علاقه مندان به صنعت
خودرو احتمالا سال های میانه دهه 80 را به خوبی در خاطر دارند. زمانی که در بازار بسته و انحصاری
ایران خودرو و
سایپا هنوز نام و نشان چندانی از خودروهای رنگارنگ چینی دیده نمی شد و زاگرس خودرو به عنوان مونتاژ کننده محصولات پروتون در کشور به تنها گزینه متفاوت برای مشتریان خسته از پژو و پراید تبدیل شده بود. در آن زمان چند محصول توسط زاگرس خودرو به بازار عرضه می شد که شامل پروتون ویرا (سدانی با پلت فرم دهه 90 ی میتسوبیشی لنسر) و پرتون جنتو (یک هاچ بک اقتصادی با ظاهری نسبتا اسپرت) بود. اندکی بعد البته پای ایمپین نیز به عنوان یک سدان گران قیمت تر (ساخته شده بر اساس میتسوبیشی گالانت) به کشورمان باز شد که البته این تلاش برای قدرت نمایی صنعت خودروسازی مالزی در ایران در نهایت با ورشکستگی و توقف فعالیت زاگرس خودرو در سال های پایانی دهه 80 به پایان راه خود رسید و حالا زاگرس خودرو که مدتی تحت مالکیت گروه سایپا قرار داست به کارخانه ای در دستان شرکت عظیم خودرو مبدل شده است و شاید محل تولد اولین نسل از خودروهای هندی مونتاژ ایران باشد.
![توضیحات](//cdn.khodrobank.com/../../Reviews/39201_PROTON-4.JPG)
پرتون جنتو دست دوم
به هر روی می توان در شرایط فعلی بازار که با افزایش شدید قیمت های پژو 206 و امثالهم مواجه بوده نیم نگاهی به پروتون جنتو داشت. این هاچ بک نه چندان نام آشنا از قطعاتی مشترک با گروه قطعات جنرال موتورز بهره مند است و کیفیت فنی و دوام قابل توجهی را از خود به نمایش می گذارد. کیفیت نسبتا خوب سواری، هندلینگ مناسب و شتاب نسبتا خوب (تقریبا در حد
پژو 206 تیپ 5 با ECU 7.4.5) از جمله ویژگی های پروتون جنتو به حساب می آیند که با پیشرانه ای 1.6 لیتری 110 اسب بخاری از مشخصات قابل قبولی در مقایسه با سایر خودروهای موجود در بازار برخوردار است.
اما از معایب پروتون جنتو می توان به کمبود قطعات یدکی به خصوص در شهر های کوچک و سختی در معامله و خرید و فروش یاد کرد. به شکی که در شرایط فعلی بازار بسیاری از خودروهایی که در بازه قیمتی 25 الی 40 میلیون تومان آگهی می شوند، مدت ها در انتظار پیدا شدن خریدار می مانند و در نهایت با قیمت هایی کمتر از رقم های ذکر شده معامله می شوند.
گفتنی است که در کنار مدل های دستی و اتوماتیک جنتو که از سال های 2007 تا 2010 عرضه می شدند. شمار اندکی نیز از مدل های کم کارکرد جنتو های گیربکس اتوماتیک در بازار وجود دارد که دیرتر از سایرین از گمرک ترخیص شده اند و این خودروها معمولا با قیمت های بالاتری آگهی می شوند.