موضوعات داغ

ماشین اطلس سایپا (اطلس G)

(3.2/5) 295 رای

سایپا طی دو دهه اخیر، رهبر بازار خودروهای اقتصادی در ایران بوده است. این شرکت در ابتدا محصولات خانواده پراید را با تنوع گسترده به بازار عرضه کرد و پس از آن تیبا و تیبا 2 را جایگزین آن‌ها نمود. پس از مدتی نیز کوییک و ساینا به عنوان نسخه‌های فیس‌لیفت تیبا و تیبا 2، جایگزین نسل اول خود شدند. اکنون نیز این شرکت قصد دارد با معرفی خودروهایی همچون سایپا اطلس و خودروی سهند، روند تولید خودروهای اقتصادی را ادامه دهد. نخستین تصاویر اطلس سایپا در آذرماه 1401 منتشر شدند و انتظار می‌رود ماشین اطلس سایپا طی سال 1402 به بازار عرضه شود. سایپا اطلس در واقع نمونه فیس‌لیفت کوییک است که همراه با امکانات بیشتر و پیشرانه بازنگری شده به بازار می‌آید. البته همان‌طور که انتظار داریم، خودرو اطلس از کوییک گران‌تر خواهد بود! در ادامه با بررسی خودرو اطلس همراه خودروبانک، مرجع اخبار خودرو باشید.

0 km/h
حداکثر سرعت
6.9 liter/100km
مصرف سوخت
1497 cc
حجم موتور

مشخصات اطلس سایپا (اطلس G)

کلاس بدنه
هاچ بک
انتقال نیرو
دیفرانسیل جلو
نوع جعبه دنده
5 سرعته دستی یا CVT
حداکثر توان
90 اسب بخار
تنفس موتور
تنفس طبیعی
تعداد سیلندر
4 سیلندر

فیلم بررسی اطلس سایپا (اطلس G)

مزایا و معایب اطلس سایپا (اطلس G)

مزایا

قیمت اقتصادی، مصرف سوخت مناسب

معایب

پیشرانه ضعیف

بررسی اطلس سایپا (اطلس G)

برای بررسی سابقه سایپا اطلس، بایستی از جد بزرگ آن یعنی تیبا 2 آغاز کنیم. چند سال پس از معرفی نسخه صندوقدار تیبا، سایپا در سال 1393 نسخه هاچ‌بک آن را با نام تیبا 2 و قیمت بیشتر نسبت به نسخه هاچ‌بک روانه بازار کرد. اصلاحات ظاهری تیبا 2 سبب شد تا از این خودرو در بازار به شدت استقبال شود. چهار سال بعد یعنی در سال 1397، سایپا نسخه فیس لیفت تیبا 2 را با نام کوییک به بازار عرضه کرد که در واقع نمونه هاچ‌بک ماشین ساینا محسوب می‌شد.

عکس ماشین اطلس از نمای جلوعکس ماشین اطلس از نمای جلو

تیبا 2 و کوییک تا سال 1398 موفقیت‌های نسبی را به دست آوردند اما رشد گسترده فروش این خودرو پس از توقف تولید پراید رخ داد. در نهایت سایپا نیز تولید تیبا 2 را به مرور کاهش داد تا به جای آن بر عرضه مدل‌های متنوع کوییک تمرکز کند. این شرکت با معرفی سایپا اطلس در پاییز 1401، نسل جدید خودروهای اقتصادی را به تصویر کشید و انتظار می‌رود از این پس شاهد یک جابجایی در سبد ماشین های سایپا باشیم. کوییک اکنون محصول ارزان‌قیمت و جایگزین تیبا 2 است، در حالی که خودرو اطلس سایپا با امکانات و تجهیزات بهتر یک رده بالاتر را به خود اختصاص داده است.

