ریو یکی از مدلهای پرفروش کمپانی کیاموتورز کره جنوبی است که از سال 2000 تاکنون چهار نسل از آن تولید و روانه بازار شده است. نسل اول این خودرو 5 سال روی خط تولید بود و سرانجام در سال 2005 دومین نسل از این خودروی کامپکت به بازار معرفی شد که تا سال 2011 به یکی از خودروهای محبوب در بازار جهانی تبدیل شد. نکته قابل توجه در خصوص نسل دوم کیا ریو، عرضه آن توسط گروه خودروسازی سایپا است که از سالهای 1384 تا 1391 آن را تولید و به بازار عرضه میکرد. کیا ریو یکی از خودروهای داخلی با کیفیت بوده که به دلیل عدم نصب کیسه هوا دیگر نتوانست قوانین استاندارد ایران را پاس کند و تولیدش در سایپا متوقف شد. اما با وجود اینکه سالها از تولید این خودرو میگذرد، هنوز هم نمونههای کارکرده این خودرو در بازار متقاضیان زیادی داشته و با قیمتهای قابل توجهی خرید و فروش میشوند.
همچنین شرکت اطلس خودرو نیز پس از چند سال فعالیت کمرنگ، تصمیم به واردات نسل سوم این خودرو گرفت که از سال 2011 تا 2017 با دو نسخه سدان و هاچبک پنجدرب به بازار عرضه شد. اما این خودرو به دلیل قیمتگذاری نامناسب و همچنین معرفی نهچندان مطلوب از سوی تیم بازاریابی و فروش اطلس خودرو، نتوانست ادامه دهنده راه نسل پیشین خود در بازار ایران باشد و به نوعی با شکست مواجه شد.
البته تعداد اندکی از مدلهای هاچبک و سدان کیا ریو جدید به بازار عرضه شده که در این مقاله از خودروبانک قصد داریم به نسخه سدان نسل جدید کیا ریو بپردازیم.
طراحی ظاهری ساده اما قابل قبول
در بخش طراحی ظاهری نسل سوم کیا ریو، به راحتی میتوانید رگههایی از برادر بزرگترش یعنی کیا اپتیما را در نمای جلوی این خودرو مشاهده کنید. استفاده از جلوپنجره مرسوم کیا سبب شده تا ظاهری نسبتا شکیل برای این سدان کوچک شهری رقم بخورد. همچنین چراغهای پیشانی بزرگ که از تکنولوژیهای جدید و مدرن بیبهره است، شخصیتی اسپرت و جوانپسند را برای این خودرو پدید آورده است.
طراحان کیا در نمای جانبی برای بهبود نقاط کوری که توسط راننده دیده نمیشود، شیشههای جانبی جلو را کمی بزرگتر از حد معمول طراحی کرده و از یک لچکی مثلثی شکل در بخش جلویی آنها استفاده کردهاند که این موضوع نیز یادآور کیا سراتو است که از لحاظ کلاسبندی یک رده بالاتر از ریو جا میگیرد. همچنین نصب آینههای جانبی روی در یکی از نکات قابل توجهی است که ظاهری اسپرت را در نمای جانبی کیا ریو ایجاد کرده است. تا اینجا هیچ تفاوتی در طراحی ظاهری نسخه سدان و هاچبک ریو دیده نمیشود.
اما نمای عقب جایی است که به دلیل فرم کلی بدنه تفاوتهایی در طراحی ایجاد کرده است. خودروی مدنظر ما در این مقاله از نوع سدان است. در بخش عقب نسل سوم کیا ریو، چراغهای بزرگ دو تکه که بخشی از گلگیر و در صندوق را پوشانده است. ظاهری ساده و نهچندان زیبا را بوجود آورده است که در نگاه اول چندان خوشایند به نظر نمیرسد. همچنین به دلیل تعبیه فضای پلاک در بخش زیرین سپر، فضایی نسبتاً خالی روی در صندوق مشاهده میشود که همخوانی چندانی با ظاهر کلی این خودرو ندارد. اما نمونه هاچبک ریو به دلیل داشتن ابعاد کوچکتر، و همچنین طراحی قابل قبول نمای عقب، دارای مقبولیت بیشتری از سوی مردم است. به طوری که در بازار ایران نیز باتوجه به تیراژ بسیار کم واردات، تعداد قابل توجهی از آنها هاچبک بوده است.
