صحیحترین روش به راه افتادن در خودروهای گیربکس اتوماتیک چگونه است؟ با قرار دادن شیفتر در حالت P چه اتفاقی میافتد؟ آیا تغییر وضعیت دستهدنده از دندهعقب به D در حال حرکت کار درستی است؟
به نقل از
نقدستان، صحیحترین روش به راه افتادن در خودروهای گیربکس اتوماتیک چگونه است؟ با قرار دادن شیفتر در حالت P چه اتفاقی میافتد؟ آیا تغییر وضعیت دستهدنده از دندهعقب به D در حال حرکت کار درستی است؟ مدتی قبل در مقالهای به 5 عادت مخرب در رانندگی با خودروهای گیربکس دستی پرداختیم، این بار به 6 عادت مخرب در استفاده از خودروهای گیربکس اتوماتیک خواهیم پرداخت:
خودروهای مدرن مجهز به گیربکس اتوماتیک، به سطح قابلتوجهی از دوام دستیافتهاند. علاوه بر این مصرف سوخت آنها نیز بسیار کاهشیافته است. رانندگی با خودروهای گیربکس اتوماتیک آسانتر از خودروهای گیربکس دستی است، پس چرا هنوز عدهی زیادی خودروهای دنده دستی خریداری میکنند؟ علت اصلی چنین نگاهی این واقعیت است که تعمیرات و نگهداری گیربکس اتوماتیک هزینهبر و دشوار است.
باوجوداینکه رانندگی با خودروهای گیربکس اتوماتیک راحتتر است، اما نحوهی استفاده از آن میتواند باعث وارد شدن آسیب و صدمه به مکانیسم گیربکس اتوماتیک شود. البته شایانذکر است که در صورت استفادهی صحیح و رعایت چند نکتهی مهم، میتوان از هزینههای سرسامآور پیشگیری کرد و عمر طولانی گیربکس را تضمین نمود.
1. از تعویض حالت گیربکس (P, R, N, D) در زمان حرکت خودداری کنید
عمل مکانیکی تعویض حالتهای مختلف گیربکس اتوماتیک، با کمک تعدادی کلاچ و نوار قرارگرفته درون گیربکس صورت میگیرد. این کلاچها و نوارها دارای موادی هستند که با ایجاد اصطکاک عمل تعویض حالت دنده را میسر میسازند. درصورتیکه همواره پیش از تعویض حالت دنده، کاملاً به حالت سکون درآمده و ترمز را فشار دهید؛ بدون تردید این مکانیسم از اتومبیل شما بیشتر عمر خواهد کرد. اما وقتی قبل از ایستادن و در حال حرکت عمل تعویض حالت دنده را انجام دهید، متریال روی کلاچها و نوارهای گیربکس اتوماتیک مانع حرکت خودروی شما خواهند شد. ازآنجاییکه روشن است وظیفهی کلاچ و نوارهای درون گیربکس اتوماتیک تحمل فشار مضاعف نگهداشتن اتومبیل شما نیست، انجام اشتباه مذکور باعث استهلاک زودهنگام گیربکس خودروی شما خواهد شد.
نوار تعویض
2. در حالت خلاص (Neutral) رانندگی نکنید
خلاص کردن گیربکس اتوماتیک روی سراشیبی باعث کاهش مصرف سوخت خودروی شما نخواهد شد. علاوه بر این انجام چنین اشتباهی از تسلط شما بر روی اتومبیلتان خواهد کاست، در این حالت امکان سرعت گرفتن وجود نداشته و کاهش سرعت تنها از طریق پدال ترمز شدنی است. خودروهای دنده اتوماتیک پیشرفتهتر بهاندازهای هوشمند هستند که در سرازیری سوخترسانی را به موتور قطع کرده و موجب کاهش در مصرف سوخت میشوند.
3. هرگز به بهانهی شتاب اولیه بیشتر، در زمان گاز دادن حالت (Drive) را انتخاب نکنید
نگهداشتن پدال گاز در وضعیت خلاص و سپس انتخاب D برای راه افتادن میتواند خسارت و آسیب جبرانناپذیری به گیربکس اتوماتیک خودروی شما وارد نماید. همانطور که در بالا هم اشاره گردید، وظیفهی کلاچ و نوارهای موجود در گیربکس انتخاب حالتهای مختلف گیربکس در زمان ایستادن است. در صورت وارد شدن فشار مضاعف بر روی متریال تعبیهشده روی کلاچ و نوارها، آنها دچار آسیب و استهلاک بیمورد خواهند شد. یعنی دقیقاً همان اتفاقی که در زمان به حرکت درآوردن
خودرو و گاز دادن بهصورت همزمان رخ میدهد. روش صحیح به راه افتادن در خودروهای گیربکس اتوماتیک، بهصورت فشردن پدال ترمز و انتخاب وضعیت Drive در زمان عادی بودن دور موتور است. در صورت وجود دکمه روی شیفتر؛ حتماً در زمان تعویض از آن استفاده نمایید.
