موضوعات داغ

سیستم ABS چیست و چطور کار می‌کند؟

عکس مطلب اول

نحوه عملکرد سیستم ایمنی ترمز خودرو – قسمت اول: سیستم ABS

در این سری مقتلات قصد داریم تا بسشتر با تکنولوژی های جدید بکار رفته در خودرو های امروزی آشنا شویم ، خصوصا با تکنولوژی های مرتبط با ایمنی خودرو تا دریابیم که تفاوت خودروهای ساخت داخل و آخرین ساخته های شرکت های مطرح خودرو سازی جهان در چیست.

از زمان ساخت و تولید انبوه خودرو مهندسین در تلاش بوده اند تا خودروها را ایمن تر طراحی کنند و برای این منظور بخش تحقیق و توسعه شرکت های سازنده خودرو با کمک شرکت های قطعه سازی و دانشگاه های مختلف به طراحی و توسعه سیستم های ایمنی مختلف با عملکرد های مختلف پرداختند که نام بردن هر یک و توضیح مختصر هر یک از این سیستم ها به خودی خود نیاز به یک مقاله چند صفحه ای دارد.

یکی از مهمترین بخش های خودرو که در سیستم ایمنی خودرو نقش اساسی ایفا می کند ترمز خودرو است که مهندسین در بهینه سازی این بخش تلاش زیادی کردند که حاصل آن سیستم هایی چون: ABSو EBD است. در این مقاله و چند مقاله آینده سعی خواهیم داشت تا نحوه عملکرد این سیستم ها و تاثیر آنان بر دینامیک خودرو را بررسی کنیم و در این مقاله به سیستم ABS خواهیم پرداخت.

ایده

حتما شما نیز از نزدیک یا از طریق تلویزیون خودرو های مسابقه ای مخصوصا خودروهای آمریکایی را دیده اید که اقدام به شتاب گیری از حالت سکون می کنند که در این حالت چرخی که نیرو به آن وارد می شود به حالت هرز بدور خود می چرخد. به این حالت هرزگردی میگویند. دلیل وجود این قضیه این است که نیرویی که به چرخ از طرف موتور خودرو وارد می شود بسیار بیشتر از نیروی اصطکاک بین چرخ و جاده است پس چرخ شروع به چرخش بدور خود میکند. حالت مشابهی نیز زمانی بوقوع می پیوندد که خودرو با سرعت قابل توجهی در حال حرکت برروی سطحی لغزنده است و در این حالت اقدام به ترمز گیری شدید می شود. در این حالت نیزچرخ خودرو نسبت به زمین حالت هرز پیدا می کند و در نهایت قفل می شود که در این شرایط خودرو قابل هدایت نیست پس ممکن است کنترل خود را از دست بدهد و همچنین مسافت بسیار بیشتری برای توقف کامل خودرو نیاز است.

ایده اصلی پشت سیستم ABS در این است که از هرزگردی چرخ ماشین جلوگیری کند تا از قفل شدن آن جلوگیری کند.

پیاده سازی

برای مشخص شدن نحوه پیاده سازی سیستم ABS باید بررسی کرد که چگونه می توان از قفل شدن چرخ ها جلوگیری کرد. به طور کلی با توجه به نحوه طراحی سیستم انتقال نیرو خودرو در شرایط ترمزگیری اگر یکی از چرخ های خودرو نسبت به سایر چرخ ها دارای سرعت دوران بیشتر یا کمتر باشد ممکن است آن چرخ قفل شود. پس اولین گام بررسی شرایط هر چرخ در حالت ترمزگیری است برای این منظور مهندسین خودرو به سراغ علم الکترونیک رفته و با استفاده از سنسور قراگرفته بر روی هر چرخ شرایط هر چرخ را بررسی می کنند.

در مرحله بعد مهندسین با تغییر نیروی وارده از ترمز چرخ را از حالت بحرانی خارج می کنند.یعنی اگر چرخی نسبت به سایر چرخ های خودرو در حالت ترمز گیری با سرعت کمتر دوران کند با کم کردن نیروی ترمز بر روی این چرخ ، سرعت دوران آن افزایش می یابد و چرخ از حالت بحرانی خارج می شود. در حالت دیگر نیز اگر چرخی نسبت به سایر چرخ های خودرو در حالت ترمزگیری با سرعت بیشتری دوران کند می توان با زیاد کردن نیروی ترمز روی آن چرخ سرعت دوران آن را کم کرد تا چرخ از حالت بحرانی خارج شود.

