره های ایران بدانیم چراکه که در آن بدون بهم خودرن هماهنگی خطوط، ظاهر 405 یکی دو پله ارتقاء یافته است. اما این تعریف و تمجید ما برای همان زمان معنی داشت و حالا دیگر این سبک بدنه متعلق به دهه 80 و 90 میلادی که آن هم سالهای سال جلوی چشممان بوده و تکراری شده دیگر برای بیننده هیچ جذابیتی ندارد. البته شاید بگوئید هنوز هم طراحی این محصول از امثال تندر یا سمند و برخی ماشین های ارزان قیمت دیگر بهتر است اما در هر صورت تیپ و قیافه پارس برای این روزها کاملاً از مد افتاده محسوب میشود.
ولی چیزی که پارس را در این رقابت امیدوار نگاه داشته این است که رقیب امروزش هم خودرو پا به سن گذاشته ای است. البته من همواره طراحی 206 را تحسین کرده ام و معتقدم این ماشین حتی اگر همین امروز به بازار جهانی عرضه میشد باز هم میتوانست با بسیاری از ماشین های هم قیمت روز "از نظر ظاهری" رقابت کند. اما اینجا دو مشکل وجود دارد. اول اینکه نیمی از زیبایی 206 بخاطر نسبت عالی میان طول و عرض و همچنین فرم تخم مرغی بدنه اش است؛ اما حالا با صندوقی که به مدل SD اضافه شده این تناسب اندام مقداری بهم خورده. در واقع SD با این صندوق عقب شبیه به فردی شده که در باشگاه بدنسازی حرکات را اشتباه زده! نکته منفی دوم اینکه هرچند 206 ظاهر کاملاً مدرن تری نسبت به پارس دارد اما بدلیل عرضه زیاد در سالهای طولانی، مشابه رقیب امروزش با مشکل تکراری شدن روبرو شده و در نتیجه دیگر کسی از دیدن چشمان زیبای 206 هیجان زده نمیشود.
پس در یک جمع بندی کلی باید بگوئیم هر دو ماشین امروز ما در زمان خودشان طراحی خوبی داشته اند اما هر دو در حال حاضر قدیمی و تکراری شده اند. ضمناً در قیاس با یکدیگر 206 SD ظاهر مدرن تری دارد اما در عوض ابعاد و خطوط بدنه پارس از هماهنگی بهتری "در مقایسه با مدل صندوقدار 206" برخوردار است.
طراحی داخلی
ابتدا نگاهی به کابین SD بیندازیم. باید اعتراف کنم که داشبورد 206 در زمان خودش از ماشین های همرده جلوتر بود و حتی هنوز هم طراحی اش تا حدودی مدرن به نظر میرسد. البته افت کیفی سالهای اخیر در کنار عدم به روز رسانی، از جذابیت روزهای ابتدایی کابین 206 کاسته اند اما در مجموع از هارمونی میان قطعات و حس صمیمی و شورانگیز داخلی راضی هستیم. تنها مشکل اینجاست که این شکل و شمایل اسپرت، متناسب با طراحی جوان پسندانه مدل هاچ بک این ماشین طراحی شده و با حال و هوای یک خودرو خانوادگی همخوانی چندانی ندارد. به غیر از این، اگر به فضای سرنشینان عقب "بخصوص قسمت پا" نگاهی بیندازید متوجه میشوید که 206 صندوقدار حتی یارای رقابت با هاچ بک هایی مثل ساندرو را هم نخواهد داشت چه برسد به اینکه بخواهد به عنوان یک ماشین سدان از مسافران عقبی میزبانی نماید.
اما در طرف مقابل کابین پژو پارس با اینکه از نظر روح طراحی در سطح پایین تری نسبت به 206 قرار میگیرد اما با فضای سرنشینان کافی، توانسته بهتر از رقیب در نقش خودرو خانواده ظاهر گردد. داشبورد جدید پارس هم هرچند از نظر کیفیت تعریف چندانی ندارد و با خشکی بیش از حد متریالش حس بدی به سرنشینان میدهد اما با خطوطی مدرن تر از قبل و رنگ بندی مناسب موفق شده تا حدودی سن و سال این شیر پیر را مخفی نماید. ضمناً قسمت های زیادی از جمله دسته دنده، آمپرها، فرمان و.. هم مورد بازنگری قرار گرفته اند و همه اینها در کنار اضافه شدن برخی آپشن ها در مدرن تر دیده شدن کابین پارس نسبت به گذشته تاثیر گذار بوده اند.
در مقایسه با بکدیگر باید بگویم با اینکه شخصاً به طراحی داخلی هیجان انگیزتر 206 علاقه دارم اما بدلیل سگمنت ماشین ها و نکات مثبت و مفید بیشتر پارس، میبایست نمره برتر این قسمت را به فرزند خلف 405 بدهم.
