مقدمه
مدتی است که کراساوورها به گزینهای محبوب مشتریان تبدیل شدهاند و با پاسخ به نیازهای قشر وسیعی از جامعه، قسمت بزرگی از بازار خودرویی جهان را به خود اختصاص دادهاند. ما ایرانیها هم با اینکه در خیلی چیزها با همه جای دنیا تفاوت داریم اما در این مورد از سلیقه جهانی پیروی کردهایم و اینجا هم کراساوور سواری طرفداران بسیاری یافته است. اگر شما هم جزو علاقهمندان به این کلاس خودرویی هستید با این مقاله خودروبانک همراه شوید زیرا امروز قصد داریم دو کراساوور پرادعا و مطرح شرق و غرب یعنی "کیا اسپورتیج QL" و "فولکس واگن تیگوان" را پیش روی هم قرار دهیم تا ضمن آشنایی با هر دو متوجه شویم کدامیک انتخاب بهتری است. البته الان در زمانی دارم این مقاله را مینویسم که بازار داخلی تحت تاثیر کارشکنی دولتهای غربی و زیادهخواهی وحشتناک دلالان وطنی "هم از خودی میخوریم و هم از بیگانه!" به آشفته بازاری تبدیل شده و اصلاً مطمئن نیستم که خرید ماشین در چنین شرایطی کار درستی باشد. اما به هر حال انسان به امید زنده است و ما هم امیدواریم به زودی این اوضاع نابسامان به نفع مردم بهبود یابد و در آن زمان این مقاله به شما کمک کند که گزینه مناسب خود را راحتتر انتخاب کنید. پس لطفاً با خودروبانک همراه باشید.
طراحی ظاهری
ابتدا به سراغ فولکس واگن تیگوان برویم. همانطورکه میدانید تقریباً تمامی محصولات فولکس واگن عادت دارند با تیپی ساده و اتو کشیده و در عین حال شیک و مرتب در انظار ظاهر شوند. خوب این خصلت خانوادگی در مسافر آلمانی امروزمان هم دیده میشود و تیگوان نیز همچون سایر اعضاء خانواده فولکس واگن با خطوطی حساب شده، جنتلمن به نظر میرسد. از نکات جالب طراحی این ماشین میشود به ترکیب جلو پنجره و چراغهای جلو که به شکل جالبی در هم آمیخته شدهاند، اشاره کرد. همچنین هماهنگی عالی میان خطوط کارشده در جایجای بدنه باعث شده که ماشین از تمامی زوایا هارمونی مناسبی داشته باشد. در حقیقت فولکس واگن توانسته بدون استفاده از هیچ قطعه عجیب و غریب یا حجم اغراقآمیزی یک خودرو زیبا و شیک خلق نماید. حتی طراحی قسمت انتهایی هم که خیلی ساده است از پختگی کافی برخوردار میباشد.
البته ممکن است برخی بگویند این جور طراحی برای این سطح قیمتی (آنهم قیمت از نوع وطنی!) زیادی محافظهکارانه میباشد و جا داشت که طراحان فولکس واگن در هنگام دست به قلم بردن، جسارت بیشتری به خرج میدادند. اما در هر صورت این شکل و شمایل بیآلایش سالهاست که در ژنتیک این غول خودروسازی نقش بسته و اتفاقاً طرفداران زیادی هم دارد.
