بررسی هیوندای سانتافه
همانطور که اشاره شد، هیوندای سانتافه بخصوص در نسخه فول آپشن دو دیفرانسیل یک خودرو چند منظوره واقعی محسوب میشود. از نظر کیفیت سواری و ارگونومی کابین وضعیت قابل قبولی (به نسبت کلاس بدنه) دارد، در نسخههای فول از امکانات کافی بهره میبرد، ایمنی مناسبی به شما هدیه میکند و تمامی این خصلتهای خوب را با یک ظاهر زیبا تزئین نموده است. ضمن اینکه سانتافه در بازار دستدومها نیز شرایط بسیار خوبی در قیاس با بسیاری از رقبای خود دارد و از معدود خودروهای گرانقیمتی است که به راحتی به پول نقد تبدیل میشود.
هیوندای سانتافه ارائه مدلهای 7 نفره سانتافه باعث شده که این ماشین برای خانوادههای جمعیتی هم گزینه خوبی باشد. ضمن اینکه نسخههای فول آپشن با داشتن امکاناتی نظیر: کنترل حرکت در شیب، تقسیم هوشمند گشتاور میان تمامی چرخها و قفل دیفرانسیل الکترونیکی در کنار ارتفاع کمی بیشتر از سطح زمین میتوانند نیم نگاهی هرچند محدود به مسیرهای خارج جادهای سبک هم داشته باشند. البته این محصول با توجه به نبود شاسی مستقل و دنده کمکی درست و حسابی و شرایط خاص تایرها و ارتفاع سپرها، برای آفرود مناسب نیست اما بر خلاف هاچبک کراسها یا کراساوورهای تک دیفرانسیل میتواند در مسیرهای ساده بیرون جادهای نیز تا حدی کارآمد ظاهر شود.
البته در این بین تمامی این مزایا، نکات متوسطی نظیر نقاط کور نسبی (بخصوص برای رانندگی در شهرهای شلوغی همچون تهران)، شتاب معمولی (در مدلهای 2.4 لیتری عرضه شده در کشور)، فرمان پذیری متوسط و لذت رانندگی نه چندان عالی وجود دارند که باید با آنها کنار بیائید. ضمن اینکه سانتافه از نظر کیفیت متریال کابین و استهلاک قطعات فنی، مقداری ضعیفتر از رقبای ژاپنی خود عمل نموده است.
داخل هیوندای سانتافه
با ورود به داخل کابین هیوندای سانتافه با فضایی بسیار جادار روبرو میشویم که به نوعی خوراک سفرهای دسته جمعی به نظر میرسد. بخصوص که این ماشین در نسخه 7 نفره هم به بازار عرضه شده که میتواند برای این هدف بسیار کاربردی باشد. حتی در صورت عدم نیاز به این تعداد صندلی میتوانید با خواباندن دو ردیف عقب به یک محفظه بار عالی مشابه یک پیکاپ دست یابید و انواع و اقسام وسایلتان را با ماشین شخصی خود حمل کنید. ضمناً هیوندای جدا از تفکر بر روی کاربردی بودن محصول، از عنصر زیبایی هم غافل نشده و با طراحی مناسب کابین، فضایی دلچسب را پیش رویمان قرار داده است.
داخل هیوندای سانتافه خطوط شکسته داشبود در کنار حجمدهی جسورانه قسمتهای فوقانی حس قدرت و جسارت را به انسان القا میکنند و ترکیب این اِلمانها با آپشنهای پر شمار و نشانگرهای پشتآمپر اسپرت و کنسول جذاب ماشین، تمامی سلایق را راضی نگاه میدارند. البته هیوندای سانتافه از نظر کیفیت متریال داخلی بهترین گزینه این رده نیست اما باید اعتراف کنیم که از نظر کیفی هم شرایط قابل قبولی دارد و اگر سختگیر نباشید شما را راضی نگاه خواهد داشت.