داخل اطلس سایپا (اطلس G)

نخستین تصاویری که از خودرو اطلس سایپا منتشر شدند، تنها به ظاهر خارجی خودرو می‌پرداختند و تصوری از نمای داخلی برای ما فراهم نمی‌کردند. با این حال اگر تصاویر رونمایی اطلس ماشین در نمایشگاه‌های خودرو را مشاهده کنیم، می‌توانیم تصویری از فضای داخلی این خودرو را در ذهن خود مجسم کنیم. بر اساس گفته علیرضا مصدقی مدیر پروژه اطلس، برای طراحی شکل ماشین اطلس از پوزه کوسه الهام گرفته شده است. همانند فضای خارجی سایپا اطلس، فضای داخلی آن نیز نسخه تغییر یافته کوییک محسوب می‌شود. بخش بالایی داشبورد با رنگ کرم مزین شده است و به جای نمایشگر دیجیتال ساده، یک نمایشگر لمسی بزرگ قرار گرفته است که پیش از این در کوییک اتوماتیک نیز مورد استفاده قرار گرفته بود. فرمان خودرو اطلس نیز از همان نوعی است که در کوییکs یا ساینا S مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای آشنایی بیش‌تر با ساینا اس می‌توانید به صفحه مشخصات ساینا s مراجعه کنید. طراحی دریچه‌های تهویه نیز تا حدی تغییر کرده است اما قسمت میانی داشبورد که محل قرارگیری سیستم صوتی و سیستم تهویه است، همچنان با سایر محصولات خانواده کوییک و ساینا مشابهت دارد.

عکس اطلس سایپا شامل نمای دریچه های تهویه و مانیتورعکس اطلس سایپا شامل نمای دریچه های تهویه و مانیتور

از آن جایی که پلتفرم سایپا اطلس با کوییک یا تیبا 2 تفاوتی ندارد، بنابراین انتظار داریم که فاصله بین دو محور این خودرو نیز همچنان 2412 میلیمتر باشد که برای یک هاچ‌بک کوچک قابل قبول خواهد بود. در واقع سایپا اطلس و کوییک به عنوان رقبای اصلی پژو 206 تیپ 2، فضای پای بیشتری را در کابین ارائه می‌دهند در حالی که فضای صندوق بار آن‌ها نسبت به پژو 206 اندکی کمتر است. حجم صندوق عقب اطلس با افزایش 60 لیتری نسبت به کوییک به 285 لیتر افزایش پیدا کرده است.

طراحی اطلس سایپا (اطلس G)

بررسی طراحی خارجی سایپا اطلس را می‌توان در یک عبارت خلاصه کرد: فیس‌لیفت فیس‌لیفت‌ها! در واقع سایپا اطلس نسخه فیس لیفت سایپا کوییک محسوب می‌شود که خود این خودرو نیز نسخه فیس لیفت تیبا 2 بود. بنابراین می‌توان گفت که سایپا اطلس نسل سوم تیبا ۲ است که در سال 1402 و حدودا ده سال پس از معرفی نسخه اصلی، به بازار عرضه خواهد شد.

اطلس

طراحان شرکت سایپا برای خلق خودروی اطلس سایپا از الگوهای محبوب بین‌المللی استفاده کرده‌اند. در نمای جلو ظاهری شبیه به خودروهای کیا و هاچ‌بک‌های فورد همچون فورد فیستا را مشاهده می‌کنیم که نصب آن‌ها روی یک خودرو اقتصادی ایرانی، برای مشتریان داخلی تا حدودی جذاب خواهد بود. در نمای عقب ماشین اطلس نیز یک بازآفرینی کامل از رنو تالیانت یا نسل سوم رنو لوگان را مشاهده می‌کنیم که البته در مقایسه با چراغ‌های عقب کوییک، بسیار زیباتر ارزیابی می‌شود. همانند اکثر فیس‌لیفت‌ها، نمای جانبی سایپا اطلس در مقایسه با سایپا کوییک تغییر خاصی را تجربه نکرده است. سایپا اطلس همانند کوییک r با تریم دو رنگ بدنه به تولید می‌رسد تا جذابیت بیشتری برای مشتریان جوان داشته باشد.

