به گفته مایک هاوس، رئیس انجمن تولیدکنندگان و بازرگانان خودرو، تولید خودرو در بریتانیا در سال ۲۰۲۰ به ۹۲۱ هزار دستگاه یعنی کمتر از یک میلیون خودرو کاهش یافت، که پایینترین مقدار از سال ۱۹۸۴ تاکنون است.
با این حال، در حالی که تولید خودروها در سال ۲۰۲۰ به دلیل همهگیری کرونا کاهش یافت، سال جاری دو نکته کلیدی در آینده بریتانیا را هم آشکار کرد: رابطه تجاری آنها با اتحادیه اروپا پس از برگزیت که طی آن شاهد ادامه تجارت معاف از مالیات هستیم و ممنوعیت فروش خودروهای غیرهیبریدی و غیربرقی از سال ۲۰۳۰ و فروش فقط خودروهای برقی از سال ۲۰۳۵.
هاوس در این باره گفته است:
در سال ۲۰۱۶، با برگزیت وارد دورهای از عدم قطعیت شدیم، چون تولیدکنندگان درباره چرخه مدلهای آتی تصمیمگیری میکردند. سپس برگزیت بیش از حد انتظار طول کشید، بنابراین انتظار داشتیم که شاهد کاهش سرمایهگذاری و تولید خودرو باشیم. حالا ما میخواهیم این شرایط را جبران کنیم.
برای تضمین سرمایهگذاری برای مدلهای جدید و ارتقای کارخانهها برای ساخت نسل بعدی مدلهای برقی، هاوس گفت بریتانیا باید ثابت کند که مکان خوبی برای سرمایهگذاری مجدد است.
او گفت یک راه برای کاهش هزینهها از طریق اقداماتی مانند افزایش نرخ کسبوکار و کاهش هزینههای انرژی است. انعطافپذیری نیروی کار و بهرهوری هم حوزههای کلیدی دیگری هستند، همچنین افزایش مهارت و آموزش نیروی کار در ساخت خودروهای پیشرفته. حوزه فناوری و تحقیق و توسعه یک کشور همچنین میتواند باعث ایجاد نوآوری شود، در حالی که یک بازار داخلی قوی که خودروها در آن فروخته شوند هم اهمیت زیادی دارد، چون حدود ۲۰٪ از تولید کارخانهها معمولا در کشور مبدا به فروش میرسند.
هاوس گفته اگر همه این کارها انجام شوند شرایط خوب میشود و باید چارچوبی برای ترویج این سرمایهگذاری ایجاد شود که نه تنها تولیدکنندگان بلکه زنجیره تأمین تقویت شوند.
واکسهال با این حال، حتی اگر بریتانیا بتواند همه این کارها را انجام دهد، هاوس گفته که صنعت تولید خودرو هم مایل است شرایط کنونی خود را حفظ کند و هم به دنبال جذب سرمایهگذاری خارجی باشد. اما او گفته برگشت به شرایط سال ۲۰۱۶ بسیار دشوار خواهد بود.
نیسان به تازگی متعهد به ساخت باتریهای با ظرفیت بالای ۶۲ کیلووات ساعت در ساندرلند شده است، که اولین سرمایهگذاری بزرگ در صنعت خودرو در بریتانیا پس از برگزیت است.
هاوس گفته فکر نمیکرد که این اقدام نیسان آغازگر تصمیمات بیشتری در این زمینه باشد، اما همچنین فکر نمیکند این معامله بدون برگزیت اتفاق میافتاد.
وی افزود:
ما این فرصت را داریم تا طرحهای سرمایهگذاری بریتانیا را در دستور کار هیئت مدیرهها قرار دهیم. در طی سه یا چهار سال گذشته، ما به خاطر عدم اطمینان نسبت به برگزیت این کار را انجام ندادهایم. حالا باید دست به کار شده و صنعت بریتانیا را به عنوان مکان خوبی برای سرمایهگذاری ترویج کنیم. ما میدانیم که دولت هنوز هم میخواهد از این صنعت حمایت کند.
اما سرمایهگذاریهای بیشتری مانند قرارداد نیسان قبل از سال ۲۰۳۰ مورد نیاز هستند. تا سال ۲۰۲۴، انگلستان نیازمند گنجایش حدود ۱۵ گیگاوات برق برای تولید ۲۰۰۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰۰ مدل برقی است و تا سال ۲۰۳۰ به چهار برابر این مقدار نیاز دارد تا بتواند حدود یک میلیون خودرو برقی تولید کند.