طراحی هیوندای سانتافه
ایراد گرفتن از طراحی بدنه هیوندای سانتافه کار بسیار دشواری است؛ چراغهای کشیده، جلوپنجره بزرگ جذاب، خطوط پویا و هدفمند کناری در کنار سپرهای شیک و رینگهای بزرگ، سانتافه را به خودرویی زیبا، اسپرت و پر ابهت تبدیل نمودهاند. مهمتر از همه اینکه سانتافه موفق شده این زیبایی را در تمامی زوایا حفظ نماید و با استفاده از خطوط ساده و هماهنگ، به یک هارمونی کلی دست یابد. تنها مشکل این است که این ظاهر زیبا مدتی است برایمان تکراری شده؛ در واقع استقبال گسترده از نماینده هیوندای در کشورمان باعث شد که سانتافه در قیاس با رقبایش نظیر نیسان ایکستریل و رنو کولیوس بیشتر دیده شود و خاص بودنش را از دست بدهد. در واقع تمامی زیباییهای سانتافه اکنون برای ما عادی شده و در نتیجه دیگر نمیتواند با اغواگری، مثل روزهای اول سرها را به سمت خودش برگرداند.
طراحی هیوندای سانتافه حتی عرضه نسخه فیس لیفت شده هم تفاوت زیادی در این قضیه ایجاد نکرد چرا که در آن مدل تغییرات به موارد جزئی نظیر بازطراحی مختصر سپرها، مهشکنها، خطوط جلوپنجره و موارد اینچنینی محدود شده است.
مشخصات هیوندای سانتافه
با توجه به قانون منع واردات خودورهای لوکس، هیوندای سانتافه تنها با پیشرانه 4 سیلندر 2.4 لیتری خود اجازه ورود به بازار داخل را بدست آورد که از دید بسیاری این موتور برای اندام درشت و وزن سنگین ماشین کافی نمیباشد. البته ارائه مدل GDI اندکی از این ضعف را جبران نمود چرا که راندمان بالاتر حاصل از تزریق مستقیم سوخت نسبت به نسخه MPI منجز به بهبود قدرت و گشتاور شد تا پیشرانه جدید با 188 اسب بخار قدرت و 245 نیوتنمتر گشتاور واکنشهای بهتری به پدال گاز نشان بدهد.
موتور هیوندای سانتافه البته سیستم تزریق مستقیم سوخت هم با توجه به کیفیت نه چندان مناسب بنزینهای وطنی دردسرهای خاص خودش را دارد اما با توجه به نیاز مبرم سانتافه به قدرت بیشتر میتوانیم بگوئیم که خرید این مدل از ارزش بالاتری برخوردار میباشد. وظیفه انتقال قدرت هم بر عهده یک جعبهدنده 6 سرعته اتوماتیک قرار گرفته که هرچند از نظر سرعت و هوش به پای رقبای ژاپنی و آلمانی نمیرسد اما میتواند شما را راضی نگاه دارد. نتیجه تمامی اینها به شتاب اولیه و مصرف سوخت متوسطی ختم شده که اعداد و ارقامشان را در جدول زیر مشاهده میفرمایید. ضمناً بد نیست اشاره کنیم که سانتافه تک دیفرانسیل لوآپشن بدلیل وزن سبکتر مقداری چالاکتر و کممصرفتر است.
امکانات و تجهیزات هیوندای سانتافه
نسخههای فول آپشن هیوندای سانتافه از آپشنهای رفاهی بسیاری نظیر: صندلی های برقی جلو مجهز به حافظه، تهویه مطبوع دوگانه، 5 گرمکن و دو سردکن برای صندلیها، سیستم کیلس و استارتر دکمهای، درب صندوق برقی، سقف پانوراما بهمراه سانروف برقی، چراغها و برفپاککن هوشمند، گرمکن فرمان، چراغشور، کروز کنترل، آینه الکتروکرومیک، ترمز پارک برقی، سامانه اتوپارک، نمایشگر کنسول میانی، صفحه نمایش پشت آمپر، امکان انتخاب حالتهای مختلف رانندگی و دوبین 360 درجه بهره میبرند که جای گله و شکایتی باقی نمیگذارد.
