بررسی فونیکس FX
فونیکس FX پرمیوم از لحاظ فنی شباهت بسیاری به تیگو 8 پرو دارد در حالی که تیپ اکسلنت آن از نظر فنی به تیگو7 پرو تمایل دارد. بررسی فونیکس FX نشان میدهد که فونیکس اف ایکس پرمیوم یک کامپکت کراس اوور لوکس بوده که روی پلتفرم پیشرفته T1X پیاده سازی شده است و از یک موتور 1.6 لیتری توربوشارژ با قدرت 197 اسب بخار بهره میبرد. گیربکس فونیکس FX از نوع دو کلاچه WDCT (دو کلاچه تر) بوده و حداکثر سرعت آن به 206 کیلومتر در ساعت میرسد. شرکت چری در جریان نمایشگاه خودرو گوانگژو 2021 از محصول جدیدی رونمایی کرد که امروزه آن را در جهان با نام چری اومودا 5 و در ایران با نام ماشین فونیکس FX شناخته میشود. خودرو فونیکس FX از زبان طراحی متفاوتی نسبت به سایر محصولات چری بهره میبرد و مشخص بود که این خودروساز چینی برنامههای متفاوتی را برای توسعه کسب و کار خود در پیش گرفته است. تولید و عرضه فونیکس FX (چری اومودا 5) از اوایل سال 2022 در چین آغاز شد و سپس به بازارهای صادراتی همچون روسیه، ایران و اندونزی راه یافت. روند عرضه فونیکس اف ایکس در چین و بازارهای صادراتی متفاوت بود. این خودرو در چین به عنوان یکی از محصولات چری شناخته میشود اما در بازارهای صادراتی، این خودرو را با برند تازه تاسیس اومودا میشناسند. این خودرو در ایران نیز نام و نشان جدیدی پیدا کرد و مطابق رویه جدید نامگذاری مدیران خودرو، به یکی از محصولات فونیکس تبدیل شد. مشتریان ایرانی اکنون این خودرو را با نام فونیکسFX میشناسند که در کنار 6 محصول دیگر از جمله تیگو 7 پرو و پرومکس، تیگو 8 پرومکس، آریزو 6 پرو و دیگر محصولات، اعضای خانواده فونیکس مدیران خودرو را تشکیل میدهند.
عکس ماشین فونیکس FX همانطور که در ابتدا اشاره شد، فونیکس FX در ابتدا با دو تیپ اکسلنت و پرمیوم وارد بازار ایران شد که از نظر قوای فنی با تیگو 7 پرو و تیگو 8 پرو مشترک هستند. چری نسخهای از اومودا 5 را با سیستم تمام چرخ محرک نیز به بازار چین عرضه کرده است که در ایران عرضه نشد. ماشین فونیکس FX مدتها چند سالی است که در بازار ایران عرضه میشود و مدیران خودرو با معرفی نسخه تمام برقی آن ثابت کرد که در حال حاضر، برنامهای به تغییر استراتژی فروش خود روی این محصول ندارد.
داخل فونیکس FX
استفاده از نمایشگر عریض در میانه داشبورد ماشین فونیکس اف ایکس که به امضای جدید طراحان خودرو تبدیل شده است طراحی بسیار مناسبی در داخل ماشین فونیکس FX دارد. طراحان چری از این فرمول برای اومودا 5 یا همان فونیکس FX استفاده کردهاند و یک نمایشگر عریض در وسط کابین خودرو مشاهده میشود که به صورت سرتاسری، بخش اعظم داشبورد را در بر میگیرد. این ویژگی در اغلب ماشینهای برند فونیکس مانند آریزو 8 نیز به چشم میخورد. طراحی سایر قسمتهای کابین خودرو فونیکس FX بسیار ساده است و میتوان گفت که هیچ دکمه فیزیکی در کابین این خودرو وجود ندارد. تمامی تنظیمات از طریق صفحه نمایش لمسی یا دکمههای لمسی صورت میگیرد. به عبارت دیگر طراحان چری توانستهاند کابینی را خلق کنند که به طور همزمان ساده و لوکس به نظر برسد.
داخل ماشین فونیکس FX کنسول میانی فونیکس FX بسیار بزرگ طراحی شده است و به سبک خودروهای اسپرت، صندلیهای جلو را از یکدیگر مجزا میکند. طراحی اهرم دنده و سایر کنترلرها نیز در ظریفترین حالت ممکن انجام شده است و حسی شبیه به خودروهای مجلل آلمانی را برای بیننده تداعی میکند. فرمان فونیکس FX نیز طراحی دی کات دارد و اندکی به سمت درون متمایل است. همچنین هر دو سمت فرمان ماشین فونیکس اف ایکس انواع دکمههای کنترلی را میبینیم که برای فعالسازی آپشنها به کار میروند.