حال نگاهی هم به کیا اسپورتیج QL بیندازیم. کیا بر خلاف فولکس واگن اهل تغییر چهرههای ناگهانی است و با این کار هر از گاه طرفدارانش را حسابی غافلگیر میکند. البته این روش ریسک بالایی هم دارد. در واقع درست است که تغییر قیافه کلی میتواند مشتریان جدیدی را به صف طرفداران یک محصول اضافه کند اما در طرف مقابل ممکن است برخی از مشتریان قدیمی را فراری دهد. اتفاقاً همین اتفاق در مورد دماغه نسل جدید اسپورتیج رخ داده و طرفداران کیا را به دو بخش تقسیم نموده است. دسته اول این چهره را بدلیل حالت اسپرت و متفاوتش حسابی پسندیدهاند ولی دسته دوم صورت جدید اسپورتیج را گامی رو به عقب پنداشته و قیافه نسل قبلی را زیباتر میدانند. شاید هم ظاهر کمنقص نسل قبلی اسپورتیج توقعات را زیادی بالا برده بوده است. به هر حال این قضیه به سلیقه شما برمیگردد. اما با گذر از این قسمت باید بگوئیم که در زاویه کناری و پشتی، با طراحی عامهپسندی روبرو هستیم که اکثریت افراد با آن ارتباط مناسبی برقرار میکنند. مثلاً در نیم رخ، رینگهای زیبا و خطوط سیال و حجم دهی هوشمندانه کیا، توانسته هیکل اسپورتیج را با ابهتتر از تیگوان نشان بدهد و در پشت سر هم شکل و شمایل چراغها و بالچه انتهائی جذاب از کار در آمدهاند.
پس در نهایت این سلیقه شخصی شماست که مشخص میکند ظاهر اصیل، ساده و با وقار تیگوان بهتر است یا طراحی جسورانه و مدرن اسپورتیج. اما اگر از من بپرسید میگویم دماغه تیگوان بهتر از رقیب طراحی شده و در عوض قسمت پشتی محصول کیا ظاهر زیباتر و هیجانانگیزتری نسبت به رقیب دارد.
طراحی داخلی
سرکی هم به داخل کابینها بکشیم. طراحی داخلی هر دو ماشین ساده و در عین حال زیباست. غربیلکهای D-Cut، دکمههای پرشمار و خطوطی هماهنگ که در داشبورد هر دو دیده میشوند نیز حس مطلوبی به سرنشینان میدهند. البته وجود نمایشگر بزرگتر تیگوان باعث شده که کابین فولکس واگن اندکی مدرنتر دیده شود. همچنین قسمت دسته دنده و حوالی آن نیز در تیگوان اندکی ظریفتر و مدرنتر به نظر میرسند؛ اما در عوض قسمت مورب کنسول میانی اسپورتیج شور و حال بیشتری به داشبورد بخشیده.
از نظر کیفیت متریال نیز شرایط هم دو خودرو تقریباً مشابه هم به نظر میرسد و هر دو با داشبوردهایی با کیفیت اما کنسول و تو دریهایی از جنس پلاستیک نسبتاً خشک از سرنشینان میزبانی مینمایند. البته این قضاوت ما در مورد کیفیت ظاهری بود و در خصوص ماندگاری باید در کیلومترهای بالاتر ماشینها را مورد بررسی و مقایسه قرار داد. ارگونومی هر دو خودرو هم خوب است و برای یافتن و استفاده از ادوات، کار سختی پیش رو نداریم. همچنین در خصوص فضای داخلی هرچند جای پا در قسمت عقبی اسپورتیج اندکی بهتر ارزیابی شد اما در مجموع هر دو خودرو فضای کافی برای استفاده خانوادگی را به سرنشینان ارائه دادند که راضی کننده بود.
در خصوص صندوق عقب هم خیالتان راحت باشد چون هر دو ماشین فضای کافی را در اختیار قرار میدهند.
