بررسی سورن پلاس
ماشین سورن پلاس یک سدان خانوادگی جادار است که که در نسخه سورن پلاس EF7 آن مجهز به موتور 1.7 لیتری می باشد که توانایی تولید حاکثر 113 اسب بخار را دارد. سورن پلاس EF7 با حداکثر سرعت 190 کیلومتر بر ساعت مصرف سوختی معادل 7 لیتر در هر صد کیلومتر را دارد. در مقابل سورن پلاس XU7P مجهز به موتور 1.8 لیتری می باشد که توانایی تولید حداکثر 146 اسب بخار را دارد. سورن پلاس XU7P با حداکثر سرعت 190 کیلومتر بر ساعت مصرف سوختی معادل 7 لیتر در هر صد کیلومتر را دارد. ایران خودرو ماشین های سورن پلاس جدید را همگی با موتور XU7P تولید می کند. ماشین سمند سورن پلاس همان طور که به آن اشاره شد، فیس لیفت سمند سورن و آن هم فیس لیفتی از خودرو سمند است. خودروی سمند در زمان ورود خود به بازار در دهه 80 شمسی، یکی از خودروهای نسبتاً به روزی بود که میتوانست با محصولات اقتصادی کرهای آن زمان به رقابت بپردازد؛ اما متأسفانه در طول سالهای اخیر، اسب محبوب ایرانی بهقدری خسته و آهسته به جلو گام برداشت که نه تنها کرهای ها با فاصله زیادی او را پشت سر گذاشتند، بلکه هر رقیب گمنام و تازه واردی توانست از او سبقت بگیرد، ولی داستان ماشین سورن پلاس فرق می کند. در این مدت مهندسان ایران خودرو همواره سعی داشتند با انواع و اقسام تغییرات جزئی و با پسوندهای مختلف نظیر EL، LX، SE، سریر، سورن، سورن پلاس و... به نوعی محصول قدیمی خود را بهروز و زنده نگه دارند. تلاشی که در نهایت به کمک بسته بودن بازار داخلی در خودرو سورن پلاس به موفقیت انجامید، اما کاملاً مشخص است که در مقیاس جهانی، تمامی این پیشرفت ها به هیچ عنوان کافی نبوده است. ماشین سورن (پدر ماشین سورن پلاس ) در راستای همین دیدگاه و به روزرسانی سمند متولد شد تا با جلوپنجره بزرگتر، چراغهای کشیدهتر، داشبورد متفاوت و پیشرانه ملی EF7 به نوعی نسخه جدیدتر، کامل تر و لوکس تر سمند پیر ایرانی باشد. از سال 1399 و در آخرین به روزرسانی، تغییرات دیگری روی این محصول انجام گرفت که به نام سورن پلاس بنزینی به بازار عرضه شده و جایگزین مدل ELX قبلی شد.
عکس سمند سورن پلاس سورن پلاس حاصل برخی تغییرات جزئی روی ظاهر بیرونی و کابین سورن ELX است. در واقع این محصول از نظر فنی تفاوتی با نسخههای پیشین خود ندارد و به غیر از اضافه شدن کروز کنترل و چند تفاوت جزئی دیگر، سایر اصلاحاتش به ظاهر اتومبیل محدود شده است. البته این موضوع در رابطه با سورن پلاس XU7P صدق نمی کند چرا که علاوه بر موتور تقیت شده آپشن هایی نیز به این ماشین اضافه شده است. از مهمترین تفاوتهای سمند سورن پلاس با سورن عادی میتوان به اضافه شدن برخی تجهیزات نظیر كروز كنترل و چراغهای روشنایی در روز، تفاوتهای جزئی ظاهری و بهبود وضعیت تریم داخلی کابین اشاره کرد که تمامی این موارد تغییراتی بسیار جزئی به حساب میآیند؛ اما در مجموع روی ظاهر کلی ماشین تأثیر مثبت گذاشتهاند و حال سورن پلاس، اندکی شیکتر و بهروزتر از سورن عادی به نظر میرسد.
داخل سورن پلاس
در داخل ماشین سورن پلاس هم تغییرات به موارد جزئی نظیر تعویض غربیلک فرمان با نمونه مشابه خودرو دنا، اضافه شدن MFD بهمراه Trip Computer بر روي پوسته بالايي کنسول مرکزی داشبورد (که اطلاعاتی نظیر دما و باز بودن درب ها را نمایش میدهد)، طرح و رنگ جديد روکش صندلي با دوخت قرمز، تغيير قطعات دکوراتيو داخلي و تودری ها، سردنده جدید و موکت کف با طرح خودرو دنا محدود شده است.