راستی صندوق عقب را از قلم نیندازیم. با گشودن درب صندوق هر دو ماشین با فضایی کافی روبرو شدیم؛ البته صندوق 470 لیتری پارس در حدود 20 لیتر بزرگتر از رقیب است اما محفظه SD هم به راحتی پاسخگوی نیازهای معمول خواهد بود.
آپشن های رفاهی و ایمنی
در بخش امکانات هر دو ماشین نسبت به سطح قیمت خود، گزینه های متوسطی را ارائه میدهند. هر دو خودرو به آپشن هایی از قبیل سیستم ترمز مجهز به ABS و EBD ، کیسه های هوا برای راننده و سرنشین کناری، تهویه مطبوع اتوماتیک، شیشه ها و آینه های برقی، سنسور دنده عقب، دماسنج و مواردی از این دست تجهیز شده اند که البته در برخی تیپ ها اندکی تفاوت هم میانشان دیده میشود. مثلاً تنظیم ارتفاع چراغهای جلو از داخل SD امکان پذیر است و پارس در مدلهای فول تر (مثل ELX ) علاوه بر موارد فوق از آپشن های دیگری مثل تنظیم برقی پشتی صندلی جلو و رینگ های 15 اینچی آلومینیومی و.. هم بهره میبرد.
اما در خصوص ایمنی بدون شک 206 خودرو برتر میدان است زیرا این محصول در سال 2000 توسط Euro-NCAP آزمایش شده و توانسته 4 ستاره از 5 ستاره ایمنی این موسسه را در خصوص امنیت سرنشینان بزرگسال بدست آورد. پس با توجه به اینکه تستی از پژو پارس (و 405) در دسترس نیست و حتی نتایج تست نسخه ی جدیدتر این محصول یعنی 406 هم ضعیف تر از 206 از کار درآمده، میبایست دست SD را به عنوان برنده قطعی بخش ایمنی بالا ببریم.
پیشرانه و توانایی های حرکتی
در زیر کاپوت 206 صندوقدار همان موتور معروف TU5 پژو قرار گرفته که در نمونه های جدید بدلیل اصلاحاتی که در جهت کاهش مصرف سوخت و بهبود میزان آلایندگی بر رویش انجام شده اسب هایش از عدد 110 به 105 کاهش یافته است. اما میزان گشتاور همچنان همان 142 نیوتن متر را نشان میدهد. البته با وجود قدیمی بودن این پیشرانه و تمامی بلاهایی که در این سالها سر موتور و ECU آمده، هنوز هم قدرتش برای 206 کافی به نظر میرسد.
اما پژو پارس با انواع و اقسام انجین ها در بازار کشورمان عرضه شده که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. اجازه بدهید موتور اصلی پارس یعنی XU7JP/L3 را ملاک قرار دهیم و بقیه را با آن مقایسه کنیم. این پیشرانه 1.8 لیتری 8 سوپاپه قادر است در بهترین حالت 100 اسب بخار قدرت و 153 نیوتن متر گشتاور در اختیار راننده قرار دهد و شهرتش هم به این است که گشتاور نسبتاً مناسبی را در دور موتور پایین "دور 3000" ارائه میکند. اما زیر کاپوت پارس های LX همین پیشرانه 206 یعنی TU5 قرار گرفته که این موتور با 16 سوپاپ، اسب بخار بالاتر و مصرف سوخت پایین تر، بر روی کاغذ همه جوره برتر از XU7 به نظر میرسد. اما در عمل بدلیل پایین بودن گشتاور و ناهماهنگی هایی که میان این موتور با گیربکس پارس وجود دارد واکنش های پدال گاز پارس TU5 نسبت به XU7 مقداری ضعیف تر می باشد.
به غیر از اینها ما پارس ELX هم داریم که موتوری با کد XU7JP4/L4 در سینه دارد. این انجین از نظر حجم مشابه همان XU7 ساده است اما با 16 سوپاپ و نسبت تراکم بالاتر توانسته قدرت، گشتاور و شتاب بهتری ارائه دهد و همزمان مصرف سوخت کمتری هم داشته باشد.
ضمناً پارس ELX با موتور XUM هم تولید شده که با 1.9 لیتر گنجایش، پرحجم ترین پیشرانه در میان انجین های پیش روی ما است. البته تکنولوژی نه چندان جدید و 8 سوپاپه بودن این موتور باعث شده که درعمل شتابش خیلی بهتر از پارس معمولی نباشد و در جایگایی بینابین ELX با موتور 16 سوپاپ و پارس سال با موتور XU7 قرار گیرد.
فکر میکنم این همه عدد و رقم و کد موتور مقداری گیج کننده بود؛ برای همین مشخصات این پیشرانه ها را در کنار مشخصات 206 صندوقدار، در یک جدول آماده کرده ایم که در پایان مقاله میتوانید آنرا مشاهده بفرمایید.
ضمناً جعبه دنده هر دو ماشین امروز ما از نوع 5 سرعته دستی است.