طراحی فونیکس FX
در طراحی ماشین فونیکس FX از خطوط تیز بسیاری استفاده شده و جلوپنجره این خودرو از نوع بزرگ و ماتریسی است. دی لایتهای فونیکس FX تی شکل هستند و چراغهای جلو به صورت ال ای دیهای جدا از هم کار شدهاند که ترند طراحی ماشین روز دنیا محسوب میشوند. یک سری خطوط قرمز هم در جاهای مختلف فونیکس اف ایکس مانند جلوبندی، آینه بغلها و نقاط دیگر به کار رفته است که باعث میشود ماشین، حالت اسپرتتری به خود بگیرد. رینگهای ماشین 18 اینچی هستند و قسمت پلاستیکی دور چرخهای ماشین فونیکس FX نمای ماشین را آفرودیتر میکند. البته همانطور که گفته شد، این خودرو تک دیفرانسیل بوده و برای آفرود ساخته نشده است. چری در نمایشگاه گوانگژو 2021 اعلام کرد که برای طراحی اومودا 5 یا همان فونیکس اف ایکس از نظرات کاربران در 30 کشور مختلف بهره برده است. نتیجه کار طراحان چری و خلق اومودا 5 براساس این نظرات، یک کراساوور کامپکت جالب و ترکیبی است. در ظاهر خارجی فونیکس FX میتوان ترکیبی از طراحی شرقی و غربی را به وضوح مشاهده کرد و جلوپنجره خودرو نیز همانند اتومبیلهای اسپرت آمریکایی با فرم عریض طراحی شده است. اگر به چری اومودا 5 نگاه کنید، ترکیبی از زبان طراحی خودروهای مختلف را در آن خواهید دید. به طور مثال فرم کلی بدنه ماشین فونیکس FX به کراساوورهای اسپرت کرهای و ژاپنی شباهت دارد. تریم دو رنگ آن شما را یاد کراساوورهای اروپایی همچون محصولات سیتروئن میاندازد. فرم طراحی قسمت عقب ماشین فونیکس FX بیشباهت به کراساوورهای اسپرت آلمانی نیست.
عکس فونیکس FX در پیست اگر از بغل به ماشین فونیکس FX دقت کنید متوجه میشوید که طراحی خودرو، حالت شناور دارد و همه خطوط در نهایت در ستون C جمع شده است. طراحی چراغهای عقب بسیار تیز است و کمی از بدنه ماشین فاصله گرفته است که البته طراحی متفاوتی به نظر میرسد و باعث می شود اورهنگ (حد فاصل نوک و دماغه ) عقب ماشین فونیکس اف ایکس، بیشتر دیده شود. اسپویلر ماشین FX به صورت اختصاصی این ماشین طراحی شده است و از خطوط قرمز در آن استفاده شده است. در نهایت قسمت جلو فونیکس FX یا همان چری اومودا 5 نیز شبیه به محصولات جدید جنرال موتورز به نظر میرسد. بنابراین میتوان گفت که طراحی خارجی فونیکس FX ، یک طراحی بین المللی است. فونیکس FX از نظر طول و عرض به کراساوور خانوادگی چری یعنی تیگو 7 پرو شباهت دارد، اما ارتفاع آن کمتر است.
مشخصات فونیکس FX
ماشین فونیکس FX در ابتدا با دو تیپ فونیکس FX اکسلنت و فونیکس FX پرمیوم وارد بازار ایران شده است که هر تیپ مشخصات فنی و امکانات رفاهی متفاوتی نسبت به تیپ دیگر دارد. در تیپ اکسلنت فونیکس FX از موتور 1.5 لیتری توربوشارژر و نام آشنای چری استفاده شده است که به همراه گیربکس اتوماتیک CVT با 9 دنده مصنوعی عرضه میشود. در واقع مشخصات این تیپ با فونیکس تیگو 7 پرو مشابه است و بنابراین پیشرانه یاد شده از سیستم تزریق غیرمستقیم سوخت یا MPi بهره میبرد. فونیکس FX اکسلنت در تعداد بسیار محدودی روانه بازار شد و پس از عرضه تعداد اندکی از این تیپ، تولید آن متوقف شد. علاوهبر اشتراک قوای فنی با تیگو 7 پرو، سیستم تعلیق عقب تیپ اکسلنت فونیکس FX از نوع یکپارچه است. اعداد اعلام شده برای راندمان فونیکس FX اکسلنت 156 اسب بخار قدرت و 230 نیوتن متر گشتاور هستند.