سنسور ABS

برای پیاده سازی این سیستم باید نگاهی کلی به سیستم ترمز خودروها بیندازیم. سیستم ترمز رایج هیدرولیکی است به این معنی که از یک سیلندر و پیستون برای اعمال فشار به لنت ترمز استفاده می شود.حال اگر فشار درون سیلندر کم یا زیاد شود نیروی ترمز تغییر می کند. برای پیاده سازی این قضیه سوپاپ ورودی سیلندر ترمز را با همنوع الکتریکی آن جایگزین کرده اند تا بتوان به وسیله پردازنده مرکزی خودرو میزان فشار درون سیلندر را تغییر داد.

لازم به ذکر است که برای تامین فشار سیلندرها هم از پمپ استفاده می شود.

حال یک بار روند کار سیستم ABS را از ابتدا بررسی می کنیم :

پردازنده مرکزی خودرو با کمک سنسور های موجود در هر چرخ سرعت دوران چرخ ها را در حالت ترمز گیری بررسی می کند. در صورتی که سرعت دوران یکی از چرخ ها نسبت به سایر چرخ ها متفاوت باشد پردازنده با فرمان لازم به سوپاپ الکتریکی سیلندرترمز، میزان فشار درون سیلندر را تغییر می دهد که با این کار میزان نیروی ترمز وارده به چرخ تغییر می کند و چرخ از حالت بحرانی خارج می شود پس احتمال قفل شدن آن نیز کم می شود. روند بالا به صورت مداوم و با سرعت زیاد انجام می شود به طوری که در هر دقیقه بین 15 تا 20 مرتبه این روند تکرار می شود.

عملکرد پایه ای سیستم ABS به صورت بالا است که البته عملکردهای دیگری مانند EBD نیز به این سیستم اضافه شده است که در مقالات بعدی به بررسی چگونگی عملکرد آنان خواهیم پرداخت.

حال سوال من این است که آیا هزینه ساخت و نگه داری این سیستم ساده کمتر از هزینه ی تصادفات کشورمان نیست که خودرو سازهای وطنی از قرار دادن این سیستم برروی محصولات خود خودداری می کنند؟

نظرات کاربران

49 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

1389/1/10
بسیار مختصر و مفید بود. تشکر.
1389/1/17
آقا خیلی باحال بود ,
دمت گرم بادی ;-)
1389/1/22
خیلی اطلاعات جامعی را ارائه کرده اید با تشکر
1389/5/31
دست و پنجه شما درد نکند کاش کسی قدر شما را میدانست
1389/6/9
سلام وخدا قوت خیلی خوب و مختصر ومفید بود
1389/6/15
ما که هیچی نفهمیدیم
1389/6/25
سلام
لطفا قیمت آزارا 2011 را در سایت خزد قرار دهید
با تشکر
1389/8/5
sarche????????????
1389/8/7
قیمت ازارا2011 رو می خواستم
1389/10/8
saytet kheyli jaleb bud man ke azash kheyli khosham umad vaqan dastet dard nakone
1389/10/13
سلام . خیلی خوب بود . ممنونم .
به نظر شما وقتی یکی از بهترین طراحای خودرو تو جهان یک ایرانیه ، چرا ما باید اینجوری باشیم .
خودشون گفتن که می خوان بیان ایران ، ولی اینو شرط گذاشتن که باید یک محیط آروم داضشته باشن و بهشون رسیدگی شه که متأسفانه از طرف فرمان روایان ایرانی قبول نشده .
به قول یک بزرگی : لیاقت هر ملتی ، فرمان روایانیست که به آن حکومت می کنند .
1389/10/26
دوست عزیز مطلب شما مفید و خوب است اما میتوان انرا با افزودن مطالب جدیدتر بر محتواتر کرد
1390/1/7
دستت درد نکنه جالب بود ولی کاش به اسم مدولاتور هم توجه میکردی.مدولاتو همون پمپی هست که فشار روغن ترمز رو برای هر چرخ تامین میکنه. چون همونطور که میدونید دو خروجی بیشتر برای مستر سیلندر نداریم پس نیاز به مدولاتور یا همون پمپی که از سنسور ها دستور تامین فشار رو میگیره را داریم
1390/1/12
سلام.سال نو رو به شما تبریک میگم و امیددارم سال خوبی در پیش داشته باشید.
1390/1/19
tormoz haye jhiyan ABS hast ya EBD?
1390/1/24
بسیار عالی ومفید بود -متشکرم
1390/2/7
kheili maghaleye khubi bud