همچنین در بحث ایمنی هم وجود گزینههای از قبیل: ایربگ های جلو، جانبی، پرده ای بهمراه ایربگ زانو، رادارهای نقطه کور، تغییر لاین و پیشگیری از تصادفات، سیستمهای مدیریت ترمز و پایداری مثل ESC, VSM, TSA, ABS, BAS ، کنترل حرکت در سرپائینی DBC و سربالائی HAC و سیستم هشدار فشار باد تایرها در کنار 5 ستاره ایمنی موسسه معتبر Euro NCAP، نشان از ایمنی بسیار خوب این کراساوور کرهای دارد.
البته بد نیست اشاره کنیم که سانتافه در تیپهای متفاوتی به بازار عرضه شده است. مثلاً نسخههای فول کرمان موتور تمامی رادارها را ندارند اما آپشنالهای آسان موتور از همه رادارهای مورد اشاره بهره میبرند. یا در مثالی دیگر نسخههای تکدیفرانسیل لوآپشن وارداتی، از نظر سطح امکانات به اندازهای فقیر هستند که ممکن است باعث تعجب شما شود. مثلاً نمونه ساده حتی از سانروف هم بهرهای نبرده است. همچنین گزینههایی نظیر تنظیمات برقی صندلیها در کنار گرمکن و سرد، سنسورهای نور و باران، چراغشوی، کیلس، تهویه دوگانه، درب صندوق برقی، آینه وسط الکتروکرومیک و بسیاری از گزینههای دیگر در این مدل حذف شدهاند. همچنین اینجا یک سیستم ساده دیفرانسیل جلو جایگزین مدل پیچیده چهارچرخ متحرک شده است.
رقبای هیوندای سانتافه در بازار
در میان گزینههای حاضر در بازار ما میتوان از محصولاتی نظیر نیسان ایکستریل، رنو کولیوس و میتسوبیشی اوتلندر به عنوان رقبای سانتافه یاد کرد. در این بین نیسان ایکستریل با کیفیت فنی و متریال داخلی اندکی بهتر، خصلتهای آفرودی مقداری برتر و اعتبار برند بالاتر میتواند انتخاب شایستهای باشد اما هیوندای سانتافه هم با چند آپشن اضافه، فضای مقداری بزرگتر داخلی و از همه مهمتر بازار فروش و لوازم یدکی بهتر در کشورمان، همچنان رقیب سرسختی برای نماینده ژاپنی به حساب میآید. رنو کولیوس هم به نوعی برادر ایکستریل محسوب میشود و شرایط مشابهی با محصول نیسان دارد با این تفاوت که کولیوس مقداری ارزانتر است. در سایر پارامترها کار بیشتر به سلیقه فردی و تفاوت در طراحی باز خواهد گشت. حتی تفاوت ابعاد ایکستریل و کولیوس هم جزئی و قابل چشم پوشی است.
در پایان ممکن است به فکر خرید میتسوبیشی اوتلندر با قیمت بسیار ارزانتر بیفتید چراکه آن هم خودرو با کیفیت و خوش ساختی است؛ اما در هر صورت آپشنهای کمتر و بازار دست دوم بسیار ضعیفتری دارد. در مورد نسخه پلاگین هیبرید اوتلندر هم باید گفت که این محصول با مصرف سوخت بسیار پایینتر و خصلتهای جالب خودروهای هیبریدی نظیر سکوت کابین میتواند گزینه جذابی باشد اما پیچیدگی فنی بالاتر این مدل ممکن است خریداران را مقداری دلسرد کند. بخصوص که در شرایط تحریمی فعلی، استرس از بابت شرایط خدماتی بیش از هر زمان دیگر احساس میشود.