اگر در تاریخ نه چندان پر شکوه صنعت خودروسازی کشورمان کمی به عقب برگردیم به اوایل دهه 80 می رسیم، زمانی که هنوز بسیاری از خودروهای تولید داخل در مدل های کاربراتوری تولید می شدند و سازمان محیط زیست نیز پس از سعی و تلاش بسیار توانست تا خودروسازان کشور را مجاب به تولید مدل های انژکتوری کند.
اما در شرایطی که صنعت خودروسازی کشور حتی در تولید کاربراتور های دقیق و کارآمد نیز با مشکل مواجه بود، طبیعتا تولید ناگهانی سیستم انژکتوری چندان امکان پذیر به نظر نمی رسید و ماحصل این قضیه نیز در نهایت تولید خودروهایی با عنوان نیم انژکتور بود که هنوز کم و بیش توسط مردم مورد استفاده قرار می گیرند.
تفاوت فنی انژکتور و نیم انژکتور
حالا احتمالا این سوال برای شما مطرح می شود که تفاوت فنی خودروهای انژکتور و نیم انژکتور در چیست؟ پاسخ این است که یک سیستم انژکتوری کامل، در واقع از مکانیزم های کنترل کننده سیستم جرقه زنی و پاشش سوخت تشکل شده است که می تواند زمان دقیق پاشش سوخت درون موتور و جرقه زنی شمع را تعیین نماید و با انعطاف پذیری بالای خود، ضمن افزایش توان، مصرف سوخت را نیز کاهش دهد. این درحالی است که در سیستم های کاربراتوری قدیمی، جرقه زنی توسط دلکو و چکش برق تنظیم می شد و انعطاف پذیری بلایی نیز نداشت و پاشش سوخت نیز عملا بسته به مکش جریان هوا از طریق ژیگلورهای تعبیه شده درون کاربراتور به شکل مکانیکی کنترل می شود، اما در سیستم های نیم انژکتور، علیرغم وجود انژکتور، همچنان پاشش سوخت بر عهده دلکو گذاشته شده است و برخی از پراید های تولید شده در حد فاصل نیمه سال 1383 الی 1384 نیز با این سیستم به دست مشتریان رسیده اند که البته از نظر قدرت موتور، نمونه های قابل قبولی محسوب می شوند اما حالا با مشکل کمبود قطعات و تعمیرکار مواجه اند که در مقایسه با سایر مدل های پراید، اندکی خودروهای پر دردسری محسوب می شوند.
پراید نیم انژکتور اما جالب است بدانید که این سیستم مختص پراید یا سایپا نیست و در بسیاری از خودروهای مربوط به اوایل دهه 90 میلادی مورد استفاده واقع می شده است، برای مثال در بازار ایران خودروهایی مانند دوو سیلو، دوو ماتیز، نیسان رونیز فولکس گل و حتی خودروهای وارداتی نظیر اپل کورسا، اپل وکترا و ...نیز از همین تکنولوژی برخوردارند.
قیمت پراید نیم انژکتور
در مورد قیمت پراید نیم انژکتور خوب است بدانید که عملا اکثر فروشندگان مدل های نیم انژکتور را به عنوان تمام انژکتوری آگهی می کنند و در صورت خرید ناآگاهانه ممکن است که خریدار به دردسر بیافتد، در واقعیت مشکلات نگهداری از نمونه های کاربراتوری قدیمی پراید که اتفاقا به دوام بالا نیز مشهورند، از مدل های نیم انژکتور کمتر است، اما از نظر مسائلی نظیر آلایندگی و اخذ معاینه فنی، پراید های نیم انژکتور به انواع کاربراتوری برتری دارند.
در بازار فروش نیز تقریبا همین وضعیت حکم فرماست و تفاوت چندانی بین قیمت مدل های مختلف پراید انژکتوری وجود ندارد، هرچند طبیعتا سهولت نگهداری از مدل های تمام انژکتوری که اکثرا در نیمه دوم سال 1384 به بعد تولید شدند، از سایر مدل های پراید کمتر است.