ba tashakor
1390/2/11
ممنون
1390/3/29
boro baba mashi mashine dige ba in chizash kari nadarim tormoz kone vase ma base
1390/4/3
ّبا سلام به مدیران سایت و ..... ادای احترام به همه عزیزانی که در نظرخواهی شرکت میکنند . اول اینکه لطفا" با رعایت نزاکت و روال ادب اعلام نظر فرمایید . اگر طریق سخن ما این باشد ، چطور میتوانیم کار دیگران را نقد کنیم ؟
دوما" در یک سایت با مضمون فنی جایی برای شعار سیاسی نیست .با فرض اینکه شما محق هستید ، تمام خیابانهای شهرتان برای شعار دادن ارزانی شما . این سایت هم برای طرفدارانش .
خواهش زیادیست ؟
1390/4/19
من به تازگی به سایت شما سر زدم ولی تو این مدت کوتاه که تو سایت شما گشتم واقعا از اطلاعات مفید سایتتون استفاده کردم
1390/5/4
بدون شک افرادی که باارسال کلماتی که درخور شان خودشان است و... بجای تشکر و قدردانی ازنویسنده محترم این یادداشت از افزایش دانش عمومی بد حال میشوندفقط رانندگان بی مسولیت خیابانها وجادههای کشورمان هستند که ظرفیت ذهنی ناچیزی داشته و قدرت درک و فهم راننده متشخص بودن را هیچگاه نخواهند دانست.
1390/5/15
باسلام..خيلي خوب و مختصر و مفيد بود ..از زحمات شما متشكرم.
1390/7/23
خيلي ممنون
1390/8/9
اطلاعات سایت بسیار کامل بود
1390/11/7
باسلام وخسته نباشید
میشه آموزش تنظیم دلکو پیکان وعیب یابی
کویل همراه با عکس یا نقشه برامون بزارید
1390/11/20
اقا خیلی ممنون
اما در اواخر این موضوع شما نوشتین که 15 تا 20 مرتبه در دقیقه فشار درون سیلندر انجام میگیرد !
اما من فکر میکنم در ثانیه 20 بار این عمل تکرار میشود
لطفا اصلاح بفرمایید
1390/11/20
البته شما خودتون استادین
منظورم اینه اگه اشتباه تایپی که من اینجوری فکر میکنم اصلاح بفرمایید
وگرنه روشنگری بفرمایید
1390/12/7
مفید و مختصر بود با تشکر
1390/12/9
خوب بود ولی لطف کنید این غلط های املایی رو کم کنید.
شان انسان اگه حفظ بشه ABS و کلا سیستم های ایمنی نیز اهمیت پیدا میکنه.
با تشکر از جناب عبادی عزیز
1391/1/27
سلام،از توضیحاتتون در باره چگونگی عملکرد ترمز ممنونم اگه براتون امکان داره به سوالم جواب بدین
من اخیراًلنتهای ترمز ماشینم رو عوض کردم اما از اون به بعد موقع ترمز حتی تو سرعت خیلی پائین تو چرخای جلوی ماشین یه صدائی مثل صدای ترمز تو حالت عملکرد ای بی اس میشنوم ممکنه که مکانیک تو کارش اشتباه کرده باشه؟ یا ایراد از جنس لنتهاست؟ ضمناً ماشینم پروتون مدل Gen 2 هستش.ممنون
1397/2/24
احتمال درگیری لنت با دیسک وجو دارد و بررسی یک تکنسین خیال شما را از این بابت راحت میکند.
1391/2/24
سیستم فرمان خودرو و از ابتدا تا انتهای انواع ترمزها
1391/4/4
با سلام
مطلب راجب سیستم های امنیت خودرو مانند:abs . air bag .esp و ... میخواستم
با تشکر
1391/5/14
با سلام اولا تشکر بابته این متن مفید ولی یه سوالی توو ذهن من اومد اونم اینه که چرا وقتی سرعت یکی از چرخ ها متفاوت باشه اون چرخ هنگام ترمز قفل میشه....دلیلش چیه؟؟
1397/3/24
این که خیلی واضحه .چون اونی که سرعتش کمتره با نیروی کمتری می ایسته یعنی قفل میکنه حالا شما سوار پراید تو پیچ ترمز بدن کاملا میفهمی
1391/6/8