نمای داخل سورن پلاس در واقع تم کلی داخل سورن پلاس مشابه همان ماشین سورن عادی است که به نسبت طراحی کلاسیک سمند ساده، حالت جوان پسندانهتری دارد و اینک با اضافه شدن خطوط قرمز و غربیلک فرمان جدید، اندکی به جذابیتهای آن اضافه شده است. در خصوص فضاسازی هم باید گفت، سورن پلاس بنزینی همچون سایر اعضای خانواده سمند، هم بر روی صندلیها و هم داخل صندوق عقب فضای مناسب و کارآمدی در اختیارتان قرار میدهد که به راحتی پاسخگوی نیازهای معمول یک خانواده خواهد بود.
طراحی سورن پلاس
در طراحی سورن پلاس سعی شده است استاندارد های 85 گانه رعایت شود و برخی از این استاندارد ها در ظاهر ماشین نیز اثر گذاشته است. سورن به عنوان نسخه فیسلیفت شده سمند ساده به بازار عرضه شده بود، اما نتیجه این فیسلیفت چندان هم ایدهآل از کار در نیامد و به دلیل ناهماهنگی برخی از قسمتهای این خودرو، انتقادهایی به دنبال داشت. به همین دلیل در طراحی سمند سورن پلاس سعی شده است که این اشکالات بر طرف شود. در طراحی سورن در برخی زوایا مثل قسمت عقبی ماشین، نسبت به سمند پیشرفت اندک ولی عامه پسندی انجام شد، اما تغییرات اساسی دماغه حرف و حدیث بسیار و موافق و مخالف بسیاری داشت. در واقع فرم یکپارچه دماغه سورن همانند سورن پلاس در قیاس با طرح قدیمی و به قولی، دهه نودی سمند که در آن سپر زیر چراغها و جلوپنجره قرار میگرفت، مدرن تر به نظر میرسد ب، اما با این وجود حالت خاص چراغهای جلو و هارمونی نامناسب میان این قسمت با خطوط کناری و انتهای اتومبیل باعث شد که محصول نهایی در برخی قسمت ها از تناسب کافی برخوردار نباشد. اکنون سورن با هدف بهبود مشکلات قبلی یک بار دیگر زیر تیغ جراجی رفته و در نهایت ماشین سورن پلاس متولد شد.
تصویر نمای سه رخ سورن پلاس از عقب در طراحی بدنه سورن پلاس جدید با کمک گرافیک جدید چراغهای جلو و عقب، اضافه شدن دی لایت، تغيير رنگ جلوپنجره به مشکي براق، استفاده از طرح كروم روي نوار شيشههاي جانبي تغییرات عمده ای در ظاهر این ماشین انجام شده است و بسیاری از انتقاد ها رد شده است. در ماشین سمند سورن پلاس همچنین با نصب دستگيرههاي جدید دربها، نصب اسپويلر بر روي درب صندوق عقب و رینگهای جدید، شکل و شمایل به روزتری به خود گرفته تا مشکلاتش کمتر به چشم آیند. صد البته که این میزان جزئی تغییرات سورن پلاس ، آن هم بعد از این همه سال، شما را به وجد نخواهد آورد، اما در هر صورت کاچی به از هیچ است و همین که طراحان ایرانخودرو موفق شدهاند سورن پلاس را اندکی زیباتر از قبل کنند و همچون محصولات زانتیا 2 و PK و پژو 206 صندوقدار ، یک عقب گرد در طراحی صورت نگرفته است، جای شکر دارد. به طور خلاصه ماشین سورن پلاس با اینکه چهرهای در شأن و شخصیت یک محصول امروزی در سطح جهانی را ندارد و از بسیاری زوایا، قدیمی بودن زبان طراحی و حتی پلتفرم را فریاد میزند، اما در قیاس با سمند و نسخه قدیمی سورن، وضعیت بهتری پیدا کرده و اندکی زیباتر شده است.
مشخصات سورن پلاس
در بخش مشخصات فنی سورن پلاس ، دو نوع پبشرانه زیر کاپوت این سدان ایرانی قرار گرفته است. یکی پیشرانه معروف EF7 و دیگری XU7P که در تمامی سورن پلاس های جدید موتور دوم کار شده است. پیشرانه هایی که در قیاس با موتور قبلی سمند یعنی XU7 پیشرفت داشته و با 16 سوپاپ به همراه سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ (CVVT) ، تنفس بهتر و لرزش کمتری در دورهای بالاتر دارد. البته ناگفته نماند که موتور سورن پلاس به دلیل دستیابی به حداکثر قدرت و گشتاور در دورهای بالاتر، نسبت به موتور XU7 نیاز بیشتری به پر کردن دور موتور خواهد داشت. ضمناً پیشرانه EF7 و XU7P که از مشخصات سورن پلاس می باشد در قیاس با موتور قدیمی XU7 مقداری کم مصرفتر است، هرچند همچنان عدد اعلامی هفت لیتر در 100 کیلومتر برای رانندگی ترکیبی با حالت ایده آل و استاندارهای جهانی فاصله دارد.
