بیمه شخص ثالث با هدف حمایت از حقوق اشخاص آسیب دیده در سوانح رانندگی برای همه دارندگان وسلیه نقلیه (شامل سواری، مسافری، موتورسیکلت و ...) یک ضرورت برشمرده میشود و دامنه مخاطبین وسیعی را در برمی گیرد. از اینرو پیش از استفاده از هر نوع وسیله نقلیه میبایست بیمه نامه شخص ثالث و میزان اعتبار آن را برای پوشش دهی خسارت های مالی و جانی در برابر حوادث احتمالی پیشرو بررسی نمایید. منظور از شخص ثالث فرد (یا افرادی) است که توسط راننده مقصر دچار خسارت بدنی و مالی شده اند.
جدول حق بیمه شخص ثالث خودروهای سواری در سال 97
حق بیمه شخص ثالث
نکات مهم:
برخی از شرکت های خصوصی بیمه با اندکی تخفیف و کمی پایین تر از نرخ های اعلامی بیمهنامه صادر میکنند.
نرخ های درج شده فقط برای سال 97 است.
مبلغ دیه در سال 1397 و برای ماههای عادی 231 میلیون و برای ماههای حرام 308 میلیون تومان اعلام شده است.
ماههای حرام به ترتیب محرم، رجب، ذیالقعده و ذیالحجه هستند.
سقف پوشش جانی به اندازهی مبلغ دیه در ماه حرام است.
حداقل پوشش مالی به اندازه یک چهلم مبلغ دیه در نظر گرفته میشود.
حوادث جانی مربوط به راننده مقصر نیز تا سقف دیه در ماههای غیر حرام (عادی) یعنی تا 231 میلیون تومان تحت پوشش بیمه شخص ثالث قرار میگیرند.
عدم خسارت
از عوامل مهم تاثیر گذار بر قیمت نهایی حق بیمه و محاسبه قیمت بیمه شخص ثالث تخفیف عدم خسارت بیمه است؛ یعنی به نسبت تعداد سالهای عدم استفاده از بیمه شخصثالث به بیمهگذار تخفیف به صورت تصاعدی تعلق میگیرد. برای مثال اگر شخصی ۱ سال از بیمه شخصثالث خود استفاده نکرده باشد و در تصادفی مقصر شناخته نشده باشد، برای تمدید بیمهنامه شخصثالث خود در سال آینده مشمول ۵% تخفیف حق بیمه میشود. به همین ترتیب با افزایش تعداد سال های عدم خسارت، درصد تخفیف ثالث نیز افزایش مییابد. در قانون جدید تخفیف بیمه شخص ثالث این تخفیفات به جای ۸ سال، در ۱۵ سال اعمال میشود. تفاوت اعمال تخفیف عدم خسارت در قانون قبلی و جدید در جدول زیر قابل مشاهده است:
تخفیف بیمه شخص ثالث