بررسی ساینا
ساینا به عنوان یک خودرو اقتصادی ارزان قیمت مزیتهایی مثل فضای کابین نسبتاً قابل قبول (بزرگتر از خانواده 206) همراه با سواری متوسط، شتاب اولیه کافی و هزینه نگهداری مناسب را به شما ارزانی میدارد. همچنین در نسخههای فول آپشن (پلاس)، به امکانات خوبی تجهیز شده که برخی از آنها حتی در خودروهای کمی گرانتر هم دیده نمیشوند. همین موارد در کنار طراحی اندکی بهروزتر از امثال تیبا و پراید، (و صد البته به لطف شرایط خاص کشور) ساینا را به خودرویی پرطرفدار تبدیل کرده است. هرچند در این بین مشکلاتی مثل ایمنی نامشخص، کیفیت پایین متریال و مونتاژ، صدای بالای پیشرانه در دورهای بالا و فرمان پذیری نه چندان خوب باعث شده که این ماشین هم مثل برادرش تیبا بیشتر برای ترددهای شهری مناسب باشد. بخصوص که نمونه اتوماتیک مقداری در شتابگیری کندتر از مدل دندهای عمل میکند و در سبقتگیری به اندازه مدل دندهای چابک ظاهر نمیشود.
داخل ساینا
میزان تغییرات در داخل کابین به شدت قسمت بیرونی نبوده و در این بخش، طراحان به اصلاح فرم رودریها، کنسول میانی، فرمان و چند ریزه کاری دیگر بسنده کردهاند. تغییراتی که ممکن است برای بسیاری افراد چندان محسوس نباشد اما اگر بلافاصله پس از نشستن پشت فرمان تیبا، وارد کابین ساینا شوید متوجه بهبود اندک اوضاع خواهید شد. هرچند این میزان تغییرات به هیچ عنوان در شان کمپانی بزرگ سایپا و طراحان با استعداد ایرانی نیست و بیشتر از پیشرفت، حس درجا زدن را به بیننده منتقل میکند. به هر حال با توجه به اختلاف قیمت اندک میان تیبا و ساینا میشود به همین اصلاحات جزئی هم قناعت کرد. ضمن اینکه در نسخه آپشنال، اضافه شدن نمایشگر مرکزی و فرمان D شکل در بهبود ظاهر موثر واقع شدهاند و مقدرای رنگ و بوی مدرنیته را به اجزای اتاق ساینا تزریق نمودهاند.
داخل ساینا البته پاشنه آشیل تمامی نسخههای متنوع تیبا، کوییک و ساینا، کیفیت پایین متریان مورد استفاده میباشد که زیبایی کابین را تحت تاثیر قرار داده و از زیبایی فضای داخلی کاسته است.
بد نیست اشاره کنیم که نسخه G ساینا با طراحی داشبورد به روز شده به بازار عرضه میشود.
طراحی ساینا
همانطور که گفتیم، ساینا به عنوان نسخه فیس لیفت شده تیبا راهی بازار شده است اما میزان تغییرات قطعات مختلف میان این دو به حدی بوده که بسیاری افراد این محصول را به عنوان یک خودرو جدید پذیرفتهاند. اگر به قطعات مختلف بدنه ساینا دقت کنید متوجه میشوید که اکثر قسمتها در قیاس با تیبا پیشرفت محسوسی را تجربه کردهاند. مثلاً چراغها و جلوپنجره کشیدهتر و خشنتر شدهاند، فرم سپرها اسپرتتر شده و حتی طراحی خط شانه کناری حس پوپایی بیشتری به بیننده منتقل میکند. خوب تا اینجا همه چیز عالی است اما متاسفانه وقتی این قطعات زیباسازی شده را کنار هم قرار میدهیم، مجموعه کلی آنقدرها که باید و شاید هماهنگ به نظر نمیرسد. مثلاً عرض کم بدنه و فرم تخم مرغی سقف با خشونت دماغه و خطوط شکسته بکار رفته همخوانی چندانی ندارند و برخی قسمتهای پلاستیکی سپر، بیشتر به محصولات اسپرت دستساز (و نه کارخانهای) شباهت پیدا کرده. با این حال و با در نظر گرفتن اختلاف قیمت جزئی با تیبا و پذیرفتن این واقعیت که در این رده قیمتی، رقیب قدری در بازار کشورمان حضور ندارد میتوانیم به طراحی ساینا نمره قبولی را اعطا کنیم.
طراحی ساینا ضمناً ساینا در مدل آپشنال (پلاس) با تفاوتهای ظاهری جزئی مثل قاب مشکی دور جلوپنجره، سپر دورنگ، چراغهای با گرافیک تیره جلو (طرح کوییک)، دستگیره دربهای جانبی متفاوت از نوع آسان بازشو، نوشته plus زیر آینههای جانبی و شیشههای دودی عقب از نوع ساده تشخیص داده میشود. ضمن اینکه نمونه پلاس بصورت استاندارد از رینگهای آلومینیومی نیز بهره میبرد.
البته ساینا در نسخه S و G یک بار دیگر مورد بازنگری و اصلاحات جزئی قرار گرفته و با چراغهای عقب، سپرها و جلوپنجره جدید مقداری زیباتر و اسپرتتر از نمونه پیش رو شده است. همچنین اگر به فضای صندوق عقب احتیاج نداشته باشید، میتوانید نسخه هاچبک ساینا یا همان کوییک را انتخاب کنید چراکه از نظر هارمونی کلی جذابتر از برادرش از آب درآمده است.