مشخصات اطلس سایپا (اطلس G)

تاکنون دیدیم که سایپا اطلس در نمای خارجی و داخلی، نسخه فیس‌لیفت ماشین کوییک محسوب می‌شود و بنابراین توقعی نداریم که سایپا پیشرانه جدیدی را برای استفاده در این خودرو معرفی کند. اجازه دهید مشخصات خودرو اطلس را کامل تر بررسی کنیم. موتور در نظر گرفته شده برای سایپا اطلس نیز همان پیشرانه نام آشنای M15 است، با این تفاوت که این پیشرانه نیز همانند ظاهر خارجی و داخلی اطلس، اندکی بهبود یافته است.

اطلس

کد دقیق پیشرانه سایپا اطلس،M15GSI است. سیستم GSI یا راهنمای تعویض دنده، به کاربر کمک می‌کند تا بهترین دنده را در هر زمان انتخاب کند و به طور همزمان مصرف سوخت و راندمان خروجی بهینه‌ای دریافت کند. از دیگر تغییرات پیشرانه M15GSI نسبت به نسخه عادی موتور M15، می‌توان به نصب سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ یا VVT و دریچه گاز برقی اشاره کرد که افزایش اندکی را در راندمان این پیشرانه به همراه داشته‌اند. در نتیجه موتور سایپا اطلس جی می‌تواند حدود 94 اسب بخار قدرت و 138 نیوتن‌متر گشتاور تولید کند. در صورتی که وزن سایپا اطلس جی نسبت به کوییک افزایش قابل توجهی را تجربه نکرده باشد، با یک هاچ‌بک اقتصادی سریع از سایپا روبرو خواهیم بود. همانند کوییک، گیربکس پنج سرعته دستی نیز در اطلس وظیفه انتقال قدرت به چرخ‌های جلو را برعهده دارد. سایپا ادعا کرده است که مصرف سوخت اطلس نسبت به کوییک حدود 7 درصد بهبود یافته است، بنابراین انتظار داریم تا مصرف ترکیبی اطلس حدود 6.5 لیتر در صد کیلومتر برآورد شود. در کل مشخصات خودرو اطلس به نسبت کوییک تغییر چشمگیری نداشته است و تنها اندکی بهبود یافته است.

مشخصات فنی اطلس سایپا (اطلس G)

نام خودرو
اطلس
کشور سازنده
پرچم کشورایران
سال (طراحی)
1402
موتور
4 سیلندر 8 سوپاپه
حجم موتور
1497 سی سی
تنفس موتور
تنفس طبیعی
انتقال نیرو
دیفرانسیل جلو
حداکثر قدرت
90 اسب بخار در 5250 دور در دقیقه
حداکثر گشتاور
137 نیوتن متر در 4000 دور در دقیقه
جعبه دنده
5 سرعته دستی یا CVT
شتاب 0 تا 100
-
حداکثر سرعت
-
وزن
-
اندازه (میلیمتر)
4020 طول - 1685 عرض - 1540 ارتفاع
فاصله بین دو محور
2410 میلیمتر

مصرف سوخت ماشین اطلس سایپا (اطلس G)

  • داخل شهر
  • خارج از شهر
  • ترکیبی
  • حجم باک
  • استاندارد آلایندگی
  • میزان تولید CO2
  • استاندارد امنیت
  • -
  • -
  • 6.9 لیتر در هر صد کیلومتر
  • 41 لیتر
  • یورو 5
  • -

امکانات و تجهیزات اطلس سایپا (اطلس G)

همانند بخش پیشرانه، سایپا اطلس در بخش امکانات و تجهیزات نیز با بهبودهایی همراه بوده است. از جمله امکانات قابل توجهی که به سایپا اطلس در مقایسه با سایپا کوییک اضافه شده‌اند، می‌توان به سیستم ورود و استارت بدون کلید، سیستم کنترل پایداری و کروز کنترل اشاره کرد. همچنین رادار نقطه کور، سیستم کمک به حرکت در سربالایی و سانروف نیز از دیگر امکانات آپشنال خودرو اطلس خواهند بود که احتمالا در نسخه اتوماتیک قابل دسترسی هستند.

