در روزهای اخیر، یکی از مهمترین موضوعات اقتصادی کشور، واگذاری مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی بوده است. این موضوع با وجود موافقت بسیاری از گروههای سیاسی و اقتصادی، بهویژه در راستای سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی، با مخالفتهایی از سوی برخی نمایندگان مجلس و گروههای ذینفوذ مواجه شده است. بهتازگی، محسن بهرامی ارض اقدس، عضو شورای رقابت، در گفتوگویی با برنا، جزئیات تازهای از این فرآیند و مشکلات موجود در مسیر خصوصیسازی ایران خودرو را بیان کرد.
بهرامی ارض اقدس در ابتدا اشاره کرد که جلسه اخیر هیئت تجدید نظر شورای رقابت، بهمنظور پاسخ به سوال یکی از شعبات دیوان عدالت اداری برگزار شده است و افزود: "طبق قانون تجارت، هیچ مانعی برای خرید سهام ایران خودرو توسط شرکتهای عضو هیئت مدیره و سهامداران موجود وجود ندارد. این شرکتها اولویت دارند که سهام واگذارشده را خریداری کنند."
وی تاکید کرد که در شرایط کنونی، هیچ مشکلی برای خرید سهام از سوی شرکتهای بخش خصوصی که پیشتر در هیئت مدیره حضور دارند، وجود ندارد. این در حالی است که برخی از گروهها بهدلیل منافع اقتصادی خود، سعی در کارشکنی و جلوگیری از پیشرفت خصوصیسازی دارند.
عضو شورای رقابت ادامه داد: "در جلسات اخیر هیئت تجدید نظر، هیچ بحثی در مورد بررسی صلاحیت شرکتهای خاص برای حضور در هیئت مدیره ایران خودرو نبوده است و جلسه بهمنظور پاسخ به شکایات برخی ذینفعان در دیوان عدالت اداری برگزار شده است." او توضیح داد که این موضوع پیشتر توسط شعبه ۲۶ دیوان عدالت اداری بررسی و تایید شده و رای شورای رقابت در دو مرحله تجدیدنظر نیز تایید گردیده است.
بهرامی ارض اقدس بهطور ویژه به شرکت کروز اشاره کرد و گفت که هیچ اطلاعی از شرایط این شرکت ندارد و بهنظر نمیرسد که این شرکت جزو مالکان سهام ایران خودرو باشد. او همچنین خاطرنشان کرد که برخی شرکتهای بخش خصوصی در ایران خودرو سهام دارند و طبق قوانین تجارت، هیچ مانعی برای خرید سهام از سوی آنها وجود ندارد.
در ادامه، عضو اتاق بازرگانی تهران بهطور انتقادی به وضعیت کنونی ایران خودرو و سایپا اشاره کرد و اظهار داشت: "این دو شرکت هر ساله تعداد زیادی نیروی سفارشی جذب میکنند، افرادی که بسیاری از آنها فاقد صلاحیت و سابقه کافی هستند. همینطور حوالههای سفارشی با نرخ دولتی دریافت میکنند که باعث ایجاد رانتهای گسترده میشود." وی افزود: "این گروههای ذینفوذ در بنگاهداری دولتی بهشدت مخالف واگذاری و خصوصیسازی شرکتها هستند و در تلاشند که این فرآیند را با هر بهانهای متوقف کنند."
بهرامی ارض اقدس در بخش پایانی سخنان خود تاکید کرد که موضوع واگذاری سهام ایران خودرو در حال حاضر به یک پیچ تاریخی تبدیل شده است و نحوه برخورد سران قوا با این مسئله میتواند سیگنال مهمی به بخش خصوصی ارسال کند. او خاطرنشان کرد: "تا آنجا که من اطلاع دارم، سران قوا موافق خصوصیسازی و خروج دولت از بنگاهداری هستند و رئیسجمهور نیز بارها این موضوع را اعلام کرده است. با توجه به این حمایتها، انتظار داریم که این پیچ تاریخی با موفقیت پشت سر گذاشته شود."
این اظهارات در شرایطی مطرح میشود که ایران خودرو بهعنوان یکی از بزرگترین خودروسازان کشور، در دوران سختی قرار دارد و واگذاری سهام این شرکت میتواند بهعنوان یکی از گامهای اصلی در راستای تحقق سیاستهای اصل ۴۴ و کاهش تصدیگری دولت در بنگاههای اقتصادی، محسوب شود.