کابین دلباز و جادار
شاید اولین و مهمترین نکته در خصوص کابین کیا ریو مدل 2016 فضای بسیار مناسب کابین باشد که با توجه به ابعاد کلی خودرو و کلاسی که در آن جا میگیرد، بسیار قابل توجه است. هنگاهی که درون کابین نسل سوم کیا ریو مینشینید، به خوبی میتوانید مهندسی دقیق و هوشمندانه را مشاهده کنید، زیرا با استفاده درست از فضا، توانستهاند کابینی جادار و مناسب خانواده را طراحی و تولید کنند. مجموعه داشبورد و کنسول کیانی برخلاف سایر مدلهای کیا از طراحی سادهتری بهره میگیرد که البته این موضوع به دلیل رده پایینتری است که این خودرو در آن قرار دارد. همه چیز در طراحی داخل کابین به گونهای انجام شده که اقتصادی و مقرون به صرفه باشد. بر همین اساس کنسول میانی داشبورد تعداد ادوات و دکمههای کمتری را به خود دیده است. اما در بخش پایینی کنسول دکمههای مربوط به تنظیم شیوه رانندگی به گونهای طراحی شدهاند که یادآور خودروهای اسپرت بوده و نمایی جذاب را درون کابین ایجاد کرده است. اما نشانگرهای پشت آمپر که به صورت آنالوگ طراحی شدهاند، کمی از شخصیت اسپرت ریو بدور بوده و خوشایند به نظر نمیرسد. تنها یک نمایشگر کوچک داخل صفحه سرعتسنج به چشم میآید که اطلاعات ضروری را به راننده نشان میدهد.
فضای کلی کابین برای افزاد بزرگسال مناسب طراحی شده است به نوعی خودرویی خانوادگی به شمار میرود، اما اگر افراد قدبلند در ردیف دوم صندلی بنشینند، ممکن است به دلیل ارتفاع کمتر سقف نسبت به جلوی کابین، کمی با دشواری روبرو شوند. از لحاظ کیفیت متریال مصرفی در کابین کیا ریو 2016، با توجه به سگمنتی که در آن قرار دارد، در وضعیت قابل قبولی به سر میبرد، اما متاسفانه در بازار ایران به دلیل ارزشگذاری نادرست خودروها و همچنین شرایط نامطلوب قوانین گمرکی جهت واردات خودرو، برچسب قیمتی بیش از 100 میلیون تومان روی این خودرو سبب شده تا خریداران با دقت و وسواس بیشتری به انتخاب خودرو بپردازند، همین موضوع باعث میشود از دید بسیاری از مخاطبان کیفیت کابین ریو چندان مناسب مبلغی که پرداخت میشود نباشد، اما باید این موضوع را در نظر گرفت که نباید کیفیت را با بهای ایران مقابسه و ارزشگذاری کرد.
امکانات رفاهی و آپشن های ریو 2016
کیا ریو مانند سایر خودروهای کرهای با تیپبندیهای متفاوتی به بازار جهانی عرضه میشود، سه تیپ LX، EX و SX سه نمونه تیپبندی این خودروست که هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند. در ایران نیز نمونه عرضه شده توسط شرکت آسان موتور از نوع SX بوده که از بیشترین امکانات رفاهی بهره میگیرد.
همچنین تعداد قابل توجهی نمونه نیمه فول نیز در بازار توسط واردکنندگان غیر رسمی وارد شده است که با قیمت کمتری خرید و فروش میشود. نسخه SX یا همان فول آپشن این خودرو از امکاناتی نظیر ایربگهای کامل جلو، جانبی و پردهای، سیستم کنترل روشنایی چراغها اتوماتیک، فرمان چرمی، جلو داشبورد چرمی، سیستم تهویه اتوماتیک، سنسور پارک عقب، کنترل سیستم صوتی از روی فرمان، کلید هوشمند، سانروف، تنظیم برقی آینه های جانبی، فرمان چرمی، پکیج کرومی فرمان هیدرولیک با قابلیت تنظیم ارتفاع تلسکوپی، دستگیرههای همرنگ بدنه، مهشکن، سیستم ترمز ABS و EBD و چراغهای LED عقب، قفل مرکزی حساس به سرعت، شیشههای ضد اشعه، خروجی iPod، شیشه بالابر برقی جلو و عقب،کامپیوتر سفری و رینگ 15 اینچی آلومینیومی بهره میگیرد.
مشخصات فنی پیشرانه
نسل سوم کیا ریو دارای طیف وسیعی از پیشرانههای بنزینی و دیزلی است که هر کدام مختص به بازارهای کشورهای گوناگون است. پیشرانههای بنزینی ریو شامل ۱.۲، ۱.۴ و ۱.۶ لیتری هستند که نمونه آخری دارای سیستم تزریق مستقیم سوخت نیز هست و مدلهای توربودیزل نیز دارای حجمهای ۱.۱ و ۱.۴ لیتری هستند.
کمپانی کیا سه نوع جعبه دنده برای این خودرو درنظر گرفته است که شامل ۴ سرعته اتوماتیک، ۶ سرعته دستی و ۶ سرعته اتوماتیک میشود. البته در بازار خاورمیانه کیا ریو تنها با موتور بنزینی ۱.۴ لیتری خود عرضه شده که مدلهای موجود در کشور نیز از همین گونهاند و به نوعی رده میانی یا اکونومیک ریو به حساب میآید.
