چند سالی است که بازار کراساوورها نسبت به سایر سگمنتها مورد اقبال بیشتری از سوی خریداران واقع شده است. بر همین اساس شرکتهای تولیدکننده و واردکننده خودرو سعی بر کامل نمودن سبد محصولات خود با این دسته از خودروها دارند. کرمانموتور یکی از شرکتهایی است که چند سالی است توانسته با عرضه کراساوورهای چینی، در بازه قیمتی حدود 100 میلیون تومان حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد.
اوایل سال 95 شاهد آن بودیم که گروه خودروسازی سایپا، با شروع مونتاژ چانگان CS35 در خط تولید کاشان و عرضه آن با قیمتی کمتر از 70 میلیون تومان، توانست سهم عمدهای از بازار کراساوورهای کوچک شهری را به خود اختصاص دهد. این اقدام سایپا، بستری را فراهم کرد تا سایر خودروسازان کشور که به مونتاژ محصولات چینی در ایران مشغول هستند، اقدام به عرضه محصولات جدیدی در این رده کنند. شرکت کرمانموتور که در زمینه تولید محصولات جک و لیفان سابقهای نسبتاً طولانی دارد، در همان سال در نمایشگاه خودروی کرمان، جک S3 را که یک کراساوور کوچک بوده، به نمایش درآورد. همچنین پس از گذشت یک سال، نمایشگاه خودروی شیراز سال گذشته جایی بود که این خودرو به صورت رسمی به بازار معرفی شد. نکته جالب در خصوص این خودرو قیمت آن است که در زمان معرفی 71 میلیون و 900 هزار تومان اعلام شد اما اکنون تنها پس از گذشت چند ماه از تحویل این خودرو و همچنین اتفاقات و نوسانات بازار، قیمت این کراساوور کامپکت شهری در بازار حدود 95 میلیون تومان شده است.
اصلیترین رقیب این خودرو در حال حاضر هایما S5 توربو است که با قیمت حدود 115 میلون تومان در بازار خرید و فروش میشود. البته گفتنی است که این روزها شاهد افزایش قیمت کاذب بسیاری از خودروهای تولید داخل هستیم که توسط دلالها در بازار شکل گرفته است. اما رقابت هایما S5 و S3 از لحاظ مشخصات فنی و سگمنت در بازار ایران کاملاً مشهود است. در ادامه قصد داریم به بررسی دقیقتر جک S3 بپردازیم. با خودروبانک همراه باشید.
ظاهری نه چندان زیبا اما قابل قبول
جک S3 دومین محصول کراساوور برند جک بوده که حدوداً پس از دو سال از عرضه موفق مدل S5 به بازار ایران راه پیدا کرده است. این خودرو از سال 2014 به بازار جهانی معرفی شد و مدتی بعد نسخه فیسلیفتاش به بازار عرضه شد. اما نمونهای که کرمانموتور برای بازار کشور درنظر گرفته همان نسخه اولیه پیش از فیسلیفت است. در نگاه اول میتوان شباهت زیادی میان جک S3 و برادر بزرگترش جک S5 مشاهده کرد. همچنین طراحی این خودرو نیز همانند دیگر کراساوورهای این خودروساز چینی، تحت تاثیر محصولات هیوندای صورت گرفته است بطوریکه میتوان رگههایی از هیوندای ix25 و یا حتی ix35 را در نمای جلوی خودرو مشاهده کرد. نکته بارزی که در طراحی نمای جلوی آن جلب توجه میکند، شمای کلی جلوپنجره آن بوده که از سبکی پویا و جسورانه بهره برده است. استفاده کردن از ادوات و نوارهای کرومی در جلوپنجره، علاوهبر اینکه تلاشی بوده تا چهرهای مدرن را رقم بزند، اما باید گفت آنچنان هم موفق نبوده و ابعاد و اندازه ادوات بکار رفته در این قسمت تناسبی با یکدیگر ندارند بطوریکه به نظر می رسد جلوپنجره بیش از حد بزرگ بوده و به طول کوچک قسمت جلو و درپوش کوچک موتور متناسب نیست و شاید به دید بعضی مشتریان جالب به نظر نرسد. بزرگ بودن جلوپنجره سبب شده تا طراحان این خودرو، چراغهای مهشکن را در زیر سپر بهصورت افقی تعبیه کنند.
