پلوسها نقش مهمی در سیستم انتقال قدرت بازی میکنند و خرابی آنها میتواند به حرکت نکردن خودرو منجر شود. پلوسها یا محورهای چرخ وظیفه دارند نیروی موتور را به تایرها انتقال دهند، بنابراین اگر پلوس آسیب ببیند یا از مدار خارج شود قطعا خودرو به حرکت در نخواهد آمد. یکی از ایراداتی که میتواند پلوس را خراب کند، پاره شدن گردگیر آن است؛ اگر میخواهید بدانید علت پاره شدن گردگیر پلوس چیست به ادامه مطلب توجه بفرمایید.
پلوس چیست و چه کاری انجام میدهد؟
پلوس در واقع یکی از اجزای سامانه انتقال قدرت هر خودرو به حساب میآید و واسطه انتقال نیرو به چرخهای محرک است. نیروی موتور به طور مستقیم نمیتواند وارد چرخها شود؛ این نیرو ابتدا وارد چرخ دندههای گیربکس میشود، سپس به دیفرانسیل انتقال پیدا میکند. دیفرانسیل نیز برای انتقال نیرو به چرخهای محرک از پلوس استفاده خواهد کرد.
پلوسها در واقع میلههای صاف و مستقیمی هستند که به واسطه سرپلوس و هزارخاری خود، نیروی موتور را به چرخها منتقل میکنند. هر دو انتهای پلوس دارای قطعهای به نام مشعلی یا سر پلوس است که به طور مستقیم با دیفرانسیل و همچنین چرخ ارتباط پیدا میکند. در واقع هر پلوس دارای یک عدد مشعلی و یک سرپلوس است که اجازه انتقال نیرو از دیفرانسیل به دیسک چرخ را میدهد.
این مشعلی و سرپلوس به گونهای ساخته شده که باید اجزای داخلی آنها همواره با گریس روانکاری شوند و به هیچ وجه نباید هیچگونه گرد و خاک وارد قسمتهای داخلی مشعلی نشود. بدین منظور از قطعه پلاستیکی نرم و مقاوم در برابر پارگی به نام گردگیر پلوس استفاده میشود.
گردگیر پلوس به عنوان یک محافظ روی قسمت داخلی مشعلی و سرپلوس بسته میشود تا اجازه ندهد کثیفی و گرد و خاک، گریس داخل مشعلی و سرپلوس را خراب کند.
اگر گردگیر پلوس به هر دلیلی پاره شود و انواع گرد و خاک به داخل سرپلوس و مشعلی راه پیدا کند، خیلی زودتر از موعد باعث خشکی و خرابی این قطعات خواهد شد. خرابی سرپلوس نیز در نهایت باعث بروز سر و صدا هنگام دور زدن و یا حتی ایرادات خطرناکتر خواهد شد.
بنابراین گردگیر پلوس در عین حال که قطعهای بسیار ساده و نسبتا ارزان قیمت است، اما وظیفه بسیار مهمی بر عهده دارد و باید همیشه سلامت آن چک شود تا قطعات اصلی یعنی پلوس و سرپلوس خراب نشوند و سیستم انتقال قدرت خودرو ایراد پیدا نکند.
علت پاره شدن گردگیرهای پلوس چیست؟ علت پاره شدن گردگیرهای پلوس چیست؟
گردگیرهای پلوس معمولا به این راحتیها پاره نمیشوند، خصوصا اگر جنس مقاوم و باکیفیت داشته باشند، میتوان از بابت سالم بودن آنها به مدت زیاد آسوده خاطر بود. اما به هر حال احتمال دارد این گردگیرها پاره شوند که در ادامه به چند علت آن اشاره میکنیم.
1.جنس بیکیفیت
گردگیر پلوس باید در برابر روغن و گریس خاصیت ضد خوردگی و ضد پوسیدگی داشته باشد. اگر گردگیر پلوس جنس خوبی نداشته و مقاومت بالایی در برابر گریس و روغن از خود نشان ندهد، به تدریج از داخل پوسیده و پاره میشود. بنابراین اولین موردی که در خرید گردگیر پلوس باید رعایت شود، این است که جنس معتبر، باکیفیت و کاملاً استاندارد تهیه کنید تا به این زودیها گردگیرهای پلوس پاره نشوند. برای این منظور سعی کنید از نمایندگیهای مجاز شرکت سازنده و یا لوازم یدکیهای بسیار معتبر و معتمد و از برندهای دارای اصالت این قطعه را تهیه کنید.
2.فرسودگی و عمر بالا
به هر حال هر قطعهای هر چقدر هم که باکیفیت باشد، روزی عمر آن به پایان میرسد. گردگیر پلوس هم از این قاعده مستثنا نیست و اگر مدت زمان زیادی روی خودرو کار کرده باشد، سرانجام پاره میشود و نیاز است که آن را تعویض کنید. منتها مشکل اینجاست که قطعات بیکیفیت خیلی زودتر پاره میشوند و گردگیرهای باکیفیت و اورجینال سالهای زیادی بدون مشکل روی خودرو کار خواهند کرد.
به هر حال اگر گردگیرهای پلوس ماشین شما بیش از ۵ سال روی خودرو کار کرده است، توصیه میکنیم که آن را با نمونه اورجینال تعویض کنید تا پلوسهای ماشین خراب نشود و هزینه بسیار بیشتری به شما تحمیل نکنند.
