تا روزهای آینده دور جدید ثبت نام سامانه خودروهای وارداتی به پایان میرسد و در این دوره ۱۰ مدل جدید عرضه خواهد شد تا تعداد مدلهایی که در یک سال گذشتهی واردات به کشور آمدهاند به بیش از ۶۰ مدل و البته ۲۸ برند مختلف برسد.
حال سوالی که مطرح میشود این است که بعد از سالها ممنوعیت واردات و از سرگیری مجدد آن با شرایط جدید کدام یک از این مدلها و برندها ارزش خرید دارند؟
سادهتر بگوییم٬ سوال اصلی این است که آیا واردکنندگان٬ خودروهایی با کیفیت از برندهای شناختهشده و معتبر را انتخاب کردهاند یا مانند مونتاژ کاران فقط به برندهای چینی کمتر شناخته شده پرداختهاند؟
بررسی برندهای وارد شده
هرچند سقفهای تعیین شده برای واردات یعنی سقف ارزی ۲۰٫۰۰۰ یورویی و سقف حجم موتور ۲۵۰۰ سیسی مانع ورود بسیاری از مدلها شده ولی با همین سقفها نیز امکان واردات خودروهای با کیفیت وجود دارد.
به طور مثال در همین دوره از سامانه وارداتیها مدلهای بسیار خوبی مانند مزدا 3 و CX30 ٬ کیا اسپورتیج و K3 ٬ سه مدل از اشکودا و اپلهای موکا و کورسا در لیست انتخاب قرار دارند که خبر خوبی برای خریداران محسوب میشود. ولی در این میان(چه در این دوره و چه در دورههای گذشته) مدلهایی ارائه شدهاند که اگر از هر زاویهای به آنها نگاه کنیم واقعا توجیهی برای خریدشان پیدا نمیکنیم؛ همانطور که خریداران هم هنگام ثبت نام هیچ دلیلی برای انتخاب آنها پیدا نکردند و برعکس مدلهای دیگر حتی ظرفیت آنها به حد نصاب هم نرسید و شرکت وارد کننده مجبور به فروش خودروهایش خارج از سامانه شد. جالب است بدانید که در دورههای پیش خریداران برخی مدلهای چینی بعد از سه ماه خواب پولشان و به امید سود دهی سرمایهگذاریشان بعد از تحویل خودروهای خود در کمال ناباوری مجبور به فروش خودروی خود حتی پایینتر از عدد ثبتنامی شدند!
مزدا 3از چه خودروهایی استقبال نمیشود؟
مدلهایی با برندهای ناشناخته٬ مشخصات فنی و امکانات معمولی یا ضعیف٬ تعداد واردات معدود و خودروهایی با ابهام شدید در بحث خدمات و قطعات باعث عدم استقبال خریداران میشود. به طور مثال وارد کردن یک برند چینی آن هم با موتور هیبریدی و در تعداد بسیار کم مسلما هیچ رغبتی در خریدار ایجاد نمیکند که خودرویی را انتخاب کند که هم بازار خوبی ندارد و هم خدمات و قطعات و زیرساختهای ناکافی در آینده!
سخن پایانی
در یک سال گذشته مدلهای بسیار خوب و در مقابل مدلهای نامناسب و ضعیفی وارد بازار شده است.
حال باید این سوال را از واردکنندهی محترم پرسید که بنا بر چه دلایلی تصمیم به واردات این گونه خودروها با برندهای ناشناخته یا غیر محبوب و با کیفیت معمولی یا ضعیف را داشتهاند؟ همانطور که تا امروز برخی از شرکتها توانستهاند برندهای با کیفیت و محبوبی مانند تویوتا٬ آئودی٬ هوندا٬ فولکسواگن و ... را وارد کشور کنند انتظار میرود دیگر شرکتها نیز به انتخاب اینگونه برندها و مدلها بپردازند و از واردات خودروهای گمنام و کمکیفیت پرهیز کنند.