عکس موتور فونیکس fx مشخصات فونیکس FX پرمیوم که در واقع تیپ گرانتر و مجهزتر این خودرو محسوب میشود با مشخصات فنی تیگو 8 پرو مشترک است. بنابراین پیشرانه 1.6 لیتری توربوشارژر با تزریق مستقیم سوخت را در فونیکس اف ایکس تیپ پرمیوم مشاهده میکنید که با گیربکس هفت سرعته دو کلاچه جفت شده است. سیستم تعلیق محور عقب در فونیکس FX پرمیوم نیز از نوع چند اتصالی یا مولتی لینک است. حداکثر توان و گشتاور تیپ پرمیوم به 197 اسب بخار قدرت و 290 نیوتن متر میرسد. همچنین به دلیل وجود گیربکس دو کلاچه، شتابگیری بهتری نسبت به نسخه اکسلنت دارد و در واقع باید گفت، شتاب فونیکس FX اعجابآور است. این خودرو به نوعی یکی از پر شتابترین کراساوورهای داخل ایران به شمار میرود. رکورد شتاب 0 تا 100 فونیکس FX پرمیوم در شرایط مختلف عمدتاً کمتر از 8 ثانیه بوده که بسیار رضایتبخش است. شما میتوانید آخرین اخبار خودرو مربوط به ماشین فونیکس FX یا سایر ماشین ها را در خودرو بانک دنبال کنید.
ابعاد ماشین فونیکس FX را برای علاقمندان به این ماشین، در جدول زیر آورده ایم.
نوع بدنه | کراس اوور |
حجم پیشرانه | 1598 سی سی |
حجم صندوق عقب | بین 295 تا 350 لیتر |
طول | 4400 میلیمتر |
عرض | 1830 میلیمتر |
ارتفاع | 1585 میلیمتر |
فاصله محوری | 2630 میلیمتر |
تعداد سرنشین | 5 نفر |
حداکثر گشتاور | 290 نیوتون بر متر |
حجم باک | 51 لیتر |
امکانات و تجهیزات فونیکس FX
همانطور که در قسمتهای قبل اشاره شد، فونیکس FX در ابتدا با دو تیپ اکسلنت و پرمیوم وارد بازار ایران شد. اکثر نسخههای تولیدی از تیپ مجهزتر و گرانتر پرمیوم بوده و هماکنون نیز تنها همین نسخه به تولید میرسد؛ از این رو مبنای مقایسه، امکانات تیپ پرمیوم خواهد بود. امکانات ایمنی این خودرو یعنی فونیکس FX پرمیوم عبارتند از: سنسور نور و باران، سیستم کنترل پایداری و کنترل کشش، رادار تصادف جلو و عقب، رادار نقطه کور، رادار تغییر خط، قابلیت استارت از راه دور، ترمز کمکی، ترمز پارک برقی، 6 کیسه هوا و اتوهلد.
کنسول میانی فونیکس FX تجهیزات رفاهی فونیکس FX پرمیوم نیز پرتعداد هستند. این خودرو به نورپردازی داخلی 64 رنگ، فرمان برقی به همراه دکمههای کنترلی، سیستم پخش سونی با هشت بلندگو به همراه نمایشگر 12.3 اینچی، دوربین عقب و دوربین 360 درجه، صفحه کیلومتر دیجیتال، سیستم ورود و استارت بدون کلید، صندلیهای برقی به همراه سردکن صندلی، تریم چرمی، آینههای جانبی تاشو برقی به همراه گرمکن و سانروف با سقف پانوراما مجهز است. خودرو بانک، وبسایت تخصصی خودروهای موجود در ایران محسوب میشود که تمام اطلاعات ماشین فونیکس FX را در اختیار شما قرار میدهد.
از نظر کلاس بدنه، میتوان گفت که رقیب اصلی فونیکس FX در ایران دیگنیتی پرستیژ خواهد بود. این دو خودرو از نظر سبک طراحی و همچنین ابعاد، شباهت بسیار زیادی به یکدیگر دارند. دیگنیتی پرستیژ در بحث قوای فنی عملکرد بهتری از خود ارائه میدهد، در حالی که فونیکس FX با تکیه بر تجهیزات ایمنی و آپشنهای خود، رقیب را به چالش میکشد. از رقبای هم قیمت فونیکس FX نیز نباید غافل شد. لاماری ایما و هایما 8S دو رقیب هم قیمت فونیکس FX هستند که هر کدام، ویژگیهای منحصربه فردی دارند. لاماری ایما یک کراساوور محبوب با طراحی زیبا است که طرفداران بسیاری در بازار ایران دارد. از سوی دیگر هایما 8S نیز با تکیه بر شبکه خدماتی گسترده ایران خودرو، محصول مدیران خودرو را به رقابت دعوت میکند. بنابراین آنچه طی سالهای اخیر دیده میشود، نبرد میان فونیکس FX با رقبای متعدد مونتاژی از سایر شرکتهای خودروسازی است.