4. پشت چراغقرمز در حالت (D) بمانید
به گیربکس خودرویی که در حالت D (درایو) متوقفشده است در مقایسه با خودرویی که گیربکس آن در حال کار کردن است، فشار کمتری وارد میشود. باوجوداینکه خلاص کردن در زمان ایستادن از فشار وارد بر گیربکس میکاهد، اما میزان این کاهش استرس بهاندازهای ناچیز ارزیابی میشود که رها کردن گیربکس در حالت درایو بیشتر توصیه میشود. همچنین میزان صرفهجویی که در مصرف بنزین با خلاص کردن گیربکس اتوماتیک اتفاق میافتد نیز قابل چشمپوشی است و عملاً نیازی به انجام این کار نمیباشد. اگر واقعاً به دنبال صرفهجویی در مصرف سوخت هستید، بهتر است در زمان توقفهای طولانی موتور اتومبیل را خاموش نمایید.
5. قبل از توقف کامل خودرو، حالت P (پارک) را درگیر نکنید
اکثر خودروهای گیربکس اتوماتیک جدید به شما اجازهی انتخاب وضعیت پارک را در حال حرکت نمیدهند. زیرا یک حسگر سرعت در این مکانیسم گنجاندهشده است که مانع درگیر شدن مکانیسم پارک میشود. درواقع مکانیسم قفل گیربکس اتوماتیک و جلوگیری از حرکت خودرو، فقط از یک پین (Park Pawl) تشکیلشده است. نحوهی عملکرد این سیستم بهصورت قفل نمودن یک چرخدنده توسط پین پارک است، با قفل شدن چرخدنده، چرخش گیربکس متوقفشده و مانع حرکت اتومبیل میشود. درصورتیکه قبل از توقف کامل حالت P را انتخاب کنید، احتمال خرابی پین و آسیب جدی به مکانیسم پارک گیربکس وجود خواهد داشت. بنابراین بسیار مهم است که ابتدا با استفاده از پدال ترمز خودروی خود را متوقف نموده و سپس با استفاده از اهرم شیفتر حالت P را انتخاب کنید.
پین پارک
6. عدم توجه به سرویس های دوره ای گیربکس اتوماتیک
عملکرد دنده های خورشیدی و تورک کانورتر در گیربکس اتوماتیک با وجود روغن ارتباطی مستقیم دارند. اجزا و متعلقات داخلی گیربکس اتوماتیک در زمان استفاده به دمای بسیار بالایی می رسند و در صورت کافی نبودن روغن، عدم تعویض و ریختن روغن اشتباه؛ احتمال وارد شدن آسیب جدی به مکانیزم آن وجود دارد.
در حالت ایدئال بهتر است پس از هر 5000 کیلومتر کارکرد میزان سطح روغن گیربکس اتوماتیک بهوسیلهی گیج تعبیهشده بررسی شود. معمولاً بر اساس گفتههای تکنیسینها و اطلاعات موجود در دفترچه راهنمای خودروها، توصیه میشود روغن گیربکس اتوماتیک پس از هر 24 ماه یا 50 هزار کیلومتر (هرکدام زودتر اتفاق افتاد) تعویض شود. گیربکس اتوماتیک یکی پرکارترین اجزای اتومبیل محسوب میشود، بخشی از خودرو که فشار و حرارت زیادی را متحمل میشود و در صورت خرابی با هزینههای هنگفت شاید قابل تعمیر شدن باشد. لازم به ذکر است که کمتر اتفاق میافتد که یک گیربکس اتوماتیک تعمیر شده عملکردی نزدیک به قبل از خرابی داشته باشد. درنتیجه برای رسیدن به نهایت عمر مفید گیربکس و پیشگیری از خرابیهای احتمالی، پیشنهاد میکنیم بهصورت مکرر روغن گیربکس اتوماتیک خودروی خود را تعویض نمایید. ترجیحاً این کار را سالی یکبار یا در هر 20 هزار کیلومتر (هرکدام که زودتر اتفاق افتاد) انجام دهید.
گیج سطح روغن گیربکس اتوماتیک تویوتا کورولا