اطلس

سایر آپشن های خودروی اطلس نیز شامل این موارد می‌شوند: سنسور نور و سنسور باران، سنسور پارک عقب، فرمان برقی به همراه دکمه‌های کنترلی، سیستم نمایشگر فشار باد تایرها، سیستم تهویه دیجیتال، سیستم چندرسانه‌ای به همراه نمایشگر و دوربین عقب. در جدول زیر مشخصات انواع کاشین جدید سایپا اطلس در تیپ های مختلف را با یکدیگر مقایسه می کنیم:

تيپ تیپ ۲ تیپ ۲ تیپ ۱ تیپ ۱
نوع E G L S
تجهيزات ايمنی
ترمز ESC+TCS+HSA+ABS+EBD+BAS
چراغ ترمز اضطراری (ESS Function)
کیسه هوای راننده و سرنشین جلو
سیستم ضدسرقت (Immobilizer)
هشدار دهنده امنیتی
هشدار نبستن کمربند راننده
کمربند ایمنی با مکانیزم کاهنده نیرو
امکانات رفاهی
سیستم تهویه مطبوع نیمه اتوماتیک
نشانگر تعویض دنده G
نگهدارنده صندلی کودک در صندلی عقب (ISO FIX)
سنسور پارک دنده عقب
قابلیت تنظیم ارتفاع چراغ‌های جلو (دستی)
سیستم محاسبه سفر
مه‌شکن جلو و عقب
چراغ‌های همراهی تا درب منزل
چراغ روشنایی روز (DAY LIGHT)
صندلی سرنشین جلو ۴ حالت دستی
صندلی راننده ۶ حالت دستی -
رادیو پخش بلوتوث + AUX + USB - - -
صندلی عقب تا شو - -
تجهیزات اختصاصی
غربیلک فرمان D-TYPE
سیستم نمایش کنترل باد تایرها (TPMS)
چراغ روشنایی اتوماتیک (Auto Light)
باربند اسپرت
دستگیره آسان بازشو
نشانگر سرویس دورهای EPS
سیستم ناوبری - نقشه آفلاین
MIRROR LINK
قابلیت شارژ موبایل USB
مولتی مدیا با نمایشگر ۷ اینچ -
دوربین دید عقب -
کنترل صدا از روی فرمان -
صندلی با روکش چرم -
آینه جانبی با قابلیت تاشو برقی -
آنتن سقفی کوسه‌ای -
تریم داخلی دو رنگ -
کروز کنترل و محدودکننده سرعت - -
سیستم استارت دکمه‌ای و ورود بدون کلید PEPS - -
سانروف - -
GLOBAL CLOSING - -
بدنه با سقف رنگی متمایز همراه با ملحقات رنگی - -
صندلی راننده ۲حالت برقی با گرمکن - - -
شیشه دودی عقب - - -
سنسور باران - - -
تویتر ۲ عدد - - -
تشخیص نقطه کور BSD - - -

امکانات اطلس سایپا (اطلس G)

کیسه هوا
کیسه هوای راننده و سرنشین جلو
سیستم صوتی
صفحه نمایش 7 اینچی
ترمز و پایداری
ترمز جلو دیسکی و عقب کاسه ای، ABS، EBD، BAS، HSA، TCS، ESC
دیگر امکانات
سیستم کنترل باد لاستیک ها TPMS - تهویه مطبوع اتوماتیک - روکش پارچه ای یا چرمی - تریم دو رنگ داخلی - سانروف - دوربین عقب