در نمای عقب جک S3 دیگر حتی از تلاش برای هیجان و تهاجمی بودن خبری نیست و طراحان این خودرو بسیار محافظهکارانه عمل کردهاند. چراغهای بزرگ عقب خودرو که اینبار به هیچ خودرویی حتی محصولات سابق جک هم شباهتی ندارد، نسبتاً ساده و بدون هیجان هستند. طرحان این خودرو سعی کردهاند با استفاده از نوارهای کرومی در سپر عقب کمی حس اسپرت بودن را در بیننده القا کنند.
در نمای جانبی جک S3 سعی شده تا به بیننده یک کراساوور شهری القا شود اما با توجه به طول کم درپوش موتور و بزرگ بودن قسمت کابین بیشباهت به یک ون شهری نیز نیست! اما فعلاً باید آن را در قسمت کراساوورهای شهری قرار دهیم.
کابین زیبا اما نامرغوب
با وارد شدن به کابین جک S3 با طرحی نسبتاً آشنا روبهرو میشویم که پیش از این در خودروهای کرهای و سایر مدلهای جک دیده شده است. طراحی داشبورد و ادوات میانی کنسول به گونهای است که میتوان آن را نسبتاً مدرن و جدید دانست. متریال بهکار رفته در کابین خودرو از کیفیت چندان مناسبی برخوردار نبوده که این موضوع در همان لحظات ابتدایی به خوبی نمایان میشود، همچنین ترکیب رنگها درون کابین این خودرو کمی آشفته و شلوغ به نظر میرسد که با استفاده از قسمتهای کرومی روی فرمان، داشبورد و روکش دربها تا حدودی این نقیصه جبران شده است.
دسترسی به کلیدهای تنظیم سیستم صوتی و سیستم تهویه مطبوع هوا که در کنسول میانی داشبورد تعبیه شده است، به گونهای است که راننده و سرنشین جلو به راحتی میتواند از آنها استقاده کنند و ارگونومی خوبی دارد. همچنین فضای پای مناسب برای سرنشینان جلو و عقب یکی از نکات مثبت درون کابین S3 است که باتوجه به کوچک بودن ابعاد خودرو بسیار حائز اهمیت است. اما سقف جک S3 شیب زیادی در قسمت عقب دارد که باعث میشود سرنشین جلو، از فضای خوبی در بالای سر استفاده کند؛ اما این سبک طراحی برای سرنشینان عقب با قد بیش از 180 سانتیمتر، میتواند مشکلساز شود. از طرفی به دلیل داشتن عرض کم بدنه، فضای کافی برای نشستن 3 سرنشین بزرگسال در قسمت عقب کابین وجود ندارد که این موضوع میتواند یکی از موارد منفی در طراحی این خودرو به شمار آید.
وجود یک صفحه نمایش بزرگ در میان کنسول سبب شده تا ظاهری مدرن و جدید درون کابین شکل بگیرد. از امکانات رفاهی جک S3 میتوان به مواردی از قبیل فرمان برقی، شش کیسه هوا، سنسور باران، سیستم پایداری الکتریکی، ترمز اضطراری و کنترل شروع حرکت در سربالایی، سیستم تهویه اتوماتیک، مانیتور هفت اینچی با بلوتوث و نویگیشن، تودوزی چرمی، کروزکنترل، کامپیوتر، دی لایت و سانروف، آینههای با تنظیم برقی به همراه راهنمای LED، چراغهای اتوماتیک جلو، کامپیوتر سفر، قابلیت مات شدن آینه وسط بهصورت دستی، یخزدای شیشه عقب، رینگهای ۱۵ اینچی و چهار شیشه برقی اشاره کرد.
مشخصات فنی پیشرانه
کمپانی جک برای این کراساوور کامپکت تنها یک نمونه پیشرانه چهار سیلندر تنفس طبیعی درنظر گرفته است. این موتور 1.5 لیتری قادر است در دور موتور 6000 دور در دقیقه حداکثر توانی معادل 107 اسب بخار تولید کند. همچنین حداکثر گشتاور این موتور 155 نیوتونمتر بوده که در دور 3500 دور در دقیقه قابل دستیابی است. نیروی تولید شده موتور به کمک جعبه دنده اتوماتیک CVT به چرخهای جلو منتقل میشود. تاکنون آزمون رسمی جهت اندازهگیری شتاب این خودرو از سوی کمپانی برگزار نشده است، بر این اساس آمار دقیقی از شتاب صفر تا صد جک S3 در دسترس نیست. اما باتوجه به بررسیهایی که در روز تست انجام شد، شتاب صفر تا صد این خودرو باتوجه به شرایط جوی شهر تهران و همچنین نوع سوخت مصرفی، عددی حدود 14.5 ثانیه به ثبت رسید که نسبت به ابعاد خودرو و وزن حدود 1250 کیلوگرمی که دارد، عدد قابل توجهی به شمار نمیرود و باید آن را یک کراساوور نهچندان سریع بدانیم.