نسل سوم کیا ریو در ایران درای یک پیشرانه چهار سیلندر خطی با حجم دقیق 1396 سیسی است که توانایی تولید نیرویی معادل 107 اسب بخار در 6000 دور در دقیقه و حداکثر گشتاور 137 نیوتن متر در 4000 دور در دقیقه را دارد. همانطورکه گفته شد این نیرو توسط جعبه دنده 4 سرعته اتوماتیک به چرخهای جلو منتقل میشود. نکته قابل توجه درخصوص مشخصات پیشرانه این خودرو، شباهت آن با پیشرانه هیوندای i20 عرضه شده در بازار ایران است که تنها در قدرت خروجی تفاوت اندکی میان این دو خودروست. زیرا در هیوندای i20 حداکثر توان این موتور 99 اسب بخار اعلام شده است.
تجربه رانندگی با کیا ریو 2016
هنگامی که پشت فرمان کیا ریو مینشینید، به خوبی میتوانید حس و حال خودروهای کرهای را متوجه شوید. از چینش ادوات داخلی گرفته تا جنس متریال مصرفی داشبورد و تودوزیها، همگی بیانگر سنت و اصالت کمپانی کیا است.
با فشردن دکمه استارت و روشن کردن پیشرانه کم حجم ریو، صدای کمی به درون کابین نفوذ میکند که این موضوع یکی از نکات مثبت در خودروهای شهری به شمار میآید. با قرار دادن اهرم دنده در حالت درایو شروع به حرکت میکنیم. در ابتدا با فشردن پدال گاز تا انتها شتاب چندان زیادی را حس نمیکنید که این موضوع از دید جوانان چندان خوشایند نیست. اما اگر مخاطب این خودرو را خانوادهها در نظر بگیریم، شتاب نسبتاً قابل قبولی را به شما ارائه میکند.
در ادامه حرکت و گذراندن مسافت نسبتاً زیادی در شهر، میتوان گفت که کیفیت سواری ریو به گونهای است که به دلیل داشتن سیستم تعلیق نرمی که دارد، سواری بدون تنش و آرامی را به سرنشینان ارائه میکند. اما از آن جایی که جعبه دنده این خودرو از نوع چهار سرعته بوده، پس از رد شدن عقربه سرعتسنج از عدد 100 کیلومتر بر ساعت، دور موتور عدد 3000 هزار دور در دقیقه را گذرانده و صدای نسبتا زیادی از موتور به درون کابین نفوذ میکند. به همین خاطر در سرعتهای بالا به خوبی کمبود یک دنده بیشتر در جعبه دنده این خودرو احساس میشود. از طرفی همین موضوع باعث شده تا میانگین مصرف سوخت ریو با پیمایش مسافت 100 کیلومتر در شهر، عددی حدود 8.7 لیتر باشد که برای خودرویی با ابعاد 4365 میلی متر در طول و 1720 میلی متر در عرض، تاحدودی زیاد به نظر میرسد. گفتنی است عدد اعلام شده برای میانگین مصرف سوخت این خودرو از سوی کمپانی، 6.3 لیتر در هر 100 کیلومتر است.
شتاب صفر تا صد این سدان کوچک شهری نیز 12.5 ثانیه اعلام شده است که باتوجه به نتایج بدست آمده در روز تست، این عدد در شهر تهران باتوجه به شرایط جوی و نوع سوخت، حدود 14.4 ثانیه ثبت شده است.
در پایان اگر بخواهیم یک نتیجه گیری کلی از نسل سوم کیا ریو داشته باشیم، باید بگویم در بازار جهانی این خودرو به دلیلی داشتن امکانات رفاهی مناسب و همچنین پیشرانه کم حجمی که دارد، یکی از گزینههای معقول جهت کاربری شهری به شمار میرود. اما در ایران باتوجه به قیمت بالایی که دارد، همچنین به دلیل ضعیف بودن خدمات پس از فروش و تامین قطعات، شاید خرید ریو با قیمتی حدود 125 میلیون تومان آن هم برای نمونههای کارکرده چندان منطقی به نظر نرسد. از طرفی رقیب اصلی این خودرو یعنی هیوندای اکسنت که این روزها روی خط تولید کرمان موتور آمده است، میتواند به دلیل داشتن خدمات بهتر و قیمتی معقولتر، گزینه مناسبتری در بازار ایران به شمار آید.
در انتها از آرین راد مالک محترم خودرو جهت همکاری با تیم خودروبانگ به منظور تست و بررسی خودرویشان، کمال تشکر و قدردانی داریم.