رقبای اطلس سایپا (اطلس G) در بازار

خودروهای اقتصادی سایپا همچون کوییک و تیبا 2، همواره رقبای جدی پژو 206 محسوب می‌شدند. با تغییر سبد محصولات دو شرکت، اکنون دو جین رقیب را در بازار هاچ‌بک‌های اقتصادی می‌توان مشاهده کرد. نخست کوییک و کوییک R هستند که رقبای جدی پژو 206 تیپ 2 محسوب می‌شوند. در سوی دیگر سایپا اطلس به رقابت با محصول جدید ایران خودرو یعنی پژو 206 تیپ 3 با سقف شیشه‌ای مشغول خواهد شد، در حالی که می‌توان این خودرو را به عنوان رقیبی برای پژو 207 نیز تصور کرد. برگ برنده سایپا اطلس در مقابله با محصولات ایران خودرو، امکانات ایمنی استاندارد همچون سیستم کنترل پایداری است که وجود آن برای تمامی خودروها الزامی محسوب می‌شود. سایپا وعده داده است تا اطلس را در قالب 4 تیپ به تولید برساند و در صورت عملی شدن این وعده، گروه بزرگی از مشتریان قادر به خرید اطلس خواهند بود. اطلس یک فیس لیفت اساسی از کوییک است. در بحق مشخصات فنی، تغیرات مهمی انجام شده تا اطلس حرف های بیشتری برای گفتن داشته باشد. از طرف دیگر در آپشن ها نیز اطلس به مراتب امکانات و امکانات بهتری را نسبت به کوییک ارائه می کند. نظر شما درباره ماشین اطلس سایپا چیست؟ در این بررسی به سراغ ماشین اطلس سایپا رفتیم. خودرویی تازه وارد که قرار است بخش عمده ای از سبد محصولات شرکت سایپا را به خود اختصاص دهد. در پایان از شما دعوت می کنیم نظر خود را درباره اطلس سایپا با ما به اشتراک بگذارید. به نظر شما اطلس سایپا ارزش خرید دارد؟

قیمت و نمایندگی

  • قیمت
  • نمایندگی
  • - - بروز رسانی در چهارشنبه 9 آبان
  • سایپا

سوالات متداول

پیشرانه سایپا اطلس چه مشخصاتی دارد؟

زیر کاپوت اطلس موتور ارتقا یافته M15 قرار دارد که حداکثر 94 اسب بخار قدرت و 138 نیوتن متر گشتاور تولید می‌کند. این پیشرانه به سیستم زمان‌بندی متغیر سوپاپ ها مجهز است

سیستم انتقال قدرت سایپا اطلس از چه نوعی است؟

جعبه دنده پنج سرعته دستی یا اتوماتیک CVT، وظیفه انتقال قدرت را در سایپا اطلس برعهده دارد

سایپا اطلس برای چه نوع استفاده‌ای مناسب است؟

سایپا اطلس یک خودرو کوچک شهری است و برای استفاده در مسیرهای درون شهری مناسب خواهد بود