همچنین مصرف سوخت اعلام شده از سوی کمپانی 6 لیتر در هر 100 کیلومتر است که این عدد هم در ایران به حدود 8.5 لیتر در هر 100 کیلومتر افزایش پیدا کرده است.
پشت فرمان جک S3
با روشن کردن پیشرانه جک S3، صدای نسبتاً زیادی به درون کابین نفوذ میکند که این موضوع چندان خوشایند به نظر نمیرسد. با قرار دادن اهرم تعویض دنده در حالت D شروع به حرکت میکنیم، در ابتدای حرکت به دلیل داشتن پیشرانهای نهچندان قوی و جعبه دنده CVT، شروعی نسبتاً کند و دور از انتظار را تجربه خواهید کرد که این برای یک کراساوور کامپکت مناسب به نظر نمیرسد. اما پس از بالا رفتن دور موتور شتاب ثانویه خوبی احساس میشود. یکی از ویژگیهای بارز در این خودرو سیستم تعلیق نرم و بیصدایی است که ضربات ناشی از ناهمواری مسیر را به خوبی جذب میکند. باتوجه به این موضوع میتوان انتظار داشت که جک S3 در عبور از مسیرهای ناهموار خاکی سربلند بیرون آید و کمترین تنشی را به سرنشینان خود منتقل کند. البته گفتنی است که منظور از مسیرهای ناهموار خاکی آفرود و مسیرهای خارج از جاده نیست، زیرا این خودرو به هیچ وجه مناسب این کار نیست.
در ادامه مسیر نیز باتوجه به نوع عملکرد جعبه دنده CVT که دور موتور را همیشه بالا نگه میدارد، مجدداً صدای زیادی درون کابین به گوش میرسد که این موضوع میتواند در سفرهای طولانی مدت خستهکننده باشد. ابعاد کوچک بدنه و به خصوص کاپوت کوتاه خودرو سبب شده تا این خودرو در مانورهای شهری تند و تیز عمل کند. همچنین شعاع گردش مناسب یکی دیگر از نکاتی است که جک S3 را برای کاربری شهری مناسب کرده است.
سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک این خودرو چندان دقیق عمل نمیکند که این موضوع میتواند در روزهای گرم تابستان مورد میل سرنشینان نباشد، زیرا با تنظیم کردن اتوماتیک دمای داخل کابین، دائماً سیستم تهویه دچار نوسان دمایی میشود و به عددی ثابت نمیرسد. همچنین صدای زیاد پرتاب باد از دریچهها یکی دیگر از مواردی است که ممکن است در دراز مدت سرنشینان را خسته کند.
صندلیهای این خودرو مانند بسیاری از خودروهای چینی از راحتی بالایی برخوردار نیست، اما با توجه به نوع طراحی بدن را به خوبی فرا میگیرند. این موضوع در صندلیهای جلو بیشتر نمایان است.
نتیجه گیری
اگر بخواهیم در پایان نتیجهگیری کلی از این خودرو داشته باشیم، باید بگوییم که باتوجه به وضعیت کنونی بازار و شرایط نامناسب قیمتگذاری از سوی خودروسازان، شاید خرید این خودرو باتوجه به مشخصات فنی نهچندان قابل توجهی که دارد، منطقی به نظر نرسد، اما امکانات رفاهی خوب و طراحی نسبتاً متفاوت سبب شده تا توجه بسیاری از خریداران به این کراساوور کامپکت جلب شود. اما در واقع اگر بخواهید خریدی منطقی در این آشفته بازار این روزها داشته باشید، میتوانید در بازار خودروهای کارکرده چینی به دنبال جک S5 کارکرده دنده دستی باشید تا پرداخت مبلغی نزدیک به 90 میلیون تومان، از یک خودروی تند و تیز با امکانات رفاهی و ظاهری زیباتر بهرهمند شوید.
در انتها از یاشار علیزاده مالک محترم خودرو جهت در اختیار قرار دادن خودرویشان به تیم خودروبانک جهت تست و بررسی نهایت تشکر و قدردانی را داریم.