موتور سمند سورن پلاس در خصوص تواناییهای حرکتی هم باید گفت، شتاب سورن پلاس تنفس طبیعی با هر دو موتور و گیربکس پنج سرعته دستی، حدود 12 است و میتواند شتاب گیری را تا سرعت 190 کیلومتر بر ساعت ادامه دهد که این اعداد برای یک سدان خانوادگی اقتصادی، کافی به نظر میرسند. البته همانطور که میدانید ماشین سورن ELX در نسخه توربو هم به بازار عرضه شده بود که از نظر تواناییهای حرکتی، یک سر و گردن بالاتر از نمونه های سورن پلاس با موتور تنفس طبیعی است، اما ایران خودرو به دلایلی به جای استفاده از پیشرانه توربوشارژ خود در نسخه جدید ماشین سورن پلاس ، موتور XU7P را روی آن قرار داد.
ابعاد سمند سورن پلاس را برای علاقمندان به این ماشین، در جدول زیر آورده ایم.
نوع بدنه | سدان |
حجم پیشرانه | 1645 cc و 1735 cc |
حجم صندوق عقب | 500 لیتر |
طول | 4534 میلیمتر |
عرض | 1735 میلیمتر |
ارتفاع | 1460 میلیمتر |
فاصله محوری | 2671 میلیمتر |
تعداد سرنشین | 5 نفر |
حداکثر گشتاور | 153 نیوتون بر متر, 146 نیوتون بر متر |
حجم باک | 63 لیتر |
امکانات و تجهیزات سورن پلاس
با توجه به فشارهای سازمان استاندارد مبنیبر رعایت استانداردهای 85گانه برای خودروهای تولیدی در داخل کشور، خودروسازان هم به ناچار مجبور به رعایت این استانداردها شدند که منجربه بهبود امکانات ایمنی خودروها شد. سورن پلاس نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در نسخههای جدیدتر علاوه بر امکاناتی نظیر کروز کنترل، نمایشگر مالتیمدیا، شیشههای دودی عقب، چراغهای روشنایی در روز و اضافه شدن سنسور سوم پارک در وسط سپر، به امکانات دیگری همچون کنترل کشش و پایداری، کنترل حرکت خودرو در سربالایی، سنسور پایش فشار باد تایرها، سنسور نور و باران، نشانگر تعویض دنده (GSI) و استاندارد برخورد با عابر پیاده نیز مجهز شده است. البته امکاناتی همچون کروز کنترل و نمایشگر مالتیمدیا در تیپ سورن پلاس فول به چشم میخورد و ایران خودرو در تیپهای ارزانتر ماشین سورن پلاس، از این آپشنها استفاده نکرده است.
برخی از رقبای سورن پلاس در خود خانواده ایران خودرو حضور دارند. مثلاً رانا پلاس که هرچند با اتاق کوچکتر و کیفیت متریال کابین پایینتر و امکانات کمتر، قادر نیست به خوبی سورن پلاس به خانواده ایرانی خدمات رسانی کند، اما در عوض ارزانتر است و مصرف سوخت کمتری هم دارد. همچنین در ادامه این رقابت درون خانوادگی میتوان به سراغ پژو پارس LX رفت که با وجود اینکه ظاهر قدیمی و امنیت پایینی دارد و همچنین توقف تولید شده است، همچنان طرفداران خاص خودش را دارد. با پول سمند سورن پلاس میشود به محصولات چینی نظیر برلیانس H230 یا همان نسخه صندوقدار سری 200 برلیانس هم فکر کرد. به خصوص که نسخه اتوماتیک H230 هم با قیمت مشابه خودرو سورن پلاس در بازار قابل خریداری است.
عکس سمند سورن پلاس از عقب همچنین برلیانس H230 موفق به دریافت پنج ستاره ایمنی از موسسه C-NCAP شده و خودروی نسبتاً ایمن و مطمئنی به نظر میرسد. اما با تمامی این صحبتها باید اعتراف کرد که این رقیب چینی به دلیل داشتن موتور کوچکتر، بازار دست دوم ضعیفتر، آپشنهای کمتر و مشکلات مربوط به گیربکسهای اتوماتیک AMT، حداقل در بازار ما نمیتواند تعداد زیادی از طرفداران سورن پلاس را از خرید خودرو محبوب آنها منصرف کند. از دیگر رقبای چینی سورن پلاس میتوان به جک J4 اشاره کرد که آن هم علیرغم کیفیت نسبتاً خوب و اتاق جادار، قیمت بالاتری نسبت به سمند سورن پلاس دارد و نمیتواند بازار سدان محبوب ایران خودرو را تهدید کند.