امکانات
داخل کیا اسپورتیج QL مورد آزمایش آپشنهایی از قبیل ورود بدون کلید و استارتر دکمهای، سیستم کنترل باد لاستیکها TPMS ، سیستم چهارچرخ متحرک هوشمند کیا، صندوق عقب برقی هوشمند، حسگرهای نور و باران، شارژر وایرلس، ترمز پارک برقی بهمراه اتوهلد، سنسورهای پارک، چراغشور، گرمکن تمامی صندلیها بهمراه سیستم تهویه برای صندلیهای جلو، گرمکن فرمان، سقف پانوراما بهمراه سانروف برقی، چراغهای تطبیقی جلو، بلوتوث، صندلیهای جلو برقی، آینههای جانبی تاشو برقی، آینه وسط الکتروکرومیک، تهویه مطبوع اتومات با امکان تنظیم مجزا برای سرنشینان جلو، سیستم کمکی حرکت در شیب، دف لاک، کروز کنترل، امکان تغییر حالت رانندگی، پدالهای تعویض دنده در پشت فرمان، 6 عدد کیسه هوا "جلو/جانبی/ پرده ای"، سیستم های ترمز و پایداری از قبیل ABS ، EBD ، ATCC و ... دیده میشود که امکانات خوبی هستند.
در طرف مقابل تیگوان نیز به گزینههای بسیاری از قبیل سیستمهای ترمز و پایداری شامل ABS ، ASR ، EDL ، EDTC ، کنترل پایداری یدککش، ایربگهای جلو، جانبی و پردهای بهمراه کیسه هوای زانویی راننده، کنترل سرعت در شیب، سیستم محافظت از عابر پیاده، هشدار خوابالودگی راننده، نمایشگر فشار باد تایرها TPMS ، آینه های جانبی تاشو برقی بهمراه حافظه، آینه وسط الکتروکرومیک، صندلیهای جلو برقی با سه حافظه، سقف پانورامیک بهمراه سانروف برقی، سنسورهای نور و باران، چراغهای تطبیقپذیر بهمراه روشنایی جانبی، صندوق برقی مجهز به سنسور پا، سیستم هدآپ، صفحه کیلومتر دیجیتال، دوربین 360 درجه، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک چند منطقهای، سیستم اتوپارک، امکان انتخاب حالتهای مختلف رانندگی از جمله آفرود، کروز کنترل، ترمز پارک برقی بهمراه سیستم اتوهلد، نمایشگر چند منظوره، بلوتوث، گرمکن صندلیهای جلو و عقب، سیستم ورود و استارت بدون کلید، میز پذیرایی تاشو برای سرنشینان پشتی، سیستم Start-Stop ، شیفترهای پشت فرمان و سنسورهای پارک و بسیاری موارد دیگر تجهیز شده که حتی بیشتر از محصول کیا مشتری را راضی و خرسند نگاه میدارند.
البته با تمامی این اوصاف باز هم جای خالی مواردی مثل مانیتور بزرگ برای اسپورتیج یا برخی از رادارها برای هر دو ماشین احساس میشود.
راستی در هنگام بررسی با دیدن سیستم صوتی JBL اسپورتیج تصمیم گرفتیم مقایسهای هم در این خصوص داشته باشیم که باید بگویم هرچند کیفیت سیستم صوتی محصول کیا عالی بود اما داخل اتاق فولکس واگن هم هیچ کمبودی از این بابت احساس نشد و هر دو ماشین از نظر کیفیت و بلندی صدا شرایط مطلوبی داشتند.
ایمنی
با نگاهی به گزارشات موسسه ایمنی Euro-NCAP و مشاهده 5 ستاره کامل هر دو خودرو، خیالمان از بابت امنیت راحت شد. ضمناً همانطور که مشاهده میکنید امتیازاتشان خیلی بهم نزدیک است و در نتیجه نمیتوانیم یکی را برتر از دیگری بدانیم.