هرچه رانندگی با خودرو در سرعت مناسب و مسیر مستقیم باشد، فشار کمتری روی گردگیر پلوس وارد میشود. 3.رانندگی پرفشار و همراه با مانورهای زیاد فرمان
هرچه رانندگی با خودرو در سرعت مناسب و مسیر مستقیم باشد، فشار کمتری روی گردگیر پلوس وارد میشود. اما زمانی که راننده اصرار دارد در همه موقعیتها با فرمان بازی کند و علاقه به مستقیم رفتن ندارد، آن وقت است که گردگیرهای پلوس از قسمتهای تاخورده آکاردئونی شکل خود تحت تنشهای بیش از حد قرار میگیرد و بعد از مدتی پوسیده و سپس پاره میشوند. بنابراین بهتر است که از لایی کشیدنهای بی مورد خودداری کنید و رانندگی پرفشار و پرسرعت را کنار بگذارید تا گردگیرها و پلوسهای شما آسیب نبینند.
4.برخورد سنگ و اجسام تیز
گاهی اوقات ممکن است یک جسم نسبتا تیز نظیر سنگ بزرگ و یا هر چیز دیگری مانند آن به گردگیر پلوس برخورد کند و باعث پارگی آن شود. قاعدتا این مورد چیزی نیست که هر روز پیش بیاید اما اگر در طول مسیر با چنین مشکلی برخورد داشتید، ضمن بازرسی کلیه قطعات فنی زیر موتور و به ویژه کارتل روغن، گردگیر پلوس و خود پلوسها را بررسی کنید که دچار خرابی و ضربه نشده باشند. در صورت پارگی گردگیر پلوس در این مواقع حتما خیلی زود به تعمیرگاه مراجعه کنید تا گردگیرهای پاره را برای شما عوض کنند. اگر به این مورد دقت نکنید باید هزینه بسیار بیشتری را صرف خرید سرپلوس و یا کل پلوس کنید.
همچنین در تصادفات نیز باید علاوه بر بررسی سایر قسمتهای فنی، گردگیرهای پلوس را نیز بررسی کرد؛ چرا که امکان دارد قطعات تیز به گردگیر پلوس برخورد کرده و آن را پاره کند. این موارد را میتوان به صورت چشمی به دقت بررسی کرد و در صورت مشاهده هرگونه پارگی، برای تعویض آن اقدام نمود.
نشانههای پارگی گردگیر پلوس نشانههای پارگی گردگیر پلوس
پارگی گردگیر پلوس به عنوان یک قطعه پلاستیکی در ابتدا نشانه خاصی ندارد، اما مواردی مثل ریختن مواد چرب در قسمت زیر خودرو نزدیک لاستیکها را میتوان یکی از نشانههای این ایراد دانست. پس اگر متوجه شدید که در ناحیه داخلی چرخها و همچنین زیر ماشین مقداری مواد چرب ریخته است، حتماً گردگیر پلوس را از لحاظ پارگی مورد بازرسی قرار دهید. چرا که احتمالاً گردگیر پلوس پاره شده و مقداری از گریس و مواد چرب درون آن به بیرون ریخته است.
همچنین اگر از پارگی گردگیر پلوس مدت زمان زیادی گذشته باشد، آن وقت میتوان صداهایی شبیه به تق تق هنگام دور زدن از سمت چرخها شنید. در این حالت پارگی گردگیر پلوس به خرابی پلوس منتهی شده و باعث ایجاد چنین صدایی میشود. در بیشتر اوقات در چنین شرایطی باید سرپلوس تعویض شود اما شاید بتوان صرفا با تعویض گردگیر و همچنین گریس کاری سرپلوس، مشکل را برطرف کرد.
سخن پایانی
پلوسها یکی از مهمترین و حیاتیترین قطعات سیستم انتقال قدرت هر خودرو هستند که خرابی آنها ضمن تاثیر منفی در فرمانپذیری و هندلینگ، میتواند هزینه نسبتا بالایی به جیب مالک تحمیل کند.
از مهمترین و اساسیترین دلایل خرابی زودتر از موعد پلوسها همین پارگی گردگیر پلوس است. اگر پارگی گردگیر پلوس زود تشخیص داده و تعمیر شود، آن وقت پلوسها برای مدت زمان زیادی به کار خود ادامه میدهند. بنابراین توصیه میکنیم نهایتا هر ماه یک بار خودتان گردگیر پلوسها را به صورت چشمی بررسی کنید و اگر هرگونه پارگی در آنها دیدید، آنها را عوض کنید. اگر هم مکانیک معتبر و آشنا سراغ دارید، میتوانید با مراجعه به تعمیرگاه از او بخواهید که پلوس و گردگیر پلوس را چک کند تا اگر مشکلی وجود دارد، آن را برطرف سازد. تعویض گردگیر پلوس هزینه بسیار کمتری نسبت به تعویض پلوسها خواهد داشت؛ بنابراین اگر نمیخواهید مشکلات فنی خودرو شما بیشتر شود و با هزینه بالای تعویض کامل پلوس و یا سرپلوس مواجه شوید، حتماً گردگیرهای پلوس ماشین خود را به صورت دورهای بررسی کنید.
شاید مطالب زیر را هم برای شما مفید باشد:
مشخصات تارا
لیست لوازم مصرفی خودرو
بهترین خودرو برای مسافرت
نویسنده حسین باباپور