مشخصات ساینا
مشخصات فنی ساینا دندهای دقیقاً مشابه برادر بزرگترش تیبا است. یعنی در زیر کاپوت همان پیشرانه 4 سيلندر خطی با کد M15 قرار گرفته که در بهترین حالت 87 اسب بخار قدرت و 128 نیوتنمتر گشتاور تولید میکند و این نیروی تولیدی توسط یک جعبه دنده 5 سرعته دستی به چرخهای جلویی منتقل میشود. در خصوص نسخه اتوماتیک هم تقریباً همه چیز مشابه نمونه دندهای است با این تفاوت که وظیفه انتقال قدرت بر عهده یک گیربکس ضریب پیوسته (CVT) قرار گرفته. همچنین نمونه اتوماتیک به فرمان برقی هم تجهیز شده است.
موتور ساینا نسخه دندهای بخصوص در آغاز حرکت مقدرای چالاکتر است و در هنگام شتاب گیری سر و صدای کمتری دارد اما نمونه اتوماتیک مطابق ذات گیربکسهای CVT ، در آغاز حرکت مقداری تاخیر از خود نشان میدهد و پس از آن هم برای شتابگیری ایدهآل، دور موتور را بالا نگاه میدارد که باعث میشود با صدای خشنتر پیشرانه 8 سوپاپ قدیمی M15 مواجه شویم. اما اگر خیلی اهل شتابگیری نباشید، ساینا اتومات رانندگی سادهتر و با آرامش بیشتر به شما هدیه خواهد داد.
ساینا از نظر سطح تجهیزات در چندین نسخه به بازار عرضه شده است. مدل اول همان ساینا معمولی دندهای است که از حداقل امکانات نظیر شیشهها و آینههای برقی، دماسنج، ایموبلایزر، دو عدد ایربگ، سنسور پارک و مهشکنهای جلو و عقب و مواردی از این دست بهره میبرد.
اما مدل آپشنال به امکانات تکمیلی نظیر نمایشگر مرکزی، دوربین دنده عقب، رهیاب ماهوارهای، فرمان D شکل مجهز به کلیدهای کنترلی، تکمیل سیستم ایموبلایزر به هشدار سرقت، (Iso-Fix)، روکشهای چرمی، شیشههای دودی عقب نیز تجهیز شده است.
تجهیزات ساینا مدل اتوماتیک ساینا هم با گزینههایی نظیر جعبه دنده خودکار CVT، فرمان برقی، کروزکنترل و محدودکننده سرعت و سیستم ورود و استارت بدون کلید راهی بازار شده است.
البته برخی از تجهیزات مورد اشاره ممکن است بسته به سیاستهای کمپانی در گذر زمان تغییر کنند. مثلاً در ابتدا ساینا در یک تیپ بسیار کم آپشن بنام SX هم تولید میشد که عرضه آن مدل از سال 1396 متوقف شد. یا در مثالی دیگر سایپا از سال 1398 نسبت به حذف رینگهای آلومینیومی از روی نسخه ساده خود اقدام نمود. همچنین امکان نصب برخی از آپشنها نظیر سیستم مولتی مدیا روی تمامی نسخههای ساینا وجود دارد.
در خصوص نسخههای S و G ساینا نیز در صفحه مربوط به خودشان صحبت خواهیم کرد.
همه میدانیم که ساینا از نظر طراحی، ایمنی، راحتی، مشخصات فنی و تواناییهای حرکتی حرف چندانی در مقابل تولیدات روز جهان نخواهد داشت، اما با یادآوری رده قیمتی و شرایط خاص کشور باید پذیرفت که ساینا میتواند انتخابی نسبتاً معقول به حساب آید. چراکه در این رده قیمتی فقط محصولاتی نظیر تیبا و پراید حضور دارند که از نظر طراحی بینهایت قدیمی و کسل کننده شدهاند. همچنین برای خرید یک سدان خانوادگی جادارتر و قویتر و راحتتر مثل پژو 405 هم باید رقم بسیار بیشتری هزینه کرد. ضمن اینکه 405 پر مصرفتر و کم آپشنتر نیز هست. اگر به دنبال یک سدان اتوماتیک باشید هم اصلاً در این حوالی انتخاب دیگری وجود ندارد که بتوانید در دایره رقابت قرار دهید. شاید تنها گزینهها برای جایگزینی ساینا را بتوان از میان محصولات دست دوم (مثلاً ریو اتوماتیک مونتاژ داخل) انتخاب کرد که آنها هم ریسک هزینه نگهداری بالاتر و کمبود خدمات را در پی خواهند داشت.
ساینا پس به نوعی میتوان گفت ساینا همچون برادر هاچبکاش کوییک، انتخابی معقول هرچند از سر اجبار خواهد بود، چراکه رقیب خاصی در کنار خود نمیبیند و با طراحی اندکی بهتر از تیبا و آپشنهای مناسب در نسخههای فول میتواند مقداری شما را سرگرم نماید. هرچند اگر ظاهر و آپشن برایتان مهم نباشد تیبا ارزانتر هم با سواری و شتاب مشابه شما را در همین حدود راضی نگاه خواهد داشت.