پیشرانه و توانایی های حرکتی
در زیر کاپوت کیا اسپورتیج QL یک موتور 4 سیلندر 2.4 لیتری 16 سوپاپ GDI قرار گرفته که قادر است در بهترین حالت 181 اسب بخار قدرت و 237 نیوتن متر گشتاور را در اختیار راننده قرار دهد. این موتور نیروی خود را از طریق یک جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک بصورت هوشمندانه به 4 چرخ منتقل مینماید. خوب این اعداد و ارقام برای یک کراساوور کافی به نظر میرسند. شتاب رسمی اعلامی هم نشان میدهد که اسپورتیج جدید نه تنها مثل توسانهای TL دو لیتری وارد نشده، بلکه اصلاً خودرو کندی هم نیست و حتی میتواند برای کراساوورهای پرادعاتری مثل نیسان ایکس تریل یا رنو کولیوس هم حسابی خط و نشان بکشد. اما این بادی که به غبغب اسپورتیج افتاده پس از گشودن درب موتور تیگوان فروکش خواهد کرد زیرا اینجا یک انجین 2 لیتری 16 سوپاپه توربو شارژر با سیستم تزریق مستقیم سوخت قرار گرفته که میتواند اوضاع را کاملاً تغییر دهد.
البته پیشرانه فولکس واگن از نظر حداکثر قدرت تفاوت چندانی با اسپورتیج ندارد و با 180 اسب بخار، مشابه با محصول کیا به نظر میرسد. اما تفاوتها از جایی آغاز میشود که نگاهی به گشتاور و دور موتوری که حداکثر قدرت و گشتاور در دسترس قرار میگیرند میندازیم. اینجاست که متوجه میشویم تیگوان نه تنها گشتاور بسیار بیشتری تولید میکند بلکه به لطف سیستم پرخوران میتواند این گشتاور را به صورت خطی و از دور موتور بسیار پایین در اختیار راننده قرار دهد. حتی حداکثر قدرت تولیدی هم از دور موتور پایینتری نسبت به موتور 2.4 اسپورتیج در دسترس میباشد که این قضیه در شتاب، کشش و حتی مصرف سوخت اثر مناسبی خواهد داشت. ضمناً جعبه دنده تیگوان از نوع 7 سرعته اتوماتیک دو کلاچه DSG است و سیستم انتقال قدرت، توان تولیدی را به صورت هوشمند میان 4 چرخ تقسیم مینماید. برای مقایسه راحتتر بهتر است نگاهی به جدول خلاصه مشخصات این دو داشته باشیم.
مدل | فولکس واگن تیگوان | کیا اسپورتیج |
پیشرانه | 4 سیلندر توربوشارژ | 4 سیلندر تنفس طبیعی |
حجم موتور | 1984 سی سی | 2359 سی سی |
حداکثر قدرت | 180 اسب بخار در دور 3940 | 181 اسب بخار در دور 6000 |
حداکثر گشتاور | 320 نیوتن متر از دور 1500 | 237 نیوتن متر در دور 4000 |
جعبه دنده | 7 سرعته خودکار دو کلاچه | 6 سرعته خودکار |
شتاب رسمی | 7.7 ثانیه | 8.6 ثانیه |
حداکثر سرعت | 208 کیلومتر در ساعت | 183 کیلومتر در ساعت |
مصرف ترکیبی | 7.3 لیتر در 100 کیلومتر | 8.5 لیتر در 100 کیلومتر |
وزن | 1645 کیلوگرم | 1716 کیلوگرم |
خوب هماهنطور که مشاهده کردید محصول فولکس واگن نه تنها در شتاب و حداکثر سرعت حرفهای بیشتری برای گفتن دارد بلکه از نظر مصرف سوخت هم کماشتهاتر از اسپورتیج ظاهر میشود؛ پس میبایست امتیاز برتر قسمت موتور را به VW بدهیم.
