دبیر انجمن سازندگان قطعات خودرو، مازیار بیگلو، در گفتگو با خبرگزاری فارس ضمن یادآوری صادرات خودروهای ایرانی در دهه هشتاد خورشیدی به سایر کشورها، دنا پلاس را محصولی مناسب برای صادرات به کشورهای مستقل مشترکالمنافع اعلام کرد. کشورهای مستقل مشترکالمنافع یا CIS اتحادیهای از جمهوریهای سابق شوروی است که پس از استقلال اتحاد تجاری خود را حفظ کردهاند. روسیه، بلاروس و تاجیکستان برخی از اعضای این اتحادیه هستند.
دنا پلاس در حال حاضر یکی از خودروهای داخلی است که موفق به کسب استاندارد عدم آلایندگی یورو 5 شده است، بنابراین امکان صادرات آن به کشورهای بلوک شرق سابق وجود دارد. پیش از این سمند نیز در برخی کشورهای یاد شده عرضه شده بود. مازیار بیگلو اظهار امیدواری کرد در صورت موفقیت در صادرات دنا پلاس، میتوان ارز حاصل از صادرات خودرو را وارد چرخه اقتصاد کشور کرد.
فرآیندهای درونی اقتصاد و صنعت، محور انتقادات دبیر انجمن سازندگان قطعات خودرو بودند. به گفته بیگلو، تمام نظام اقتصادی کشور براساس فروش نهادههای خام بنیان نهاده شده و فرصتهای موجود در زمینه صادرات اقلامی همچون فولاد، خودرو و قطعات وابسته را از بین برده است. از سوی دیگر نظام اقتصادی کشور واحد پولی ریال را قبول ندارد و تمامی داراییها را براساس دلار قیمتگذاری میکند، به همین دلیل شرکتهای تولیدی به دنبال قیمتگذاری مواد اولیه نمیروند و اقدام موثری در این زمینه انجام نشده است.
دنا پلاس مشکلات یاد شده موجب شده تا قطعهسازان به صادرات قطعات توجهی نداشته باشند و تنها در حد مصرف نیاز داخلی تولید کنند. وی به میزان سهم دولت از صنعت فولاد و خودروسازی اشاره کرد و یادآور شد که دولت 100 درصد صنعت فولاد را در اختیار دارد اما سهم دولت در خودروسازی تنها 17 درصد است، به همین دلیل دولت با اعمال قیمتگذاری دستوری سعی کرده تا سود را به سمت صنعت فولاد حرکت دهد. این مورد یکی از موانع صادرات خودرو از کشورمان به بازار کشورهای همسایه طی سالهای گذشته بوده است. وی خاطر نشان کرد تامین ارز تنها از راه صنعت فولاد یا پتروشیمی امکان پذیر نیست، بلکه صنعت خودروسازی نیز میتواند ارزآوری داشته باشد.
بیگلو در بخش دیگری از سخنانش به چشمانداز 1404 صنعت خودرو اشاره کرد که هدف آن صادرات شش میلیارد دلار قطعه بوده است که به دلیل اعمال مجدد تحریمها و عدم اجرای برجام، تحقیق این هدف چندان قابل قبول به نظر نمیرسد. بخشی از این صادرات مربوط به قراردادهای مشترک خودروسازان با رنو و پژو بود که سی درصد از قطعات خودروهای این شرکت بایستی توسط قطعه سازان ایرانی تامین میشد. صادرات قطعات کشور طی سال گذشته 750 میلیون دلار بوده است که اکثر آنها را قطعات ریختهگری خام تشکیل میدادند.
دبیر انجمن سازندگان قطعات خودرو در پایان سخنانش به درآمد افراد شاغل در صنعت خودرو اشاره کرد. با توجه به ضعفی که طی چند سال گذشته گریبانگیر صنعت خودرو شده است، افراد با استعداد و متخصص که وارد حوزه خودروسازی میشوند، به دلیل درآمد اندک نسبت به سایر مشاغل دلسرد شده و زمینه فعالیت خود را تغییر میدهند. رابطه صنعت خودروسازی با دانشگاهها و شرکتهای دانش بنیان نیز ضعیف است و همین مساله سبب شده تا از نظر تکنولوژی در شرایط نامطلوبی قرار بگیریم، در حالیکه سالهای 1385 تا 90 این روند کاملا برعکس بود.