تجربه رانندگی
طبق عادت در شروع تست، سعی میکنم دید به اطراف و میزان تسلط بر روی ماشین ها را بررسی کنم. بدنه باریک و کاپوت کوتاه 206 باعث شده که در ترافیک و یا پارک کردن کارمان مقداری ساده تر از پارس باشد اما از طرف دیگر بدلیل شیب زیاد درب موتور مرزهای جلوئی ماشین قابل روئیت نیستند و باید به صورت حسی به اندازه های خودرو عادت کنید. این مشکل در مورد دید عقب حتی شدیدتر هم احساس میشود چون در آنجا ستون های پهن و طراحی خاص صندوق SD دید به عقب را محدود ساخته اند. اما پارس مثل اکثر ماشین های قدیمی با ستون های باریک و شیشه های بلند، دید به اطراف قابل قبولی دارد. میزان نرمی فرمان و راحتی تعویض دنده ها نیز در هر دو ماشین متوسط است و نه میتوان ایراد شدیدی به آنها گرفت و نه تعریف و تمجید کرد. البته از نظر ارگونومی استفاده از ادوات شرایط مناسب به نظر میرسد.
در مورد سواری هم با توجه به اصلاحاتی که بر روی تعلیق عقب 206 های صندوقدار صورت گرفته شاهد نرم تر شدن سواری هستیم؛ البته هنوز هم کوبش کمک های عقب به طور کامل بر طرف نشده اما در مجموع کیفیت سواری در قیاس با مدل هاچ بک ارتقاء یافته. اما با تمامی این بهینه سازی ها، باز هم سواری پارس مقداری بهتر می باشد.
در خصوص هندلینگ باید بگوئیم که هر دو ماشین به نسبت انتظاری که از این رده میرود پایداری مناسبی از خود نشان میدهند. البته شاید برخی از بابت تعادل 206 نگرانی هایی داشته باشند اما بازنگری های صورت گرفته روی تعلیق SD در این خصوص موثر واقع شده و ماشین بهتر از 206 های هاچ بک به زمین چسبیده است.
اما از شتاب صحبت نکردیم. راستش را بخواهید هر وقت صحبت از شتاب 206 میشود به یاد اولین سری از تیپ 5 های چابک می افتم که بدلیل کیفیت بهتر قطعات موتور و پردازشگر مرکزی، شتاب بسیاری خوبی "در حدود 9.5 ثانیه" داشتند. اما 206 های جدید در برابر آن پیرمردها، جوان روغن نباتی محسوب میشوند و با شتاب رسمی 11.4 ثانیه، با اینکه پاسخگوی نیازهای معمول یک خانواده خواهند بود اما دیگر فرز و چابک به حساب نمی آیند. در طرف مقابل پارس با موتور XU7 هم شتاب و سرعت تقریباً مشابهی ارائه میکند که باز هم برای یک سواری عادی کافی است. البته قدیمی بودن این موتور باعث شده که SD از نظر صدای پیشرانه و بخصوص مصرف سوخت با فاصله زیادی بهتر باشد. ضمناً اگر بدنبال ماشین قویتری هستید بهتر است که به سراغ ELX با موتور 16 سوپاپ بروید.
راستی در مورد ترمزها صحبت نکردیم. با فشردن پدال ترمز متوجه میشویم که وضعیت SD به شکل محسوسی بهتر است؛ البته نمونه های دیگر پارس مثل ELX، با رینگ های بزرگتر و ترمزهای 4 چرخ دیسکی نسبت به میهمان امروزمان عملکرد بهتری دارند و این مقایسه ما در مورد ماشین مورد تست عنوان شد.
نتیجه گیری
خوب همانطور که در طول مقاله مشاهده شد امروز با ماشین هایی قدیمی طرف بودیم که به لطف قیمت پایینتر نسبت به رقبای چینی و نکات مثبتی مثل دسترسی عالی به قطعات، بازار دست دوم خوب، پراکندگی مناسب نمایندگی ها در سطح کشور و مواردی از این دست همچنان مورد استقبال مردم قرار میگیرند. اما انتخاب میان این دو به کاربردهای شما بستگی خواهد داشت. اگر یک خانواده جمعیتی دارید و اهل مسافرت های دسته جمعی هستید، پژو پارس با کابین جادارتر، صندوق اندکی بزرگتر و سواری تا حدودی نرم تر میتواند انتخاب بهتری برایتان باشد. هرچند پیشنهاد دادن ماشینی با امنیت کمتر، آن هم برای مسافرت، شاید خیلی منطقی به نظر نرسد! اما در طرف مقابل اگر بتوانید با کوچکی کابین 206 SD کنار بیائید این ماشین با مصرف سوخت مناسب تر، موتور کم صدا تر و از همه مهمتر ایمنی برتر میتواند همراه مطمئن تری برای شما باشد.
در پایان ضمن تشکر از مالکین اتومبیل های مورد تست، توجه شما را به جدول مشخصات فنی ماشین ها جلب می نمائیم.