البته احتمالاً الان برخی از طرفداران کیا حسابی از ما عصبانی میشوند و میگویند چرا خودروبانک یک اسپورتیج توربو را در کنار تیگوان قرار نداده تا شرایط عادلانه شود. در پاسخ به این سوال باید بگوئیم که قصد ما از مقایسه ماشینها، قیاس توانایی برندها نیست بلکه ما میخواهیم ببینیم در شرایط کشور خودمان کدام ماشین برای کدام دسته از افراد مناسبتر است. در نتیجه با اینکه میدانیم اسپورتیجهای توربو شتاب بسیار خوبی دارند اما مجبوریم ماشینها را با توجه به وضعیت دسترسی در کشور باهم مقایسه کنیم. اتفاقاً به دلیل انتخاب موتور تنفس طبیعی توسط اطلس خودرو، یک نکته مثبت هم متوجه خریداران کیا میشود و آن اینکه این پیشرانه حساسیت کمتری در مقابل بنزینهای بیکیفیت داخلی خواهد داشت و در طولانی مدت دردسر و هزینه کمتری روی دوش مالکش خواهد گذاشت و در مقابل پیشرانه توربو فولکس واگن تیگوان احتیاج به نگهداری و مراقبت بیشتری دارد.
تجربه رانندگی
بالاخره وقت استارت ماشینها فرا رسید و حالا میتوانیم بفهمیم میهمانان امرزمان در عمل چکارهاند و تا چه اندازه به رجزهایی که خواندند عمل میکنند. قبل از هر چیز باید بگویم که از نظر دید به اطراف "نسبت به سایز بدنه" شرایط هر دو ماشین مطلوب است. البته در ابتدا احساس میکنید محصول فولکس واگن بیشتر از کیا توی دست است و ماشین اصطلاحاً زودتر با شما انس میگیرد اما پس از مدت بسیار کوتاهی به ابعاد اسپورتیج هم عادت خواهید کرد. راستش را بخواهید یکی از نگرانیهای من در مورد اسپورتیج در خصوص سیستم تعلیق و کیفیت سواری بود زیرا تجربه نهچندان خوب نسل قبلی، مرا نسبت به این ماشین مقداری بدبین کرده بود. اما خوشبختانه خود کیا هم به این مشکل واقف بوده و از این رو با بازنگری و بهینهسازی سیستم تعلیق توانسته کیفیت سواری اسپورتیج جدید را بهبود ببخشد. البته تصور نکنید که الان نرمی ماشین در حد یک سدان لوکس شده! خیر! اما میزان خشکی فعلی برای یک کراساوور میان رده کاملاً عادی به نظر میرسد و دیگر نمیشود به آن ایراد چندانی گرفت.
در هنگام فرمان دادن هم حرکات عرضی نسبت به نسل قبلی کاهش یافته و تعادل به شکل محسوسی بهتر شده است. در حقیقت اگر از یک کراساوور در حد خودش توقع داشته باشید هندلینگ اسپورتیج جدید شما را کاملاً راضی نگاه خواهد داشت. از نظر واکنشها به پدال گاز و عملکرد گیربکس هم شرایط مناسب میباشد؛ البته نمیتوانم بگویم اسپورتیج یک ماشین وحشی و پرشتاب است اما با توجه به اینکه میتوانیم با این خودرو بسیاری از کراساوورهای تنفس طبیعی همرده را به چالش بکشیم و در سربالایی و سبقتگیری هم نفس کافی را در اختیار داریم باید اعتراف کنم که اوضاع قلبی عروقی اسپورتیج روبراه است! البته ناگفته نماند که صدای موتور 2.4 لیتری کیا در دورهای بالا بیش از حد مورد انتظار به داخل کابین نفوذ میکرد که این قضیه شاید برای یک راننده جوان خوشایند باشد اما به هر حال آرامش سرنشینان را تا حدودی برهم خواهد زد. تا یادم نرفته این را هم بگویم که ترمزها وضعیت خوبی دارند و قابل اطمینان هستند.
