سیستم پنوماتیک یا همان به اصطلاح کفخوابی
خودرو جدیداً در ایران طرفداران خود را پیدا کرده است. البته این سیستم علاوه بر نمای ظاهری، کاربردهایی هم برای خودرو دارد و برخلاف فکر عموم، این خودرو همیشه بدین صورت نیست و به نسبت سطح جاده ارتفاع این سیستم تغییر میکند. برای مثال در هنگام دستاندازهای جادهها و خیابانهای شهر، این سیستم به روش خودکار، چه از داخل اتومبیل و چه از طریق اپلیکیشنی در تلفن همراه عمل کرده و در شرایط خاص میتوان از آسیبها و خرابی جلوبندی و دیگر قسمتهای خودرو جلوگیری نمود.
همچنین با این روش میتوان از بریدن و کوتاه نمودن کمک فنرها در بسیاری از اتومبیلها برای تنظیم ارتفاع جلوگیری نموده و از خرابی ساختار
ماشین جلوگیری کرد. به عبارت دیگر نصب سیستم پنوماتیکی تنظیم ارتفاع نیازی به بریدن و دستکاری سیستم کمک فنر خودرو ندارد.

سیستم تعلیق بادی
به خودروی امروز بر میگردیم. این خودرو یک بی ام و 535 است که به تعداد بسیار کم در ایران وجود دارد و روی آن سیستم AccuAir نصب شده است. با نصب سیستم AccuAir یا همان تعلیق بادی، میتوان با کنترل از داخل خودرو و به راحتی فشردن یک دکمه و یا به کمک یک نرمافزاری که روی تلفن همراه نصب میشود، ارتفاع خودرو را به صورت بادی تنظیم کرد.
نحوه عملکرد این سیستم تنظیم ارتفاع خودرو در سه حالت مختلف صورت میگیرد به نحوی که بالنهای بسیار مقاوم هوا، جایگزین فنرها شده و فشار باد آنها از طریق کمپرسورها، پر و یا خالی میشوند.
نصب این کیتهای بادی نه تنها روی هندلینگ خودرو تاثیر منفی نداشته بلکه سواری آن را نرمتر نیز میکند. این سیستم همچنین جهت زیبائی و نمایش نیز به کار میرود و علاقمندان خاص خود را دارد بطوریکه از خودروهای ارزان گرفته تا خودروهای گرانقیمت، نصب چنین سیستمهای تعلیق بادی دیده میشود.

کنترل تعلیق از طریق موبایل
کمپرسور سیستم پنوماتیک در صندوق عقب تعبیه شده و به کمک باد داخل این کمپرسور سیستمهای پنوماتیکی برای بالا و پائین شدن خودرو استفاده میشود. دقت داشته باشید که با هر بار پر بودن کمپرسور، میتوان چند بار از سیستم تعلیق استفاده کرد و سپس باد داخل کمپرسور خالی میشود. هوای داخل کمپرسور از طریق پمپ نصب شده روی همین کمپرسور مجدداً پر میشود و دوباره برای کنترل سیستم تعلیق آماده میشود.

کمپرسور
قطعاً نصب چنین سیستم بادی کار هر فردی نیست و بهتر است که مخصوصاً در مورد خودروهای گرانقیمت، به افراد متخصص رجوع کنید. همچنین این سیستم ها طرفداران خاص خود را دارد و در بعضی از مدل ها تنها به کم شدن ارتفاع بسنده می شود که خبری از سیستم تعلیق بادی نیست که در این شرایط حرکت با این نوع خودروها در سطح شهر کار سخت و طاقت فرسایی است و به دلیل حذف تعلیق های استاندارد خودرو، فشار زیادی به قسمت های مختلف خودرو نیز وارد می شود.
اما همانطورکه گفتیم سیستم تعلیق نصب شده روی خودروی بی ام و 535 از نوع بادی است و می تواند به خوبی ضربات و فشارهای وارده به کابین را دفع کند. سیستم تعلیق بادی که در این مقاله به آن اشاره کردیم حدود 26 میلیون تومان هزینه دارد. سیستم تعلیق بادی مورد بحث ساخت کمپانی آکو ایر (AccuAir) است که یک شرکت کوچک ولی صاحب نام امریکایی است. این شرکت در سال ۲۰۰۱ در سان لوئیس تاسیس شد و تیمی از مهندسین نرم افزار، مکانیک و الکترونیک در آن فعالیت دارند و با جدیدترین فناوری ها سیستم های تعلیق بادی را تولید می کنند. این شرکت کوچک حتی با کمپانی هایی چون دایملر کرایسلر و بوئینگ نیز همکاری داشته است.

بی ام و سری 5 به ارتفاع صفر!
همانطورکه گفتیم خودروی مورد نظر این مقاله از
خودروبانک که روی آن چنین سیستم جالب پنوماتیکی نصب شده، یک بی ام و 535 بنزینی است که قبل از منع واردات خودروهای بالای 2500 سی سی وارد کشور شده بود.
شاید بد نباشد که یادآوری کنیم که بی ام و 535 بنزینی به یک پیشرانه 6 سیلندر 3 لیتری مجهز شده که دقیقاً 2969 سی سی حجم دارد و می تواند حداکثر 306 اسب بخار و 400 نیوتن متر گشتاور را تولید کند. همچنین روی این خودرو سیستم پرخوران نیز نصب شده است.
در خاتمه جا دارد از آقای پیمان احمدی کمال تشکر را داشته باشیم که وقت و خودروی خود را جهت تست و گزارش در اختیار گروه خودروبانک قرار دادند.