mamnon az tozihateton ali bod
1392/2/16
اولاخیلی عالی بودثانیاآیامیشودروی خودرویی که ABSهست سیستم EBDنسب کرد
1392/5/2
اگه منظورت ازرا 2012 الان 190 قیمتشه .
1392/9/4
سلام.
ممنون از سایت خوبتون.
سوال من اینه که ایا در جاده ای که لغزندگی وجود ندارد بین ترمز معمولی و ای بی اس تفاوت معلوم میشه؟
1392/9/18
مهمترین مزیت abs جلوگیری از قفل شدن فرمان و حفظ فرمانپذیری ماشین در زمان ترمزهای سنگین که منجر به قفل شدن چرخها میشود.دومین مزیتش کاهش مسافت ترمزگیری در جاده های خشک است که بواسطه قفل شدن چرخها و لیز خوردن خودرو اتفاق میافتد.به طور کلی ترمزهای مجهز به absدر زمینهای شنی و برفی و لغزنده عملکردی ضعیفتر از ترمزهای بدون absدارند.موضوع دیگر اینکه قدرت ترمز بحثی جدا از absدار بودن ترمز است.اگر ترمزی ضعیف باشد با اضافه کردن absتقویت نمیشود.absفقط از قفل شدن چرخها و فرمان جلوگیری میکند.ضمنا absی ایمنی کافی را ایجاد میکند که در واحد زمان به تعداد بیشتری گرفتن و رها کردن ترمز ایجاد کند که اگر این فاصله گرفتن و ول کردن زیاد باشه بسیار خطرناک خواهد شد چرا که در کسری از زمان ترمزگیری متوقف شده است.بین یک ترمز قوی و یک ترمز متوسط همراه با abs من ترمز قوی را ترجیح میدهم.چون شرایط absدر صورت تمرین مداوم توسط راننده میتونه ایجاد بشه.در مورد سئوال یکی از دوستان که چرا absزود شروع به کار میکند حتی در سرعتهای پائین چند عامل دارد 1-نامرغوب بودن لنتها 2-مشکلدار بودن دیسکها 3-نامناسب بودن لاستیکها(لاستیک مناسب با خاصیت ارتجاعی قدرت ترمز را به مراتب بالا میبرد.ترمز هر چقدر قویتر باشد دیرتر absوارد مدار میشود.
1397/3/24
این مزخرفات چیه میگی مردم رو گمراه میکنی.دوستان به حرف این آقاگوش نکنید کل اطلاعاتش غلطه. حداقل نمی خوای درست حسابی مطالعه کنی میرفتی ویکیپدیا رو می خوندی. نکنه تو از مهندسین خودرو های برتر دنیا بیشتر میفهمی.کلا ایرانی جماعت تو همه چیز متخصصه.
1392/11/18
متاسفانه تو ایران خودرو سازها هر چی رو که دوست دارن رو به مردم تحویل میدن وکسانی هم که از عهده خرید خودرو خارجی بر نمیان مجبورن همین اسباب بازی های داخل رو سوار بشن
ما خیلی ها رو داریم که دانش ساخت خودرو های به روز رو دارن
و هیچ کس هم رسیدگی نمیکنه
نمیگم (به امید اینکه این مشکلات حل بشه)
بلکه باید کاری کرد
1392/11/18
وقتی که ماشین درحال حرکت است چگونه ممکن است یکی از جرخها دوران بیشتری داشته باشد(هر چها رچرخ یک سایز و یک سرعت )منظورتان فقط روی برف و آب است
1393/2/19
مرسی آقای عبادی
1394/9/18
سلام باعرض خسته نباشید

ببخشید این سیستم absوقتی درحالت خلاصی قفل میکنه علتش چیه
1395/4/26
باسلام لطفا معایب ترمز abs را توضیح دهید با تشکر.
1396/11/10
آقا تورو خدا هر کی مقاله کااامل از absداره برام بفرسته پایان ناممه واجبه لازم دارم
1397/7/30
با تقدیم سلام وگفتن خدا قوت، خواستم از کار خوب شما تشکر کنم. اطلاعات خیلی خوب و بدرد بخور در سایت شما خیلی فراوان است. البته میدانم از نظر بیان انتقادات بیشتر به خیلی از برندها ،دستتان بسته است ولی حرکت خوب شما قابل تقدیر است .
روز بروز موفق تر باشید