اما حالا نوبت محصول فولکس واگن است؛ تیگوان با وجود موتور آرامتر و کم سر و صدا ترش، تجربه رانندگی اسپرتتر و هیجانانگیزتری داشت و با اولین اشاره به پدال گاز با شتاب مناسبی به جلو پرتاب شد. لگ توربو هم خفیف است و خللی در شتاب اولیه ایجاد نمیکند. ضمناً با توجه به اینکه افت توان ناشی از ارتفاع، در ماشینهای توربو خیلی کمتر احساس میشود اختلاف شتاب این دو خودرو در شهری مثل تهران خیلی بیشتر از اعداد کارخانهای خواهد بود. در ادامه حرکت و شتاب ثانویه هم روند افزایش سرعت مناسب بود و به لطف گشتاوری که از دور پایین در دسترس قرار دارد و بازه متنوعی از ضرایب که گیربکس 7 سرعته تیگوان در اختیارمان قرار داده میتوانیم در هر سرعتی به واکنش خوب پدال گاز امیدوار باشیم. سرعت و دقت تعویض دندهها نیز عالی است. در مورد کیفیت سواری و پایداری باید بگویم که توازن مناسبی میان هندلینگ و نرمی تیگوان برقرار میباشد. یعنی اتومبیل نه آنقدر نرم است که با توجه به مرکز ثقل بالای کراساوورها "نسبت به یک سدان مشابه" با مشکل حرکات گهوارهای مواجه شود و نه آنقدر خشک که کوبشهای آزاردهندهای به اتاق منتقل نماید. در نتیجه همزمان که سرنشینان تیگوان از کیفیت سواری راضی هستند راننده هم میتواند از فرمان دادنهای سریع و حمله به پیچها لذت ببرد. ترمزها نیز در وضعیت خوبی قرار دارند و به دستورات راننده واکنشهای مناسبی نشان میدهند.
نتیجه گیری
خوب همانطورکه مشاهده کردید هر دو خودرو در فاکتورهای ایمنی، جاداری و کیفیت سواری شرایط نزدیکی داشتند اما تیگوان موفق شد در بحث تواناییهای حرکتی، لذت رانندگی و آپشن برتر از رقیب کرهای ظاهر شود. جدای از این موارد، با وجود پیشرفت اعجابانگیز کرهایها، هنوز هم اعتبار برند فولکس واگن آلمانی نزد مردم بسیار بالاتر از برندهای کرهای است و در نتیجه به نظر میرسد که باید دست تیگوان را به عنوان برنده این رقابت بالا ببریم. اما اوضاع به همین راحتیها هم نیست زیرا اختلاف قیمت عجیبی که اکنون میان این دو بوجود آمده وضعیت را مقداری پیچیده نموده است. البته الان بازار ماشین به قدری متلاطم شده که من نمیدانم وقتی شما در حال خواندن این مقاله هستید این ماشینها چه قیمتی دارند اما در حال حاضر یعنی در زمان نگارش این متن تیگوان از 150 تا 200 میلیون تومان گرانتر از اسپورتیج در بازار قیمتگذاری میشود که با توجه به قیمتهای جهانی اختلافی غیرمنطقی به حساب میآید. در واقع با اینکه محصول فولکس واگن در مجموع برتر از اسپورتیج ظاهر شد اما این برتری آنقدرها شدید نبود که بتواند همچین تفاوت قیمت وحشتناکی را توجیه نماید. پس اگر هزینهای که بابت ماشین میپردازید برایتان اهمیت چندانی ندارد، قطعاً تیگوان قویتر و آپشنالتر، انتخاب هیجانانگیزتری برایتان خواهد بود، اما اگر حس میکنید همین شتاب مناسب اسپورتیج هم برایتان کافی است میتوانید با مقدار زیادی صرفهجویی، محصول کیا را خریداری کنید تا همزمان از گستردگی بیشتر خدمات و هزینه کمتر نگهداری این خودرو هم بهره ببرید.
در پایان جا دارد از جناب آقای "تورج جهادی" مالک فولکس واگن تیگوان و دکتر "آرمان کشمیری" مالک کیا اسپورتیج QL که وقت و ماشینهای خود را جهت تهیه این مقاله در اختیار گروه خودروبانک قرار دادند تشکر و قدردانی نمائیم.