نظرات کاربران

49 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

1401/10/1
جلوپنجرش رو از مدل های آ ام گ مرسدس بنز بخصوص مدل شاسی بلند جی ال ای ۶۳ کپی کرده تا همون ابهت رو حتی یه پله بالاتر تداعی کنه 🤥🤢🤮
1401/12/28
خطوط جلو پنجره رو از عمودی ب افقی تغییر بدید
فوق العاده میشه
1402/1/6
طراحی جلوش خیلی زشته! ولی عقبش رو دوست دارم
1402/7/5
منم عاشق عقبم
1402/1/6
چرا سایپا دست از سر این موتور M15 بر نمیداره! یعنی موتور دیگه ای نیست که روی این بذارن؟
1402/1/18
امیدوارم فروردین پیش فروش را شروع کنند
1402/1/26
شاهين که داشتیم اینو اسمشو میزاشتن آریا
1402/1/27
آریا اومده
1402/2/20
تو مشخصات نوشتید 4 سیلندر 16 سوپاپه در حالی که 4 سیلندر 8 سوپاپه است فعلا فقط موتور ME16 داری 16 سوپاپ هست
موتور اطلس 8 سوپاپ هست که سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ داره
1402/2/28
قیمتش چی شد
1402/3/2
جلو خودرو زیبایی بخصوصی ندارد ولی در عقب خودرو زیبایی بخصوصی دارد
1402/3/3
طراحی جلوش اون قدر ها هم خوب نیست ولی طراحی عقبش به خاطر طرح جدید چراغ ها مقداری جذاب هست
در ضمن ای کاش سایپا این ماشین رو با موتور جدیدME16 هم عرضه کنه چون دیگه خسته شدم از بس سایپا با موتور تکراری و قدیمی شده داره ماشین های جدیدشو میسازه
امکاناتش هم به خصوص تو مدل اتومات قابل قبول هست
1402/3/5
با سلام لطفاً قیمت اطلس رادربازار وکارخانه درج کنید تا راحت تر اناخاب کنیم
1402/3/8
امروز یکی از همکارام برام توضیح میداد که میخاد اطلس ثبت نام کنه. قیمتش هم احتمالا بیاد توبازار کمتر از 350 میلیون نیست شایدم بیشتر
1402/3/8
امروز یکی از همکارام برام توضیح میداد که میخاد اطلس ثبت نام کنه. قیمتش هم احتمالا بیاد توبازار کمتر از 350 میلیون نیست شایدم بیشتر
1402/3/10
حاجی این همون کوئیک که😂😂😂😂😂😂😂
1402/3/10
باز خوبه حداقل یکی نقشه هوشمند روش گذاشت
1402/3/16
قشنگه ولی اسکی رفته از فورد فیستا 2014
1402/8/1
برو تو اینترنت ببین شبیه فورد فیگو بلو هستش
1402/3/29
تیبا ساینا کوییک سهند اطلس. همه اینا اتاقشون گرد هستش. اگه یه کم زاویه دار درست میکردن قشنگ میشد. اینطوری ادم یاد قارچ میوفته.
1402/4/13
صورت زیبا نیاید هیچ کار ، ای برادر سیرت زیبا بیار . متأسفانه این خودرو بجا اینکه به قدرت و ایمنی اهمیت داده باشد ، به ظاهر بزک کرده اهمیت داده.
1402/4/21
سلام تو رو خدا یکم جثه این ماشین بزرگتر کنید.😭😭
1402/5/9
دوستان من این ماشینو با رنگ ابی و با پلاک گمرک توی تهران دیدم این یعنی تو بازار میاد
1402/6/25
با جرعت میتونم بگم بهترین ماشین هاچ ایرانی میشه و بشدت محبوب میشه
1402/6/30
داداش من نمی‌دونم چرا آنقدر اتاق ماشین ها را سایپا کوچک می سازه ای کاش بزرگتر می ساخت تا مناسب خانواده بشود
1402/7/8
باتشکر از خودرو بانک عالی هستید
1402/7/21
سلام . بنظر من در مورد طراحیش طراحی عقب عالی - طراحی جلو باید مقداری چراغ جلو کوچکتر شود و به قول دوستمون خطوط عمودی جلو پنجره افقی شود و بدنه ماشین از حالت تخم مرغی به خطوط شکسته و یکم کشیده تر تغییر کنه عالی میشه!در مورد موتورش کلا سایپا موتورهای خوب و کم استهلاکی داره و بنظرم تنها برگ برنده سایپا نسبت به ایرانخودرو همینه!حالا موتورشم به خاطر زمانبندی متغییر سوپاپها کمی قویتر شده و از پس هیکل خودرو به خوبی بر میاد و ای کاش سایپا یه فکر اساسی هم بابت دریچه گاز برقی و کپ وحشتناک ماشین میکرد و اگه برطرف نمیشه همون سیمی بذاره . با تشکر از همه
1402/7/21
سلام
فکر نمیکنید این مبلغ براش زیاده بدنه که همون کویک فقط یه مقداری امکانات جزیی اصافه شده قیمتش بالاست خیلی برای خودروی جدید زیاده
1402/7/25
مثل همیشه قیمت بالا و کیفیت پایین .
1402/8/3
سلام قیمتش چنده
1402/8/19
نمای جانبیش که می بینم حالم بهم می خوره نوع طراحی جلو عقب اطلس جوریه که باید نمای جانبی حجیم تر باشه بهش بخوره نه همون نمای جانبی کوییک
خلاصه هر خرع پالانش دیگریست
1402/8/23
هنوز نمای جلو و عقب کوییک از اطلس قشنگتر هست.
1402/8/26
سلام چرا ازرینگ فولادی استفاده شده
1402/10/2
سلام جناب ها کدومتون سوارش شدید بگین خوبه یا بد راهنماییم کنید
1402/10/4
سلام تا حالا پشت کوییک نشستی ؟ همونه فقط یکم خوشگل تر . پلتفرم و بدنه و موتور همونه دیگه انتظار سواری دنا را که نباید داشته باشی . نظر شخصی خودم (( نمی ارزه )) . آدم همون کوییک ساده میگیره با هزینه خیلی خیلی کمتر آپشنالش میکنه .
1402/10/8
اینطور که معلومه از موتور پراید خسته نشدید
1402/10/8
ضخامت درارو فقط نگاه کن🤦🏻‍♂️
1402/10/9
درود یه سوال
بین ماشینای صفر و اونایی که قراره بیان(اطلس و آریا و سهند و کادیلا و tf21)کم مصرف ترین و کم خرج ترین کدومه؟
خودم به چند مورد رسیدم شما بگین کدوم بهتره
۱ tf21
۲کوییکgx
۳سهند
۴207tu3
1402/10/18
باید اسم اطلس را عوض کنند و بذارن کوییک 2 چون دقیقا همون بدنه و اتاق و پلتفرم هست . موقعی یه اسم جدید میذارن که جدای بحث موتور حداقل در ظاهر یه ماشین دیگه باشه مثل شاهین .
1402/10/27
این سری که فرصت ثبت نام ساینا ازدستم دررفت خداکنه اطلسه خیلی گرون نباشه ببینم چه خاکی باید بریزم
1402/11/1
جزیره اطلس
1402/11/2
متاسفم برای ایران ، نه تنها در صنعت خودرو ، از همه لحاظ اخه این چیه ساختید؟؟

مردم بیچاره
1402/11/6
یعنی خاک برسرتون ک بازم رو شاسی و پلت فرم تیبا و کویک ی ماشین مزخرف افریدید فکری ب حال شاسی پوست تخم مرغی خودروهاتون بکنید دوتا سرعت گیر باسرعت بری میترکه واقعا متاسفم هم برای سایپا هم ایرانخودرو
1402/11/6
پلتفرم این ماشین دیگه خیلی تکراری شده . طوری که سایپا دیگه تنوعی تو خودرو سازی به خرج نمیده ، (به جز شاهین).
1402/12/27
خطوط عمودی جلو پنجره را مثل سهند قرار بدید تا نمای جلو و عقب همگون شود
1403/1/27
چرقدرت موترو زیاد نمکنین به خارج از کشور باقیمت کمتر وجزییات قشنگتری داره میفروشین ولی برای خودمان اینجور نیست.......
1403/2/16
قطعا پاتوپای ۲۰۷میکنه شک نکنید.کلاماشینای سایپا کم خرجن من خودم همیشه خودروهای سایپاسوارمیشم واقعاکم خرجن
1403/2/26
سلام تمام ساینا وکوییک مصرف بالا هستش
1403/3/26
باز تو نمای جلو و عقب از کوییک بهتره ولی واقعا یه سری باگ های کوییک رو به ارث برده. به هر حال ماشین ایرانیه و واقعا هیچکس از سایپا توقع زیادی ندارند.